Цьолиакия-тема 6

  • 68 727
  • 731
  •   1
Отговори
  • Мнения: 199
Добре дошли в новата темичка!
Пожелавам ви  само добри новини и здрави и щастливи деца!

Ето линк към старите теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=301056.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=337998.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358594.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429164.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=483462.720

Координати на лекари:

гр. София
Д-р Пантелеева
Клиника по детска гастроентерология на бул. Иван Гешов 11
тел. 02/8154326; 8154312
мобилен тел. 0888 258696
Мед. Център "Св. Пантелеймон"
тел. 02/ 951 51 62; 954 95 88; 9521 841

гр. Варна
Д-р Георгиева
Университетска болница "Св. Марина"
сл.тел 052/ 302 851/ 360
мобилен тел. 0899 074 268
частен кабинет на улица "Ген.Гурко" 28(до Окръжна болница).
тел.052/ 611116


Важни линкове:
http://glutenfree-bg.blogspot.com/
http://gastroenterology.freeservers.com/
http://www.puls.bg/news/news_1550.html
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10129.0
http://www.dietbg.com/shop/_celiakia/index.php?header=2_1&body=2_2
http://maps.google.bg/maps/ms?hl=bg&ie=UTF8&vps=5&js … 88bbe38fa40362e27
Задължително направете тест за глутен при наличие на няколко от следните  симптоми: подут корем, мазни шуплести бледожълти изпражнения, отслабване на кг, анемия, рахит, спиране на детето да ходи, депресия.


КЪРМЕТЕ МАКСИМАЛНО ДЪЛГО! ЗАХРАНВАЙТЕ С ГЛУТЕН СЛЕД 8-МИЯ МЕСЕЦ! Глутен съдържат пшеницата, ечемика, овеса и ръжта.
НЕ ДАВАЙТЕ И ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ВОДАТА ОТ ТЯХ, често педиатрите я дават на бебета още във втория месец!
При захранване с глутен е важно да се започне с малки количества и те да се увеличават много бавно. Веднъж въведен, глутенът трябва да се предлага всеки ден, за да може да се получи натрупване и да се види има ли реакция. Важното е да не се пропуска няколко дни да не се дава глутен. За съжаление реакцията може да се появи след месеци. Според нови изследвания ако се захрани с глутен твърде късно, децата премат по-големи количества храна и съответно приемат по-големи количества глутен. Това може да отключи непоносимост. Затова е важно количеството да се увеличава много бавно, а не както при въвеждането на другите храни в рамките на седмица.
Най-лесно се усвоява глутенът от овеса и е хубаво именно той да първата глутенова храна. Много добра е схемата на въвеждане първо на овес,  след това ръж, ечемик и накрая пшеница.

Бистра Здравкова-представител на Асоцияцията
0899314834
bistra.s@abv.bg

Глутен има в житото,ечемикът,ръжта,овесът,черният(императорски)ориз,и техните производни.

Глутен няма в царевицата,оризът,просото,киноа,соя,елда,амарант,кестен,бобовите култури.Но винаги ги чистете,възможно е да има житни зърна.

Глутен има в пакетираните следки,соленки,торти,зрънчовци,бонбони,шоколади,сладоледи,конфитюри,лютеници,сосове,кетчупи...
има в соевият сос
има в горчицата
има в осолените печени ядки
има в купешката пудра захар
има в купешката кайма,кебапчета,кюфтета,наденици...
има в купешките сокове,освен тези с отметка без глутен
има в маята на кубчета

Храни,в които има или е възможно да има глутен.,освен ако не е направено запитване до фирмите-производители.
възможно е да има в оцетът
възможно е да има в купешките подправки-червен пипер,черен и бял смлян пипер,мерудии,фиксовете...
възможно е да има в купешките сушените плодове
възможно е да има в царевичният гриз,брашно,нишесте,понякога се мелят на същата лента след смилане на жито
възможно е да има в лекарствените таблетки,сиропи...
възможно е да има в пастата за зъби,дори и във водата за джабурене
възможно е да има в меда
възможно е да има в нишестета ,кремовете,дори и да са царевични
възможно е да има в бакпулвера
възможно е купеното опечено пиле на грил,да е намазано със соев сос,или друга подправка,съдържаща глутен
възможно е да има в какаото
възможно е да има в млякото,сиренето,кашкавала
възможно е да има в саламите,колбасите,шунката,филетата...

Малцът е производно на ечемикът,избягвайте продукти с малц,или с екстракт от малц.
Ако имате възможност,купувайте домашно прясно мляко от сигурен източник и си правете кисело,като първата купешка закваска,не трябва да е с масленост по-ниска от 3,6%.Варете млякото 10-тина минути.
Не купувайте готова кайма(освен с лого Стара планина),вземете си месо и искайте да го смелят пред вас или си го смелете у дома.
Ксантан гума е безглутенова съставка,която замества в печивата глутенът,който прави тестото еластично.
Можете да си поръчате на този телефон-02 / 9718031
Дори и в съдържанието на продукт да няма глутеносъдържащо брашно или нишесте,не го купувайте ако няма отметка "без глутен".,възможно е да има в консервантите,стабилизаторите или оцветителите.
Ако пише само нишесте,не можете да сте сигурни какво точно е то.

