Не знам,дали досега е имало подобен кекс.Няма да се учудя,ако е имало,защото съчетанието на продуктите е супер банално:яйца,захар,мазнина,брашно...... Но все пак реших да публикувам рецептата,защото кексчето се получава абсолютно пухче!И кой знае,може би търсите именно тази консистенция и вкус?
Рецептата търпи безброй импровизации.Но за тях малко по-късно.
1 ч.ч.= 250 мл
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
200 г маргарин или масло
1 бакпулвер
1 пакет нишесте (аз този път сложих карамелено) 40-60 г .(Сипва се в сместа направо от пакетчето,в сух вид).
1 ч.ч. с връх брашно
(стафиди,орехи,сушени плодове по ваше желание или без тях).Аз сложих стафиди,но понеже ме домързя да ги овалвам в брашно,те потънаха.Затова кексът малко заприлича на калинка.
Всичките продукти се разбиват с миксер в реда,в който са изписани.Само при добавянето на бакпулвера,нишестето и брашното,по-добре да бъркаме с тел(за да не направим в кухнята облак от сухите съставки).
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма с дупка и се пече до суха клечка.
По желание кексчето се покрива с глазура.(Аз го покрих с карамелена такава,но може и шоколадова,и лимонена,и ....)
Да ви е сладко!
Дано по снимките личи ,колко е пухкав!
Обещах да добавя малко и за импровизациите. Макар че,разбира се,може да се мине и без тях.
В зависимост от това,какво нишесте сте използвали,може да покриете кекса с подходяща глазура:
Карамелена глазура:
1 ч.л. мед
2 с.л. захар
краве масло около 30 г
ванилия
Карамелизираме меда и захарта,прибавяме маслото,чакаме да се разтвори и бъркаме ,докато получим еднородна смес.Прибавяме и ванилия.Бързо,докато глазурата е гореща,намазваме сладкиша.
Шоколадова глазура:
Разтапяме 40-50 г шоколад и 30 г краве масло.Може да се прибавят аромати:ванилия,ром.
Шоколадово-карамелена глазура.
2 с.л. захар,2 с.л. какао,прясно мляко за гъста кашица.Глазурата се вари до сгъстяване.
Лимонова глазура.
2 с.л. лимонов сок се смесват с пудра-захар до гъста каша.
За да разнообразите рецептата,може да прибавите към кексовата смес настърган плод или зеленчук около 1 ч.ч..Кекса ще се получи по-влажен
ябълка добре се съчетава с лимоново нишесте и лимонова глазура
морков -карамелено нишесте и карамелена глазура
банан-шоколад
тиквичка -шоколад (вижте тук)
тиква-карамелено нишесте, лимонова глазура