В кухнята на ninfil

  • 185 547
  • 190
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
  • Мнения: 103
Домати с ориз




    1 гл. лук
    1 ч.ч. ориз
    5-6 домата или домати от консерва,доматен сок ( аз винаги слагам на око)
    1 ч.л. червен пипер
    сол на вкус
    магданоз или джоджен - и в двата варианта обичаме


В тенджера се слага малко мазнина (около 2-3 с.л.) и в нея се задушава ситно нарязания лук. Оризът се измива и се добавя към лука, също да се запържи малко. Добавете червения пипер, разбъркайте и след това изсипете предварително обелените, нарязани на ситно или настъргани домати, а за по-лесно аз използвам домати от консерва. Слагам на око и ми е трудно да преценя какво е количеството- може би по-малко от 1/3 компотен буркан с домати.
Оставете яденето да покъкри с доматите 5 минути и долейте вода. Обикновено на 1 чаша ориз, слагам 4 чаши вода. Оставям да се вари на по-бавен огън до готовност. Посолете и подправете с магданоз или джоджен.
През лятото, а и не само, добавям една зелена пиперка нарязана на малки парченца. Придава страхотен летен вкус.

Това е моят вариант на домати с ориз. Срещала съм много начини за направа и със сигурност всички са така вкусни.

# 136
  • Бургас
  • Мнения: 103
Фокача със зехтин и чубрица




 Необходими продукти:

    500 гр. брашно
    270 мл вода
    1/2 ч.л. сол
    30 гр.мая
    1 с.л. зехтин




За поръсване - 2 с.л. зехтин, чубрица, маслини, шарена сол

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, подквасената мая, солта, зехтина. Меси се меко тесто.Поставя се в намаслена купа, покрива се с фолио. Втасва на топло около 30-50 минути.След като втаса, тестото се разплесква върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см. Оставя се да втаса за кратко. С пръсти се правят вдлъбнатини, полива се със зехтина, поръсва се с чубрица . 
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Но преди това загрейте добре тавата във фурната и след това сложете фокачата с хартията да се пече.



Източник - Зиче

# 137
  • Бургас
  • Мнения: 103
Език в масло



Необходими продукти:

1 кг свински или телешки език
сол на вкус
черен пипер
масло- 1/2 пакетче от 125 гр.


Езика се вари в тенджера  с повече вода. Когато заври е необходимо да се отпенва или за по-лесно, както аз направих, просто смених водата. Може да го варите и в тенджера под налягане, за да не отнема много време. В обикновена тенджера го варя около 3 часа, но опитвам с вилицата за готовността му. Когато е добре сварен, изваждам го от горещата вода, прехвърлям го в съд със студена вода, за да се получи като температурен шок и да се обели по-лесно. Извадете езика от водата и го обелете. Нарежете го на филийки дебели около 1 пръст, може и малко повече. Подредете в тавичка ,посолете на вкус, поръсете млян черен пипер и отгоре сложете на няколко места филийки масло. Запечете леко във фурната на 200 градуса.

Последна редакция: нд, 17 фев 2013, 21:06 от ninfil

# 138
  • Бургас
  • Мнения: 103
Питка за делник и празник



Необходими продукти:

    300 мл прясно мляко (може и с вода)
    5 с.л. кисело мляко
    4 с.л. олио
    1 кубче мая
    3 яйца ( 1 жълтък се отделя за намазване)
    1 с.л. захар
    1 с.л. сол
    брашно около 1 кг

Начин на приготвяне:

