Отговори
 • Мнения: 1 749
Това не е тема за подфорум "Хоби".Това е тема за масата хора,които не знаят нищо за кучето.Това е тема за хората,които са склонни да обвиняват кучето за всичко ,а стопанина му за тях е "нещастна жертва на обстоятелствата".Това е тема за хората,които не знаят нищо за кучето си,а си мислят,че знаят.Тема за тези,които не купуват куче,а играчка за детето си или аксесоар към облеклото си.
Когато видите голямо домашно куче,което се дърпа като обезумяло на каишката към вас и детето,почвате да мразите кучето,.Не се замисляте,че на другия край на каишката е стопанина му!
Когато домашно куче нахапе някой,то се счита за агресивно и се евтанизира.Да,правилно,трябва да се евтанизира.Но кой е виновен за състоянието ,до което е стигнало това куче?Кой е виновен за травмите на нахапания?Кой е виновен за смъртта на кучето?Стопанина!
Липсва всякаква киноложка култура в масата хора! Изобщо не знаят как да се държат с кучето си,не знаят как да го научат на ЕЛЕМЕНТАРНИ неща! Една невъзпитана болонка ще е ужасно досадна,един лошо възпитан представител на едра порода ще е опасен!
Надявам се писаното по-долу да ви даде поне малко по-ясна представа за това що е то домашното куче и как човек трябва да се държи с него като негов стопанин.
Много теми има за бездомните.И винаги се стига до домашните.Но няма тема за тях.Няма опити за повишаване на културата на настоящите и бъдещи собственици на кучета.Има само теми за нахапани и уплашени хора.А всичко идва от човека.Обърнете внимание на написаното в червено

Надявам се също тези,които имат кучета и не знаят защо те не ги слушат,да обърнат малко повече внимание на линковете и да се запитат не правят ли и те същите грешки!Защото,кучето,идвайки в семейството ви,разхождайки се навън,то става част не само от вашия свят,ами и от обществото,от света на околните!


Следващото са малко откъси.Линковете към целите текстове са дадени най-долу.Някои от тях са писани мисля,от рускоговоряща,затова е малко странно на места,но е напълно разбираемо.

Ще започнем с агресията и доминантното поведение:

     Ако кучето ръмжи,лае или се зъби на познат гостенин,дошъл у вас-това е проява на доминантно поведение.Много стопани на малки кучета смятат това за забавно и се радват,когато техния "малчуган' се държи като охраняващо куче.Това е неправилно,всяко куче независимо от размерите си трябва да разбере,че такова поведение е неприемливо.

Какво означава доминатното поведение?За да разберем,трябва да знаем по какви правила живее кучето .А те са:
Повечето новоизпечени собственици на кучета допускат грешки,т.е.не разбират,че кучето е стадно животно и ако разбират,то не знаят как да установят взаимоотношения между членовете на семейството.
За кучетата живеещи в семейства,семейството е стадото,то гледа на човека така както едно куче гледа на друго куче и живее по законите на стадото.И само от вас зависи ще станете ли водач за своето куче или не.


     Кучето е уникално животно. Никое друго животно не притежава качества, позволяващи му не само да живее с човека, но и да се използва така разнообразно. Много от тези качества са изработени благодарение на това, че кучето е социално животно (животно, което живее в глутница).

Правилата и законите, действащи в глутницата, се пренасят от кучето върху обкръжаващите го хора, върху семейството, в което то живее. Стопаните, децата, познатите и съседите се възприемат от животното като представители на собствения вид. Затова преди да говорим за взаимоотношенията между човек и куче, ще разгледаме какви са отношенията между кучетата в глутницата.

Този въпрос е твърде обемен и е невъзможно подробно да се разгледа в рамките на един брой. Затова ще се спрем на онези моменти, които характеризират причините за проява на доминантно поведение.

Във всяка глутница съществува ясна йерархическа стълба, определяща всички взаимоотношения между нейните членове. Намирайки се на което и да е стъпало от тази стълба, всяко куче се старае да опази своята позиция от посегателства на низшестоящ и по възможност да се издигне нагоре. При това повишението на статуса не става отвлечено, а за сметка на смяна на местата с конкретен член на глутницата, който никога не се съгласява доброволно с тази смяна.


     Доминантна агресия
Това социално поведение е свързано с йерархичните отношения в глутницата. Трябва да разберем, че кучето, живеещо в семейството на човека, пренася законите на отношенията в глутницата върху хората. Затова обект на доминиране могат да станат и стопанинът, и роднините, и децата. Често стопанинът контролира кучето, но доминантната агресия може да се прояви по отношение на често гостуващи роднини. Кучето познава тези хора и ги смята за "свои", но демонстрира превъзходството си, като ги поставя на място.

