Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 авг. 2011, 11:27 ч.

Веганството - да споделим опит (7)

  • 46 605
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 3 869
ОФФ веганството сега, но по темата за бременността:
Шада, сведи до минимум прясното мляко. Киселото е ок в малки количества (т.е. да не е 1 кофичка на ден), рибата също е ок до 1 път седмично. По-често носи рискове, освен ако не ти доставят от високата планинска част на някоя родна река Simple Smile Наблегни на зеленолистните, пълнозърнестите храни; избягвай сладкото и захар, мед. Ако можеш, взимай био-варианти на животиските храни. От суперхраните всички са чудесни, но някакви водорасли и/или алфа-алфа ще допълнят чудесно зеленолистните, които мялко или много са сезони. Семки, ядки, сушени плодове; какаото също е ок, стига де не е смесено с мляко.
3 кг ми се струват малко за 5-ти месец, но много зависи от това дали не си имала усилено гадене в началото. Все пак бебето тепърва ще растте на кг Simple Smile

Правих си взера бисквитки с мак - много ми се бяха дояли. Брашна от киноа и кестен (което е доста сладникаво), соево мляко, макови семенца на око. Разстлано натънко върху хартия за печене и предварително нарязано. За слепване си направих крем от какао, канела, смлени лешници и петмез от фурми. Много приятно се получи   chef

# 271
  • Мнения: 5 701
Аз бях качила 1кг до 14 седмица. Гадене и повръщане не съм имала. Бебето нямаше аномалии, даже го водеха 15 седмица на големина и размери.

# 272
  • Мнения: 782
Мег, Вери , благодаря ви  Simple Smile

Що се отнася до килограмите, не се лишавам от нищо, нито пък пазя талия.... но ... имам много работа у дома /ремонт + работа от дома/, а и сама си гледам детето ... може би за това не качвам така усилено , а само на корем  Rolling Eyes

# 273
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 12 275
ми то по време на бременост не е задължително да се качва много.
аз също раста само на корем Peace

даже напоследък ми се ядат нездравословни неща като шок. сладкиш Blush
ми не се лишавам - хапвам си Sunglasses

има дни, в които доста сушени плодове ям - особено сушени кайсии.
периодът, в който ядях ядки премина, хапвах доста бадеми.
общо взето се вслушвам в тялото си и ям каквото ми се яде Simple Smile или респ. не ям (има дни, в които нямам грам апетит и не ям много...)

# 274
  • Мнения: 5 701
общо взето се вслушвам в тялото си и ям каквото ми се яде Simple Smile или респ. не ям (има дни, в които нямам грам апетит и не ям много...)
Това имах предвид с по-горното писание. Wink
Хубаво е това, хубаво е онова, но всичко си е до вкусовете и желанията на жената.

# 275
  • Мнения: 6 192
Шада, и аз с второто качих по-малко килограми, общо 11 ако не се лъжа, а с първото 12-13 кг, не кой знае каква разлика де, сега като го пиша. Mr. Green Доста си търчех по каката, така че това си оказва влияние. С първата бременност ходех бавно, сакън да не се уморя. А с втората, направо си търчех по парковете. Simple Smile

Писах ти на лични! Hug

Последна редакция: нд, 11 сеп 2011, 17:51 от Лурдес

# 276
  • София
  • Мнения: 3 075
Синът ми мрази тиквички, но тази вечер го сразих, възкликна - каква е тази вкусотия!!!

Тиквички на фурна с нещо:

Първа основна съставка:
5 тиквички на резени по 1см. се изпичат на фурна (без вода, без нищо) на 200 градуса (сори!)

Втора основна съставка:
500гр белена червена леща се кипва, ако има пяна се обира) и се добавя
около 200-300гр  бял ориз басмати
   Сварява се до увиране на ориза, но нито минута повече, ако има още вода се отцежда (за да не набъбва излишно ориза)
Добавят се подправки на вкус по време на варенето (бахар, канела, дафинов лист, куркума) или в края -нещо зелено, хималайска сол...