По-светлите продукти можете да пробвате за наличие на нишесте,като капнете йод върху малко парченце.Ако йодът запази цвета си,то значи че нишесте няма.Ако полилявее(посинее),то значи чи нишесте има,но дали то е безопасното оризово,царевично или картофено,не можете да знаете.Нишестето може да е и пшенично,затова не може да рискувате.Йодът показва наличието на нишесте,но той реагира еднакво при всякакъв вид нишесте.

Няколко съвета при спазване на безглутенова диета:
Измивайте си винаги ръцете си,ако ще храните детето си,а преди това сте пипали пшеничен или друг глутеносъдържащ хляб!Диетата се спазва на мулекулно ниво,така че дори тези минимални количества може да вредят.
Не правете пшеничен хляб в хлебопекарна,в която приготвяте безглутенов!
Не режете безглутенов хляб с нож,с който преди това сте рязали пшеничен,или друг глутеносъдържащ!
Измивайте старателно приборите и съдовете!
Не бъркайте в солта с лъжица,с която преди това сте бъркали в пшенично брашно!
Не пържете безглутенова храна в олио,ако преди това в него сте приготвяли глутенова!
Избягвайте да целувате детето си по устичката,ако преди това сте се хранили,и не сте си измили устата!
Запознайте с проблема близките и приятелите си,за да не предлагат на детето ви нещо забранено!
Носете винаги в себе си безглутенови бисквитки,солети,плод или сурови ядки,така че срещайки по време на разходка ядящо дете,да има какво да дадете на своето,така че да не иска от храната другото!

Винаги,при започването на безглутенова диета,трябва да се спазва и безлактозна такава.Ако детето ви е малко и пие още АМ,трябва да преминете на безлактозно  АМ ALL 110 1-2 месеца,после постепенно минете на Nutrilon low lactose 1-2 месеца,след това Nutrilon 1,Nutrilon 2,Nutrilon 3,всяко по 1-2 кутии,или друго АМ,например Nestle.Между Nutrilon 2 и 3,можете да опитате да захраните и с кисело мляко 2%.В купешките нискомаслени кисели млека е по-малко вероятно да има нишесте.С кисело мляко захранете не по-рано от 5 месец,след започване на диетата,а с прясно 8-9 месец.Можете за захраните с млеката,като първо ги прибавите към печива,а след това предложите за директна консумация.Винаги захранвайте с малки количества всяка нова храна и наблюдавайте за реакция-болки в коремчето,обриви,не добри изпражнения...Ако има оплакване,спрете я,и опитайте след време отново.В детските магазини ще намерите безглутенови и безмлечни каши.В началото давайте безглутенови безмлечни каши,а по-късно само безглутенови.
Препоръчително е в началото на диетата да храните няколко дена детето основно с ориз,картофи и месо.
Има и други храни,които е желателно да се избягват в началото.Едни от тях са бобовите култури-бял,зелен боб,грах,леща....Техните люспи дразнят лигавицата на червата.Можете да захраните с тях 5-6 месеца след започване на диетата,като в началото отделяте люспите и пасирате,после само пасирате,и ако няма реакция,предложете храната в обичаният й вид.
Някои се повлияват зле и от картофите,особено старите,пасирайте ги.Спанакът също.
По възможност се старайте да не купувате нитратни плодове и зеленчуци.
Плодовете,които в началото можете да давате са банан(винаги купувайте добре узрели),ябълка(за предпочитане печена) и печена тиква,като не е изключено и някои от тях да не се понасят добре в началото или да се изхождат несмлени.В такъв случай  пасирайте или спрете за момента.Мъхестите плодове също дразнят,захранете по-късно и ги обелвайте.Ягодите,малините,къпините също по-късно.Цитросите оставете последни.Сините сливи и патладжаните са противопоказни за целиаците.
Поне няколко месеца избягвайте да предлагате пържена храна,само варена или печена.
Много често,целиаците реагират различно на една и съща храна,така че изброените съвети са в общият случай.

Списък с безглутенови продукти,които можете да намерите на българския пазар,и сайтове с безглутенови храни,които можете да си поръчате:

В магазин "Здраве за вас",можете да намерите следните безглутенови храни и продукти:
-продукти на фирма "Schar",всички са безглутенови-Италия
-макаронени изделия на фирма "Макрин 2003"и други продукти,но фирмата произвежда и глутенови
-различни видове безглутенови брашна
-брашно от рожкови(растителен заместител на какаото)
-оризовки фирма "Биосвят"-България,още много продукти на фирмата
-царевични пръчки и цар. брашно на фирма "Царевин ЕТ ТТМ"-София
-хрупкави пръчки фирма ЕТ "Георги Георгиев"Дулово,различни видове

В магазин Пикадили и Билла :
-макаронени изделия "Riso Gallo"-Испания
-макаронени изделия "Riso Scotti"-Италия
-хрупки "Cheese up",различни видове-Гърция
-вафли,бисквити..."SchneeKoppe"-Германия
-сусамов тахан на фирма "Тръндеви"Харманли хк
-шоколадови яйца и шоколадчета Киндер Сюрприз
-безалкохолните на Кока-кола,студен чай Нестий
-соковете Капи
-домашна майонеза на Олинеза
-всички местни продукти с лого Стара планина
-колбаси Сачи за деца

В магазин Метро:
-безглутенови замразени торти "Almondy"-Швеция
-безглутенови макаронени изделия "Riso Gallo"

В магазин Био-маг:
-безглутенов шоколад "Mascao" различни видове-Швейцария

магазин Кауфланд
-плодови млека,вносител фирма "Гавра" Германия
-шунка Премиум на КФМ
-шунка Пражка на Тандем
-сникърс(и двата вида),МиМ бонбонките,баунти-произвидинш от Марс Полша
-тоблерон
-бонбони Харибо(и изключение на Black Licorice Wheels, Red Licorice Wheels, Sour S’ghetti, Fruity Pasta, Pico-Balla, Konfekt and Pontefract Cakes.