     Други видове агресия:

     Териториална агресия
Този вид агресия също се отнася към социалното поведение. Но, за разлика от предишния вид, това поведение е насочено към членове на други, конкурентни глутници. Ръмжене и лай при почукване на вратата, облайване на минаващи близо до мястото - всичко това е териториална агресия. Едно и също куче може да се отнася агресивно към ваш познат у дома и въобще да не реагира на появата му на улицата. Ключовият момент при този вид агресия е, че тя се проявява на собствена територия.

     Защитна агресия
Ако кучето или членове на неговата глутница са заплашени от опасност, кучето проявява защитна агресия. Вашият питомец може да облайва непознат по време на разходка, ако той се държи "подозрително": спира, гледа ви, опитва се да се приближи. Всички тези действия се приемат от кучето като пряка заплаха и то може да реагира агресивно. Трябва да се отбележи, че за хилядолетия съвместно съществуване с човека, кучетата са развили специфични реакции, които не са характерни за дивите животни. Така, много кучета дори във възрастта на кутре, реагират агресивно на страничен човек, носещ в ръце чувал или сандък. Тази реакция е вродена, кучета с такава реакция са се подбирали изкуствено като "най-съобразителни".

     Ловна агресия
Агресивно поведение, храктерно за лов или игра с плячка.

По време на обучението, а така също и при ежедневното управление на кучето, е нужно да имаме ясна представа за вида на агресията на своето куче и грамотно да я използваме. Например, за да прекратим защитна агресия, страничният човек трябва да спре. В същото време при териториална агресия това няма да помогне, кучето ще атакува дотогава, докато човекът не напусне неговата територия. При обучение в защита най-добре е да се започне работа по развиване на ловна агресия, тъй като нервната система на кучето няма да се подлага на натиск.
За някои кучета резултат дава използването само на териториална агресия, за други - само защитна. Затова методиката за защитна работа трябва да се подбира индивидуално за всяко куче.


     Има различни хора и различни кучкари. За едни пишкането вкъщи,
хапането на ръцете и краката, лаенето, дърпането и разрушаването
на къщата, влаченето на собственика по време на разходка е нещо
нормално. Живеят щастливо с кучетата терминатори и се радват.

За някои идеалът е- куче с подвита опашка, което пълзи и се свива
от една тяхна дума. Тези два типа са крайни и за съжаление ги има!
Дано тези, които четат това искат най- вече да се сприятелят със своето куче и да не стават роби като в първия случай, или да не правят кучето роб- като във втория случай. Да имат щастлива връзка "стопанин- куче", в която кучето иска да направи всичко за своя стопанин, и където стопанинът иска да направи своето куче щастливо.
(...)

    Но ако вие обичате своето куче и искате да го разберете, ще успеете да направите идеалната двойка "стопанин- куче". Най- важното, което трябва да знаете;
- кучето ви не е длъжно! То не е длъжно да ви приеме като своят стопанин. Това, че сте го купили ви прави длъжни пред обществото да слагате ваксини, да обучавате своето куче и други неща. Кучето за това не знае нищо- не може да чете, не познава юрисдикция. Когато сте го донесли вкъщи- вие сте длъжни!!!
Кучето не дължи нищо! Основна грешка при хората е, че смятат, че като са купили кучето, то е роб и е длъжно да слугува. Единственото нещо, което е възможно е вие да станете приятел на своето куче, човекът, на когото то може да се доверява. Водачът,когото има смисъл да слуша!

   Любовта е много важна! Най- важното нещо. Но тя е нещо сложно за обяснение. Един учител видял свой ученик в студентската трапезария. Ядял риба.
Учителят попитал своя ученик;
- Защо ядеш рибата?
- Аз обичам риба- отговорил ученикът.
- Ако ти обичаш рибата наистина, тя сега би плувала в морето. Твоят стомах обича рибата, а ти
обичаш своя стомах и това няма нищо общо с любов към рибата.


   Най-голямата грешка-очовечаване на кучето!
   Различието- строежа на тялото. Ние ходим на два крака и имаме две ръце, а кучетата ходят на четири крака и нямат ръце. Очевидно, нали?! И е факт! Защо тогава се удивляваме, че кучето ни хапе по ръцете? То не хапе... В ръката си държи вашите ръце.Неговата "ръка" привлича вашето внимание към себе си.

