Машина за хляб-24 част

  • 58 142
  • 740
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 7 881
МАШИНА ЗА ХЛЯБ
24 част

Машина за хляб- 4 част  Машина за хляб - 5 част  Машина за хляб - 6 част

Машина за хляб - 7 част  Машина за хляб  8 част  машина за хляб- 9 част

Машина за хляб- 10 част   Машина за хляб - 11 част  Машина за хляб- 12 част

Машина за хляб - 13 част  Машина за хляб-14 част  Машина за хляб-15 част

Машина за хляб-16 част  Машина за хляб - 17 част  Mашина за хляб - 18 част

Mашина за хляб - 19 част  Машина за хляб-20 част Машина за хляб-21 част

Машина за хляб-22 част    Машина за хляб - 23 част



Рецепти за машина за хляб!

Натурална закваска


Полезни съвети + още рецепти 










Съвети на pina

За конците:
По принцип конците представляват силно изразени глутенови нишки - глутена е белтък. Което ще рече, че на първо място това се случва в изделия направени със силно брашно, т.е. бяло. Да не се очаква в ръжен хляб да се явят.
Получава се от разтеглянето им, което ще рече в следствие на много месене - при машините това е винаги на лице, защото те месят доста добре!
По правило се получават конци в тесто с мазнина, особено ако е мас или масло + малко олио. Хубаво е да се съчетават течна + твърда мазнина. Разбира се, възможно е да се получи в хляб без мазнина, да е на конци, но това е рядко и трудно.
Козунака може да не е на конци, ако не е омесен добре, ако му е малко мазнината, ако липсва течна или твърда мазнина, ако е превтасал, ако е недовтасал, ако тестото е било замесено много меко. Едно нормално по твърдост тесто, добре омесено и втасало е добра предпоставка за конци.
Конци може да се получат, дори да не е оплетен козунака, ама по- добре да се оплете. Все пак, когато фитилите от тесто са сплетени, друго си е да се вижда всяка нишка, а когато е само един калъп, трудно се забелязват конци, зависи накъде се е завъртяло тестото, зависи и как ще се отчупи или отреже с ножа, много по- трудно забележими са конците.

Зо козунаците:
Козунак НЕ се прави на програма за сладък хляб.
Когато пусна машината и започне да се меси, задължително наблюдавам тестото. В началото всички правехме ( 1-2 пъти и аз) една и съща грешка - слагахме брашно точно толкова, колкото е по рецепта и нито прашинка повече. Работата е там, че яйцата варират страшно много в големината си, от където идват големи разлики в количеството на течностите. Брашното и то си варира по качество и свойства в различните партиди. Затова, много важно е, да се омеси тесто, което става на хубава топчица в машината. Под бъркалките да не остава една каша, която се маже отдолу - това става с меко тесто. За хляб може да е ОК и да стане пухкав хляб с меко тесто (имам такава рецепта), но за козунака няма как. Ако тестото е меко, няма нито конци, нито може да се оплете, нито да запази ясния рисунък на плитките, а всичко се разлива, губи релеф, форми и т.н.       Много е важна гъстотата на тестото! Тази грешка се допуска дори от опитни домакини и баби с дългогодишен стаж.   
От друга стана, това не значи да се направи бетон и накрая да се изпече едно паве, което няма втасване и прочие. Трябва да е с мярка. Затова наблюдавам и ако се маже под бъркалките (това е критерия   добавям брашно, докато се меси и така, докато стане хубава, стегната топка, но мека и еластична.Снимка как ориентировъчно трябва да изглежда тестото
 После е важно да втаса хубаво, но и да не превтасва. Аз издебвах последното премесване, знаех точно по кое време е, вадех тестото и го оплитах. Разбира се затварям капака на машината, за да не изстива и плета бързо! Връщам оплетения козунак в машината, където той пак втасва - окончателна ферментация. Доста се надува, както е оплетен. Точно преди да започне печенето, отварям капака, много бързо мажа с жълтък и ръся захар. Затварям капака и той се пече вътре - 1 час.

Въпрос: Когато се извади тестото-било то за козунак да се сплете, или само омесено и втасало за питки, и ни се стори че е доста поомекнало и лепне след втасването, ще препоръчаш ли леко премесване на ръка и ако да, с какво е по-добре да се премеси-с мазнина или още брашно, за да не му се губи формата и да се разлива, така да се каже.Защото нали ще втасва още веднъж след това.