в аптеките
Безглутенови витамини "Yummi bears"-USA
Самбукус-имуностимулатор от черен бъз-USA
детска паста за зъби Ненедент
 herbel ?

Всички продукти с лого Стара планина,НЕ съдържат никакви алергени,включително и глутен!
В продуктите на "Захарни заводи",с изключение на вафлите и локума,няма глутен!Всички бонбони,халвата Залатея и лимоновите гризини нямат глутен!Намират се навсякъде.

Списък с продукти,които нямат отметка без глутен,но е било отправено запитване към фирмите,относно съдърлжанието им.Отговорът е бил,че не съдържат глутен.Но все пак,те нямат отметка,затова не можем да гарантираме 100% за тях.
-шпекови салами,сушеница,луканка,свинско филе,шунка Пражка,шунка от бут,шунка Бохеми,шунка Елегант,Горнооряховски суджук,филе Елена,пъстърма,деликатес Елегант,печено гръдно роле,печен джолан без кост,печен св. бут без кост на фирма "Тандем".В останалите,малотрйни продукти има глутен или следи от глутен
-краве сирене и кашкавал Пършевица -ЕТ"Зоров-97"
-краве сирене,кашкавар и кисело мляко Елена 2%
-краве и овче сирене на фирма "Маджаров"
-кисело мляко Бор Чвор 2%
-кисело мляко Русалка 2%
-детско кисело мляко Блечко 2%
-царевично нишесте фирма "Радиком",само опаковки от 0,5 и 1 кг.(Метро)
-крем Пудинг на фирма "Др.Йоткер"-Румъния
-клем Оле на фирма "Др.Йоткер"-Румъния
-суха мая на фирма "Др.Йоткер"
-бакпулвер на фирма "Др.Йоткер"
-суха мая "Saf-instant"-Белгия
-пастети джуниър на фирма Agreta
-детски пастети на ф-ма Компас
-суха смес за сладолед на ф-ма Биосет

Производители на безглутеново  брашно:
-фирма "Квалитет" -Плевен  (тел.064 / 82 56 79)
-Фирма "Техра" -София(тел.02 /963 40 64 ,963 40 66 ,963 27 59   0885 /80 90 50)

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ArSvZqF2JT5adGJ2RjZtSkd … ey=CKGQ4IsP#gid=9
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=533454.0

http://www.dietbg.com/shop/
http://www.tehra.com/?pid=2
http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … =263&Itemid=6
http://www.bioslunceluna.com/shop/hliab-brashna-pasta/bez-gluten.html?p=1
http://www.bioslunceluna.com/shop/bio-plod-i-zelenchuk-kulnove/b … an-petra-bio.html
http://biozona.eu/index.php?main_page=index&cPath=92
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=533454.new#new


Можете да пробвате всички рецепти,като замените пшеничното брашно с безглутеново.
Ето и няколко предложения:

   рецепта за безглутенов хляб(за хлебопекарна)                  рецепта за безглутенов хляб(за хлебопекарна)

410 мл. вода                                                                                 3 ч.ч. безлутеново брашно
2 яйца                                                                                           сол
45 мл. олио                                                                                   1 пакетче суха мая на др.Йоткер
1 с.л. винен оцет                                                                         1 1/2 ч.ч. вода
1 равна ч.л. сол                                                                           малко олио
1 с.л. с връх захар                                                                      
520 гр. безглутеново брашно                                                  
1 пълна ч.л. ксантан гума
1 1/2 суха мая на др.Йоткер

Предварително въвтоплата вода,разтворете
захарта и маята,оставете да втаса на топло 15-тина
минути.Слагайте съставките в посоченият ред,като
изсипите внимателно,втасалата мая във водата
най-отгоре.


   солетки                                                                             рецепта за безглутенов хляб(за фурна)                                                                          

1 яйце                                                                                       1-2 яйца
1/2 ч.ч. вода                                                                             сол,щипка захар
1-2 ч.л. разтопено масло                                                         2/3 или 1 ч.ч. вода
сол                                                                                            3-4 с.л. разтопено масло
1 к.л. ксантан гума (може и без)                                             брашно
безглутеново брашно                                                              бакпулвер

Прави се средно твърдо тесто.
Солетките се правят с шприц,с малка
дупка,във форма ,каквато пожелаете.

Домашен квас,за тези ,които не могат да консумират мая. Прави се от 2-3 с.л. безглутеново брашно и хладка вода. Това стои на топличко 3 дни и се добавя всеки ден по 1 ч.л. брашно, като се разбърква. След 3-тия ден - трябва да има мехурчета - се отделя 1/3 за следваща захранка, а 2/3 от кваса се слага в брашното вместо мая. Хляба се прави по стандартна рецепта, само втасва за двойно по-дълго време.



