Веганството - да споделим опит 3

  • 48 298
  • 750
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 713
За Б12 и не само:
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html - на английски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12.html - на български
http://cubbit.blogspot.com/2008/09/brief-von-dr-martin-balluch.html - на немски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12_10.html - обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=324
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html
http://hamhum.net/content/view/118/84  

За желязото:
http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=v … 649&Itemid=76
http://www.otbulgaria.com/index32.html

За калция:
http://www.self-help.bg/wellness/detox/263-s-koi-hrani-da-protiv … zata.html?start=1

За фитиновата киселина:
http://www.bb-team.org/articles/751/

Форум на немски:
http://www.rohkostszene.de/vegane-vegetarische-rohkost-f2.html
Статия:
http://www.ivf.no-meat.org/common/vegetarian_diets/
За месото и хората:
http://www.yoga108.info/inspiration/vegetarianstvo.html
За магданоза:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=149033
За туршиите:
http://www.bb-team.org/articles/3168/
Статия за връзката м/у храните и менструацията
http://www.pcrm.org/health/clinres/menstrual.html
Хранене според типа кожа
За ориза:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html
За биото:
http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/641
http://www.youtube.com/watch?v=D89cUVvOxFI&feature=player_embedded#
За млякото:
http://harmonica.bg/644
За свободните радикали:
http://fema-bg.com/index.php?m=1183
За афлатоксините
Сайт за замърсителите в храните:
http://right-2-know.org/


Сайтове:
http://www.recipemagician.com/
http://www.zemianazaem.com/
http://bgcookbook.hit.bg/thesaurus/tofu.htm
http://www.vegiac.com/forums/recipes/
http://www.kulinarno-joana.com/category/fast/
http://www.kulinarno-joana.com/category/desserts/cookies/
http://vesy.wordpress.com/category/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B … 0%B2%D0%BD%D0%BE/
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/08/22/masapan/
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_59
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2008/07/vegan-vegetarian-recipe-index.html
http://mandja.com/menuto/menu-recepti-postni-s-nahut
http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … D0%BF%D1%82%D0%B8
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3710 - донати солени и сладки
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3640 - рецепта за тофу
http://www.vegebg.org/index.html
http://www.dar-center.com/section/?section=8
http://www.vegcooking.com/makingthetransition.asp

Ето тук 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти и т.н. Може да им задавате въпроси:
http://support.pcrm.org/site/PageServer?pagename=21day_vegan_kic … mp;autologin=true

Био знаци:
http://www.bio.bg/index.php?p=109

Био магазини:
http://www.zdravensait.hit.bg/superhrani.htm
http://www.bioslunceluna.com/shop
http://www.bio-bulgaria.com/biomag
http://www.balevbio.bg
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
http://www.amiti.org/
био щандовете на елемаг, пикадили, хит

Био и феъртрейд неща:
http://www.ethicalsuperstore.com/

Онлайн магазини
http://www.thesuperfoodco.co.uk/
http://www.funkyraw.com/
http://www.iherb.com/default

Борса Слатина:
http://www.slatina-bulgarplod.com/contacts.html

Преди време се сдобих с 2 много хубави книги за кълновете, които ми станаха настолни в кухнята:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=6
http://sproutman.com/index.php?main_page=document_product_info&a … amp;products_id=1
Както и тази за комбинирането на храните със страхотни обяснения и нагледни разяснения за глутена, маята и пр.:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=5

За кълновете:
http://www.polezno.info/zdravoslovna-hrana-pchelen-med-kulnowe-dieti-171.html
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=190.0
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.478.html
http://surovo.hit.bg/3_2.htm
http://surovo.hit.bg/3_3.htm
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html

За хляба:
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1934&st=20
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3290.0.html
http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/hliab.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg11674263#msg11674263
Знам за нахутена мая (домашна), но не съм пробвала: http://www.receptite.com/recepta.php?r=13343
Ето и пак за кваса: http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
http://www.mayamarkova.com/biology/B5Eukar/B5Eukar.htm
http://lichentrenior.com/hliabat-nezdrava-tradicia/

Книги:
http://www.amazon.com/Quantum-Wellness-Cleanse-Essential-Healing … 33695&sr=8-1#
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-28117/malkata-goliama-ve … ianska-kniga.html
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=29717
http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C5%ED%E7%E8%EC%ED%E8%FF%F2 - ензимният фактор

Филми:
http://vbox7.com/play:9270b50c Food Inc - Official Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Sugar: the bitter truth

Таблица за комбинация на храните:
http://qito.files.wordpress.com/2007/02/troph.jpg

