Коледа идва! - 3

  • 68 660
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  • Мнения: 2 649
polin_a, супер са ти сладките!
Джемма, Душко, много са апетитни сладките. Simple Smile

Моята машинка превъзходно се справи с месенето на меденките на Джули. Wink Много съм доволна. Сега ги пека, ако успея да ги украся ще ги снимам, ако не, така ще ги показвам.

Машината за хляб ли имаш предвид? Защото и аз се замислих днес. Взех продукти по рецептата на Джули.
Машината ми е за 750-950г хляб, та няма ли да й е малко тестото? Ако може съвет (може и на ЛС), много ще съм ти благодарна  bouquet
да, много добре се справи и с щолените и сега с меденките. Пускаш на месене и става прекрасно тесто. Peace

# 196
  • Мнения: 9 785
Момичета, спешно ми трябва помощ- по рецептата на Наталина омесих тестото за шприц сладки. Всичко беше наред, но го сложих в шприца, ама не се отделя сладката от шприца, пробвах рязко, по два пъти да натискам, но пак не се отделя. Какво бъркам newsm78 , толкова се ядосах, но се сетих, че все някой от форума е правил  такива и ще помогне Praynig

Уф, и аз веднъж понечих да правя, и нещо подобно ми се случи. Пробвай да охладиш тестото и опитай пак да го минеш през шприца. Дано стане.

# 197
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Момичета, спешно ми трябва помощ- по рецептата на Наталина омесих тестото за шприц сладки. Всичко беше наред, но го сложих в шприца, ама не се отделя сладката от шприца, пробвах рязко, по два пъти да натискам, но пак не се отделя. Какво бъркам newsm78 , толкова се ядосах, но се сетих, че все някой от форума е правил  такива и ще помогне Praynig

Ех, тъкмо да се запиша в новата тема.

Светлушка, аз не си спомням да съм давала рецепта за сладки със шприц, защото многократно съм казвала, че тях ги прави свеки, аз такъв шприц нямам (ние обикновено с нея правилме различни сладки и си разменяме, за да имаме повече видове). Да не си объркала ника? Peace

# 198
  • Мнения: 175
Душко, ти пък сега ме зариби с тези гръцки сладки Laughing. Ще напишеш ли комбинираната рецепта?
Формичките си ги взех от Икеа.

Разбира се  Peace То си е зарибявка, а колко са вкусниии.... Ето как ги направих (1/2 доза направих за проба, ще напиша рецептата за толкова - излязоха ми две тави - около 60 броя общо, но едната тава малко по-тънки ги направих... а и формичката ми не е от най-големите)

Гръцки курабийки с бадеми

250 гр. меко масло (купих на БЕЛЛА)
около 80 гр. пудра захар
1 жълтък
около 40 гр коняк - непълна чашка за ракия (аз нямах и сложих смес от малко уиски+пинаколада Амарето)
1/2 ч.л. сода
около 500 гр брашно (толкова пое до меко тесто)
2 пакетчета ванилена захар на Йоткер
около 150 гр сурови бадеми, небелени, нарязани на едро и леко запечени във фурната
около 500-600 гр  пудра за поръсване ми отиде

Първо запекох бадемите. Оставих фурната да загрява на 170 градуса без вентилатор.
Маслото разбих с миксера хубаво - до побеляване. После сложих пудрата и пак разбих. Сложих постепенно жълтъка и бърках с лъжица (да не се пресече). После сипах аклохола, бадемите, пресятото брашно със содата и ванилената захар и разбърках първо леко с лъжица и после доомесих с ръце. Наложи се да добавя още малко брашно - става едно много меко и приятно за работа тесто. Разстлах с ръце върху плота - кората да е дебеличка - поне 1 пръст, даже и повече. Изрязах луните и преместих в тава с хартия на дъното (за всеки случай).  Няма нужда да са на голямо разстояние една от друга - не се обезформят и не се надуват много. И така пекох около 18 минути (първата тава бяха по-тънки малко и се опекоха за 14 мин). Просто лееееко като започнат да порозовяват ги вадиш. Докато се пекат разбърках в една купа около 0,500-0,600 кг пудра с доста ванилия. Извадих, напръсках ги с вода и ги овалях по няколко в купата - оставях ги да постоят няколко секунди затрупани, за да поемат хубаво. Като ги вадих не ги изтръсквах от пудрата, а направо с нея в подноса. И така - ред оваляни сладки, отгоре посипах с ръка от пудрата, пак сладки, пак пудра...
Това е - около час и половина ми отне, не е хамалогия, а резултата си струва, определено!