Обръщам се към всички,на които им се налага да приемат това предизвикателство.Диетата не е лека,но и далеч не е толкова трудна,колкото изглежда в началото!
Успех и много здраве  Hug Hug!

Последна редакция: нд, 06 мар 2011, 16:38 от rozi_maxi

# 1
  • Мнения: 199
Купирам поста на Биси,за да не остава в края на предната тема.

Благодарности на Светослав за информацията от конференцията в Испания-

На 16 – 19.09.10 във Валенсия се състоя 24-то генерално събиране на
асоциацията на европейските целиакални дружества, както и Международна
конференция на тема „Заболяването цьолиакия“. Организаторите в лицето
на AOECS, CYE и най-вече благодаренеие на испанските целиакални
организации FACE, Face Joven и Acecova успяха да създадат една приятна
атмосфера сред гостуващите и да представят лицето на Валенсия и
валенсианската култура. Всички поканени гости на този грандиозен
форум, в това число и представител от България, бяха настанени в уютни
хотели, в единия от които (х-л Барсело) се състоя срещата на AOECS.

Срещите се състояха в два последователни дни, като бяха разделени на
различни етапи и се обхващаха различни теми по предварително изготвен
план.
Но първо нека споменем, какво представлява AOECS, както и по-младия и
спътник CYE.
Съкращението AOECS представлява Association of European Coeliac
Societies, което в превод на български ще рече Асоциация на
европейските целиакални дружества. Асоциацията е с нестопанска цел -
невключваща търговска дейност и други финансово-комерсиални занимания
и е в подкрепа на 31 (преди срещата във Валенсия са били 27)
целиакални организации от Европа, членки на AOECS. Организацията няма
назначени служители, на които да им се заплаща, а работи единствено на
доброволни начала. AOECS се състои от борд на директорите, съставен от
трима избрани чрез гласуване представители. Седалището на асоциацията
се намира в Брюксел, Белгия. Основно действията и са средоточени към
европейските асоциации, но също така може да кореспондира с целиакални
дружества и извън Европа.
AOECS разглежда основно проблеми от международно значение, да
координира международни дейности и да спомага за обмяната на
информация между различните страни членове на асоциацията. Работи
усърдно върху създаването на стандарт за безглутенови продукти на
интернационално ниво, да докаже и потвърди, че стоката отговаря на
написаното според етикета, да увеличи разнообразието от безглутенови
продукти и да бъде в полза и сътрудничество с целиакалните дружества в
Европа. AOECS оперира на различни групи, при участието си на срещи,
които са от високо значение от гледна точка на хората с непоносимост
към глутен и при публикуването на новини в това число.

CYE (Coeliac Youth of Europe) е организация на Европейските младежки
целиакални общности. Работи паралелно заедно с AOECS. Разпростира се
навсякъде из Европа – представителите на CYE се събират на годишна
среща. CYE е международен форум за подбуждащо съзнание, обмяна на опит
и за съвместна работа за едно по-добро бъдеще.
Девиза на организацията е: „Подобри условията на живот на младите хора
с диагноза цьолиакия“. CYE е дружество с различни дейности, създаване
на програми и инициативи, като например организиране на летни лагери,
програми за пътуване, къде и как да се сдобие човек с безглутенова
храна в Европа, както и сътрудничество с други организации.

17.9.10- 24th AOECS General Assembly
Преди да започнат самите събрания около 11.30 преди обяд (едновременно
се състояха събранията на AOECS и CYE), всеки един от участниците
можеше да се срещне и запознае с различни представители на
безглутенови храни, както и да опита техните продукти. Имаше фирми от
няколко страни, но най-вече испански, както и добре познатата Schaer,
която е сред монополистите в този бранш.
Така се случи, че имах възможност да присъствам и на двете сбирки,
като в началото влязох в залата на CYE. Срещата започна с кратко
встъпление и поздравителни думи, че отново членовете на CYE имат
възможност да се срещнат на живо, както във връзка със самата среща,
така и неофициално, имайки предвид добрите спомени, които са им
останали от предни срещи, а и купона който се заформяще надвечер го
доказваше напълно. Представител на Италия започна пръв да докладва за
направеното през изминалата година и в общи линии говореше повече за
неуспехите и отказите, които са получили от различни институции и
това, че много от е-мейлите, които са изпратили, са останали без
отговор. Останалите членове бяха лаконични и просто си препредаваха
микрофона, та бързо се мина на следваща точка. В залата имаше над 30
млади момчета и момичета под 30 годишна възраст, най-младият участник
е на 17 години. Разискваше се тема, как да подготвим младите целиаци
да излязат в чужбина, не само във връзка с туристически пътувания, но
и за такива, които биха желали да учат в чужбина, което се оказа, по-
сложния въпрос, понеже почти в нито една страна не е уреден въпроса с
предлагането на безглутенова храна в учебните заведения и това бе и
една от основните задачи на CYE занапред. Като младежка организация,
разбира се присъства и по-развлекателен етап – връчване на приза
„Golden Cookie Award” и бе връчен на Александър от Швеция за
самоотвержената работата през изминалата година.
Беше направена презентация на „Summer Camp 2010” (Летен лагер 2010).
Всяка година през летния сезон се организира летуване за една седмица
в някоя страна, членка на CYE. Тази година лагерът се е състоял в
Унгария по покана на Унгарската младежка цьолиакална организация,
която очевидно се е постарал и е успяла да накара своите колеги от
другите чуждестранни дружества да останат доволни, поне от това което
се виждаше като снимки, а и някои възгласи говореха за добре свършена
работа. Ваканцията е била в Будапеща, където летуващите са могли да
видят забележителностите на града, както и са имали посещение на
фабрика за тестени изделия, където се произвеждат и безглутенови
продукти и са могли да наблюдават самия процес на производство, а след
това са и обядвали във фабриката. За изминалата година Унгарската
младежка организация е регистрирала 64 млади хора с непоносимост към
глутен, сред които и чужденци.
Беше отправена забележка от представител на една от испанските
организации, да не се допускат целиаци, които не са членове на CYE,
да вземат участие в летните лагери.
Последва презентация за предстоящия лагер за Лято 2011 в Гърция, а
след него и предложения, коя страна да подготви Летен лагер 2012 –
претенденти бяха Норвегия и Италия (доколкото разбрах, понеже вече бях
в другата зала, където бе AOECS, Италия ще се подготви за по-
следващото лято).

