Майчинството счетоводно - 27

• 44 995
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
Аз се извинявам, защото това сигурно е споменато просто имам мъничко бебче и нямам никакво време да се ровя назад в темите. Значи до сега ми е издаден 45-дневния болничен, после родих  и ми издадоха втория болничен и сега кой трябва да ми издаде третия болничен и кога?  Rolling Eyes

# 151
  • Пловдив
Аз се извинявам, защото това сигурно е споменато просто имам мъничко бебче и нямам никакво време да се ровя назад в темите. Значи до сега ми е издаден 45-дневния болничен, после родих  и ми издадоха втория болничен и сега кой трябва да ми издаде третия болничен и кога?  Rolling Eyes

Третия болниче ще ти издаде педиатъра на детето като изтече втория , издаден от родилния дом.

# 152
Здравейте!Виждам че тук има доста осведомени мамчета и затова реших да задам един болен за мен въпрос.На 20.11.2010 год.детето ми навършва 2 години(живот и здраве до тогава)ще получавам майченство.Понеже нежелая да го пускам на ясли искам да знам какви точно са ми правата за да го гледам до навършване на 3 години?Аз работех в системата на БДЖ преди да излезна в майчинство на трудов безсрочен договор,но сега когато започнаха съкращения в системата разбрах че и моя щат е закрит,затова се притеснявам какво ще правя и искам да се възползвам максимално от закрилата от съкращение по време на майченство.Какво бихте ме посъветвали в случея?Знам само че като се върна на работа ще ме пратят на борсата,но аз искам възможно най-дълго време да отложа този момент.Благодаря предварително!

# 153
  • Пловдив
radka74 ,пусни си неплатен отпуск 6 м за гледане на дете до 8 г.За да те съкратят им трябва разрешение от инспекцията по труда.При закрит щат ще го получат.После ще отидеш на борсата-обезщетението,което ще взимаш като месеци е според общия ти стаж.А като пари според осигурителния ти доход 9 м назад,но максимума е 12 лв на ден

# 154
  bouquet Elfita Благодаря ти за бързия отговор!Аз до сега се рових и точно това за тези 6 месеца които ми пишеш не ми беше много ясно EmbarassedЗначи няма вече неплатено майченство до навършване на 3 години?Понеже четох и за някакви 6 месеца и за бащата но нашия татко е на добре платена работа и няма смисъл да взима той.

# 155
  • Пловдив
платено до 3 г имало ли е някога  newsm78
ти имаш 6 м и той има 6 м,който не може да прехвърли на теб,ако имате брак

# 156
А и още нещо newsm78Като ми е закрит вече щата как ще ми дадат тези 6 месеца,а и какво ще стане с отпуската ми която ми се е полагала през двете години платено майченство?

Имаше някога неплатено от 2 до навършване на 3,ползвала съм такова за каката.

Значи с две думи след 2 годишна възраст имам само 6 месеца право на неплатен отпуск така ли?А за борсата което ми пишеш да разбирам трудов стаж като цяло или само в системата,което ми е 6 години?А като обещетение аз не съм вземала повече от минималната заплата.

Последна редакция: сб, 13 фев 2010, 21:58 от AnMary

# 157
  • Пловдив
пусни молба за неплатения две седмици преди двете години на детето.те реално още се водиш на работа.платената отпуска ще ти я изплатят-трябва да фигурира в заповедта за съкращение.6 м неплатен,ако имате брак,да.
колко ти е общия стаж,не само на последната работа?

# 158
 newsm10Ясно!Благодаря ти за кратките и изчерпателни отговори! smile3525
Така ще стане Sadще си пусна тези 6 месеца неплатени и после на борсата пък ще мислим какво ще правим след това.Да ни е жив и здрав таткото да ни издържа Mr. GreenДа имам брак с него от 13 години Heart Eyes
Лека и спокойна нощ ти желая и пак Благодаря!

# 159
В майчинство съм с малкия си син. Дали когато големият е болен може баща му да получи болничен лист за гледането му? Питам, защото всеки път изпадаме в познатата за много родители ситуция - с две деца, едното болно, трябва да се води по лекари и да се гледа и лекува, защото не ходи в тези периоди на градина, а бебето го влача с мен по болници и кабинети.

