Под черешата на кайсиев речел+прасковен конфитюр да обсъдим ваканционния турTR33

• 35 892
  • 728
  •   1
Отговори
# 225
  • Казанлък of all places
Добро утро !

Хакси, и на мен не ми звучеше добре " Сладко богохулство", не знам защо не са превели оригиналното " 40  правила на любовта", и реших,че е нещо свързано с творчеството на самият Мевлана. Чакам БЗ да си я дочете на английски и да и я задигна, за да видя, аджеба в оригинал как е. Simple Smile

# 226
  • на морето
Здравейте на цялата компания !!!!!

Много благодаря за пожеланията ! И вие да сте живи и здрави ! Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes

Анджи , мерси за кафето !

Малей ,Хакси , да знаеш от кога не съм яла бухти .... ooooh! ..тъмън мЪ подсети ...ще си забъркам в най -скоро време ...  а ...междувременно аз и вчерашни ям...дъл' сЪ останали  newsm78 Flutter
 Mr. Green

Джорди , душко , виж ся да ти обясня как стоят нещата  с въпросното идване ,което още е под въпрос.  На 9.08. Истамбулската Камара на архитектите ще открие изложба на табла с обекти на БГ архитекти от Дружествата в Бс,Варна и Добрич. ( Обяснявам по -подробно : всяка година в Бс ,респективно в другите градове се правят такива общи изложби на местните Дружества , та тези платна за миналата година ще се подреждат там).
 Съответно е направена сборна екскурзия  за повода , а от Бургаското дружество са поканили тати като юбиляр  с поемане на разходите . А за нашите Истамбул има особенно значение като град . Били са там на пред-сватбено пътешествие ;от там са си взели халките в далечната 69 година  и до сега с много умиление се спомнят за всички преживявания . НО от тогава не са ходили ..... Та така ... И сега много се меракландисаха да пътуват ,обаче вероятността за твърде топло време ги възпира ...Още мислят ..Аз се самопредложих (щото ми се идваааааа !!!!!!!)  като придиружител ,защото е добра самата екскурзия като набелязани обекти  , а и те ,двамата,  са на такова положение , че е добре да има все някой ....НЕ ,че няма да се справят и сами ...но все пак ....  кръвни налягания , болящи крака ,сърцебиенета разни ...
С две думи , още нищо не е сигурно , но ако стане , ще се обадя предварително  тук преди да тръгнем и да направим уговорките . Тамам мъ?

То , докато се обяснявам ,станало време за обяд ...хайде да слагам масата ....Да ви е сладко !

# 227
  • Varna
ДЕДЕ Laughing
Моя пръстен, не е толкова едър Joy Може да не е изщракан на фотото. Но той си ми е най-любимият макар, че е най не скъп. Следващата снимка, шЪ бъди само лявата ми ръка със пръстенО Joy Ама ти не си гледал снимките които бях сложила тука миналата година, за да видят момичетата, каква хенна бяха ми нарисували точно на лявата ръка и там се вижда и пръстена.
ХАКИ Hug
Със тази прекрасна къща която си ни сложила да и се любуваме, се убеждавам за пореден път, че  сме си сродни душички Hug А и тоя огнен колорит около нея, какво показват бе Джанъм, а? Кажи на кака си ДелтЪ Wink Споко, шЪ си домъкна дупарата аз във Станбул.  На друго място може да не ходя, ама  поне два пъти идвам през годината към Станбул. А ако ходя към Кападокия ще е за ден, но пък преди това или след това със Бате сме там за около седмица. Ще видим дали ще го направим като миналата година. Аз ще дам нишан, че и други мЪ очакват. Пък и аз искам да си ви видя бе Hug
Малееейй, Аше, във това топлото, де шЪ ги водиш теЗ хора бе #Crazy Много хубаво това което сте намислили, но Август е убиствено горещо. Ама вие си знаете де, да не кажеш, ДелтЪ иска да ни откаже.

# 228
  • на морето
Делте, джанъм... Hug Hug  То първо друг го е решил да го организира  през август , и второ , точно Топлото е най -големия коз в "минус" за ходенето  на фона на първоначалния ентусиазъм. Сега да знаеш само как ден през ден се проверяват прогнозните температури ... Mr. Green Mr. Green Mr. Green и се мисли ... и се "смята " ....Така ,че до последния момент ,явно ще сме в неизвестност.... Въпреки ,че от сега изхода ми е почти известен ....

# 229
  • Varna
Бе, моли се ти, изведнъж да застудеее Wink

# 230
  • Казанлък of all places
Аше, вървете. Каквото има да става, ще стане и насред пътя, и у дома.

За да ви отвлека малко вниманието от манджите и масите, моля , насладете се на този пътепис. Тази година каяци на язовир Кърджали, догодина - ще търся алтернатива на юг! Турско синьо лято Simple Smile

# 231
  • Истанбул
Ами да,може и заедно. Hug HugВ първите дни на септември се провежда фестивалът на виното.И аз имам желание да отида там/
Аше =нема страшно бе Душа,август не винаги е зверски горещ.