Маята разтворете в 100-200 мл хладка вода заедно със захарта и малко брашно до получаването на кашичка. Оставете сместа да се надигне.
Замесете меко тесто от останалите продукти( без 1 жълтък) като към тях добавите и втасалата мая. Оставете тестото в съд отново да втаса, да удвои обема си. Готовото тесто можете да премесите за кратко преди да започнете да оформяте. Начини за оформяне има много и обикновено обичам да импровизирам на момента. Тук съм разделила тестото на 2 части, като от едната откъснах парче за топката в средата. Всяка топка разточих на не много тънка кора, намазах с олио върху цялата повърхност и завих на руло. Нарязах рулото на филийки със ширина около 1-2 пръста или колкото желаете. И както виждате от картинката наредих ги около топката. Втората кора оформих по същия начин, но парчетата мушнах между тези от първия ред, да се разминават.
Оставих питката за 15 минути да втаса малко и след това я намазах с отделения жълтък. Може да се поръси с мак, сусам или някакъв друг вид посипка. Печете в предварително загрята на 180-190 градуса фурна.



# 139
  • Бургас
  • Мнения: 103
Неделна закуска- макарони със запържени хапки



Необходими са ви :

макарони, фусили или какъвто и да е друг вид паста- количеството по ваше желание
1 филия хляб
20 мл олио за запържване
1/2 ч.л. червен пипер
1-2 щипки сол


 Сварете пастата според указанието на опаковката в подсолена вода и варете до готовност. Ако е останала вода, отцедете я.
В тиган загрейте мазнината и когато е силно нагорещена накъсайте малки хапчици хляб само от средата на филията. Количеството на хапките е според предпочитанията. Ние обичаме да има повече запържени залъка. Пържете хапките първо от едната страна и след това разбъркайте да се зачервят и от другата. Бъдете внимателни, защото стават много бързо. Ако мазнината не е била достатъчно загрята, хапките не стават много хрупкави, а по-меки. Добре е да са хрупкави.



Изтеглете от котлона тигана и сложете червения пипер. Разбъркайте много бързо и получената запръжка веднага изсипете в тенджерата с паста.  Разбъркайте още веднъж в тенджерата.


 
Сервирайте подправени по ваш вкус- със сирене, захар, а някои обичат сладко-соления вариант.

# 140
  • Бургас
  • Мнения: 103
Добуш торта от миналото



Необходими продукти:

    4 яйца
    1 ½ ч. ч. захар
    1 ч. ч. олио
    2 ½ ч. ч. брашно
    1 ч. ч. прясно мляко
    2 ч. л. бакпулвер ( 1 пакетче)
    1 ванилия
    настъргана лимонова кора


За крема

    1.5 л. прясно мляко
    12 с. л. захар
    12 равни с. л. брашно
    2 яйца
    95 гр. краве масло без сол, на стайна температура
    1-2 прахчета ванилия



Начин на приготвяне:
Блат:
Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. На тънка струйка добавете олиото, прясното мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера. Предварително намазнете и набрашнете форма за торта и изсипете в нея полученото тесто. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовия блат изчакайте да изстине напълно и разделете на 3 по-тънки блата. Ако отгоре ви се е издул,изрежете малка част , за да изравните.

Крем:
В част от млякото се разтваря брашното и се смесва с разбитите яйца. Останалото мляко се загрява на котлона заедно със захарта. Малко преди да заври, добавяме сместа от брашно и яйца и непрекъснато бъркаме до готовност на крема. накрая добавете ванилията. Прибавете и бучката масло и разбъркайте.

Желателно е тортата да сглобявате във форма с подвижно дъно, тъй като крема е още рядък. Редувате блат и крем докато свършат. Най-отгоре намажете с крем и посипете със смлени орехи. Като се стегне настържете шоколад. Сложете я в хладилника за 1 нощ. Отстрани  също може да покриете с ядки- аз използвах филирани бадеми.
Украсата, разбира се, може да промените според вашия вкус и предпочитания. Но с ядки и настърган шоколад наистина се получи добре. Следващия път ще сложа настъргани портокалови или лимонови корички в тестото за блата, за да е по-ароматна. А между блатовете мисля да наредя резенчета банан.