В залата, където AOECS разглеждаше своите въпроси в момента на
влизането ми се разискваше добавянето на нови страни членове от Европа
( не е задължително да са страни членки на ЕС). Черна гора и Босна и
Херцеговина вече бяха направили своите презентации, последва Украйна,
след което бе и мой ред да представя накратко БАЦ (Българска Асоциация
Цьолиакия). Последва общо гласуване, а преди това и малък дебат, дали
да бъдем приети всички нови кандидати с пълни права на равноправни
членове на асоциацията или не, понеже членският внос (300 Е) е доста
висок и за момента не е по силите ни. Членовете на AOECS гласуваха и
приеха и четирите нови страни (в това число и България) да имат равни
права с другите страни членки на асоциацията срещу символична годишна
вноска от 10 Е за следващите 3 години.

Последва време за обяд, в което единствено успях да се вмъкна, за да
разгледам някои от забележителностите на града.
След почивката събранието продължи, както и това на CYE, но вече бях
заел място само в залата на AOECS. Преди обяд, докато съм присъствал
на сбирката на CYE в залата на AOECS са се разглеждали следните
въпроси:
встъпителни думи;
няколко думи за последната среща в Малта (Малта 2009);
избор на отчитащи гласувалите за генералното събиране;
доклад на борда на директорите за 2009 – 2010, последван от гласуване;
финансов доклад за 2009 – 2010, последван от гласуване;
промяна в устава за установяване на консултативен здравен комитет,
приет чрез гласуване;
След като направихме обедната почивка, Малта се самопредложи за
пореден път да подготви следващата сбирка на AOECS и бе избрана да
бъде домакин за 2011 г. За 2012 бе избрана Финландия.
Събранието продължи с гласуването и приемането на закон за
Европейската лицензна система, който бе приет, но не с пълно гласуване
и имаше няколко възражения от някои страни. Някои от точките на този
закон бяха следните: да се подпише споразумение за съвместни дейности
с производителите за проекта „Целиаци за Целиаци“; изработете
общоевропейския потребител – защитен проект, който да разпространи
новите правила по новия кодекс и според европейските закони; да се
създадат съвместни проекти с други европейски организации ( на първо
време с EFCCA); същевременно как AOECS може да придобие глобален
растеж.
С пълно единодушие и без нито един въздържал се или против бе прието
предложението за следващия директор на AOECS да бъде унгарския
представител Тунде Колтай. Пропуснах да отбележа, че след
пресъединяването ни към AOECS имахме право да гласуваме с 1 глас
( някои страни като Англия гласуваха с по 2, 3 или 4 гласа, в
зависимост колко отделни цьолиакални асоциации представляват самата
страна. Англия бе с най-много – 4.) Бе разгледан и новият финансов
план за 2010 – 2011, той включва членския внос на дадена страна, като
за минимум е приет 300 Е ( с това изключение което бе направено за нас
и другите 3 страни), докато всяка една страна може доброволно да
плати повече от посоченото (имаше страна членка с почти 2000 Е членски
внос). Също така набраните средства от спонсори, каква сума ще бъде
необходима за следващата среща и други видове плащания.
CYE се включиха към края на срещата и представиха пред AOECS какво са
извършили през изминалата година и какви са техните бъдещи планове и
проекти. Една от основните точки, на която наблегнаха, бе тяхната
активност в изнамирането на униврситети с включено безглутеново меню в
хранителните им столове. Задачата не е била никак лека и в по-голяма
част от учебните заведения не са попаднали на безглутенови продукти.
Изключение прави Финландия, където в няколко университа, но не във
всички се предлага безглутенова храна. Докато Италия със закон е
обявила преди време във всички висши учебни заведения да се предлага
безглутенова храна, което я прави доста либерална и удобна за
студентите целиаци и в това число доста по-развита от всички останали.
CYE допълни, че организира срещи с производители, изпращат се е-мейли,
търсят се нови хора с непоносимост към глутен.