Отговор:
Ако тестото е било замесено с нормална гъстота, след първото втасване е идеално за работа. Може, дори е наложително да се работи с него върху плот, наръсен с брашно или намазан с олио, също с набрашнени ръце или намазнени ръце, за да не полепва. Премесване е възможно, но само с няколко, наистина само 2-3 движения и натиска, колкото да се оформи удобно за работа, дори би могло да се избегне, тъй като машината вече го е премесила с няколко движения.
Да се премеси с брашно или мазнина не е добре! Ако започне да се меси, макар и само за 1-2 минути, ще се изкара всичкия въздух, който вече е надул тестото, ще се затегне, ще си намали обема и после няма да се получи добър резултат. Евентуално може да се чака повече време да втасва, но това вече са спасителни мерки.
Ако тестото лепне и се разлива, както го описваш ти, след първото втасване, това е често признак, че е превтасало или, че е било много меко замесено. Евентуално едното следва от другото - ако е замесено доста меко, съответно от това втасва по- бързо, а и машината нагрява, та съвсем е възможно да е превтасало. Такова тесто няма спасяване...
Ако е просто замесено по- меко и затова се разлива, но не е превтасало, пак не е добре да се добавя брашно или мазнина. Варианта е още от самото начало да се улучи гъстотата и от там нататък нещата си тръгват надобре!

За сплитането:
За премесването - значи, ако тестото си втасва спокойно, в някоя купа и се вземе за оформяне, разбира се, се премесва, пак само с няколко движения. После се късат топки (парчета) тесто. От всяко правя фитил - с пръсти подгъвам единият край навътре и започвам да търкалям с ръце, с лек натиск, докато се издължи.
В случай, че вадим от машината - тя нали си има 2 премесвания по време на втасването? Те са съвсем кратки, но са достатъчни. Вадим тестото и веднага късаме топки и оформяме фитили. Допустимо е да се премеси леко, но е важно да се внимава. Цялото оформяне е добре да се прави с лек натиск, защото при по- голямо натискане или месене ще се извади въздуха от тестото, ще спадне обема му и ще се сбие.
Като пиша това, нямам предвид съвсем леко да се гали! Дано не оставям погрешно впечатление! Трябва да се избегне само сериозното месене, било с брашно или мазнина. Може да се завърти и да се натисне 2-3 пъти с длан (както обичайно се меси), но не и да се подметне и да се меси с минути.


Мая и захар в тестените продукти:
Маята представлява дрожди захаромицети, които се хранят със захари и отделят алкохол и въглероден двуокис. Благодарение на последното тестото увеличава обема си, набухва и това е търсеният и желан ефект.
Ако сложим малко захар, дрождите живват и се разработват по- бързо, за да могат да поемат захарите от нишестето на брашното. Но  с голямо количество добавена захар, можем да ги затрудним или направо да блокираме техния процес. Затова и в козунака се слага повече мая, заради по- голямото количество захар по рецепта.


Рецепта и подробни обяснения на ketti за козунак - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358581.msg9879950#msg9879950



Цитат
За всички, които нямат възможност да прочетат 14 теми по средно 60 страници плюс новата тема, ще се опитам да обобщя.

Машината за хляб е уред с големината на фритюрник. Използва се като пералнята - слагаш продуктите, избираш програма и стартираш. Също както пералнята не простира, така и машината не ти реже готовия хляба на удобни филийки. Но с това се свиква с времето.

Машините се различават по тежест на готовия продукт - обикновено са за три грамажа - 500/750/1000 гр. или 750/1000/ 1250 гр. и т.н. Има и други разновидности като Северин, който е до 1600 гр. ( http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=product_info&products_id=828), както и по-малки машинки.
http://cgi.ebay.de/Brotbackautomat-Alaska-BM-2600-NEU_W0QQitemZ3 … sh=item4cebdaa383
http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09032945
http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php
Засега оплакване има само от хлебопекарна  MOULINEX -2000.

Разликата в тежестта, респективно обема на хляба налага основно два вида машинки - с една бъркалка ( до 1000 гр.) и с две бъркалки (над 1000 гр.). Има машини с две отделни контейнерчета или с други допълнителни приспособления, както е Мулинекс ОW 5003 с приставка за багети. Хлябът в по-малките машинки се получава по-цилиндричен и по-висок. Хлябът в по-големите машинки се получава по-продълговат. Има несъществени разлики в начина на изпичане на хляба в зависимост от машината - при реотан под контейнера, горната кора е по-бяла (машини с две бъркалки, без тази с багетите - тя е с два реотана). При машините с една бъркалка обикновено реотана е позициониран около контейнера и хлябът става по-тъмен отгоре.