Източник

# 141
  • Бургас
  • Мнения: 103
Кашкавалки с чубрица





 Необходими продукти:

    1 кг брашно
    50 г краве масло
    2 скилидки чесън
    2 с. л. захар
    2 ч. л. сол
    500 мл топло прясно мляко
    50 г прясна мая

    150-200 г кашкавал
    2 с. л. стрита чубрица

Приготвяне:

     Маята и 2 с. л. захар се разтварят в топло мляко. Оставят се за 10 минути, докато се образува шапка. Брашното се пресява и се замесва еластично тесто. Накрая се добавят солта, пресованият чесън и разтопеното масло. Тестото се покрива и се оставя да втаса за 30-40 минути или докато удвои обема си.В това време се настъргва кашкавалът.
     Тестото се разточва на правоъгълник с размери 40х60 см.
     Отгоре се разпределя равномерно плънката (кашкавал и чубрица) и се навива на руло. Нарязва се на филийки, дебели около 3-4 см.




     Тавата се застила с хартия за печене и отгоре се нареждат охлювчетата с разреза нагоре. Краят на охлювчето е добре да се подгъне отдолу.
     Кашкавалките с чубрица се покриват и се оставят за 20 минути.
     Намазват се отгоре с разтопено краве масло или разбит жълтък с вода (1 жълтък разбит с 2 с. л. вода).
     По желание могат да се поръсят с малко настърган кашкавал.
     Кашкавалките с чубрица се пекат в предварително загрята фурна на 200 С за около 15-20 минути (зависи от фурната Ви).



Източник



# 142
  • Бургас
  • Мнения: 103
Баница със спанак



 Необходими продукти:

    1 пакет кори за баница - Фамилия или Белла
    6 яйца
    1/2 ч.ч. кисело мляко
    1 бакпулвер
    100 мл олио
    около 500 гр спанак
    сол на вкус


Начин на приготвяне:
 
Спанака се почиства от дръжките и се измива. Попарва се в тенджера с гореща вода докато промени цвета си. Не съм засичала, но отнема 2-3 минути. Извадете и отцедете готовия спанак. Аз първо го нарязвам с нож и вилица колкото мога и след това го претривам само с вилицата, за да не се усещат големи парчета листа в баницата. Преди да се добави спанака към сместа с яйцата, трябва да поизстине малко.
В купа се разбъркват 4 яйца. Добавя се киселото мляко, в което предварително е сложен бакпулвера. Разбъркайте и добавете олиото, вече поизстиналия спанак и 1-2 щипки сол на вкус.
Дъното на тавата се намазва с мазнина. Подреждат се ред кори, ред смес, докато свършат. Най-отгоре поливам с останалите две яйца и нарязвам баницата на парчета.
Пече се на 190-200 градуса.

# 143
  • Бургас
  • Мнения: 103
Домашен козунак



Необходими продукти:

За закваската:

    1 кубче ( 40 гр) мая
    1 с.л. захар
    100 мл прясно мляко
    3-4 с.л. брашно


За тестото:

    около 1-1,200 кг брашно
    400 мл топло прясно мляко
    6 яйца със стайна температура
    200 гр.захар
    1 ампула есенция ванилия, ром или по желание
    1/2 ч.л. сол
    200 гр.разтопено масло
    100 гр.стафиди
    по желание бадемови ядки или филирани бадеми за поръсване отгоре
    настъргана портокалова и/или лимонова кора- по желание
    олио за допълнително омесване на фитилите