    Мисленето
При хората и кучетата основните принципи на мислене са- опитите и грешките... и логиката, но има фундаментална разлика! Човекът има абстрактно мислене- кучето няма!
Защо ние обичаме кучетата? Защото те са честни, предани, открити и действат без умисъл и задни мисли. Нямат абстрактно мислене- нямат умисъл, не правят коварни планове, нямат тайни мисли.
Кучето не различава понятията Добро- Зло, Свобода, Равенство, Принципи, Идеологии, не знае какво е Синус или Косинус...
Ако вие приписвате на кучето си човешки качества и способности, то всички ваши действия се провалят. Обвинявате кучето защото "то знае, а не иска" или "как можа да постъпи така с мен"- няма как да помогнат,това не работи.

     Има доста различни книги написани за кучето, но няма нито една написана за стопанина. Една каишка има два края- на единия е кучето, на другия е стопанина. Всяко куче е огледалният образ на своя стопанин.
Няма лоши кучета, има лоши стопани!
Когато човек взима ски- първо трябва да се научи да ги кара.
Когато човек купува кола, първо минава през курсове за да се научи как да кара колата. Но когато човек взима куче вместо да се научи как да общува с него, той се опитва да научи животното. Тотално объркана работа!


Кучето не е играчка! Дори най- дребното и най- малкото куче е КУЧЕ! Как всяко нормално живо същество куче има нужда от обич, гижи и разбиране. Най- важното е, че стопанина на това куче трябва да помни, че то е от семейство на вълци, а не "играчка" от семейство чанти и аксесоари!


http://forum.galiadogs.com/viewtopic.php?t=162

http://forum.dog.bg/-t2945.html

http://forum.galiadogs.com/viewtopic.php?t=211

http://forum.galiadogs.com/viewtopic.php?t=213

http://forum.galiadogs.com/viewtopic.php?t=216Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 09:01 от Редактор*

# 1
 • Припят, Украйна
 • Мнения: 29
Китана,

хубава е темата, записвам се да следя, макар, че едва ли много хора ще я оценят, особено на този форум.

Съгласен съм с повечето неща, макар и не с всичко. От по-долу написаното излиза, че едва ли не най-важното е възпитанието на животното. С това не съм съгласен. Възпитанието е важно, но най-важно за мен е човекът да е щастлив с животното и то да е щастливо при собственика си (като естествено това не бива да пречи на останалите хора).

Например моето куче също ме влачи по време на разходка и това ми харесва. Нямам възможност да спортувам и така се "раздвижвам". Не се усещам нито като "роб", нито пък смятам кучето за "терминатор" - в края на краищата не е агресивно, не лае, не пречи на никой и на двамата ни е добре така. Simple Smile

Така че не смятам за правилно всяко поведение, което не е "по учебник", да се определя като грешка - много собственици като мен умишлено не задълбават в дресировката. Естествено, не е приемливо животното да е агресивно (и моето не е Simple Smile), но настрана от агресията, съвсем целенасочено не го дресирам - харесва ми да е "шантав" и очовечен (според моите разбирания). Simple Smile

На околните не им пречи, аз съм щастлив, кучето е щастливо - тогава къде е грешката? Simple Smile

# 2
 • Мнения: 1 749
Каква порода е кучето ти?
Дърпането означава,че ТО командва.Т.е. то решава накъде да се разхождате,колко бързо,къде ще спрете.Прочети линковете.Кучето ти
При кучета с подчертана склонност към доминиране(няма да ги изброявам като породи),това ще е огромна грешка.Защото ,когато поотрасне ,и ти решиш да забраниш на това куче(не говоря точно за твоето,ами за примерното),нещо,кучето ще го приеме като опит от твоя страна да му заемеш мястото в йерархията.Кучето ще се опита да те сложи на мястото ти ,а това как става,знаеш ли?С ръмжене или показване на зъби.Ухапване.
Прочети пак!

Това е особено важно за хора с деца.

# 3
 • Мнения: 4

Защо ние обичаме кучетата? Защото те са честни, предани, открити и действат без умисъл и задни мисли. Нямат абстрактно мислене- нямат умисъл, не правят коварни планове, нямат тайни мисли.

Кучето не различава понятията Добро- Зло, Свобода, Равенство, Принципи, Идеологии, не знае какво е Синус или Косинус...


Ей това и аз постоянно се опитвам да обясня на майките чийто деца са нахапани от кучета, че КУЧЕТО НЕ Е ВИНОВНО ЧЕ ХАПЕ, то няма никаква вина за това че е ухапало детето ви. Недейте обвинява кучетата, а стопаните им за това, че са агресивни и че хапят. Винаги хората са виновни за това да ги ухапе куче а не самото куче. То хапе защото природата му е такава а не защото то самото си е поставило за цел да ви ухапе...

# 4
 • Мнения: 69
Браво за темата , но съм съгласна с   filkam че няма да се оцени.Страха е толкова  голям , че мисъл няма...

# 5
 • Припят, Украйна
 • Мнения: 29
Китана,

Не съм съгласен в конкретния случай (за моето).

Не може да определя темпото на разходка, защото няма необходимата сила да ме извлече. А иначе ако иска да спира - да спира колкото му душа иска. Забранявал съм му достатъчно неща и достатъчен брой пъти, за да знам, че никога няма да ми изръмжи или ухапе. Точно обратното - на него имам повече вяра, отколкото на кой да е човек. Simple Smile

За протокола - кучето не е породисто ("селски" пес е Simple Smile ) - средно голямо е - към 25 кг, относително пораснало е - на 2 годинки. Също така имам и малка дъщеричка на 3 г.

Не съм съгласен с определението за "грешка", приложено по принцип към всички кучета.

# 6
 • Мнения: 1 749
Още нещо към ФИлкам:
Възпитанието е най-важното!
1.По време на възпитанието установяваш все по-здрава връзка с кучето.Разбира се ,ако възпитанието е правилно,а не на принципа-грешка-тояга!Така установяваш и позицията си в йерархията.Кучето живее в глутница с йерархични правила!То приема своето човешко семейство за своята глутница и прилага ,искаме или не тези правила.

За йерархията-накратко има Алфа,Бета, Гама(не знам гръцката азбука  Laughing )членове на глутницата.ТИ трябва да си Алфа.Следват твоите близки и роднини(деца,жена в твоя случай,тъща,приятели и т.н.),които са Бета.Гама ,на последното място,трябва да е кучето!

2.Когато кучето ти е без повод на поляната и ти го викаш с риск да си скъсаш гласните струни,а то не идва.Къде е възпитанието и важно ли е то?А ако види котка/друго куче/разгонена женска(ако е мъжко)?Какво правим тогава?

3.Възпитанието е и социализация.Към другите животни/кучета,към хората.

4.Ти би ли бил щастлив с едно куче,което опустошава дома ти ,прави щети за стотици левове и ти създава само главоболия,лае и вие,докато те няма и притеснява постоянно съседите ти,които ще почнат да притесняват теб? Да си късаш нервите,докато го гониш,щото то не ще да дойде?

Мога още да изреждам.

Т.е. кучето те възприема просто като нещо,което тегли се налага да тегли зад себе си.

Прочети това:
http://forum.galiadogs.com/viewtopic.php?t=221
Става въпрос точно за каишките дърпането и другите проблеми.


# 7
 • Мнения: 1 749
Това е от линка,който ти дадох в предния пост:

Има кучета, които изобщо не се сещат, че имат стопанин. Нещо ги храни. Нещо ги извежда на разходка и това нещо, горкото куче трябва да тегли след себе си по време на цялата разходка.

Как изглежда това куче,учено на команда Фус(наред,в крак),с твоето ,което се дърпа и гледа само напред?

http://www.youtube.com/watch?v=estlPrcyKCk

Защо,наистина,този човек е избрал да научи кучето си ?
Човек е голям колкото са големи целите му.

Само да допълня:това е българин,Иван Балабанов.Кучето е малиноа.

# 8
 • Припят, Украйна
 • Мнения: 29
Китана,

не съм съгласен с това, нито мисля, че писаното в тези линкове отговаря на истината на 100%.
Както казах - не говоря по принцип, говоря конкретно в моя случай. Кучето не опустошава дома ми и не лае в мое отсъствие (говорил съм със съседите и съм ги питал по въпроса). Досега оплаквания от неговото поведение от околни не съм имал никога (а съм достатъчно възпитан, за да се вслушвам).

Възпитанието не е най-важното (за мен) и доколкото питомецът ми не създава проблеми на околните, не мисля да променям мнението си по въпроса. Както казах, аз съм щастлив и той е щастлив. Как изглежда отстрани в сравнение с друго куче - пет пари не давам - аз обичам него, той обича мен. Може да е всякакъв, ама за мен е единствен, както аз съм единствен за него.

Как ме възприема кучето ми - аз знам най-добре след като съм с него, откакто е бебе. Но това не е целта на темата, така че няма смисъл да спорим за глупости. Извинявам се за отклонението. Peace

# 9
 • Мнения: 1 749
Прав си,не е това темата . Simple Smile
Темата е за това ,че кучето ИМА НУЖДА от възпитание.Не е тема точно за твоето куче.
А ти искаш или не,възпитаваш кучето си във всеки един момент,едва ли не с всеки твой жест,с отношението ти към близките ,ако щеш.
Продължавай да си мислиш,че възпитанието не е част от вашия живот.

Извинявам се ,ако звуча рязка,не съм искала да те засегна!Просто ...понякога паля много на някои теми.

Ох,още едно допълнение:
линковете forum.galiadogs.com са от форум на треньор на кучета,с който се познавам лично.И съм виждала какво прави тя със своите кучета.

# 10
 • Мнения: 47 727
Китана, супер е темата, дано повече хора я прочетат  Peace

# 11
 • Мнения: 347
Има страхотна поредица на National Geographic за възпитанието на кучето и мястото му в "глутницата" (семейството). Не знам дали има нови серии, но в youtube могат да се намерят старите, а също може би все още ги има и в data.bg. Казва се Dog Whisperer. Във всяка серия има по няколко случая на кучета с поведенчески проблеми и как се коригират. Мен много ме впечатли, може би ще ти е интересно, Китана  Wink .

# 12
 • Припят, Украйна
 • Мнения: 29
Китана,
Естествено, че кучето има нужда от възпитание и социализация и това е непрестанен процес. И няма нужда от извинения, не си ме обидила ни най-малко, много харесвам твоите постове Peace, както и оценявам необходимостта от подобна тема на фона на всички теми тук, изпълнени със сляпа омраза към животните, саламчета, "окончателни решения" и т.н.

Това, което исках да кажа е, че лично на мен не ми допада "менторският" тон на статии като цитираните от теб. Аз съм положил усилия и съм научил кучето да не е агресивно (освен при самозащита) и да няма неприемливи социални прояви (доколкото е възможно, животно е все пак Grinning). Това за мен е най-важното и задължителното при възпитанието.

Оттам нататък съвсем целенасочено не дресирам кучето си в по-голяма степен. Така съм щастлив, такава връзка с кучето съм искал и това е индивидуално решение, което не засяга околните. Ако някой иска - нека научи кучето си на всякакви команди - страхотно, аз обаче не искам (подчертавам не искам, а не не мога), и това не ме прави "роб" на кучето, както беше писано в статията.

Роб си когато нямаш право на избор, останалото са различни проявления на свободната воля. Simple Smile

# 13
 • Мнения: 512
Китана, много хубава тема  bouquet
Изключително полезна е. Според мен, дори човек да е гледал куче, е много важно каква е породата. Например аз- имала съм пуделче. Мислех, че зная необходимото. Дори и малко повече, защото кучето беше болнаво.
Но!
По желание на Половината от година гледаме ротвайлер. За мен беше сблъсък с реалността да отглеждаш точно тази порода. Разликата е огромна, и то не само в ръста.
Ротвайлера изисква много грижи, изключително премерено възпитание.
Добре поне, че партньора ми е запознат с тази порода. Определено той е водачът на глутницата, а аз съм нещо като играчка. Wink
Но определено виждам как възпитанието в посока социализация с хора и всякакви породи кучета дава добър резултат. Всички останали от котилото на  нашият красавец роти са озлобени, дворни и изключително агресивни въпреки крехката си възраст.
Ние действахме срещу някои от порядките- рязане на опашката, насъскването и желанието непременно кучето да е "пазач на всяка цена".
Природата му е донякъде агресивна, пазач е наистина, но види ли непознат сяда, дава лапа и след това реагира според поведението на отсрещната страна.
Много е добър, и характера му е такъв, дано остане същият и след навършване на 2 години.  Laughing

# 14
 • Мнения: 403
Две кучета съм гледала до сега ,в момента имам трето ,не помня да са  хапали някого или децата да ги е било страх от тях-напротив.За мен всичко е да възпитанието на животното , то ви приема като водач на глутницата и ви слуша.За мен кучетата са като малките деца ,както ги възпиташ ,както се отнасяш с тях  така и те ще се държат.Имам познати което дадоха кучето си в у-ще за кучета и там го превърнаха в абсолютен звяр, не допускаше никого в тях ,нападна стопанката си и се принудиха да го държат в гаража.В старанието си да превърнам кучетата в пазачи си вредим на себе си и на околните.

Общи условия

Активация на акаунт