За пенсиите

• 2 778
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
  • гр. Шумен
Налага се пенсионната възраст да се вдигне, защото населението застарява, няма кой да плаща пенсиите.
Преди няколко дни изнесоха данни , че страната ни е на седмо място по застаряване в света. Confused
Аз продължавам да мисля, че ако има РАБОТА, работещи ще се намерят (кой е казал, че само българи могат да работят в България). Лошото е, че работа няма. И се получава тъй, че хората между 50 и пенсионната възраст са в безтегловност. Познай кой ще ги вземе на работа. Май-май целта на занятието е да поизмрат без да са взели пенсия. Абе как може да не разбираме, че българите сме само в тежест на държавата, ама-ха! Такава прекрасна природа и някакви си излишни българи тука. Мор му е майката.

# 16
Моля, не сравнявайте работещият англичанин /или немец, холандец, французин..../ с работещия българин. И то онзи българин в предпенсионна възрат.
защо  Rolling Eyes,  работещите холандци, англичани, немци, по-малко ли работят от работещите българи?

Викат му условия на труд.
Те се различават, както и стандарта на живот и други такива бла-бла.

# 17
Ако работя с мисълта за пенсия ... по-добре да не работя.
Никога не го мисля. Или почти никога ... Примерно заради
тази тема.

# 18
Аз преди време се бях замислила за допълнителен пенсионен фонд, нищо че съм на 25 години  Rolling Eyes Мисля за това понякога...Някак си като гледам бабите и дядовците ми, не ми се мисли мен какво ме чака... Confused

# 19
Е нали всички, родени след 1959г. задължително внасят за втора пенсия. Във фиша за заплатата си го виждам /пише ДЗПО/ - 16 лв. на месец е моята вноска. От това не мога да избягам - задължително е.

# 20
Никакви пенсии.Ще мързелувате..да,ама не.
Експерти обмислят да се въведат няколко възможности за излизане в заслужен отдих

Работодателите да загубят правото си да бъдат инициатори на пенсионирането на служителите. Това е една от идеите на експертите за промени в социалното осигуряване, разбра "Сега" от участници в Консултативния съвет за пенсионната реформа. Целта е хората да могат да остават по-дълго на работа, вместо да минават на пенсия и да черпят бюджета на НОИ.

В момента според Кодекса на труда работодателят може да инициира прекъсване на трудовия договор на служител, който навърши пенсионна възраст. Бизнесът често се възползва от този текст, но в бъдеще ще загуби възможността принудително да пенсионира служителите си.

Друга промяна, която се обсъжда в работните групи по пенсионната реформа, е въвеждането на пенсионен период вместо пенсионна възраст. Същността й е хората да не се пенсионират на определена възраст, а да имат право да го направят в определен период от време, стига да отговарят на конкретни условия. Например от 63 г. до 65 г. или до 67 г.

Социалният министър Тотю Младенов вече обяви, че възрастта за пенсиониране със сигурност ще се вдигне, но задължително плавно. Той заяви, че максималната възраст, до която ще се работи, ще е 65 г. На практика обаче и сега е така, твърдят експерти. Реално пенсионната възраст у нас е 65 г. Тогава, независимо от стажа и точките, държавата те пенсионира. По-рано имаш право да го направиш, ако събереш регламентирания по закон сбор от осигурителен стаж и възраст.

При избор на ранно пенсиониране ще се запазят условията, които важат и в момента - пенсията ще бъде с определен процент по-ниска. Целта е така да се стимулират хората сами да избират да работят по-дълго. Сега това е принцип при полицаите например. Друга идея за стимулиране на по-късното пенсиониране е да се увеличи още тежестта на всяка година трудов стаж над годините за пенсия.

# 21
  • с/у ОколоМръсТното
зор да се пенсионираш, зор и да не се пенсионираш. Поне в родата имаме и от двата типа...
... не знам, аз съм като Асса.  Peace

П.П: тази година ще се пенсионира едната ми леля... само на 70.5г. ще е  Laughing Значи - можелооооооо... Laughing

# 22
Една пенсионерка да ви каже нещо - работете си момичета, пазете си нервната система и не мислете кога ще се пенсионирате. Много е важно. Аз съм се притеснявала единствено, когато дъщерите ми бяха студентки да не ме съкратят и да не мога да ги изуча. След туй хич и не го мислех - да става каквото ще. И ето ме от 10 месеца съм в пенсия. Тъй че спокойствие му е майката.