Продуктите за закваската се смесват да се получи кашичка с гъстота на боза. Оставя се да шупне.
През това време пресейте брашното със солта.
Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се добавят ванилията, настъргана лимонова кора или ром.
Към пресятото брашно постепенно се прибавят течните съставки- вече заквасената мая, яйцата със захарта и прясното мляко. Замесва се гладко,еластично тесто.И започва великото месене.
Върху работната повърхност се излива по малко от разтопеното масло. Тестото се меси заедно с маслото, докато го поеме напълно и отново се добавя масло. Може да потапяте ръцете в маслото,месите,докато се обере мазнината и пак намазнявате, пак месите. Така се процедира до окончателното поемане на маслото в тестото.
Оставете тестото в голяма намазнена с масло купа. Покрива се добре с кърпа. Оставете на топло място да втаса около 2-3 часа.
Втасалото тесто се премесва отново с олио и към него се добавят стафидите. Дели се тестото на топки, оформят се фитили и се сплитат плитки.Готовите оформени козунаци се слагат в подходящи тави,форми,предварително намазани с мазнина. Отново ги покрийте с кърпа и ги оставете да втасат около 50-60 мин. Втасалите козунаци намажете с жълтък + малко вода. Поръсете обилно с кристална захар и ако желаете набучете малко сурови обелени бадемови ядки или поръсете с филирани такива.
Печете на 160 градуса в предварително загрята фурна.

# 144
  • Бургас
  • Мнения: 103
Агнешко с пресен лук



 Необходими са :


    агнешко месо- бут, плешка
    пресен лук- количеството пожелание- аз слагам около 7-8 връзки на 2-2,5 кг месо
    пресен джоджен -1/2- 1 връзка
    сол на вкус
    50-80мл олио
    червен пипер


 Няма нищо сложно в приготвянето. Цялото бутче го измивам, овкусявам с червен пипер и сол. Ако искате го нарежете на порции, но на мен ми доставя удоволствие да режа цели парченца месо.
Лука се почиства и измива. Нарязва се на по-едро и се слага като канапе на дъното на по-дълбока тава. Осолете го и поръсете и него с малко червен пипер. Джоджена се нарязва на ситно и се подправят лука и месото. Върху канапето от лук разпределете месото, ако е на порции или просто сложете бута. Налейте малко вода- около 1-2 водни чаши.
Завийте с алуминиево фолио и печете на 200-220 градуса около 2-3 часа. Месото се задушава много добре,чак се топи в устата.

 Ако не желаете да има много сос, намалете количеството вода и я съобразете с  грамажа на вашето месо. Или просто накрая отвийте агнешкото и го запечете.

# 145
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пица " Куатро формаджи"



Тук съм използвала тестото за пици на Илияна.
  
Продукти за тестото:

    250 мл хладка вода
    1 пакетче суха мая (7г)
    1 ч.л. захар
    1 ч.л. сол
    4-5 с.л. зехтин или олио
    около 500 г брашно


За плънката: 100 гр. пушено филе или друг колбас
                       по 50-100 гр сирене Лердамер, Ементал,Пармезан и Гауда (разбира се може и други видове или обикновен кашкавал)

доматено пюре или дом. сок за намазване
1 зелена чушка
10-тина маслини
50 гр. замразена или от консерва царевица
1 ч.л. червен пипер
чубрица
риган


Начин на приготвяне:

Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса.
Готовото тесто се разстила в намазнена тава, дебелината на основата е по ваше желание. Ние предпочитаме да не е съвсем тънка като оригиналните италиански пици,а да има и малко тестеничко. Намажете тестото с разредено доматено пюре или доматен сок, а през лятото дори използвам пресни домати, настъргани на ситно. Тогава е още по-вкусно с дъх на свежи зеленчуци.
Филето нарежете на тънки филийки или кубчета. Разпределете по цялата площ,отгоре настържете обилно от трите вида сирена. За вкус можете да сложите няколко обезкостени маслини, кръгчета прясна зелена пиперка. Поръсете шепа царевица и подправете с червен пипер, чубрица и риган или подправки според вкуса ви.
Обикновено докато гарнирам пицата тя леко втасва и не я чакам допълнително. Директно я пека в предварително загрята на 200 градуса фурна.



С вкусен чили сос удоволствието от ароматната димяща пица е още по-голямо.