Ето тук има няколко различни таблици за съчетаване на храните:
http://club-rh.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html
Ориентирахме се предимно по първите 2 таблици (черно-белите).
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
http://ekomag.com/vmchk/Za-doma/LOK-za-pochistvane-/LOK-universalen.html
http://maistorica.blog.bg/hobi/2009/01/05/malki-trikove-ekstrakt … -v-domakin.273443
http://dionis.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=61795&df=14&dflid=3
http://matatama.wordpress.com/2009/12/12/%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B … 1%83%D1%86%D0%B8/

Естествени дъвки:
http://www.sliveninfo.com/index.php?id=14534
http://www.zvkedri.com/p_pasta.html

За халвата:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3530.html
http://hamhum.net/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid= … etail&id=4509
http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/semolina-khalva/

Оризово мляко:
http://www.nomilk.com/ricemilk.txt

Сейтан:
http://forkable.blogspot.com/2008/07/courtesy-of-toliveandeatinla.html
източник на български: http://www.vavalu.net/?p=329
още един: http://ecovege.org/novinite/novini-ot-bulgaria/211-novi-vege-pro … kti-seitan-tempeh
източник на английски: http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_%28food%29

Домашна боза:
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

Гръцки сухари:
http://www.wellabys.com/

Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват.

Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.

Заместител на яйцето в кулинария и сладкарство са: кашу, авокадо, банан, нахут, пектин.

Веганството - да споделим опит
Веганството - да споделим опит 2

# 1
  • Мнения: X
Благодаря за темата, Вери!   bouquet

За да не е спам, ще споделя, че вече получих първите съвети как сега трябва веднага да започна да ям месо, а също и мнооого мляко и сирене, иначе на бебето от какво щели да се оформят костите? Wink
Мисля изобщо да не споменавам пред лекарите, че съм вегетарианка, за да си спестя излишни обяснения.

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 19:18 от Анонимен

# 2
  • Мнения: 1 043
Аз съм начинаещ веган , от години наред съм суровояд / не изцяло - но гледам предимно и колкото се може повече сурови храни да консумирам /
Млечните си ги бях отказала още от малка - нямам си на представа как но си бях отвратена от млякото и неможех да го приема .
Засега ползвам мед и млечице от който немога да се откажа , или не му е дошло времето . Животът ми се промени коренно , не боледувам , няма ги главоболията ,нито депресиите - много по спокоен човек съм , харесва ми да съм такава  Peace  
Старая се да давам пример на децата си , и те взаймстват до голяма степен , не искат месо - отказват доста често - въпреки че бабите им налагат доста да не им стане нещо на децата ... или ако опитат то е няколко хапки , не им липсва явно , не ми искат .
Но млечните малко немога да им ги заместя - искат си кисело мляко голямата и отскоро малката ми пие и прясно мляко понякога и помалко , но ... - тя беше кърмена допреди половин година , но не съм се опитвала да я захранвам със животинско мляко .
Иначе и двете ми деца са с много добро здраве , малката не е боледувала никога досега сериозно / с изключение на няколко суполивения за четирите и години /
Немога да кажа и за тях че са спокойни , иска ми се да са по спокойни деца , но те са си като малки диви същества , отгледала съм ги в гората кажи речи - през по голямата част от живота сме на вилата ни и те вилнеят на воля ...

Реших да намеря съмишленици и тук , макар че виждам Вери да прави темата   bouquet Hug  здравей .


Моят гинеколог , само ме попита дали замествам правилно храните за да не се получава недостиг - явно попаднах на човек тоя път  Mr. Green   само кадето имах изисквания за по малко ехографски прегледи а взе да се олива вече и сега пропуснах един по свое усмотрение този месец  Whistling



Току що прочетох и новината  Mr. Green  , много се радвам за теб Вери , леко бременеене   bouquet

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 19:28 от krissie

# 3
# 4
  • Мнения: 414
Здравейте, и аз съм от скоро веган. Темата е много полезна.
Искам да ви попитам с какво почиствате кухненският прот и там където готвите. Има ли био препарати за дърво? Моят плот на кухнята е дървен, а биопрепаратите които намирам са за под, за баня, обезмаслител. Не виждам подходящ за дърво / кухненски плот.  Рецептите тук са супер полезни. Другото, което ме интересува е дали сте точили пълнозърнести кори за баница. Видях, че се продават пълнозърнести и ще ги потърся. Това ме подсети, че може да си омеся /евентуално/. С тях може да си правим тиквеник /така ми се е доял/ или пък щрудел. Вях си купувала от слънце и луна от баницата им с пълнозърнести кори и червено цвекло. Супер вкусотия! Ако знаете рецепта, ще е супер!

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
Норчи, ходих днес до здравословния магазин на Опълченска да питам за корите за баница.
Нямало интерес, били с малка трайност и ги хвърляли, тази година нямало да зареждат...