Повечето машинки имат около 10-12 програми. "Задължителните" са - основна (за хляб  ), за бял хляб, за пълнозърнести хлябове, за месене и втасване (без печене) и само печене. Другите се разминават в зависимост от производителя - за сандвичи (с много тънки кори), за кексове, за мармалад, за макарони и т.н.

Машинките имат отложен старт - обикновено до 13 часа (напоследък не съм виждала без тази функция). Това означава, че можете сутрин преди работа да заредите машината с продуктите, да нагласите таймера и когато се приберете вечерта, да ви посрещне аромата на прясно опечен хляб. Ако закъснеете с прибирането, машинката ще ви поддържа хляба топъл още поне 1 час и той няма да се овлажни.

Стигнахме и до много съществения въпрос за цената:

1. Самата машина струва в зависимост от модела между 100 и 250 лева. Могат да се намерят по-евтини машинки по магазините ТСМ - моята е от там. Аляската в Метро е около 100 лева. Наскоро видях в сайт машинка на First за 129 лева ( до 1250 гр. хляб). Най-скъпи за сега са Мулинекс. Разликата освен в грамажа, програмите и бъркалките е в мощността на машината - ФИФ и First са 800-850 W, други с по 600 W. Според мен и евтините и скъпите машини правят хубав хляб.

2. Разходът на ток ми е около + 3 до 5 лева на месец заради машинката.

3. Цената на хляба 

Обикновен бял хляб от 750 грама се приготвя от:
300 мл. вода
500 гр. бяло брашно = 45 ст. ( при цена 90 ст. за пакет)
2 с.л. захар = 8 ст.
2 ч.л. сол = 1 ст.
2 ч.л. суха мая ( от 2 пакетчета френска или турска мая излизат 5 хляба =  2*30 : 5 = 12 ст.) = 12 ст.
Добавяме стотинки за водата и тока.

Най-обикновения бял хляб от машината струва около 90 ст. - топъл, с брашно, без добавки, екстри и бонуси. Не мухлясва, не изсъхва и не се рони поне 4-5 дни (при нормално съхранение).

Ето тук има различни марки и модели, а се намират и по-добри цени:
http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=index&cPath=1_16_23
http://www.techno-bg.com/?town=%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0 … d=1323&type=t


-упътване за по добро тесто (Ердинч):
 
прекалено сухо       прекалено мокро                  OK
                     


                                   Вертикален контейнер
 

                                    Хляб с вертикален контейнер


                                    Хляб с хоризонтален контейнер




-КЛАТРОНИК  -ТАУРУС




[/quote]

# 1
  • София
  • Мнения: 7 881
Продължение на дискусията от старата тема:

Ами брашното си ми е все едно и също от както съм купила машината, едни жълти пакети от Кауфланд. Преди ги обсъждахте май?

Гледам го тестото , нито маже, нито е сухо.
Това е рецепта за Хляб за сандвичи по моята книжка.
Правила съм го. Става ми сполучлив, но не слагам суха мая, а 1/3 от кубче жива мая.
Пускам на програма 2 за 1кг. хляб..

От тази книжка най-добър хляб ми става по рецептата за "Бял хляб" на стр.44./ без допълнителни съставки/.
Заменям сухата мая отново с 1/3 кубче и пускам обаче на програма номер 7.
Забелязала съм, че кората не е толкова твърда, ако хляба постои повече в машинката след края на програмата.
Но ние обожаваме твърдата и хрупкава кора.

Какво ти е брашното?

Значи втората рецепта е хляб без кори, на страница 4 от книжката е и на картинката си пише да се пусне програма 01. МАпината ми е мулунекс 5000,май бях казала, а по моята книга страниците са 40. ама Това не е хръпкава кора, не е и сухар. То си е камък.

# 2
  • Мнения: 7 160
Значи втората рецепта е хляб без кори, на страница 4 от книжката е и на картинката си пише да се пусне програма 01. МАпината ми е мулунекс 5000,май бях казала
Хляб без кори?
Без кора ли означава това? И как точно ще стане без кора? Не знам.

дядо хаджия вчера и днес пуска Новите теми, за което му благодарим, разбира се.


