Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 апр. 2012, 10:47 ч.

Базедова болест - тема 2

 • 72 673
 • 746
 •   1
Отговори
# 330
 • Мнения: 13
моми4ета как сте?стискам палци на вси4ките да си разрешите проблема днес жегата направо ме уби

# 331
 • Мнения: 811
Спешно- кой е този Закон, който позволява 3 месеца болнични за нашата болест

# 332
 • София
 • Мнения: 246
Това съм го чувала. Вчера като ме изписваха лекарката каза, че с Хашитоксикоза спокойно ми пише 20 дни домашно лечение.  newsm78

# 333
 • Мнения: 7 596
В разни статии го пише, но иначе човек трябва да се зарови и да чете закона за здравето и да търси точки. Не са упоменати всички болести - конкретно мисля, а има разни приложения където трябва да се търси.
Иначе в наредба за експертизата за работоспособността е упоменато:

Цитат
ЕКСПЕРТИЗА НА ТРАЙНО НАМАЛЕНАТА РАБОТОСПОСОБНОСТ
 Чл. 56.  Експертизата на трайно намалената работоспособност включва определяне на:
 1.  степента на трайно намалената работоспособност в проценти спрямо здравия човек;
 2.  потребността от чужда помощ и срока;
 3.  срока на инвалидността и датата, на която изтича определеният срок на инвалидност;
 4.  началната дата на трайно намалената работоспособност (дата на инвалидизиране);
 5.  причинната връзка между увреждането (смъртта) и трудовата злополука, условията на труд, при които е работило освидетелстваното лице, включително при военна и гражданска инвалидност;
 6.  противопоказаните условия на труд;
 7.  трудоспособно ли е лицето за работното си място и необходимостта от трудоустрояване;
 8.  характера на заболяването - професионален или общ;
 9.  препоръки за по-нататъшно наблюдение и рехабилитация, режим на живот и обучение - при деца до 16-годишна възраст.

 Чл. 57.  Степента на трайно намалената работоспособност се определя въз основа на подробна клинико-експертна анамнеза, задълбочен клиничен преглед, насочени лабораторни и функционални изследвания и данните от наличната медицинска документация, даващи представа за функционалното състояние на заболелия орган и организма като цяло.

 Чл. 58.  (1) Установеното увреждане, стадият на неговото развитие и обусловеният функционален дефицит се съобразяват със съответната отправна точка съгласно приложение № 1.  Ако приетата точка предвижда диапазон "от ... до ...", процентът на намалената работоспособност се съобразява със степента на установения дефицит.
 (2) Когато установеното увреждане не е посочено като отправна точка в приложение № 1, но обуславя значителен функционален дефицит, за критерий се взема най-близката по съдържание точка, като в експертното решение се вписва "във връзка с точка ..." и се прави подробна обосновка.
 (3) При наличие на множествени увреждания, посочени като отправни точки в приложение № 1, крайният процент на намалената работоспособност (социалната адаптация) се определя по Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти съгласно приложение № 2.
 (4) Увреждания, които не са посочени като отправни точки и не обуславят функционален дефицит или дефицитът е незначителен, не се вземат предвид при определяне процента на намалената работоспособност.

И съответно в Приложение 1, цитирам:

Отправни точки за оценка на трайно намалена работоспособност в проценти - приложение 1:

Цитат
Раздел II
Болести на щитовидната жлеза
1. Щитовидна хиперфункция (тиреотоксикоза), Болест на Базедов:
      1.1. средно тежка форма - рефрактерна на лечение или с хронично-рецидивиращ ход с органни увреждания без   траен функционален дефицит: 40 - 60 %
      1.2. тежка форма (значителна загуба на тегло, пулсова фреквенция при покой над 120 удара/мин., тиреотоксично   сърце, изявена (клас 4 - 6) ендокринно асоциирана офталмопатия); в оценката на окончателния процент на трайно   намалена работоспособност се вземат предвид и процентите, определени за функционалния дефицит на   сърдечно-съдовата система и зрителния анализатор: 70 - 80 %

    Забележка 1. При деца до 16 години процентът при всички форми на заболяването се приравнява към т. 1.2.