Бяха избрани 2 доброволни групи с по 3-4ма души всяка за работа върху
задачите за следващата година на AOECS, след което официално
събранието приключи с добри пожелания към всеки и до нови срещи през
следващата година. Но неофициално продължи заедно с младежите от CYE и
представителите на производители на безглутенови продукти на едно
екзотично място в национален парк Албуфера, близо до Валенсия. Парк
Албуфера представлява едно голямо сладководно езеро с различни видове
защитени водни обитатели и птици (поне по думите на лодкаря, който ни
направи туристическата обиколка през самото езеро). По-интересното бе
ресторанта до езерото, където стигнахме с лодки и традиционната
Валенсианска вечеря – демонстративно пред нас приготвена Валенсианска
паеля, оркестър, коктейли, сангрия и много червено вино. Вечерта
приключи за някои късно из нощните клубове на Валенсия, а за други
много рано заради хубавото вино.

18.9.10- Международна конференция на тема „Заболяването цьолиакия“
Конференцията се състоя в обширна зала в присъствието на членовете на
AOECS, както и на много медици и други заинтересовани по проблемите на
заболяването цьолиакия. Бяха изнесени лекции от различни професори
медици и гастроентеролози, както и директорите на AOECS и CYE
представиха накратко направеното до сега и какви са им бъдещите
планове.
Бяха разгледани различните видове познати тестове до момента и каква
е тяхната ефективност, според направените статистики и дали биопсията
ще остане единствения на 100% доказващ метод за откриване на цьолиакия
или ще се намери ново решение. Това, което стана ясно е, че се
разработва нов метод за по-ефективно откриване на заболяването. Някои
лекари разказаха по-подробно за видоизмененията върху тъканите и
структурата на клетките при организъм с цьолиакия, сравнявайки ги със
здравия организъм и как тези видоизменения не се наблюдават при същия
този организъм, когато е на безглутенова диета и че това е
единствената превантивна мярка за момента. Като цяло лекцията бе
насочена на здравно равнище и бе полезна предимно на присъстващите
лекари и за обмяната на опит помежду им.
Нямах възможност да присъствам на цялата лекция, нито да се включа в
завършека на това цялостно мероприятие – гала вечерята, която бе
организирана от спонсорите на програмата, но по-важното във случая бе,
че България сана пълноправен член на AOECS и това няма да е
единствената среща от тук нататък. AOECS ни дава предимството да се
защитим пред отделните институции и да си изискаме, това което ни се
полага като европейски граждани и членове на ЕС. AOECS може и ще ни
помага за в бъдеще с обмяната на своя опит, за да могат повече
български целиаци да разберат за своя проблем и да започнат да се
хранят нормално.

Прието е, че 1% от населението на дадена страна боледува от цьолиакия,
което ще рече, че в България между 70 и 80 хил. души имат този
проблем.

# 2
  • Мнения: 472
Благодаря за новата темичка  bouquetДай Боже само хубави новини в нея да чуваме:)

# 3
  • Мнения: 186
Хайде и аз да се запиша в новата темичка!Лелеее много бързо напълнихме старата и много път извървяхме и ние които сме отскоро.Пожелавам на всички мами сили да продължават да се борят със всички трудности а също и на малчовците много усмивки ,само отрицателни резултати  и повечко да ни слушат   lovekiss

# 4
  • Мнения: 144
Rozi_maxi, мерси за новата тема    bouquet

Лелеее много бързо напълнихме старата и много път извървяхме и ние които сме отскоро...
И аз така мисля. А за бързото напълване и на новата тема ще се постараем пак, че нали Бистра цитира следното в поста си:

Цитат
Прието е, че 1% от населението на дадена страна боледува от цьолиакия, което ще рече, че в България между 70 и 80 хил. души имат този проблем.
Надявам се с активността си да привлечем още от тях тук и в Асоциацията Praynig  и да си помагаме взаимно и занапред. А освен тези хиляди целиаци, още много хора с други автоимунни заболявания също имат нужда от нашата безглутенови диети и теми и таблици така, че и на тях  помагаме. Нали е казано "Обединението прави силата"  Peace

# 5
  • Мнения: 199
Момичета,не ми благодарете Hug,отварянето на нова тема е най-простата работа(щом даже и за мен е проста,смятайте  Laughing ).
Да ви питам,да изтрия ли досегашните ми писания от първата страница за продуктите и да сложа таблицата на Sega,защото то е едно и също,или поне това което се припокрива?

И още да ви питам-давате ли шарена сол(меродия),и ако да,каква?Много ми се иска да си солим филийки от топло хлебче с меродийка,или картофките,но как да стане!?Сминдух едър не съм виждала,само съвсем ситно смлян,който си е супер съмнителен,а е основата на шарената сол.

Макси опита вече тоблерон,а вчера и от бонбонките М иМ,съвсем нищо му няма,ака си голееми и твърди акута както винаги.И както си и мислех,МиМ са номер едно за него,нарежда си ги,играе си с тях,говори им  Laughing,много им се радва,и накрая ги изяжда Mr. Green.

# 6
  • Мнения: 144
Да ви питам,да изтрия ли досегашните ми писания от първата страница за продуктите и да сложа таблицата на Sega,защото то е едно и също,или поне това което се припокрива?

