Отговори
# 45
  • Мнения: 5 001
Търся си някаква марината за BBQ за свински рибици. Все слагам соев сос, сол, пипер, червени подправки за ББК, ама ми се иска нещо сочно и малко различно.  Blush Thinking

П.С. Мъж ми не харесва сладко към месото.

Разбърквам месото с едро нарязан лук,черен пипер,червен пипер,малко вино( или бира; твърд алкохол - ракия,водка,уиски -  каквото имам ),посолявам леко и оставям за кратко.....Ако е от сутринта а вечерта ще се пече,само пропускам солта и посолявам месото 1/2 час преди да метна на скарата...

Други неща не слагам...Така сме си свикнали и така ни е най-вкусно.....Просто е ,но с натурален вкус.

# 46
  • Мнения: 1 777
Моля за рецепта за сполучлив кекс, но без ядки, сладко или плодове. Просто "чист", пухкав кекс Simple Smile

Аз правя този



3-4 яйца
1/2ч.ч.зехтин/олио
1ч.ч.захар
1ч.ч.кисело мляко
2ч.ч.брашно
1с.л.бакпулвер
ванилия
2-3 с.л.какао(по желание)

# 47
  • Мнения: 7 433
Моля за рецепта за сполучлив кекс, но без ядки, сладко или плодове. Просто "чист", пухкав кекс Simple Smile
  Дали ще ти допадне някое от тези предложения:

   1.
   2. полушоколадов

   много шоколадов  3.
   шоколадово-бананов 4. (искаш без плод,но все пак го виж)
   5. със стафиди,които не са задължителни  Peace

     Hug

# 48
  • София
  • Мнения: 2 531
За сладко от боровинки колко захар на 1 кг. плод слагате?

Продават ли се вече боровинки в София и къде?

# 49
  • Мнения: 5 001
За сладко от боровинки колко захар на 1 кг. плод слагате?

Продават ли се вече боровинки в София и къде?

Има на Женският Пазар....5-6-6.50лв. за кг. вървят......Даже вече преминават сините боровинки....Скоро ще излязат червените(те са по-късни)....

# 50
  • Мнения: 11 607
Позволявам си да ви копирам нещо от фейса.......

Трудът има огромна фундаментална стойност за съвременната клетка на обществото  - семейството!!!!! Още повече, че кореспондира и импонира на темата....Да внимава корпуса за бързо  реагиране какви съвети дава - че клетките трябва да са повече, а от тук и децата! Наблегнете на момента с бегемамиците им......

Една е мама и божествен е бобът й.

"Да сготвиш боб, Пено, не е като да си чешеш з..ника! Бобът е изкуство, а не можеш ли един боб да сготвиш, няма кой да те вземе..."

Така казваше едно време чичо Ваньо, докато избърсваше мустак с ръкава си, а леля Пенка ревеше скришом, защото никога не успяваше да направи боба като свекърва си. И ние с Буба ревяхме, защото не искахме да ядем боб, а ни плашеха, че ще ни го изсипят в гърба. Не ни пускаха да играем, докато не си изядем боба.

До последната лъжица.
Вероятно от тогава го недолюбвам и не проявявах желание да овладея изкуството на бобоготвенето.

Първото ми гадже ме заряза, когато с три години закъснение разбра, че не мога да готвя боб. Беше болезнено. Беше сълзливо. Прекарах три дни заровена в готварски книги и сополи, докато осъзная, че не мога да се справя. Успях да изкрънкам комши да сготви една тенджера боб... в името на любовта и разбирателството. И накрая, докато младежа омиташе боба каза : "Не е като на мама. Тя го прави на чорба, не на яхния. В глинено гърненце. "

В този момент осъзнах разрушителната сила на Мама и ме обзе желание да й (завра) прибера гърненцето в (гъ...) долапа. Това обаче, не промени факта, че не можех да готвя боб и той си тръгна. Няма боб - няма любов.

Болезнените спомени ме атакуваха, когато Владко се обади, че се е прибрал от Испания и много, ама много му се яде... Познайте какво! Мнеее, не мусака. Боб!