# 23
Мисля, че 65 год. е прекалено, а за 70 без коментар. А символичните пари, наречени пенсии са си абсолютна подигравка, явно се надяват пенсионерите да умрат от глад и мизерия и им спестят изплащането на т.н. пенсии.

# 24
За пенсионен фонд отиват около 8,8 % от заплатата, 2 % са за допълнително, задължително пенсионно осигуряване. При МРЗ 240лв, 21,12лв отиват за пенсия всеки месец. 12месеца по 21.12=253,44 за годината. 253,44 по 47 години= 11 911.68 лв. сме дали на държавата за пенсия. Делим сумата 11911.68 на 12 месеца=992,64 , после на 120 това мисля е стандартната минимална пенсия, получава се 8,27; т.е. за толкова години ще си вземем парите, които сме дали на държавата(без да начисляваме лихви), т.е. ако живеем 73год. и 3 месеца може и да си получим във вид на пенсия парите, които сме плащали за такава(ако пенсионната възраст е 65год).
Колко ли хора в тези условия на живот ще доживеят 73-74 години?

# 25
  • София
Е, вие пък 73 години да не доживеете. Имам баба и дядо, които да на 89 години и всичките ми баби и дядовци починаха след 90 си година. Има доста хора, които изкарват много над 73 години, така че това не би трябвало да е основното притеснение. По-скоро притеснителното е липсата на работа за толкова възрастни хора, то за по-младите няма. А съкратят ли някого след 50 му година, намирането на работа след това е почти мисия невъзможна.

# 26
Е, вие пък 73 години да не доживеете. Имам баба и дядо, които да на 89 години и всичките ми баби и дядовци починаха след 90 си година. Има доста хора, които изкарват много над 73 години, така че това не би трябвало да е основното притеснение. По-скоро притеснителното е липсата на работа за толкова възрастни хора, то за по-младите няма. А съкратят ли някого след 50 му година, намирането на работа след това е почти мисия невъзможна.

Защо? 50-годишните вече ще са младежи сред работещите на фона на 70-годишните.
Въпросът не до това кой колко ще живее, а в това на тази възраст ще бъде ли работоспособен.
Защото така съвсем ще се забатачат нещата. Ще бъде пълно със 65-годишни, които трудно ще се справят с работата, младите ще седят без работа, защото ще чакат баба и дядо да се пенсионират.....
Ама хитро нали? Хем, по-малко пенсии ще се плащат, хем за по-малко години.

# 27
  • София

Защо? 50-годишните вече ще са младежи сред работещите на фона на 70-годишните.
На техен фон да, ама работодателите търсят 25 годишни висшисти, с 3 езика и стаж по специалността. Как да се класират хорицата?

# 28
Работодателите ще си променят критериите.
Просто защото няма да има на мястото на кого да назначат 25 годишния младеж с виШУ и три езиЦИ.
Освен ако поголовно не започнат да съкращават хора в предпенсионна възраст.

# 29
  • България-Швейцария
Това със съкращенията в предпенсионна възраст и сега се случва.

Аз лично и да се тръшкам, и да не се тръшкам - все тая, както работя от 18-годишна и би трябвало вече да съм трупнала почти 25 години трудов стаж, така половината от него го няма черно на бяло, да не говорим, че поне 2-ма работодатели подред ми губиха трудови книжки и съм в чуденка дали изобщо мога да докажа по някакъв начин и останалия.
При положение, че тук няма индивидуални партиди като в Швейцария и всички внасяме в общия кюп ще действам малко като Скарлет О' Хара - като дойде, тогава ще му мисля.
Междувременно ще си стягам наличните имоти и ще гледам да имам някой и друг лев в сметка, защото е ясно, че пенсията (каквато и да е) няма да ме изхрани, в грешна държава съм се родила.

Общи условия

Активация на акаунт