# 160
Здравейте и от мен!
Имам следния вапрос: скоро разбрах, че съм бременна - да се надяваме, че всичко ще е ок. Имам 12 месеца стаж, но се осигурявах на малко над минималната заплата - 300. През септември започнах да внасям по-големи осигуровки - на 1260 бруто. Януари месец и февруари ще имам по 5 дена болничен, а терминът ще ми е в средата на октомври предполагам. Мисля да си взема болничен от средата на май до термина. Въпросът ми е има ли значение какъв болничен си взимам - общ или за бременността. И ако си взема болничен толкова рано ще се смятат ли после за обезщетението през първата година след раждането 12 месеца преди този болничен, така че и месеците с ниски осигуровки да влязат или не?
Много благодаря предварително и усмихнат ден от мен Grinning

# 161
  • Пловдив
tiya_4 ,болничния,който ще вземеш преди 45 дневния ще е за общо заболяване,няма как да е за бременност и раждане.Базата ще ти е 12 м назад от 45 дневния,като месеца ,в който е издаден 45 дневния не влиза/за месеците в болничен ще се вземе не самия болничен,а доходът,от който е изчислен/.6 м преди болничния,който ще вземеш през май си била на високата осигуровка и този дълъг болничен до термин няма да ти намали обезщетението

# 162
Скъпа Elfita, много благодаря за бързия и точен отговор! Повече от 2 месеца се опитвам да намеря отговор на въпроса си, но така и не успявах! Ето защо искрено ти благодаря! Сега остава само всичко да мине гладко!
Тъй като съм нова във форума, ще се възползвам от възможността да благодаря на всички, които са изказвали мнения и препоръки по всякакви теми - много ми помагате!
  bouquet

# 163
Здравейте! Имам един въпрос и ще съм много благодарна ако някой ми отговори.
Бременна съм, в момента съм в неплатен отпуск ( по принцип работя в БГ), от ноември съм в Германия, термина ми е на 29 март. Взех си от БГ домумент Е104, направих си здравна осигуровка в Германия и трябваше да ми дадат документи Е115 и Е116, за да изляза по майчинство. Но от тук не ми ги дават- нямала съм право, тъй като  не съм работела в Германия Shocked/ И сега- как да изляза майчинство, отпуската ми е до юни, после какво??? От НОИ ми казват без болничен за раждането няма майчинство, а болничният се взима на основание на тези Е115 и Е116, които не съм имала право??? Има ли варианти или губя и работата и майчинството???

# 164
  • Варна
Здравейте момичета,имам следното питане-изтича ми майчинството след 2 м т.е април /платеното/фирмата от която съм по майчинство се закрива и ми искат молба за напускане  като казват ,че ще ме изчакат двата месеца.
Работодателя ми има и др. фирма която продължава дейността си,мога ли да се  откажа да подам молба за напускане и да бъда прехвърлена в др.му фирма като след това да се възползвам от 3тата година неплатено майчинство или борса ?Ако ми откаже да ме прехвърли какво следва и как мога да реагирам в случая?
Благодаря Ви!
Поздрав!

Дали работодателя ще те прехвърли в другата си фирма зависи само от добрата му воля, не може да бъде задължен. Длъжен е да ти изплати неизползвания платен отпуск, не съм сигурна дали това , че сама ще напуснеш няма да е пречка да се регистрираш за обезщетение на борсата. Мисля че е по-добре работодателя да те съкрати поради закриване на фирмата.
Неплатен отпуск до навършване на 3 год. на детето вече не се полага. Имаш право да ползваш 6 мес неплатен отпуск, до навършване на 8 год. възраст на детето, бащата има също право на 6 месеца. Ако нямате брак, тогава ти имаш право на 12 месеца неплатен отпуск до навършване на 8 год на детето.

Здравейте! Имам един въпрос и ще съм много благодарна ако някой ми отговори.
Бременна съм, в момента съм в неплатен отпуск ( по принцип работя в БГ), от ноември съм в Германия, термина ми е на 29 март. Взех си от БГ домумент Е104, направих си здравна осигуровка в Германия и трябваше да ми дадат документи Е115 и Е116, за да изляза по майчинство. Но от тук не ми ги дават- нямала съм право, тъй като  не съм работела в Германия Shocked/ И сега- как да изляза майчинство, отпуската ми е до юни, после какво??? От НОИ ми казват без болничен за раждането няма майчинство, а болничният се взима на основание на тези Е115 и Е116, които не съм имала право??? Има ли варианти или губя и работата и майчинството???

Не съм съвсем наясно със майчинството в чужбина, но доколкото знам за да получиш тези формуляри Е115 и Е116, трябва да си подчинена на социалното законодателство в съответната държава. След като не работиш в Германия и не плащаш социални осигуровки там, не можеш да получиш тези формуляри.
Влез германската тема и разпитай немските мами как точно стоят нещата, сигурно има начини.

Последна редакция: сб, 13 фев 2010, 22:03 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт