КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 98 346
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Аз пък не знам защо, като споменах подсладител и всички решиха, че говоря за аспартам Simple Smile Има и други, безвредни или поне в малки количества са ок.

# 391

Елексир ,препоръката ти за печенето ,ще ми бъде много полезна ,но през цялото време ли да пека на 170 градуса на долен реотан с вентилатор?
През цялото,скъпа!Ще се изпече и отгоре,не бой се,и то без да го покриваш с нищо. Peace
Аз пека на второ ниво на решетката отгоре надолу. Peace

# 392
  • София-Младост

Елексир ,препоръката ти за печенето ,ще ми бъде много полезна ,но през цялото време ли да пека на 170 градуса на долен реотан с вентилатор?
През цялото,скъпа!Ще се изпече и отгоре,не бой се,и то без да го покриваш с нищо. Peace
Аз пека на второ ниво на решетката отгоре надолу. Peace
Потвърждавам и цялото печене отнеме малко време, така че наглеждайте си козунаците. В моята фурна в един момент, когато ги видя да се зачервяват покривам с фолио, след това им трябват не повече от 5мин и клечката е суха Simple Smile

# 393
Този карамелен козунак за мен е най-вкусния, който някога съм яла. Опитайте го и няма да съжалявате. Вече две години на Великден го правя и всички в къщи са възхитени.

Продукти:
 1-1300кг. брашно/или колкото поеме/,
 250 мл.прясно мляко,
 300 гр.захар,
 2 пакетчета инстантна мая/14гр./,
 8 яйца,
 200 гр.краве масло,
 1 ч.л.сол,
 кората от един зелен лимон/лайм/, малко от обикновен лимон и малко портокалова кора,
 3-4 ванилии,
 1-2 с.л.ром, коняк,
 стафиди,
 жълтък за намазване.
 За топинга:
 1 ч.ч. кафява захар,
 1/2 ч.л. канела,
 100 г. стафиди,
 3 с.л. коняк,
 1 ч.ч.едро смлени ядки,
 50 гр. масло.
 Приготвяне:
 В купа размиваме 1/2 ч.ч.брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.
 Маята размиваме с 2 с.л.мляко и 2 с.л.захар и я изливаме към брашнено-млечната смес.
Оставяме на страни, докато шупне и образува гъба.
 В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията.
 В средата правим кладенче изсипваме жълтъците и белтъците по отделно.
 Добавяме, захарта, лимоновите и портокаловате кори, рома и сместа с маята.
 Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно.
 Месим около 30-40мин.
 След което бием тестото около 100 пъти в плота завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1-1,5 ч., докато си удвои обема.
 Премесваме отново внимателно тестото без да мачкаме излишно тестото.
 Конякът се загрява леко и стафидите се слагат в него.
Свалят се от огъня.
 Смесват се орехите, канелата и захарта в купа.
Тестото се разделя на 20 еднакви парчета.
Вземат се  парченцето издърпва се и се усуква, след това усукваме и оформяме нещо като топче съединявайки двата края.
Потопяваме ги в разтопено масло и в ореховата смес.
Подреждат се един слой топки и се поръсват половината от маринованите стафиди.
 Слагат се втори ред топчета оформени по същият начин
Отгоре се разпределя останалата орехова смес, масло и стафидите.
Покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса около 50 мин. на топло.
 Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин.

Последна редакция: пн, 02 апр 2012, 14:26 от danibo

# 394
Извинявайте за спама сигурно не му е мястото тук ама като заговорихте за печене и реотани се сетих,че когато си купих фурната правихме ремонт и затрихме книжката с упътване как се работи с нея.И честно да ви кажа не зная как да я пусна на вентилатор горе и долу,знам как е вентилатор и горен реотан само това Sad. Да взема да кача една снимка с фурната ако някой има такава да ми помогне на лични разбира се.

# 395
И понеже много дразните с тия козунаци,взех,че и аз направих!Мислех,че ще устискам до Великден,ама... не можах! newsm47  Ето го и моя,малко поизгоря от долу Embarassed!