2. Щитовидна хипофункция (микседем):
      2.1. добре компенсирана със заместително лечение: 0 %
      2.2. при незадоволителна компенсация въпреки заместителното лечение в зависимост от отражението върху общото  състояние и усложненията: 20 - 50 %
      2.3. при вроден хипотиреоидизъм в зависимост от психосоматичното състояние у деца (кретенизъм, наносомия,  костна дисплазия): 60 - 100 %

3. Карцином на щитовидната жлеза:
      3.1. след отстраняване на папиларен или фоликуларен тумор 1 - 2 стадий до 5-ата година: 50 %
      3.2. след отстраняване на недиференциран и медуларен карцином или на папиларен и фоликуларен карцином в 3 - 4  стадий, от първата до 5-ата година: 60 - 80 %

    Забележка 2. При определяне на окончателния процент на трайно намалената работоспособност се вземат предвид и процентите, определени за остатъчните органни увреди и усложнения, включително вследствие на проведеното лечение. При деца до 16 години процентът на намалената възможност за социална адаптация по повод карцином на щитовидната жлеза се движи в границите от 80 до 100 %.

4. Високостепенна и ретростернална струма, преценена в клинични условия като иноперабилна, с компресивен синдром, съпътстващи заболявания и напреднала възраст, които са контраиндикации за операция: 50 - 100 %
5. Тиреоид-асоциирана офталмопатия (без изявени тиреоидни нарушения):
      5.1. клас 4 - 5 - 6 по Европейска тиреоидна асоциация (ЕТА) в активен стадий: 50 - 90 %
      5.2. клас 4 - 5 - 6 (по ЕТА) в неактивен стадий: 40 - 70 %

Болничните се определят от комисии - ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК. Явно от тях се определят дните, в зависимост степента на увреда на органа на пациента. За всеки нов болничен се явява пациентът на комисия. Доколкото разбрах, временна нетрудоспособност не може да има повече от 18 месеца. Нещо такова.

Някой запознат ако има нека да коментира. Това разбрах от прочетеното.
Иначе в доста статии е упомената Базедова болест и болничните, че са в рамките от 1 месец до 6 месеца и в зависимост степента на заболяването се определя и временната нетрудоспособност.
Личен лекар май може да издава болничен до 1 месец в рамките на 1 календарна година, но за ТЕЛК и НЕЛК и определяне на временна нетрудоспособност, нещата стоят различно.

Аз, като бях болна от хепатит имах 6 месечен болничен и се издаде от отделението където лежах 10 дена. Явявах се на контролни прегледи и след тях ми удължаваха болничният. Просто като пример го споменавам.
Може би личен лекар би дал насоки как се процедира в такива случаи.

# 334
 • Мнения: 35
Здравейте,време е и аз да се присъединя,макар че вече не знам към коя тема Simple SmileМиналата година бях в София по работа(живея във Варна) и се наложи да вляза в болница поради отоците в краката които получих и сърцебиенето. Попаднах в Първа Градска болница-там диагнозата ми беше Хашимото.Започнаха лечение(първоначално тирозол-по 6 на ден,бетаблокер-конкор),наистина в началото се почувствах доста по-добре,облекчена,свалих натрупаните килограми,дойдох си във Варна,наложи се да си намеря ендокринолог-прочетох доста добри мнения за Сарджева.Отидох при нея-започна се едно лудо лутане-от едната крайност в другата,постоянно се изменяха стойностите на ФТ4.Разбира се това се отразяваше и на мен самата-имах разни лични проблеми,в работата-нямах грам спокойствие,не че сега имам.Вече преди 2 седмици се реших да чуя и второ мнение-защото нещата не се подобряват ми се струва-постоянно сменяне на дозата не оправяше състоянието ми-Доц.Христозов.Той бе първия който ме погледна на ехограф-и беше категоричен-Базед.Вчера си пуснах ТРАК-над 9.в сряда съм на преглед при него отново.Предния път ми каза:не се учудвай ако ти предложа операция,и ще съм в очакване какво ще каже.
Благодаря на всички за информацията тук-полезна е (hug)

# 335
 • Мнения: 7 596
Доцент Христозов е отличен диагностик.
Трака ти е показател, че се касае за Базед, а ако имаш и високо Анти тро, вероятно Хашитоксикоза - Базедова болест.
Операцията е изходът, особено при рецидив. Щом има един рецидив, то той води до втори, трети и т.н. Единици се оправят - едва 5 %.

# 336
 • София
 • Мнения: 246
Момичета, бясна съм! Сега ходих да си взема епикризата от Тиреоидна клиника и чета, че не ми е пуснато ТСХ, а аз като ме изписваха и гледах в болничния картон, че имам стойности на ТСХ, а те не били на него а на ФТ3. Сега преглеждам старата епикриза и гледам, че там препоръчват контролно изследване на ФТ3 и ФТ4 и д-р Маша Ангелова ми е пуснала "сладуранката" само тия двата хормона и ТРАК.  ooooh!  Божее как ни лекуват  ooooh!
Цитирам дословно:
"ФТЗ-3,1 / норма 1,9-5,6/; ФТ4-9,3 / норма 9-23/; /на фона на лечение с 2т. дн. Тирозол от 1 месец/; ТРАК- над 40,0 / негативен под 1,0, позитивен над 2,0/.
Пациентката е показана за радикално - оперативно лечение с оглед голямата давност на заболяването, рецидивиращото протичане, високия ТРАК / при 3 годишното тиреостатично лечение/, младата възраст. Насочва се към ЕХ за заплануване за операция."