# 3
  • София
  • Мнения: 7 881

Значи втората рецепта е хляб без кори, на страница 4 от книжката е и на картинката си пише да се пусне програма 01. МАпината ми е мулунекс 5000,май бях казала
Хляб без кори?
Без кора ли означава това? И как точно ще стане без кора? Не знам.

Има има такъв. Даже Пина беше публикувала рецепта за такъв, който се прави с миксер. Беше хит по едно време във форумите.

# 4
  • София
  • Мнения: 329
ами Пише Хлеб без корки, и аз си го превеждам хляб без кори, и ако на това дето ми се получи му се вика липса на кора  ooooh!

Иначе в превод от анг. е Бял хляб основна рецепта.
Както и да е та мислите, че може да е от брашното ли ?

# 5
  • Разград
  • Мнения: 3 110

Значи втората рецепта е хляб без кори, на страница 4 от книжката е и на картинката си пише да се пусне програма 01. МАпината ми е мулунекс 5000,май бях казала
Хляб без кори?
Без кора ли означава това? И как точно ще стане без кора? Не знам.


Не точно без кора,ами с мнооооого тъничка такава.


Щастлива съм,да не говориш за едно брашно,което по едно време струваше 0,29 лв?Ако е това,няма да получиш хубав хляб никога.Това брашно даже и замесено на ръка не става,сякаш се втечняваше,докато го меся.Бях си купила няколко пакета,но ги свърших вече.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 658
да се запиша в новата тема. Благодаря на дядо хаджия!

# 7
  • София
  • Мнения: 329
Ами около 50-60 стотинки е пакета  Агромерл . Нямам идея колко  е било на промоция .

# 8
  • София
  • Мнения: 7 881
ами Пише Хлеб без корки, и аз си го превеждам хляб без кори, и ако на това дето ми се получи му се вика липса на кора  ooooh!

Иначе в превод от анг. е Бял хляб основна рецепта.
Както и да е та мислите, че може да е от брашното ли ?


Чакай чакай, ти да не ползваш рецепта за хляб за кора пък да го печеш като нормален. Щото то наистина си е хляб без кора. И ако е така не тухла ми газобетонка ще стане.

Иначе всичко е възможно и брашно и мая и ако щеш хлорирана вода. И при мен бая ядове съм имал. Миналия месец цял козунак бастисах заради едната му мая. Ама сега вече съм се научил и дока я не видя че не буйства в заквасено тесто я не тургам.

# 9
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ами около 50-60 стотинки е пакета  Агромерл . Нямам идея колко  е било на промоция .

Нямам пакет,за да проверя,но отида ли в магазина няма да пропусна да видя.Купи си на Клевер,марката на Билла,че е изпробвано и е хубаво,пак толкова струва.

# 10
  • София
  • Мнения: 329
Значи правя всичко както е по книжката с рецептите, избирам програма която си пише и така. Сега като прочетох всички преводи на името на хляба, на български си е преведн Бял хляб основна рецепта. Та не е без кори явно.

# 11
  • Мнения: 4 916
Ами около 50-60 стотинки е пакета  Агромерл . Нямам идея колко  е било на промоция .

Нямам пакет,за да проверя,но отида ли в магазина няма да пропусна да видя.Купи си на Клевер,марката на Билла,че е изпробвано и е хубаво,пак толкова струва.


Тази марка сигурно я продават само в Била? Ние нямаме наблизо Била, но ако брашното е по-хубаво от другите, ще сляза до центъра, нали направих такъв магазин в метрото.

# 12
  • София
  • Мнения: 7 881
Вижте това, че София Мел са имали някаква несполучлива партида (коментира се тук по темите) не ми се вярва пък да ги отписваме изцяло.

Вчерашната ми баница е с тяхното брашно, сега се пече една содена питка та ще видим и там.

# 13
  • Разград
  • Мнения: 3 110
argun,само в Билла го продават-да.Дали е по-хубаво незная,че не ползвам други марки освен тази и Софимел,аз съм доволна.

# 14
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Вижте това, че София Мел са имали някаква несполучлива партида (коментира се тук по темите) не ми се вярва пък да ги отписваме изцяло.

Вчерашната ми баница е с тяхното брашно, сега се пече една содена питка та ще видим и там.

Съгласна съм,купих си скоро и такова брашно,нямах проблем.

Общи условия

Активация на акаунт