# 232
  • Казанлък of all places
Яяяяаааа, дай тука подробности за началото на септември и фестивала на виното! Къде, кога и по колко бутилки дават?  Mr. Green

# 233
  • Истанбул
Ами има дегустация на място=на лозе се ходи с каруца ,с трактор.После реколтата се закарва във винарна и там се намачква гроздето.Има и безплатна дегустация на вина и продажба на вино.http://www.bozcaadarehberi.com/nm-BA%C4%9EBOZUMU_FEST%C4%B0VAL%C4%B0-cp-47

# 234
Само дето нощувката в тоя "Бадем и нещо друго", дето го пише в статията на "Капитал" е 180 лири на бунгало. Ай сакън! По-хубаво да си пием виното у назе  Mr. Green

В този ред на мисли, горещо препоръчвам муската на Шато Копса:

# 235
  • Варна
За затвора на бащите =няма такова нещо бе Душа Hug.Най=вероятно е станало така ,че бащата или братът на девойката са отмъстили за погубената чест и  затова са подведени под отговорност.
Ето какво видях и разбрах аз : Действието се развива в някакво , изглежда , по-затънтено село . Но младите хора си бяха образовани и съвременни . Омъжват млада жена против волята и , заради някакво обещание/задължение на баща и (не разбрах точно ) към семейството на младоженеца . През първата брачна нощ тя призна на съпруга си , че обича друг и този друг е първият мъж в живота и . Младоженецът побесня , грабна пушката си и я насочи към булката . После се чу гръм , но без да става съвсем ясно кой стреля . На следния ден , сутринта , отидоха в дома на бащата на младоженката и му съобщиха , че тя е сложила край на живота си . Той хукна към дома на сватовете . Там , свекървата , фанатично предана на традициите , съобщи на
бащата , че дъщеря му не е била честна и затова се е самопростреляла . И сега : Традицията повелявала , бащата да даде по-малката си дъщеря за жена на скоропостижно овдовелия младоженец . Бащата се разстрои много и каза на дъщеря си (по-малката) , че понеже не може да направи такова нещо , ще се предаде доброволно  newsm78 Така и направи - предаде се в полицията и го затвориха . На никого не се и опита да отмъщава . Любовникът на младоженката сам се хвърли в една пропаст през нощта след сватбата .
Много ми станаха интересни тези традиции ... Разбираш ли за какво става дума ?

# 236
  • Истанбул
Лорче Hug бая замотана Анадолска фабула Mr. GreenСега в Югоизточна Турция все още властват патриархалните традиции =Мардин,Сиирт,Ван.Особено в големите семейства ,наречени аширети.Начело на този клан стои ага =обикновено възрастен член на семейството.Най=вероятно е станало така ,че младоженецът е прострелял булката.Обаче ,когато са отишли в дома на момичето свекървата е съобщила за поруганата чест и бащата за да отмие #Crazy Sickсрама от семейството си  или сам убива дъщеря си или предава тази чест #2gunfire на синовете си.Ако са непълнолетни=още по=добре.Така присъдата не е голяма.в случая има убит човек,и бащата и без тове е трябвало сам да го стори е взел вината върху себе си и  се е предал на властите.Има и междукланови войни=между аширетите.Водят се с години и долу=горе става така=кой когото свари да убие.Тогава ако от семейството има убит мъж ,вдовицата му я дават за жена на по=малкия брат.
просто техните обичаи и разбирания са много различни и странни.От една страна боготворят жените си,от друга страна баща може съвсем спокойно да заяви на дъщеря си =Аз съм те създал,ако не се подчиняваш на волята ми мога преспокойно да те убия.
Ей този роман разказва отчасти за такива съдби.Препоръчвам го Peace http://www.book.store.bg/p29752/shtastie-ziulfiu-livaneli.html

# 237
  • Варна
Хаки , този вариант на тълкуване звучи логично , спрямо системата от традиции , разбира се ... Ще гледам по-внимателно , дано ми се изяснят Х-овете  Mr. Green ... Обаче , просто се чудя на смелостта на тези моми , да въртят любов без брак , знаейки какво ги чака ... Аз ако бях , на тяхно място , даже нямаше да сЪ сетя за лИбоФ , каквато съм пъзла и при такива порядки  Grinning

# 238
  • Казанлък of all places
Хаки, то чела ли си я тази книга? Аз, не стига ,че я имам, а не я чета, и на Бомбото не я препоръчах ... Много тъжна ми се видя . А Ливанели го обичам, я какъв многостранно развит тип е!

# 239
Привет дружина Hug Mr. Green Laughing

Тyй лЕто нещо не мога да си седна на задните части и да пиша като хората  ooooh! Whistling Embarassed Outta Joint (само на ушенце да подшушна , че след трeйнинга , к/о получиХ последните нЕколко месеца, спУкойнУ мо'а вече да 'одА по червен килим type events  Mr. Green Whistling Crazy - да се разбира - мноoooooгоoooyyyy семейни тържества и прочие  hahaha Joy ... )

Джорде - не съм пила таквози кафе все още Crazy ... нали казах, че се надявам да стане и това догодина Praynig Mr. Green (btw, za tozi vid kayve e pisano i v "My name is red" na Orhan Bey Mr. Green Wink)

Другари , никoй не казва нищо за паролата ; давам я на луизи, тамам мъ  Laughing Whistling  Wink?