# 337
 • Мнения: 13
Момичета, бясна съм! Сега ходих да си взема епикризата от Тиреоидна клиника и чета, че не ми е пуснато ТСХ, а аз като ме изписваха и гледах в болничния картон, че имам стойности на ТСХ, а те не били на него а на ФТ3. Сега преглеждам старата епикриза и гледам, че там препоръчват контролно изследване на ФТ3 и ФТ4 и д-р Маша Ангелова ми е пуснала "сладуранката" само тия двата хормона и ТРАК.  ooooh!  Божее как ни лекуват  ooooh!
Цитирам дословно:
"ФТЗ-3,1 / норма 1,9-5,6/; ФТ4-9,3 / норма 9-23/; /на фона на лечение с 2т. дн. Тирозол от 1 месец/; ТРАК- над 40,0 / негативен под 1,0, позитивен над 2,0/.
Пациентката е показана за радикално - оперативно лечение с оглед голямата давност на заболяването, рецидивиращото протичане, високия ТРАК / при 3 годишното тиреостатично лечение/, младата възраст. Насочва се към ЕХ за заплануване за операция."
сега като прочетох маша ангелова се сетих че тя ми беше първия ендокринолог кокато ми откри базеда Grinning това беше преди 10 години #Crazy

# 338
 • София
 • Мнения: 246
Маша може и да е добра, но вероятно е добра на частния си прием с днешна дата.  Grinning
Ако ми се наложи да ходя при нея отново не бих го направила. Даже не знам и къде приема на частно.

# 339
 • Мнения: 13
Маша може и да е добра, но вероятно е добра на частния си прием с днешна дата.  Grinning
Ако ми се наложи да ходя при нея отново не бих го направила. Даже не знам и къде приема на частно.
не аз не казвам 4е е добра просто се сетих за нея Mr. Green

# 340
 • ВАРНА морето сините вълни
 • Мнения: 433
здравейте момичета -не съм писала досега в тази тема и аз не знам точно за коя съм -с хипер функция съм започнах  от  ТСХ -0.008 и сега вече съм на 2.70 до тук добре -нооо много ме мори умората- чувствам се като възрастен човек изморявам се и от най-елементарните дейности -не е ли логично като влизам в нормите тази умора да намалява -понякога околните ми не ме разбират и сигурно им ставам досадна с приказките си за постоянната умора -има ли нещо с което да мога да си помогна и да се чувствам до леко -иначе пия тирозол -пропранолол и витамини група Б

# 341
 • Мнения: 13
здравейте момичета -не съм писала досега в тази тема и аз не знам точно за коя съм -с хипер функция съм започнах  от  ТСХ -0.008 и сега вече съм на 2.70 до тук добре -нооо много ме мори умората- чувствам се като възрастен човек изморявам се и от най-елементарните дейности -не е ли логично като влизам в нормите тази умора да намалява -понякога околните ми не ме разбират и сигурно им ставам досадна с приказките си за постоянната умора -има ли нещо с което да мога да си помогна и да се чувствам до леко -иначе пия тирозол -пропранолол и витамини група Б
колко време пие6 тирозол?

# 342
 • Мнения: 7 596
Май няма 1 година тя. Simple Smile

Умората я има, отпадналост също, ама аз съм на моменти. Съвети не мога да дам. Поне при мен нищо не ми е помогнало, освен ТСХ около 1-ца. Тогава съм най-добре.

# 343
 • ВАРНА морето сините вълни
 • Мнения: 433
 октомври ще стане 1 година откакто  го пия - и сърцебиенето намаля -рядко го имам но тази умора все едно че цял ден съм копала  Laughing

Merelenda  здравей и тук   thumbsup с теб все се намираме тук и там  Laughing

# 344
 • Мнения: 13
октомври ще стане 1 година откакто  го пия - и сърцебиенето намаля -рядко го имам но тази умора все едно че цял ден съм копала  Laughing

Merelenda  здравей и тук   thumbsup с теб все се намираме тук и там  Laughing
може би трябва да намалиш тирозола но това само лекар може да ти каже

Общи условия

Активация на акаунт