И още да ви питам-давате ли шарена сол(меродия),и ако да,каква? сол.
   И според мен би се получило още по-стегнато и прегледно, ако се минимизират част от по-дългите описания, остави се само необходимата информация и се сложат само линкове към другото съдържание - към Темата за Безглутеновите рецепти и към таблицата - поне докато тяхното съдържание или част от тях не се прехвърлят в сайта на Асоциацията по-нататък.
   Също може и целият обяснителен текст от 1 стр. на темата да се прехвърли на една самостоятелна първа страница в таблицата като първа встъпителна страница, защото освен продуктите - там има и най-първоначални указания и първи полезни рецепти за хляб и там да се премести и забележката  в жълто в таблицата за това как се добавя ред и тн в таблицата и на кой бутон като натиснем отдолу е "белия" списък с продукти и на кой  "черен" списък, на кой са безглутеновите "задачи" на асоциация и тн каквото се наложи да систематизираме и да е "подвижно" после по-нашите проблеми... Като може само тази 1 въвеждаща страница да бъде забранена за редакции от всички и да е константна - май се позволяваше и така ... а в следващите да си пишем свободно както досега.
  А за солта, нали пише, че в тези промишлено произведени смеси може да има и следи от глутен? Така че вероятно сама трябва да си смесиш бялата сол с натрошен магаданоз и др. зеленийки, купени от бабите по пазара. Иначе аз си взех готова една кафява сол - уж била с разни такива "мерудийки" вътре и с по-малко соленост, стори ми се по-малкото зло, не пише да има нещо опасно, но все пак някой по-знаещ да каже дали тази "кафява" сол е достатъчно безглутенова? И една "самардала" си взех - пише че има само бяла сол + самардала и е  произведена в Стара Загора и е страхотна за филийки. Предполагам, че и двете ще са ок.

# 7
  • Мнения: 2 755
poxy80, не е ли по-добре наистина да спреш капките и да направиш теста. После ще знаеш каква е причината за пъпките и ще я премахнеш, а така само подтискаш симптомите. Това е моето разсъждение и аз може би така бих постъпила. За ТЕЛКа не е ли възможно да отидете със старата епикриза? Аз спрях да ваксинирам децата, почти нямат ваксини. Ходих да ме освободят и дадох стари епикризи, на които има някакви болести. Ако бях дала най - новите, където са добре, не мисля, че биха ме освободили.

# 8
  • Мнения: 168
Рози  Hug,поздравления за новата темичка   bouquet
На мен и така ми харесва и както го измислите пак ще ми хареса,важното е да я пълним и пишем активно.Но информацията и съветите трябва да си останат задължително според мен.Глутеновите и без глутенови продукти евентуално с линк,така си мисля аз.

Аз пък искам да ви попитам ,зимата като има толкова малко избор на зеленчуци /за сезонни говоря/какви ще купуваме,замразени можем ли ?
Емма досега не ядеше домати и сега започнах по малко да й слагам в манджичките, но пък не се сетих изобщо лятото докато имаше хубави домати да консервирам малко  ooooh!.Вие какво ще ме посъветвате ,какви да купувам,тези от пазара или има някакви консерви сигурни.

Рози ,много се радвам за Макси ,представям си каква радост и какво щастие е да си лапа шоколадовите бонбонки  Grinning

# 9
  • Мнения: 199
За ТЕЛКа не е ли възможно да отидете със старата епикриза? Аз спрях да ваксинирам децата, почти нямат ваксини. Ходих да ме освободят и дадох стари епикризи, на които има някакви болести. Ако бях дала най - новите, където са добре, не мисля, че биха ме освободили.

На нас ТЕЛК ни искат епикриза,не по-стара от 6 месеца,но може би не навсякъде е така,което отново е абсурдно.

Мариетка,и аз така първата зима нямах,по-точно не ни стигнаха консервираните домати,и купувах няколко пъти едни,цели,с някакъв редичък,прозрачен сос бяха,по-скоро почти водица,но и такива търсих .Вадех домата и хубавичко го измивах под течаща вода,белех го и тогава го мелех.Но си мисля,че все още може и да намериш що-годе свестни домати по пазарите.Е,няма да са първа хубост,но поне сама ще си ги направиш.А бланшираните,май бяха в графа съмнителни,аз не съм давала.

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 16:37 от rozi_maxi

# 10
  • Мнения: 335

Днес във Варна са пуснали нов вид безглутенов хляб от Ръж.
Имаше хора, които ми звъннаха да попитат дали е възможно да има
безглутенов хляб от ръж.
Фирмата се казва Лагарт с тел. 052/578 127 begin_of_the_skype_highlighting              052/578 127      end_of_the_skype_highlighting и интернет сайт http://www.lagarde.bg/
Сега очаквам да звъннат и да ми кажат защо са решили, че този хляб е
безглутенов.
За капак след като погледнах сайта видях, че продават Царевичен хляб
на който основната съставка е "Пшенично брашно тип 500"!?



Калата


За контраст ще сложа и добра новина. Докато търсих дали имат
информацията за ръжения безглутенов хляб и на интернет сайта, намерих
нещо добро:
Безглутенови рецепти от Йоана, има и доста неща с глутен, но съм
филтрирал само безглутеновите. Може и да го знаете, но реших да го
сложа тук:

http://www.kulinarno-joana.com/category/gluten-free/

# 11
  • Мнения: 335
Здравейте,
Във връзка с публикацията за Ръжен хляб „Боян” ви моля да имате предвид че в ръжта има ГЛУТЕН.
Съответно така произвеждания от вас хляб няма как да е безглутен.

http://www.lagarde.bg/bg/news/20/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD … D0%BE%D0%B2%D0%BE

 Разчитаме че своевременно ще коригирате публикуваната от вас статия, както и етикетите на хляба, защото така се застрашава здравето на хората имащи целиакия. Възстановяването на всеки един пациент с този проблеми е дълъг период и моля за незабавни мерки.

