В кухнята на ninfil

  • 185 541
  • 190
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
  • Мнения: 103
Лятна супа от тиквички



Необходими продукти:

   
  • 1 малка до средно голяма тиквичка
        1 средно голям морков
        1 главичка лук
        1-2 картофа (в случая не съм сложила)
        1-2 с.л. универсална подправка за супи (тя е домашно производство и съдържа целина,ситни морковчета, доматка, пиперка, магданоз и силно осолена)
        фиде- 1 топка от навитото
        магданоз
        целина
        черен пипер и сол на вкус
        1-2 с.л. олио

За застройка- 2 жълтъка + малко оцет (много често го изпускам)

В тенджера с гореща вода слагам ситно нарязаните лук и моркова и 1-2 с.л. мазнина. Като поврат 5 минути, добавям измитата и нарязана на кубчета тиквичка. Не я беля, само отстранявам двата края. Сега е момента и на картофите, ако решите. Може да се добави ситно нарязана пиперка или в моя случай универсалната зеленчукова подправка. Като заври супата, намалям котлона и оставям да ври на по-бавен огън до сваряване на зеленчуците. Малко преди да е готова добавям натрошеното фиде, зелените подправки, черния пипер и посолявам. Варя до готовност на фидето.
За заливката разбивам в купа двата жълтъка с малко оцет. Изчаквам супата за кратко да изстине, да не е съвсем вряща и много бавно и внимателно застройвам.
Ние обичаме този вид застройка. Вие можете да я направите според предпочитанията ви- с кисело мляко или варена.

# 121
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пилешка кавърма



Необходими продукти:

  
около 1 кг пилешко месо без кост - бяло или почистено от бутчета
    200-250 гр. гъби - не са задължителни, аз не сложих
    3-4 глави лук
    60-80 мл олио
    1 чушка
    малко парче праз (около 10 см.) - в този сезон не се намира праз и съответно не сложих
    1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)
    150 мл бяло вино
    1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)
    1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)
    по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер
    1 дафинов лист
    сол на вкус
    магданоз
    1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва



Начин на приготвяне:
Лука се нарязва на полумесеци и се задушава 5-6 мин. в олиото. Пилешкото месо се реже на кубчета.
Гъбите се почистват, измиват и режат на филийки. Добавят се към лука и се задушават заедно още 5-6 минути под капак.
Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното. Като заври нека клокне за малко и намалете степента на котлона, за да може да се готви на бавен огън около 30 мин.

Месото трябва да е омекнало. Ако не е пилешко, оставя се да се задушава, докато омекне.

Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.

Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре.

Източник: Пепи от Храна за мой'те канибали

# 122
  • Бургас
  • Мнения: 103
Зелена салата със сусам и скариди



Необходими продукти:
1 домат
1/2 краставица
сирене на кубчета- количеството пожелание
няколко листа зелена салата
шепа сварени скариди-почистени от главите и мустаците
сол на вкус
зехтин
оцет
малко сусам за поръсване


Измийте зеленчуците. Нарежете ги в желаната форма и големина. Разпределете в чинии за сервиране. Прибавете почистените от главите и мустаците скариди. Върху тях небрежно разпръснете кубчета сирене, а най-отгоре поръсете със сусам. Овкусете според предпочитанията ви.

# 123
  • Бургас
  • Мнения: 103
Как се варят скариди



За тези, които не знаят ще споделя как се варяват скаридите. Варене е много общо казано, тъй като само се задушават под капак без вода. Промийте скаридите на течаща вода и ги сложете в тенджерка с капак. Преди това ги осолете. Загрейте котлона умерено силно и оставете скаридите да се задушат под капак. Те си пускат сок и парата, която се образува е напълно достатъчна. От време на време може да разклащате съда и скаридите са готови, когато почервенеят добре (както на снимката).

# 124
  • Бургас
  • Мнения: 103
Мъфини с череши



Необходими продукти:

270 гр. брашно
150 гр. захар
1/4 ч.ч. мазнина
1 ч.ч. айрян (с 3 с.л. кисело мляко)
3 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. почистени и нарязани череши
1 яйце

В дълбока купа смесваме брашното, захарта, бакпулвера и солта и разбъркваме добре. В друг съд смесваме мокрите съставки + леко разбитото яйце. След това прибавяме течните съставки към сухите и разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Накрая добавяме черешите.
Разпределяме сместа във форми за мъфини, които пълним до около 2/3 от обема им. Печем мъфините до готовност в предварително загрята до 180 градуса фурна.