# 396
  • София-Младост
Извинявайте за спама сигурно не му е мястото тук ама като заговорихте за печене и реотани се сетих,че когато си купих фурната правихме ремонт и затрихме книжката с упътване как се работи с нея.И честно да ви кажа не зная как да я пусна на вентилатор горе и долу,знам как е вентилатор и горен реотан само това Sad. Да взема да кача една снимка с фурната ако някой има такава да ми помогне на лични разбира се.
Принципно те повечето означения са почти еднакви, така че дай поне модел на фурната или я снимай барабар с копчетата Simple Smile Нещо подобно е означението:

# 397
  • забравих си мисълта...

Потърси в Интернет. Възможно е да намериш упътването и там или попитай в магазина, може да ти копират ново.

# 398
Големи майсторки на козунаци срещнах в тази тема  Grinning Поздравления за всички вас   bouquet
Аз пробвах с готовата смес на Техра и станаха превъзходни козунаци.
Не съм ги сплитала, но са с конци и сама не мога да повярвам,че  успях да направя толкова вкусни козунаци. Първият беше пометен за има-няма 15 минути, но втория успях да го снимам.

Относно подсладителите - аз съм пробвала на кекс, но не набухва когато е с подсладител. Така изхвърлих две дози, докато се усетя къде е проблема. С кафява захар си набухва и няма проблем.

# 399
  • В най - голямото село
mery_poppins1 супер изглеждат козунаците.

# 400
от мен идейка- козуначета бонбонен размер  Mr. Green
по рецептата на танита, с кафява пудра захар, лимонови корички, бял и кафяв шоколад на капки, вътре

от половин доза се получават около 50-60 бройки

Дребните ги приемат доста по-забавно, отколкото резен козунак Simple Smile

# 401
  • Варна
Отново правих козунака на Венета днес ,трети път ми е това все по хубав става
Венета ,благодаря ти от сърце ,много ми допада това че дори себе си немога да изцапам  Grinning
а че има рецепта и за картофен козунак сега видях ,къде да търся ?
та ,на въпроса за подсладителя ,днес добавих и подсладител ,тъй като предния път половинът
каза че не му е достатъчно сладък
а аз знам че ако се прекали със захарта това затруднява втасването
и както е по рецепта сложих 120 г захар
и 2 ч л подсладител суитли ,ползвам го от преди две години ,тогава бях на Дюкан
доволна съм , козунака набухна много излезе от формата , има си конци ,сладост ,всичко !!!

# 402
  • забравих си мисълта...
Отново правих козунака на Венета днес ,трети път ми е това все по хубав става
Венета ,благодаря ти от сърце ,много ми допада това че дори себе си немога да изцапам  Grinning
а че има рецепта и за картофен козунак сега видях ,къде да търся ?

Валети, радвам се много, че рецептата ти е допаднала. Комплименти за успеха.   bouquet
Ето, заповядай и рецептата за Картофен козунак. За някои звучи малко необичайно, но мога да кажа,че това е едно от най-хубавите теста, които съм правила. Дано допадне и на вас.

# 403
Този карамелен козунак за мен е най-вкусния, който някога съм яла. Опитайте го и няма да съжалявате. Вече две години на Великден го правя и всички в къщи са възхитени.

Много вкусно ,нестандартно и интересно звучи.Покрай темичката,всяка събота спрятам козунаци по различна рецепта,уж да пробвам кой е най-вкусния  Laughing.Та следващата проба ще е по тази рецепта.Само не разбрах нещо за сглобяването-всяко топче  от тестото ,цялото ли се овалва   в ореховата смес или само от единия край ,ако е цялото оваляно-не залепва ли за дъното.Получават ли се "конци"?
Ако имаш снимки ще е чудесно да ги постнеш!Но като цяло рецептата ме заинтригува,пък какво ще сътворя по нея е отделен въпрос Laughing!

# 404
  • София
Такааа, моят козунак на Еликсир е изпечен. Попрепекох го, защото се замотах покрай децата, но това да му е кусура.  Wink Сложих вътре само локум, пак заради децата. Утре ще снимам, счупя и ще докладвам за конци и вкус. Моят по дългогодишната ми рецепта си става винаги на конци, сега ще видя и този. И още нещо, понеже бях забравила да си купя захар, го направих с кафява. Позабави се първото втасване и се зачудих, но после се сетих, че тя е по-сладка от бялата. Така че утре ще ви кажа, колко по-сладък става козунака така. Това би било добър вариант за сладък козунак, без изкуствени подсладители.  Simple Smile Естесвено, козунака става с по-тъмно тесто. Иначе на вид стана много добър.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт