Машина за хляб - 25 част

  • 49 548
  • 738
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 7 883
МАШИНА ЗА ХЛЯБ
25 част

Машина за х … 72;ст  Машина за … 72;ст  Машина за х … 72;ст

Машина за х … 72;ст  Машина за х … 72;ст  машина за х … 72;ст

Машина за х … 72;ст  Машина за х … 72;ст  Машина за х … 72;ст

Машина за х … 72;ст  Машина за х … 72;ст  Машина за х … 72;ст

Машина за х … 72;ст  Машина за х … 72;ст  Mашина за хl … 72;ст

Mашина за хl … 72;ст  Машина за х … 72;ст Машина за х … 72;ст

Машина за х … 72;ст    Машина за х … 72;ст  Машина за х … 72;ст



Рецепти за … 3;яб!

Натурална  … 89;ка


Полезни съ … 090;и 









Съвети на pina

За конците:
По принцип конците представляват силно изразени глутенови нишки - глутена е белтък. Което ще рече, че на първо място това се случва в изделия направени със силно брашно, т.е. бяло. Да не се очаква в ръжен хляб да се явят.
Получава се от разтеглянето им, което ще рече в следствие на много месене - при машините това е винаги на лице, защото те месят доста добре!
По правило се получават конци в тесто с мазнина, особено ако е мас или масло + малко олио. Хубаво е да се съчетават течна + твърда мазнина. Разбира се, възможно е да се получи в хляб без мазнина, да е на конци, но това е рядко и трудно.
Козунака може да не е на конци, ако не е омесен добре, ако му е малко мазнината, ако липсва течна или твърда мазнина, ако е превтасал, ако е недовтасал, ако тестото е било замесено много меко. Едно нормално по твърдост тесто, добре омесено и втасало е добра предпоставка за конци.
Конци може да се получат, дори да не е оплетен козунака, ама по- добре да се оплете. Все пак, когато фитилите от тесто са сплетени, друго си е да се вижда всяка нишка, а когато е само един калъп, трудно се забелязват конци, зависи накъде се е завъртяло тестото, зависи и как ще се отчупи или отреже с ножа, много по- трудно забележими са конците.

Зо козунаците:
Козунак НЕ се прави на програма за сладък хляб.
Когато пусна машината и започне да се меси, задължително наблюдавам тестото. В началото всички правехме ( 1-2 пъти и аз) една и съща грешка - слагахме брашно точно толкова, колкото е по рецепта и нито прашинка повече. Работата е там, че яйцата варират страшно много в големината си, от където идват големи разлики в количеството на течностите. Брашното и то си варира по качество и свойства в различните партиди. Затова, много важно е, да се омеси тесто, което става на хубава топчица в машината. Под бъркалките да не остава една каша, която се маже отдолу - това става с меко тесто. За хляб може да е ОК и да стане пухкав хляб с меко тесто (имам такава рецепта), но за козунака няма как. Ако тестото е меко, няма нито конци, нито може да се оплете, нито да запази ясния рисунък на плитките, а всичко се разлива, губи релеф, форми и т.н.       Много е важна гъстотата на тестото! Тази грешка се допуска дори от опитни домакини и баби с дългогодишен стаж.   
От друга стана, това не значи да се направи бетон и накрая да се изпече едно паве, което няма втасване и прочие. Трябва да е с мярка. Затова наблюдавам и ако се маже под бъркалките (това е критерия   добавям брашно, докато се меси и така, докато стане хубава, стегната топка, но мека и еластична.Снимка как … 86;то
 После е важно да втаса хубаво, но и да не превтасва. Аз издебвах последното премесване, знаех точно по кое време е, вадех тестото и го оплитах. Разбира се затварям капака на машината, за да не изстива и плета бързо! Връщам оплетения козунак в машината, където той пак втасва - окончателна ферментация. Доста се надува, както е оплетен. Точно преди да започне печенето, отварям капака, много бързо мажа с жълтък и ръся захар. Затварям капака и той се пече вътре - 1 час.

Въпрос: Когато се извади тестото-било то за козунак да се сплете, или само омесено и втасало за питки, и ни се стори че е доста поомекнало и лепне след втасването, ще препоръчаш ли леко премесване на ръка и ако да, с какво е по-добре да се премеси-с мазнина или още брашно, за да не му се губи формата и да се разлива, така да се каже.Защото нали ще втасва още веднъж след това.

Отговор:
Ако тестото е било замесено с нормална гъстота, след първото втасване е идеално за работа. Може, дори е наложително да се работи с него върху плот, наръсен с брашно или намазан с олио, също с набрашнени ръце или намазнени ръце, за да не полепва. Премесване е възможно, но само с няколко, наистина само 2-3 движения и натиска, колкото да се оформи удобно за работа, дори би могло да се избегне, тъй като машината вече го е премесила с няколко движения.
Да се премеси с брашно или мазнина не е добре! Ако започне да се меси, макар и само за 1-2 минути, ще се изкара всичкия въздух, който вече е надул тестото, ще се затегне, ще си намали обема и после няма да се получи добър резултат. Евентуално може да се чака повече време да втасва, но това вече са спасителни мерки.
Ако тестото лепне и се разлива, както го описваш ти, след първото втасване, това е често признак, че е превтасало или, че е било много меко замесено. Евентуално едното следва от другото - ако е замесено доста меко, съответно от това втасва по- бързо, а и машината нагрява, та съвсем е възможно да е превтасало. Такова тесто няма спасяване...
Ако е просто замесено по- меко и затова се разлива, но не е превтасало, пак не е добре да се добавя брашно или мазнина. Варианта е още от самото начало да се улучи гъстотата и от там нататък нещата си тръгват надобре!

За сплитането:
За премесването - значи, ако тестото си втасва спокойно, в някоя купа и се вземе за оформяне, разбира се, се премесва, пак само с няколко движения. После се късат топки (парчета) тесто. От всяко правя фитил - с пръсти подгъвам единият край навътре и започвам да търкалям с ръце, с лек натиск, докато се издължи.
В случай, че вадим от машината - тя нали си има 2 премесвания по време на втасването? Те са съвсем кратки, но са достатъчни. Вадим тестото и веднага късаме топки и оформяме фитили. Допустимо е да се премеси леко, но е важно да се внимава. Цялото оформяне е добре да се прави с лек натиск, защото при по- голямо натискане или месене ще се извади въздуха от тестото, ще спадне обема му и ще се сбие.
Като пиша това, нямам предвид съвсем леко да се гали! Дано не оставям погрешно впечатление! Трябва да се избегне само сериозното месене, било с брашно или мазнина. Може да се завърти и да се натисне 2-3 пъти с длан (както обичайно се меси), но не и да се подметне и да се меси с минути.


Мая и захар в тестените продукти:
Маята представлява дрожди захаромицети, които се хранят със захари и отделят алкохол и въглероден двуокис. Благодарение на последното тестото увеличава обема си, набухва и това е търсеният и желан ефект.
Ако сложим малко захар, дрождите живват и се разработват по- бързо, за да могат да поемат захарите от нишестето на брашното. Но  с голямо количество добавена захар, можем да ги затрудним или направо да блокираме техния процес. Затова и в козунака се слага повече мая, заради по- голямото количество захар по рецепта.


Рецепта и подробни обяснения на ketti за козунак - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358581.msg9879950#msg9879950



Цитат
За всички, които нямат възможност да прочетат 14 теми по средно 60 страници плюс новата тема, ще се опитам да обобщя.

Машината за хляб е уред с големината на фритюрник. Използва се като пералнята - слагаш продуктите, избираш програма и стартираш. Също както пералнята не простира, така и машината не ти реже готовия хляба на удобни филийки. Но с това се свиква с времето.

Машините се различават по тежест на готовия продукт - обикновено са за три грамажа - 500/750/1000 гр. или 750/1000/ 1250 гр. и т.н. Има и други разновидности като Северин, който е до 1600 гр. ( http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=product_info&products_id=828), както и по-малки машинки.
http://cgi.ebay.de/Brotbackautomat-Alaska-BM-2600-NEU_W0QQitemZ3 … sh=item4cebdaa383
http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09032945
http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php
Засега оплакване има само от хлебопекарна  MOULINEX -2000.

Разликата в тежестта, респективно обема на хляба налага основно два вида машинки - с една бъркалка ( до 1000 гр.) и с две бъркалки (над 1000 гр.). Има машини с две отделни контейнерчета или с други допълнителни приспособления, както е Мулинекс ОW 5003 с приставка за багети. Хлябът в по-малките машинки се получава по-цилиндричен и по-висок. Хлябът в по-големите машинки се получава по-продълговат. Има несъществени разлики в начина на изпичане на хляба в зависимост от машината - при реотан под контейнера, горната кора е по-бяла (машини с две бъркалки, без тази с багетите - тя е с два реотана). При машините с една бъркалка обикновено реотана е позициониран около контейнера и хлябът става по-тъмен отгоре.