Така че, пловдивчанки, не се разхождайте напразно... Wink

krissieHug

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 20:40 от *Бенджи*

# 6
  • Мнения: 5 713
Ха, Крис, разпознах те. Wink

Току що прочетох и новината  Mr. Green  , много се радвам за теб Вери , леко бременеене   bouquet
Къде си я прочела? Аз тук и там не съм се хвалила.  Laughing Там пък въобще нямам намерение да пиша по въпроса.

И в тази връзка все още не съм ходила на лекар, съответно и изследвания не съм правила. Ще ходя средата на януари на едно друго.

На Коледа правих щрудел като настъргахме 8-10 ябълки, смелихме 1 чаша орехи, добавихме канела, стафиди и сушени боровинки. Не съм слагала никаква захар и не съм задушавала сместа. После като завих баницата, залях с гореща мазнина.

Норчи, зелник правя с глава кисело зеле, която накълцвам и която хубаво отцеждам от сока. Слагам червен и лют пипер, черен пипер, малко сол и мазнина. Навивам пак корите баница на рулца и заливам с гореща мазнина. Тиквеника: настъргвам тиква и смесвам с натрошени орехи, канела, захар, малко мазнина. После действам като при другите баници. По принцип в рецептите, които съм записала, плънката се задушава предварително.

# 7
  • Мнения: 414
Въпроса е как да омесим пълнозърнести кори. Някой правил ли го е?

# 8
  • Мнения: 1 043
 Embarassed Разконспирирах ли те  Mr. Green , Просто ми попадна от форума ви и незнам защо точно тук те поздравих - от изблик на радост / и това незнам защо - просто с времето те чувствам по близка -   bouquet ти си  една от малкото помагащи ми по пътя който съм избрала да вървя надявам се да не сбърках   bouquetако трябва поправям поста си  Rolling Eyes

# 9
  • Мнения: 5 713
Не, Крис, нищо не поправяй. Аз затова сложих  Laughing Във веганската тема само подметнах нещо преди време.

So special Simple Smile, не знам. Бях дала обещание да пиша за тиквеника и зелника. Затова ги споменах. покрай тях вмъкнах и щрудела, защото това правих за Коледа вместо тиквеник. Simple Smile

# 10
  • Мнения: 1 708
И аз тук  Simple Smile! Благодаря за темата, Вери   bouquet!
С това темпо скоро ще имаме и четвърта тема  Laughing!

# 11
  • Мнения: 3 869
Много благодаря за темата, Вери   bouquet

Алексче, наистина може да не коментираш стила си на хранене с хора без нужните познания за храните като цяло, за да правят коментари. Ето, на Криси лекарят, явно е наясно с нещата, което чест му прави.

Аз много съм потънала в рутината напоследък и предимно готвени неща правя, само салатите ни и ядките са сурови...

# 12
  • Мнения: 381
Вери, супер бърза си!  Hug
Аз докато напиша - "Дано Вери има време да пусне това тема" и то вече - нова тема, че и бая отговори в нея.
Много ми хареса и щрудела, който си описала, а корите обикновени ли бяха? И не сте ги пекли, сушили - нищо, ей така сурови? А мазнината каква беше? Мисля да го пробвам с кокосово масло.

Добре дошли на krissie и So special Simple Smile Hug

# 13
  • Мнения: 1 849
Вери,   bouquet
А тези баници сушиш ли ги или така сурови ги хапвате?

Аз правих също и с праз и с гъби (знам, че не ги долюбвате) и кромид лук. А от сладките и с настъргани дюли и орехи - много е ароматна, а имаме много дюли на вилата.
С пълнозърнестите готови кори се процедира като се прави редена баница, не се завиват.
А иначе се правят с брашно, вода, малко сол, малко олио, може и щипка захар. Както и тези с бяло или друго брашно. Трябва да е меко тестото, остава се за 15 минути да почине и после се точи.
Аз мажа с олио и плънка, завивам или редя и отгоре намазвам с олио и пека.

# 14
  • Португалия
  • Мнения: 3 966
Честита ви нова тема  Simple Smile,Вери,Благодаря   bouquet
за корите за баница-,майстор ситничар ми е показвал,обяснявал...как в тестото се слага оцет-за да са еластични,и да се разпъват до прозрачност
аз така и правя баница-50/50 ръжено/бяло брашно+вода+сол+оцет,замесва се,веднага се точи/дърпа /има един номер със свити юмруци се разстила листа,като се върти във въздуха,но ми е трудно да обясня точно как Embarassed
има и друг вид кори,които правя,предполагам при тях може да е напълно пълнозърнесто брашното/като се замисля,то при короте липсва момента на надуване и втасване,така че всяко ниско или напълно безглутеново брашно ще е ОК Thinking/...та тях ги разточвам,оставям да засъхнаъ леко,а после запишам/изсушавам леко.Така се запазват дълго в платнена торбичка,а при правенето на баница е достатъчно да ги напръскаш с топла вода при нареждането

Общи условия

Активация на акаунт