# 125
  • Бургас
  • Мнения: 103
Ориз с гъби и тиквички



Продукти:

3 средни по големина тиквички
половин стрък праз лук
1 голяма глава кромид лук
1 среден морков
4-5 скилидки чесън
пресен копър по желание
чубрица
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена чаша ориз
10-12 средни печурки
1 голяма сладка червена чушка
1 голям розов домат
1 супена лъжица сладък червен пипер
олио или зехтин
щипка захар


Измийте всички зеленчуци.
Нарежете тиквичките на средни по големина кубчета, моркова и чушката-на малки.
Нарежете и лука, праз лука, както и скилидките чесън и гъбите.
Сложете всичко в дълбок съд с мазнина и запържете.
Когато омекнат зеленчуците, прибавете червения пипер и намалете котлона.
Запържете го много леко (внимавайте да не го загорите) и сложете към всичко това обеления и нарязан домат.
Разбъркайте добре.
Измийте ориза и го прибавете към яхнията, заедно с малко вода.
Оставете да къкри на слаб огън и доливайте вода.
Към края на готвенето, добавете чубрицата и ригана.
Овкусете със сол и малко захар за баланс на киселината от домата.
След махането на яхнията от котлона, сложете прясно смлян черен пипер на вкус и по желание добавете пресен копър.

Източник - Ginger Cookies

# 126
  • Бургас
  • Мнения: 103
Кюфтета с риба тон и картофи



Необходими са ви:

1 консерва риба тон (най-добре филе)
1 много голям сварен картоф
1 яйце
1 голяма глава кромид лук
1 стрък зелен лук
прясно смлян черен пипер
1 стрък пресен копър
сол на вкус

за оваляне на кюфтетата по желание:
брашно (или галета)


Начин на приготвяне:

Отцедете рибата от сока на консервата. Може да я накъсате на едри парчета. Сложете сварения картоф и рибата в купа. Двата вида лук се режат на ситно, прибавете ги заедно с всички останали продукти и омесете сместа. По-лесно е с бъркане с дървена лъжица, тъй като сместа лепне много по ръцете. Съветът на Вероника е да не се опитвате да правите гладка смес като пюре. Добре е рибата да е на ядки,за да се усеща.

Оформете кюфтетата. Оваляйте ги в галета или брашно и ги пържете в тиган със сгорещено олио до хубава златиста коричка. Готовите кюфтета отцедете върху домакинска хартия и сервирайте.
Можете да поднесете с чеснов сос.



Източник- Вероника

# 127
  • Бургас
  • Мнения: 103
Салата от рулца от раци



Необходими продукти:

1-2 големи опаковки от по 250 гр. рулца от раци (сурими)
зехтин
1-2 скилидки чесън- стрити
лимон
черен пипер на вкус
сол


Рулцата от раци нарежете на по-едри резени по диагонал или както ви харесва. Подправете ги с горните съставки по свой вкус. Накрая овкусете с малко прясно изцеден лимонов сок.
Разбъркайте добре и оставете салата в хладилник поне 30 мин. да се охлади и рулцата да поемат от зехтина и лимона.
Ако сте случили на качествени рулца, те би трябвало да попият от сока в купата и да станат много ароматни.

# 128
  • Бургас
  • Мнения: 103
Соленки с кашкавал



Необходими са ви: 

1 пакетче масло и толкова мас
2 белтъка (жълтъците се отделят за намазване)
8 супени лъжици прясно мляко
1 равна супена лъжица сол
1 и 1/2 пак. амонячна сода, разтворена в 2 лъжици кисело мляко
1 с.л. захар


Маслото и маста се размачкват добре. Не се разтапят. Добавят се прясното мляко, 2 белтъка, солта, захарта и разтворената в киселото мляко сода. Замесва се тесто. Разточва се на кора с дебелина 0,5 см. Намазва се кората с жълтъците, отгоре обилно се настъргва кашкавал и се режат соленките с форма по желание. Аз предпочитам на пръчици с дължина 5-6 см. Изпечете соленките в предварително загрята фурна на 200 градуса.

# 129
  • Бургас
  • Мнения: 103
Боб с кисело зеле



Необходими са ( за по-голямо семейство):

700 гр. боб
1 малка кисела зелка
1 малка глава лук
1 ч.л. червен пипер


Бобът се измива и се сварява до готовност.
Киселото зеле се нарязва на ситно и се вари в отделна тенджера от боба. Когато и боба, и зелето са готови, смесват се и се варят заедно 10-тина минути.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в тиган с малко мазнина. Добавя се червения пипер и готовата запръжка се добавя към боба със зелето.