Повечето машинки имат около 10-12 програми. "Задължителните" са - основна (за хляб  ), за бял хляб, за пълнозърнести хлябове, за месене и втасване (без печене) и само печене. Другите се разминават в зависимост от производителя - за сандвичи (с много тънки кори), за кексове, за мармалад, за макарони и т.н.

Машинките имат отложен старт - обикновено до 13 часа (напоследък не съм виждала без тази функция). Това означава, че можете сутрин преди работа да заредите машината с продуктите, да нагласите таймера и когато се приберете вечерта, да ви посрещне аромата на прясно опечен хляб. Ако закъснеете с прибирането, машинката ще ви поддържа хляба топъл още поне 1 час и той няма да се овлажни.

Стигнахме и до много съществения въпрос за цената:

1. Самата машина струва в зависимост от модела между 100 и 250 лева. Могат да се намерят по-евтини машинки по магазините ТСМ - моята е от там. Аляската в Метро е около 100 лева. Наскоро видях в сайт машинка на First за 129 лева ( до 1250 гр. хляб). Най-скъпи за сега са Мулинекс. Разликата освен в грамажа, програмите и бъркалките е в мощността на машината - ФИФ и First са 800-850 W, други с по 600 W. Според мен и евтините и скъпите машини правят хубав хляб.

2. Разходът на ток ми е около + 3 до 5 лева на месец заради машинката.

3. Цената на хляба 

Обикновен бял хляб от 750 грама се приготвя от:
300 мл. вода
500 гр. бяло брашно = 45 ст. ( при цена 90 ст. за пакет)
2 с.л. захар = 8 ст.
2 ч.л. сол = 1 ст.
2 ч.л. суха мая ( от 2 пакетчета френска или турска мая излизат 5 хляба =  2*30 : 5 = 12 ст.) = 12 ст.
Добавяме стотинки за водата и тока.

Най-обикновения бял хляб от машината струва около 90 ст. - топъл, с брашно, без добавки, екстри и бонуси. Не мухлясва, не изсъхва и не се рони поне 4-5 дни (при нормално съхранение).

Ето тук има различни марки и модели, а се намират и по-добри цени:
http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=index&cPath=1_16_23
http://www.techno-bg.com/?town=%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0 … d=1323&type=t


-упътване за по добро тесто (Ердинч):


 
прекалено сухо       прекалено мокро                  OK
                               


Вертикален контейнер
 

Хляб с вертикален контейнер    Хляб с хоризонтален контейнер
     


 
КЛАТРОНИК                                   ТАУРУС

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 14:48 от дядо хаджия

# 1
  • София
  • Мнения: 3 816
Благодарности за темата!  bouquet Да се разпиша с едно ръжено-пшенично хлебче от вчера, че предната тема я изтървах. Надявам се да се включвам по-активно в тази.  chef

# 2
  • София
  • Мнения: 7 883
Съгласна съм с дядо  Хаджия, че всеки трябва да разчита на собствения си опит. Както вече писах при мен на  1 ч.л.  суха мая и идва много 9 г. жива /по книжката на Мулинекс/, трябват ми само 7 г.,  а на дядо хаджия му трябват 12г. Така, че като опитаме няколко пъти все ще налучкаме вярното количество....

Ето че стигаме до констатацията, че дори за една и съща машина книжките са различни. В моята например пише, че 1 ч.л. суха мая се равнява на 12 гр. жива мая.

Даже ще ви я препиша:

Суха мая (ч.л.) -  1.0    1.5     2.0     2.5      3.0      3.5      4.0     4.5     5.0     
Жива мая (гр.)  -  12     20      25      30       35       40       50      55      60

Някой питаше и за закваската. Сега прочетох, че в тази книжка препоръчват 2 супени лъжици закваска да се добавят за 500 гр. брашно.

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 12:11 от дядо хаджия

# 3
  • Мнения: 1 147
Гелева, страхотно хлебче  bouquet
Може ли дадеш рецептата или поне съотношението на брашната?

# 4
  • Мнения: 678
Имам едно въпросче.Вчера пуснах хляб 150г.царевично брашно+350г. пшенично на 3 часова програма,но много е превтасал,някой правил ли е  с царевично брашно ,но на бързата програма?