Последна редакция: пт, 26 юли 2013, 19:06 от ninfil

# 146
  • Бургас
  • Мнения: 103
Хайвер



 Продукти:

1 суп. лъж. хайвер- осолен
1 средно голяма глава лук
4-5 филии бял сух хляб
сок от 1 лимон
400-500 мл олио

Начин на приготвяне:

Хляба предварително се накисва в купа с вода.
Хайверът се счуква в дървено хаванче до побеляване. Отделя се в купа. 



Взима се средата на накиснатия хляб и добре се изстисква от водата. Слага се в хаванчето и  се намачква до каша.



Прибавя се към хайвера.



Лукът се настъргва на ситно ренде и той се прибавя към хайвера и хляба.



С помощта на миксер се разбърква хайвера като постепенно на тънка струйка се прибавя олиото. Работи се на бързите обороти на миксера. Ако много бързо добавяте олиото или прекалите с количеството има вероятност хайверът ви да се пресече. Всеки път ми поема различно количество мазнина, която варира между 400-500 мл. Накрая подправете със сока на изцедения лимон по ваш вкус.




# 147
  • Бургас
  • Мнения: 103
Табиетлийска плескавица
(по рецепта на Магги)



Продукти:

    750 гр кайма
    50 г пушен бекон
    1 малка глава лук
    черен пипер
    подправка за скара
    сол на вкус


Начин на приготвяне:

Бекона нарежете на малки кубчета. Лука може да нарежете на ситно или ако желаете настържете на ренде. Смесете каймата с бекона. Прибавете лука и подправките и омесете добре. Аз оставям 20-тина минути да отпочине от месенето каймата. Оформете на кюфтета и изпечете на скара.






# 148
  • Бургас
  • Мнения: 103
Бързо и лесно бесквитено руло с мармалад



 Необходими са ви:
1 пакет бисквити без дупка ( успях да намеря такива на диабетичния щанд с овесени ядки, но рулото пак си стана идеално ,макар и твърди да са )
около 200 грама мармалад от сини сливи ( или какъвто ви се намира )
50 грама краве масло със стайна температура



Слепете с мармалад една по една всички бисквити на дълго руло. В началото е лесно да ги държите в ръцете, но после слагам рулото легнало.



След като залепите всички бисквити, намажете отвън цялото руло с мармалад и върху него намажете с размекнатото масло. Идеята е маслото да предпази мармалада от изсъхване.
 Сложете бисквитеното руло в подходяща чиния и го завийте с фолио за свежо съхранение.
Оставете една нощ в хладилника да омекнат бисквитите.
За по-красиво го поднесете разрязано по диагонал. Съхранявайте го завито в хладилника, а и изстудено е много по-вкусно.

# 149
  • Бургас
  • Мнения: 103
Механджийски кюфтета с кашкавал
/ по идея на Магги /



 Необходими продукти:

500 гр кайма
100 гр кашкавал
5-6 средно големи картофа
сол на вкус
червен пипер
черен пипер
чубрица
магданоз
1-2 с.л. олио
копър за поръсване


Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на шайби. Сложете ги в тава, посолете на вкус. Налейте 150-200 мл вода и полейте с 1-2 с.л. олио. Осолете с 1-2 щипки сол или според вкуса ви. Може да сложите и някаква подправка за картофи. Печете картофите 20-30 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.

През това време овкусете и омесете каймата с червен и черен пипер, чубрица и няколко стръкчета наситнен магданоз. Ако има нужда добавете и сол. Разделете каймата на 4 части. От всяка част оформете на намазана с олио дъска елипсовидна питка. В средата сложете парчета кашкавал и с краищата загърнете кашкавала да се получи като гнездо. Опитайте се да запазите елипсовидната форма.
Извадете тавата с картофите и върху тях подредете кюфтетата. Върнете във фурната и печете още 20-30 мин. или до пълна готовност.





Общи условия

Активация на акаунт