При сервиране се добавя студенопресована мазнина в лещата, разбърква се и накрая се подрежда нещо от сорта- ред тиквички, слой леща с ориз, ред тиквички.
Красота!
Против паразити се овкусява и с чесън Simple Smile
При използване на нелющен басмати се накисва за около един час

навява спомени за пържени тиквички Simple Smile
При мен втората съставка беше снощната манджа, но мисля , че ще стане с всяко подобно нещо (зя консумиращите масло е добър вариант според аюрведа - леща, ориз, масло)

Последна редакция: пн, 12 сеп 2011, 00:17 от търся си ник

# 277
  • Мнения: 3 869
Търся си ник, страхотна рецепта!!!

М-Ник, имам нужда от твоята помощ. За втори път не мога да докарам хляб от готова безглутенова смес - уж спазвам точно указанията, но не ми се увеличава обена на тестото и след печенето, макар и на танък слой и доволно набучкан с вилица, остава клисав отвътре.. Остана ми още 400 гр. смес и много бих искала третия опит да е успешен... За пръв път не ми се получава хляб от нещо си!!! От моите самозабъркани безглутенови смеси става чудесен, но по-ронлив и с по-различен вкус...

# 278
  • Мнения: 1 849
Мег, с мая или със сода го правиш?
Важно е консистенцията да е по-течна, като на кекс. Ако е с мая го остави докато втаса (около час на топло) и после го печи на 160 градуса. Не е нужно да го дупчиш, че му излиза въздуха при втасването така.
Ако е със сода, тогава може да е по-тънък и надупчен. Зависи и колко мая/сода слагаш на 1 ч.ч. безгл. брашно слагам 1 ч.л. сода/1,5 ч.л. мая. Маята предварително я забърквам с топла вода - да шупне, може и с щипка захар - за 10 минути ферментира. Най-простата безглутенова мая е на Йоткер. В общия случай си следи упътването на брашното, защото някои смески са по-тежки и искат повече мая/сода. Можеш да сложеш вътре и разбито яйце (нали хапвате понякога), то спойва по-лесно.

# 279
  • Мнения: 961
Мег, с мая или със сода го правиш?
Важно е консистенцията да е по-течна, като на кекс. Ако е с мая го остави докато втаса (около час на топло) и после го печи на 160 градуса. Не е нужно да го дупчиш, че му излиза въздуха при втасването така.
Ако е със сода, тогава може да е по-тънък и надупчен. Зависи и колко мая/сода слагаш на 1 ч.ч. безгл. брашно слагам 1 ч.л. сода/1,5 ч.л. мая. Маята предварително я забърквам с топла вода - да шупне, може и с щипка захар - за 10 минути ферментира. Най-простата безглутенова мая е на Йоткер. В общия случай си следи упътването на брашното, защото някои смески са по-тежки и искат повече мая/сода. Можеш да сложеш вътре и разбито яйце (нали хапвате понякога), то спойва по-лесно.
и го остави да втасва в съда, в който ще го печеш, че после може и да не бухне повече - поне при мен така се случи!  Thinking

# 280
  • Мнения: 3 869
Ами, ето! Оказва се, че инструкциите на опаковката не са точни!!!  #Cussing out
С био-мая го правих - веднъж с течно тесто, но стана ужасно клисав и веднъж със стандартно средно меко тесто; и двата пъти втасва в съда, в който се пече. Но на опакватата пишеше на 200 да се пече и половин час да втасва - нъц! Така става точно като подметка...
Благодаря ви за споделеното  Hug Следващия път ще пробвам по вашите указания   bouquet