# 5
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Честита нова темичка.

дядо хаджия, да не би да са объркали, да са имали предвид мерителна лъжичка, а не чаена?

# 6
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Имам едно въпросче.Вчера пуснах хляб 150г.царевично брашно+350г. пшенично на 3 часова програма,но много е превтасал,някой правил ли е  с царевично брашно ,но на бързата програма?

Аз съм правила, аз по принцип никога не ползвам 3 часовата програма, винаги 2,30 мин. Не най-бързата, дето е 1 час. Хлябът си стана добре.  Друг е въпросът, че на нас не харесва царевичен хляб.

# 7
  • София
  • Мнения: 183
Определено не мога да ви насмогна на писането, затова и не съм се вясвала скоро, ама сега пък имам честта да съм на 1-ва стр.  Wink

Аз правя предимно пълнозърнест хляб, на бързата програма и мога да се съглася с таблицата на Дядо Хаджия за маята. Слагам 1/2 кубче жива мая на около 500гр. пълнозърнесто брашно и за бързата програма си е идеално. Ако ползвам суха мая, за същото количество брашно слагам 11гр. при бърза и 7гр. при дълга програма. Откакто имам машинката имам само един хлътнал хляб и то при отложен старт, когато сухата мая беше паднала във водата. Очаквах така да се получи. На който му хлътва хляба, също ккато Дядо Хаджия каза, да обърне внимание на превтасването. Бих добавила - да се използва правилната програма, маята да не влиза в съприкосновение с водата, ако програмата е с отложен старт.

Онзи ден за пръв път правих козунак, използвайки програмата Тесто на машината. Правих го по рецептата на Танита, че са й много точни мерките на съставките. И не че си е мой, ама стана страшно вкусен и на страхотни конци  Mr. Green С половината тесто направих и козуначени кифлички с портокалово сладко (също правено в машината).
http://picasaweb.google.bg/mihaelakonstantinova/hREJND#5430421410541910802
http://picasaweb.google.bg/mihaelakonstantinova/hREJND#5430421373435566994

# 8
  • Мнения: 37
и аз идвам да ви чета

# 9
  • Мнения: 904
дядо хаджия, благодаря за труда.  bouquet
А относно моя хляб с мекото тесто, стана си. Даже и мъжа ми каза, че това е най- хубавия хляб /разбирайте с най- мека коричка/.  Laughing Но причината беше в това, че го сложих увит с кърпа и после в плик.

# 10
  • София
  • Мнения: 7 883
Честита нова темичка.

дядо хаджия, да не би да са объркали, да са имали предвид мерителна лъжичка, а не чаена?


Ами изрично си пише чаена лъжица. Впрочем аз съм изпробвал мерителните лъжици към машината и те действително си съответстват на нормалните чаени и супени лъжици.

# 11
  • София
  • Мнения: 183
дядо хаджия, благодаря за труда.  bouquet
А относно моя хляб с мекото тесто, стана си. Даже и мъжа ми каза, че това е най- хубавия хляб /разбирайте с най- мека коричка/.  Laughing Но причината беше в това, че го сложих увит с кърпа и после в плик.

Гледай, колко сме различни хората! Аз пък обожавам твърдата хрупкава коричка и като режа новоопечения хляб му отрязвам и двата крайшника. Като омекне в торбата на другия ден вече не ми е толкова вкусен. В тази връзка, всички ли си държите хляба в найлонова торба?

# 12
  • Мнения: 577
Стихийно бедствие,хлебчето ти е чудно.Ще го пробвам утре,че днес имам още от френския.Да те питам-колко излезе като грамаж?Мойта машинка нали е до 900гр. -та за това.
Дядо Хаджия,благодаря за новата темичка  Peace

# 13
  • Варна
  • Мнения: 5 193

...... В тази връзка, всички ли си държите хляба в найлонова торба?
И аз не го слагам в торба, само завивам с памучна кърпа...Най-много да го прибера във фурната, просто за да не е на открито  Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 4 141
Благодаря за труда на дядо хаджия  bouquet
mylili , не те ли беше страх да правиш сладко в машинката, аз така и не се престраших след отзивите за доста счупени машинки?

Общи условия

Активация на акаунт