Хаки, Аngе - ами аз пък да ви кажа много си харесвам как е озаглавена книгата на инглиш на Азиз З. "Sweet blasphemy" - и тъй като оригиналът е писан на English, за мен лично си make-ва sense напълно. Мога да лея суперлативи за Tази книга до утре ... прекрасна е наистина ... И аз чета с химикалka в ръка и само под4ертавам, отбелязвам ... и настръхвам ... А бе евала (EлuTo Mr. Green снобка, не снобка, има дарба и мед и капе от устата , така де oT писалката Whistling hahaha Joy). А и тя за мен е типичeH представител на (TCK)third culture kid phenomenon Peace. ; даже в момента чета и тази книга  Mr. Green Crazy Whistling Peace
(***Не мога да кажа коя от двете книги ми харесват повече The bastard ili The 40 rules ... различни са и коментират разлчни неща, НО и при двете получавам духoвен и душевен оргазъм ; а бе за мен Elif е разkошен писател ... (както ка3аx и преди, искам да я прочета Любовта и на Бг и да сравня дали ще ме зареди така както в оригинал; TR вариант и него ще го прочета след това .. ми така де, ако ще е гарга, да е рошава hahaha Joy Mr. Green Laughing Wink Whistling Crazy))

Аше - чадо, аз какво изпуснах , а ooooh! Embarassed !!!! Съc закъснение, но с най-искрени чувствa и пожелания : да е жив и здрав татко ти ! Наздраве !  Hug Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes  bouquet  bouquet  bouquet

Делте - броя дните до септември Hug Wink(ама да не додиш само по Байрама, че нЕма да ме има тука... а той е оT 9-10.09 до 12-13.09 ....).... Аше и теб ша та чакам. BЕрно жега, ама може и да не е много ... е онзи ден като се видЕхме с другарката МиcTикова(альоооо, влез мари , па кажи едно здрасти и тук Whistling Crazy Flutter Heart Eyes Mr. Green Laughing Hug Wink) - та нали гъ предупредих, че е ужаaaaaaсно топло ......... еeee, другари нЕма ви разказвам какОв дOжд-ветер и ветерушка беше във вторник #Crazy ooooh! Shocked Thinking Crossing Arms Crazy hahaha от летището и на север и на юг , та даже и до Таксим ... намокрихме крачета яко, така да се каже Mr. Green Laughing и ни беше студено, все пак от 35 на 24 градуса ... бая така голЕмка Т амлитуда hahaha Joy Mr. Green ....

Лорич - а , любими въпроси  Crazy Whistling Party Wink Laughing ... тамъH по моята част hahaha Joy Mr. Green (ако някой евентуално си спомня миналoгодишните изпълнения за забрадки, тюрбани, девици и прочие ... Whistling Flutter Mr. Green) ... ше ти пусна няколко линка за тез традиции, k/o съм писала 3a др. теми от Кино&ТV  ... Хаки вече е описала, но само да добавя , че това са вид töre=тьоре(традиции, обичаи, HpaBu,порядки в една общност); нямат нищо общо с религията. ToBa ca неписани закони за морално поведение  u хората са принудени да ги спазват, ako лu He ---> се наказват с наказания от типа зъб за зъб , око за око и до последна капка kръв. Една от тезu трaдиции е berdel=бердел(Хакито е загатнала таз тема Mr. Green). Проблемът в тезu райони(Van, Mardin, Erzurum, Kars, Siirt, Diyarbakır etc. ) на TR е , че религията се е омешала едно хубаво с традициите и е станало едно турлю най-меко казано.  Чест, данък общecTвено мнение и племенни обичаи сe преплитат и става сложно и опасно дори u в днешно време (не за всички представители на тази част от общeството разбира се, но в определени прослойки u семейства Peace). За пазенето на честта човешка и най-вече моминска : kогато се роди момиченце, то е отговорност/задължение на бащата, a ако той е починал - на баткото/чичото/дядото ... и така докато се(я) омъжи(омъжат). Tогава тази отговорност за нейното достойнство/чест минава в ръцете на съпруга.  Само че традицията вместо да се спазва в оригиналния и и чист, добронамерен и прекрасен вид(наистина да се пази/помага на момичето/жената) , се е изкелиферчила от непознаващия я(традицията/религията/учението/книгата) в принизяване на жената до роб u собственост oT TunA 'как можеш да дишаш, без да си поискала разрешение от мъжа си ...'  . На книга е едно, на живо  е др. ... омагьосан кръг.

(**А това , к/о описваш за този двойка - наистина ме рaзтопи; много се радвам на такива случки и ми става топло под лъжичката. Аз съм голям патриот, нищо , че не жиевя в БГ вече 13+ години ... та такива неща ме разчувстват Hug Peace )

Mile -   Hug Wink

Лека нощ чада и до сабахлем  Hug Wink Laughing Heart Eyes Grinning

Последна редакция: пт, 23 юли 2010, 00:30 от bz

Общи условия

Активация на акаунт