Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 320 992
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Мнения: 186
irenanu, и аз благодаря за споделения опит и за шаблона. Аз си търсех обаче с алпийски покрив и моята си ме кефи като форма, нищо че е разтечена. Ех, ако знаех по-рано за слепането с карамела... Смятам все пак, че ще овладея положението...
2в1, мерси за включването за глазурата.
Не е късно и за втора къщичка Mr. Green
Аз я правих по рецептата на Роси на първа страничка, понеже друга нямаше по-рано, като си избирах с какво да се захвана. Направи ми впечатление, че ми глътна повече брашно, в сравнение с меденките на Джули (на мен ми харесват), станаха по-твърди формичките, (то и така трябва).
Тези дни смятам и аз да приготвя ванилените кравайчета, че много вкусно ги описвате, и линцеровите сладки. И май ще приключвам до тук. Тези щолени ми се струват висш пилотаж. * *•● Диди ●•* *, MamaChrisi, шапка ви свалям.
А ако на рождения ми ден не успея да  опазя сладките, няма как, ще ги правя наново. Grinning

# 1 081
  • Мнения: 1 854
Имам въпрос към тези от вас, които са правили щолена по рецептата на Джемма. Можете ли да ми кажете в каква форма като размер ги пекохте и от какво количество продукти. Нямам форма за щолен, но имам една 30 см. дълга и не съм сигурна колко точно широка. Чудя се 1/2 или 1/3 от продуктите по рецептата да забъркам.

Поздравления за всички, успях да разгледам снимките ви, няколко дни нямах време, много красиви неща сте направили.

Neshto mi izchezna cyrilicata, izviniavaj.Az napravih 1/3 doza.Eto ti snimka kak izglegda predi da go opeka, moyata tava sushto e 30 sm dulga i pasna idealno na tazi proporcia.
She pisha po kusno za vpechatleniata mi ot shtolena, zamesvane,pechene...

# 1 082
  • Мнения: 1 313
Благодаря за снимката, мисля и аз да направя 1/3, искам да е по-малък  bouquet

# 1 083
  • Мнения: 3 770
Ralfieta , много интересни курабийки и красиви са станали !  Peace

Ivane , не знам дали е висш пилотаж , но може да стане голямо издънване !  Mr. Green АКК , щолени - да не отиде всичко на боклука и то точно на Коледа ! Аз за пръв път правя такива неща и съм като на тъмно - нито знам как съм ги изпекла , нищо ....

Оранжево небето и моят изглеждаше така преди да го изпека , после се разля един , точно като на снимката по-горе !  ooooh! Дано твоят си остане такъв !  Peace

Аз снимах малкия , който беше в кексова форма и е доста по-наперен от събратята си !  Wink Резнах и едно парче.Не ми се получи равно , като филия , но причините може да са много - от тъп нож до това , че не беше напълно изстинал.Струва ми се , че около плодовете е влажен , но не виждам как ще го изпека по-добре , като ги сложих на доста слаба фурна  , покрих ги отгоре и пак дъното се е попрепекло.Марципана не го усетих на вкус , но сигурно ако опитам такъв , без марципан , ще направя разликата.Доста парфюмиран и сладък е , поне за моя вкус.Повече от 2-3 хапки ми идват доста , трябва да си пийна вода !  Mr. Green Но пък като вкус напълно оправда очакванията ми - разкошен е !


     


И в подробности :


Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 22:30 от * *•● Диди ●•* *

# 1 084
  • Мнения: 1 283


Аз снимах малкия , който беше в кексова форма и е доста по-наперен от събратята си !  Wink Резнах и едно парче.Не ми се получи равно , като филия , но причините може да са много - от тъп нож до това , че не беше напълно изстинал.Струва ми се , че около плодовете е влажен , но не виждам как ще го изпека по-добре , като ги сложих на доста слаба фурна  , покрих ги отгоре и пак дъното се е попрепекло.Марципана не го усетих на вкус , но сигурно ако опитам такъв , без марципан , ще направя разликата.Доста парфюмиран и сладък е , поне за моя вкус.Повече от 2-3 хапки ми идват доста , трябва да си пийна вода !  Mr. Green Но пък като вкус напълно оправда очакванията ми - разкошен е



Щолена изглежда ПЕРФЕКТЕН. Очаквам и на вкус да го опитаме

# 1 085
  • Мнения: 4 444
Диди страхотно си се справила,аз не се и съмнявам де Wink Hug

# 1 086
  • София
  • Мнения: 2 671
Днес още една рецепта за меденки:

12 Days of Cookies

Джинджифилови сладки
Gingerbread Cookies



Рецептата: http://www.foodnetwork.com/food/holidays_and_parties/article/0,1 … 939198_03,00.html
Видеото: http://www.foodnetwork.com/12-days-of-cookies/package/index.html

      Съставки:
   6 ч. ч. Брашно, + допълнително за омесване
   6 с. л. бакпулвер
   2 с. л. канела
   1/2 ч. л. смялн карамфил
   1/4ч. л. смляно индийско орехче
   1/4 ч. л. бахар
   1 с. л. джинджифил
   щипка сол
   5 с. л. масло
   3/4 ч. ч. мед
   1 3/4 ч. ч. захар
   Сокът на  2 лимона
   Настъргана на фино кората на 1 лимон + 1 портокал
   2 яйца
   
     Указания за работа:

Смесете сухите съставки. Мокрите без яйцата смесете и разтопете на котлона. Добавете към тях яйцата. В сухата смес направете кладенче и изсипете мократа смес. Омесете добре. Разточете около 0.5 см и изрежете сладките с формички. Печете на 150- 160 С за 20-25 мин.