Р.S. За да е по-вкусно яденето, добре е боба и киселото зеле да ги варите на бавен огън. Сол не се слага!

# 130
  • Бургас
  • Мнения: 103
Най-вкусната шоколадова торта





Продукти за форма с диаметър 20см*:

180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе


Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.


Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.
*От посочените продукти се получават 3 блата с диаметър 18-20см. Правила съм по-голяма торта, с диаметър 24-26см, като за нея направих двойна доза и изпекох на два пъти, като всеки блат разрязах на две и се получиха общо 4 блата.


Продукти за шоколадовия мус:

400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка


Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня (това е по желание, ако не се притеснявате от ползването на пресни яйца, можете и да го пропуснете).
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата.
Имайте предвид, че колкото по-черен шоколад (с по-висок % на какао) използвате, толкова по-гъст ще бъде мусът. При 50:50 черен към млечен, се получават добри резултати. Не бих ви съветвала да ползвате единствено млечен, тъй като рискувате мусът да не стегне.

 Сглобяване:

Върху поднос или поставка за торта се слага един шоколадов блат. Върху него се нанася част от муса и се разпределя равномерно. Така се процедира и с останалите блатове. Накрая цялата торта се измазва с шоколадовия мус и се декорира по желание.

Източник- Ирина Купенска

# 131
  • Бургас
  • Мнения: 103
Въздушни (улични) мекици




Продукти:
около 4ч.ч брашно
1ч.л. сол
2 с.л. захар
1с.л. суха мая
2 и 1/2 ч.ч топла вода

 Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто.
Съветът на Танита е, ако ви се стори прекалено рядко тестото, да добавите още малкобрашно. Аз също добавих, тъй като от получената каша беше невъзможно да се оформят каквито и да било мекичета.

Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя в хладилника до сутринта.На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли.

 Tестото е едно такаво лигаво и лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната.Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. Загрява се мазнината. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото е доста лепкаво. Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.
Пържат се до златисто. Готовите мекичета се изваждат и отцеждат върху домакинска хартия.

Най- вкусни са поръсени с пудра захар!
Една доза е достатъчна за 3-4 членно семейство.



Източник

# 132
  • Бургас
  • Мнения: 103
Празнична капама



С ръка на сърце ви казвам, че това ястие се топи в устата, страшно вкусно и те кара да ядеш още,и още, и още... Не изисква много труд, но въпреки това усилията са напълно оправдани.
В набора от продукти можете да проявите лични предпочитания и творчество. Като цяло идеята е кисело зеле с различни видове месо и сармички. Количествата са индивидуални предвид колко души ще сте на трапезата и  какво обичате повече.

Необходими продукти за около 8 литров глинен гювеч ( за 7-8 до 10 души)

2 средно големи кисели зелки- една за сарми, втората за накърцано
1 кг свинско месо врат или бут, обезкостено или пържоли
500 гр. кайма или свински гърди ситно нарязани- за сармичките
около 700-800 гр. бяло пилешко или пуешко месо
около 1 кг сурова дебела наденица
300 гр. луканка- тип панагюрска, карловска или др.
2 ч.ч. ориз (за сармичките)
червен пипер
сол на вкус
черен пипер
чубрица

Начин на приготвяне:

Първо може да приготвите сармичките. Отделете си необходимото количество зелеви листа с големина по ваш избор. Аз лично винаги предварително запържвам каймата с ориза. В тенджера с малко мазнина задушете каймата или ситно нарязани свински гърди. Когато са готови задушени, прибавете измития ориз и запържете още малко, докато самия ориз смени цвета си до леко прозрачен. Овкусете с червен, черен пипер, сол и чубрица. Сложете 50-100 мл вода и оставете малко да поври 5-7 минути. С приготвената плънка завийте сармите и ги отделете настрани.

Свинското месо от бут (или пържоли) се нарязва на филийки, начукайте го леко, овкусете според вкуса ви. Аз и тях подправям с червен пипер, черен пипер,много малко сол и  чубрица. В тиган с малко мазнина запържете за съвсем кратко месото, колкото да побелее от двете страни и да се запечата.



По същия начин овкусете пилешкото бяло месо и него задушете за кратко след свинското месо.


Ако сте избрали да добавите дебела сурова наденица, нарежете я на парчета като за порции, леко може да ги набраздите с нож и също да запържите от двете страни след пилешкото месо.
 

Втората зелка нарежете на ситно. Може да отцедите зелето от сока му, за да не стане съвсем солено или кисело. Но това според вкуса на зелето. В тенджера с малко мазнина на дъното изпържете киселото зеле да се стопи. Когато е готово подправете с черен пипер и червен пипер.

Луканката нарязвам на филийки с дебелина около половин пръст и я добавям директно без никаква предварителна термична обработка.

Начин на подреждане:
На дъното на голям глинен гювеч се поръсва половината от запърженото кисело зеле. Върху него се прави ред от свинското месо (половината) и малко дебела наденица. На трети ред плътно подредете зелеви сармички като оставяте достатъчно количество от тях за най-отгоре. Ако сте направили повече, можете да го разделите на половина. Върху сармите подреждам пилешкото бяло месо. Поръсете останалата половина от изпърженото зеле. Нахвърлете из цялата площ луканката и остатъка от дебелата наденица. Най-отгоре завършете с ред сарми, който имат за цел да послужат като покривало от зеле и капамата да се задуши.
Сипете 1-2 водни чаши вода и затворете с капак съда.
Най-вкусно става,ако го печете в началото на силна фурна(около 250 градуса ) само докато заври яденето и след това намалите на 120 градуса цяла нощ. Това в моя случай никога неможе да се изпълни. Предимно го пека както споменах на силна фурна, за да заври и намалям на 150 градуса. Честно казано забравям за яденето,че е в печката и го поглеждам след 5 часа. Важното е да остане на мазнина без значение колко време ще печете. Месата са идеално сварени, поели са аромата едни от други, а сармите се топят.
При сервиране във всяка порция слагам от всеки вид месо, наденица, парченца луканка и зеле.
И не забравяйте червеното вино!

P.S. На снимките съм започнала най-долу със зелевите сарми. Горе съм описала по новия вариант с кисело зеле на дъното. Подредбата няма никакво значение.

     

Да ви е сладко!


# 133
  • Бургас
  • Мнения: 103
Крекери



Продукти
50 мл вода
50 мл зехтин
1/2 ч.л. сол
150-170 г брашно

За намазване

1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 счукана скилидка чесън

За поръсване

сусам
мак
червен лук

Начин на приготвяне:

В купя смесете водата, зехтина и солта. Добавете 150 грама брашно и разбъркайте. Получава се много меко тесто, което не лепне заради зехтина в него.Ако все пак ви се стори прекалено меко добавете още 20 грама брашно.

Измесете тестото много добре. Трябва да стане гладко и еластично. Покрийте го с найлоново фолио и задължително го оставете на стайна температура да отлежи 20 минути.

Разделете тестото на две части. Вземете лист хартия за печене и го сложете на работния плот. Върху него с пръсти разстелете едната част от тестото на много тънък правоъгълник. Точилка не ви е нужна, тестото е много меко и лесно се разстила само с ръце.

В малка купичка смесете съставките за намазване на крекерите.

Поръсете тестото с мак и сусам. Може да ползвате и други семена по ваш избор. Накрая гарнирайте и с малко червен лук, нарязан на тънки полумесеци.

Пренесете тестото заедно с хартията в правоъгълна тава. Нарежете го на квадрати, а след това на триъгълници.
По същия начин пригответе и останалата част от тестото.

Загрейте фурната до 170 градуса и изпечете крекерите до златисто за 7-10 минути.


Р.S. При мен беше необходимо повече време за печене до получаване на златист цвят. Вероятно разточих тестото малко по-дебело от необходимото и това изиска повече време за печенето. Разбира се не успях да ги докарам на външен вид като на Йоли.



източник: Вкусно с Йоли

# 134
  • Бургас
  • Мнения: 103
Фокача със зехтин и чубрица



 Необходими продукти:

    500 гр. брашно
    270 мл вода
    1/2 ч.л. сол
    30 гр.мая
    1 с.л. зехтин




За поръсване - 2 с.л. зехтин, чубрица, маслини, шарена сол

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, подквасената мая, солта, зехтина. Меси се меко тесто.Поставя се в намаслена купа, покрива се с фолио. Втасва на топло около 30-50 минути.След като втаса, тестото се разплесква върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см. Оставя се да втаса за кратко. С пръсти се правят вдлъбнатини, полива се със зехтина, поръсва се с чубрица .  
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Но преди това загрейте добре тавата във фурната и след това сложете фокачата с хартията да се пече.

Източник - Черпак с мерак

Общи условия

Активация на акаунт