# 199
  • Мнения: 78
Ох, че съм заплес- по рецептата на Танита от 1 стр. е. Наталина, извинявай, но ако имаш идея защо не се отделят от шприца, помагай, че май ще го изхвърля накрая smile3518

# 200
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Ох, че съм заплес- по рецептата на Танита от 1 стр. е. Наталина, извинявай, но ако имаш идея защо не се отделят от шприца, помагай, че май ще го изхвърля накрая smile3518

Тестото ти сигурно е рядко. Или го слаожи в хладилника за да се стегне, или трябва да добавиш още малко брашно, но не прекалявай за да не станат твърди.

# 201
  • Мнения: 175

Джемма, на теб всичко ти е вкусно и красиво!   bouquet Видях в албума ти Сладък салам - има ли я някъде рецептата? Може ли линкче, плийййз  Praynig  Много го обичам, но не мога да нацеля правилната рецепта  Rolling Eyes

# 202
  • Мнения: 427
За шприщ сладките също тавата трябвада е студена суха и не подмазана.Сигурно си ги държала вътре.Аз ги държа на терасата и си взимам  по една,също част от тестото в шприца другото в хладилника.
Днес гладно не видяло забърках по две дози от линцеровите,меденките и рохличките.Сега направо съм гроги ,но къщата ухае..А децата и мъжо заедно с две комшийчета сериозно  ги опитваха,  и са възхитени от рохличките.Ефекта на линцеровите пък най добре се вижда на живо.
Бих искала да попитам някой пробвал ли е да маринова месо с подправките за меденките ,защото аромата и вкуса страшно ми допаднаха, и бих експериментирала? newsm78

# 203
  • Мнения: X

Джемма, на теб всичко ти е вкусно и красиво!   bouquet Видях в албума ти Сладък салам - има ли я някъде рецептата? Може ли линкче, плийййз  Praynig  Много го обичам, но не мога да нацеля правилната рецепта  Rolling Eyes

И аз искам сладък салам. Любим сладкиш от време оно Simple Smile) Grinning

# 204
# 205
  • Мнения: 81
Момичета кажете колко дни преди Коледа е добре да се направят двинджифиловите сладки с портокалов крем ? newsm78 newsm78 newsm78 newsm78  bouquet

# 206
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Заповядайте момичета, много е вкусен:
Сладък салам

# 207
  • Мнения: 175
Заповядайте момичета, много е вкусен:
Сладък салам

Мерси   bouquet Ще се пробва задължително!
Да те питам пак... Embarassed... за линцеровите сладки..., защото гледам, че си ги поръсила? Аз моите ги направих онзи ден, сега са в кутия на терасата, но не ги поръсих с пудра?  newsm78 Сега ли да го направя или на Коледа?  newsm78

п.п. Кондензираното мляко в Сладкия салам подсладено или не?

# 208
  • София
  • Мнения: 271
Ех,, много красоти... И тези ванилени кравайчета са правени почти от всеки- мислех да ги пропусна, ама ще видим.
Момичета, имаше питане кой маргарин ползвате за твърд, ще споделите ли?
А магазинчето на три уши къде по- точно е, до колко часа работи?
Мерси!

# 209
  • Мнения: 427
оки4 не ги пропускай.Невероятни са.Аз вече имам поръчка за още 3 дози.Лесни са ,крехки и много семпли.Приличат на едни полумесеци които съм правила преди десеттина години.

Общи условия

Активация на акаунт