*  *   *

Нямам време да ви чета днес, дано утре наваксам!

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 22:34 от Rumya

# 1 087
  • София
  • Мнения: 2 518
Имам едно питане за кошничките, как се съхраняват и трябва ли и те да омекнат като меденките, нали са от едно и също тесто?

# 1 088
  • Мнения: 1 854
Диди,
невероятно апетитно изглежда твоя  bouquet

За моя щолен , да разля се и то много ooooh!.Другия пьт определено ще се снябдя с необходима форма за печене, тези правоьгьлни големи тави за мен не са добра алтернатива.
Аз направих и един мини щолен, вече го излапах, има божествен вкус!Направо ми иде да направя пак, вьв форма този пьт..ама няма кой да ги яде толкова много.
Сега, какви грешки допуснах.Пьрво да кажа,че ползвах основно рецептата на МамаКриси, някой сьставки от продуктите на щолена на Джема и нейната технология на замесване(на маята), само печенето си следвах 1 час на 170-180 градуса.
И понеже в нейната рецепта пише да се остави маята 30 минути, аз без да се замислям,че правя 1/3 от рецептата(и детето цял ден ме преследваше и мрьнкаше) си изпьлнявах(някьде кьм 25 минути всьщност), след това оставих тестото да втаса 1 час без пьлнежа и 15 минути сьс(мислех и повече, но беше готово, превтасало от пьрвото втасване Twisted Evil).Та така, превтася ми тестото и щолена отказваше да ми се "подчини", че да го оформя.
Освен това стафидите, които попаднаха най-отгоре се поопекоха и позамирисаха на "изгоряла гума"
За тавичката, след като го нагласих в необходимата форма, се оказа,че тр.да се премести в другата ми по-голяма тавичка, 40 см.И така, там го пекох.
Така,че за тези, които тепьрва ще го правят, да внимават за времето на отделните операции, когато продуктите са намалени от основната рецепта.Аз поне мисля,че при мен това плюс тавичката бяха проблема, щолена да не стане перфектен отвсякьде Grinning

Диди, то пьлна доза ли прави?Ако не, колко време остава да втасва и колко пьти?
Незнам, обаче според мен 1 втасване е напьлно достатьчно, както МамаКриси го дава по рецептата...обаче аз нямам опит с месенето и другите да кажат.

пс:Аз яйца не сложих, а ми стана на конци щолена, много интересно как хем се получи добре на вкус, пухкав и с конци, пьк превтасал newsm78.Аз си го представях да бьде на вкус някакьв по-степан и твьрд newsm78

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 20:30 от Оранжево небето

# 1 089
  • Мнения: 1 440
Днес правих пробна доза джинджифилови курабийки по една рецепта от нет-а и съм много доволна Peace Станаха меки, плътни, ароматни и достатъчно сладки. За съжаление мъжът ми не ги хареса, защото май карамфилът не му допада Sad Аз наръсих обилно канела, джинджифил, инд.орехче и карамфил. На мен лично много ми допаднаха, но ако трябва да ги правя само за себе си сигурно няма да се реша пак...За тези, които обичат изброената комбинация - горещо ги препоръчвам Peace



Ето още тук

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 21:52 от Narina

# 1 090
  • Мнения: 278
И аз направих щолен , по рецепта на Джемма. Станаха три нормални според мен сладкиша. В момента се пекат.

Тъй като обещах на Диди съм снимала - оформеното тесто , трите щолена подредени в тавата и в печката. След като се изпекат пак ще щракна , а тя ще помага за качването на снимките. Уффф дано не съм се изложила.

# 1 091
  • Мнения: 3 770
pepika , Сис* , благодаря !  Hug

 Оранжево небето , моите станаха по същия начин !  Wink Нали заради това рових в нета за снимки , споко  , ще ядем оригиналИШЕ щолени !  Mr. Green И аз ги пекох в разлята тавичка и като няма какво да ги подпира се разливат така. Аз направих цялата доза и оставих тестото да втаса два пъти. И  МамаКриси е писала така.И аз не съм по месенето , но когато правих първата и последна за сега , питка в живота ми , Пепика също ми каза , че два пъти трябва да втаса.За маята не съм чела , нито знам колко трябва да я оставя , но я накиснах в захар и малко мляко.Като замесих тестото , оставих купата на вратата на фурната , която беше пусната на минимални градуси.Удвои обема си за отрицателно време , но без да превтасва.Докато смеля бадемите и направя марципана , беше готово.Премесих го и оформих двата щолена и пак оставих тавата на вратата на фурната.Като втаса втори път направо ги метнах вътре.А пък малкия го оставих на хладно , докато се печат големите и малко преди да ги изкарам , го преместих до печката , за да втаса и той.
От цялата доза излизат два доста големи щолена - като размер по-големи от хляб , но по-тънки и малкият , който е като хляб Бонус , но по-дълъг. Доста си е като количество !  Peace

 Narina , много красиви джинджифилови сладки , особено човечетата !  Peace
П.П. Може ли да намалиш размера на снимката , до допустимия ?


pepita66 , давай трите прасенца да ги видим !  Mr. Green

# 1 092
  • Мнения: 278
 Sad Sad Sad Не съм ги оставила да втасат след като съм ги оформила в тавата  преди печенето. Ужас . Дано станат на нещо. Иначе аромата в нас е ммммм....

# 1 093
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
едно въпросче-бихте ли ми казали колко дни преди коледа спираме поенето на АКК и кога украсяваме newsm78

# 1 094
  • Мнения: 1 440
Надявам се така да е добре Peace Ако не, ще направя миниатюрка с линк.

Общи условия

Активация на акаунт