# 281
  • Мнения: 368
Момичета, изпуснах ви аз! Blush
Сега изчитам всичко интересно назад... Hug

Добре дошли на всички нови момичета - вегани, вегетариани или каквито и да е - щом самата тема и информацията в нея са ви интересни, значи можете да се чувствате напълно уютно тук!  bouquet
Казвам го във връзка с нещо, което преди време прочетох в една новопоявила се тема в подфорума само за вегетарианци - че тук е само за вегани и едва ли не е някакво отбрано общество... Crazy

Мигла, изключително ми е приятно, че идваш тук, слушала съм много за тебе! Hug

Шада, за цялата си бременност качих 8-9 килограма. Основно - последния триместър. Към края гинеколожката ми се шегуваше - 3 за бебето, два-три за плацента и околоплодни води, по един килограм още на гърда  Joy (бяха станали огромни) и ей ги - защо трябва да са повече? Аз нямах ни на краката, ни на дупето, никъде отгоре...въобще не се притеснявай за килограмите, аз дори не ги следях, това никога не съм го отчитала като показател, само накрая ей така от любопитство ги измерихме...гледай си бебчето как расте и просто се наслаждавай на периода! Hug

търся си ник - червената леща не ти ли се разварява много, когато добавиш ориза и я вариш заедно с него, докато той стане готов? newsm78

Момичета, търся рецепта за домашни близалки, ама не ледени, а обикновени близалки, при това - здравословни, разбира се! Crazy Някой правил ли е подобно нещо? Много съм се амбицирала, тези дни малкият все гледаше някакви деца покрай него с близалки и само казва - ам, ам...и аз винаги казвам - добре, ще си направим вкъщи, така казах и сега... newsm78

Нещо исках да споделя с вас - ходих при Гайдурков по мой проблем и съм изключително разочарована от него. Ако някой има повече интерес - ще разкажа защо точно. Ако не - просто исках да се знае, че има и хора, които не са доволни и не им е помогнал.

# 282
  • Мнения: 5 701
Щастливата, ти си направо образец с тия килограми по време на бременността.
Аз бях мани мани с първите 2.  Laughing По 15-17кг...

За червената леща и аз щях да питам дали не се разварява.

За близалките не мога да помогна, а за другата ти споделка на мен лично ще ми е интересно.

Казвам го във връзка с нещо, което преди време прочетох в една новопоявила се тема в подфорума само за вегетарианци - че тук е само за вегани и едва ли не е някакво отбрано общество... Crazy
Да, и аз така го почувствах. Явно не съм единствена. И се радвам, защото съм чувала да ми се казва, че може би грешката е в мен за нещо си, тъй като имам изкривени възприятия. Simple Smile))))))))

# 283
  • София
  • Мнения: 3 075
Коригирах рецептата, оризът басмати беше бял и не го накисвах... Не бях видяла, че купувам лющен басмати, просто не се сетих, че се продава и такъв, честно Joy
Когато готвя истински басмати, го накисвам за час (това от опит, не знам как се прави по дебелите книги) и го слагам след като поуври лещата, но тогава пък съм готвила с обикновена леща.... Абе стана манджа с грозде моето обяснение.

Пак от такава грешка (непълен превод в Карфур) бях купила бял био пшеничен грис. Не се вари, а се залива с кипнала вода и се оставя да набъбне. И ето каква рецепта измисли синът ми, след като закуси  с този грис. Аз я кръстих:

Полусурова грис-халва

2ч ч  приготвен според указанията грис, охладен
мед на вкус
нарязани на малки парченца сушени плодове (в случая ананас)
смлян сусам - на око
сурово какао (в случая 1 суп лъжица счукано
орехи  1 шепа на едри парчета
канела

Разбърква се някакси и се натиква в някакъв съд. Съхранява в хладилник
Абсолютно  вкусно и лесно  се яде. Напомня на едновремешните сладкарски лакомства.

# 284
  • Мнения: 490
    Вери, Мег, благодаря за съветите Hug
    Щастливата, сподели и на мен ми е интерсно. Аз бях меко казано разочарована от известен хомеопат, но градските легенди какво ли не правят Peace

Общи условия

Активация на акаунт