 Прилагам материал със суровините съдържащи глутен:

http://www.bacbg.org/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0% … D0%B0%D0%BD%D0%B8!.html
 

Очакваме вашите коментари,
Благодаря предварително за бързата ви реакция,
Полина Ваклинова
Координатор „Българска асоциация целиакия”

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 19:04 от bisi.s

# 12
  • Мнения: 1 849
Честита ни темичка и само хубави неща вътре!  Peace

Поздравления за Светльо, че е съумял да включи БАЦ в редиците на Европейската Асоциация!  Peace
Благодарности за неговата работа в Испания!   bouquet

Относно ТЕЛК-а и аз съм се замисляла за изхитряне, но и на нас искат нова епикриза - до 2-3 месеца и нова ЕМА. Но съм мислила дали да не пусна изследвания на малкия, когато кара грип или вирусна диария (хванати от градината) и тях да представя. При всички случаи няма да са прекрасни, като тези в моментите когато е здрав. Защото и нас ни питаха дали не сме захранили вече с глутен детето и как реагира, въпреки че изрично в епикризата пише, че сме с биопсия и резултатите ни без диетата са били направо потресаващи (15 дни на непрекъснати системи с постоянни вливания и всички резултати в пъти извън нормата). Но никъде в епикризата не е записано, че тези последни добри резултати и ЕМА (-) са такива единствено заради доброто и правилно спазване на дитата от нас. Поне това би могло да се упомене от пишещия епикризата за да подсети Комисията!?

За първа страница - нека останат общите насоки, а и да стоят и линковете към таблиците и рецептите. Но това изреждане на продуктите без глутен - да не се дублира (ако не от тази, то от другата тема). Тогава и таблицата ще е по-пълна.

Шарена сол си правя в една стара солница като към солта прибавям стрита (от мен) чубричка и малко червен пипер, също и малко босилек и др. по избор.

Ужас, как може да пускат такъв хляб!  #2gunfire И на мен ми даваха в началото царевичен с бяло брашно - уж без глутен - в Халите.

Пуснат ли е линк във фейсбук и сайта за Ц. за таблицата и безглутеновите рецепти? Че не съм вкъщи и нямам фейсбук и линковете.[/size]

# 13
  • Мнения: 16
4естита теми4кааааа,Маменца като ми пращате покани на FASEBOOK ,пишете ми и прякорите ви да се сетя.Дарито го написа ве4е.    Хубаво се каните да ходите със стари епикризи на ТЕЛК ама ви триябва етапна  и ако на нея могат да послъжат ще е хубаво,успех ,зависи от този който я пише .пък и  новите изследвания едва ли ще могат да не ги гледат.Докато не излезе някъде написано 4е подобрените не са излекувани напълно ,невиждам какви акробации трябва да се правят още.Да са ни живи и здрави де4ицата.     

# 14
  • Мнения: 1 849
Покси, суровия шоколад е много вкусен и малкия го харесва, сладък си е (с агаве), но вкуса му е по-различен от обикновения - при децата е въпрос на вкус все пак.
В лещата и аз, и Рози сме намирали жито  Close Купувам си обикновена, но винаги я чистя.
От този точно чипс на Ники и Рафълс със сол само - съм давала ИНЦИДЕНТНО, реакция - нямаше. На етикета на повечето други си пише наличие на нишесте. На тези с кетчуп, с чушки, сметана и каквито и да е подправки - винаги има нишесте. Друг е въпроса, че може да са правени на една поточна линия с другите чипсове. Иначе нямат и двата отметка.

Бяхме в Хепи и питах за картофките, мениджъра се обади на доставчика (един и същ за всички Хепи-та) и каза, че картофките са бланширани само с топване в вряща мазнина. Така, че може спокойно да се хапват.

Покси, не е хубаво толкова дълго да даваш противоалергични за пъпките, така ми казаха като давах Зиртека - до 7 дни максимум. Важното е да се открие причината - при нас някакъв дезинфектант, с които бяха прали спалното бельо.
Всъщност като пиете противоалергични, пъпките излизат ли изобщо, че при нас си излизаха, но смекчени и по-малко?
Опитай първо сама да намериш причината, спри (ако може) лекарствата и давай само основни храни - хляб, ориз, месо, картофи, банан - на които знаеш че НЕ реагира. Най-честите дразнители са мляко (ти си го махнала), яйца, какао, ядки, риба, някои меса - при проблем с млякото - обикновено телешкото, може и пилешко, цитрусови, може - моркови,... Възможно е и някои прахове и ароматизатори, сапуни и мазила за тяло. Пери само с бебешки прах и мажи с чист зехтин.
Опитай да намалиш на мах повечето неща и въвеждай през 5 дни нови продукти, да видиш има ли пъпки.
Фили ми реагираше в началото на цитруси, даже и на картофи, също на телешко и агнешко месо, също на моркови и повечето плодове. Трябва напълно да се е възстановила лигавицата на стомаха (при нас след 6 месеца) и тогава да вкарваш по-нови храни.
Води се по детето, то си показва.

Общи условия

Активация на акаунт