Човек, който осем месеца в годината си пече четирибуквието по разни плажове, смуче коктейли и разтрива мацки и бам! Прибира се в България да се напълни с боб.

Щото у Испания като нашия боб нЕма. И ме изнуди.

Пет години ми носел раницата до училище за единия боб. Като си дойде, та да му сготвя.
Въпреки, че знае, че членувам в кръжока "кунки в гъзунки" настоява да му сготвя боб. Че и успява да ме навие накрая.

И така... извади си Блонди ръцете от онова ми ти място, запретна ръкави и...грабна телефона.

Като една модерна блондинка си заврях "свободните ръце" (не онези горните) в ушите, а комши започна да провежда дистанционно обучение.

" Значи...трябва ти тенджера под налягане, фасул, лук, домати, пипер, джоджен, сол и вода."

Аха. Тичам до магазина да набавя всичко.

Обаждам се за следващите инструкции.
Комши казва, че тя накисва фасула, за да уври по-бързо. После в тенджерата под налягане за 10 минути. Отцеждаме. Слагаме нова вода. После запържваме лука и доматите, слагаме подправките, варим още 10 минути без капак и...Воала!

"Ще се справиш ли?", пита малко плахо комши. " Е, ще се справя разбира се! Аз блондинка ли съм или (лукова...) не съм?!"

Затварям телефона и започвам по план.

Накисвам боба. Забравих да питам колко се слага, та обърнах целия пакет, да не се окаже, че не стига. Двайсет минути наблюдавам процеса на киснене. На чорапите толкова им трябва долу-горе, значи и на боба са му достатъчни. Слагам в тенджерата под налягане и пълня вода мълко под ръба. След 10 минути, когато уж трябва да извадя боба, клапанът на тенджерата започна да подскача.

Звук като от сирени на 2-ри юни.

Предусещам, че след малко ще стържа скапания боб от тавана.
Не! Ще накарам Владо да го стърже!

Решавам, че боба е сварен и го понасям към мивката за голямото цедене.

За по-лесно отливам направо водата в мивката. Парата обаче ми запотява очилата, което води до смущения в картината, обръщане на тенджерата и мивка, пълна с боб.
Добре, че имам мрежичка на сифона, та възпрепятства отпътуването на ля фасоля по неведомите пътища канални.

Тука вече трябва да се намеси комши.

Звъня. "Събери фасула в гевгир, изплакни го и го сложи пак да се вари."

"Ами ако нямам гевгир? В шепички може ли?" "Може." - казва комши и се успокоявам, че се справям добре. Щото можеше и по-зле да е.

Можеше цайсите ми да паднат в тенджерата и да видиш тогава как гледам на боб.

Слагам за второ варене и зяпам как се джуркат бобчетата следващите 10 минути.

Пържа лука, доматите, слагам подправките.
Престрашавам се да опитам, ама само от чорбата, без зрънца.

Нещо му липсва на тоя боб. Обаче ме е срам пак да се обадя на комши.

"Бе аз що не взема да видя в нет-а", казвам си и задавам "боб" на Гугъл.

Той ме изстрелва директо във форума на БГ-мама.

Е, баш на място попаднах! БГ мамите знаят как се готви бобец.

Знаят поне 188 начина + тайните рецепти на свекървата.
Е, те тоя път ще го докарам! И на Владко ушите му ще плющят.

Чета, че едната слагала малко ракия, да омекнел хубаво (боба де). Ама не казва колко е това "малко". Като знам на тати мярката, малко е около 150-200 мл.

Хаквам една чаша ракия в боба. Да омекне.

Другата слагала босилек 3-4 стръка. И снимка на босилека сложила. Решавам да не рискувам с треволяците пред блока (че съседите си разхождат кучетата там) и тичам до магазина. Хаквам и ригана вътре. После разбрах, че босилека е друго, но Владко треволяците не ги разбира.

Третата сгъстявала боба с брашно. Колко брашно?

Тия жени, да им се не види, мерилки нямат ли?

Отварям пакет брашно. За по-лесно решавам, че ще тръсна направо от пакета, пък то като се сгъсти ще се види.

Тръснах. Половината пакет.

Изплъзна ми се някак от ръката. Издигна се брашнен облак, чу се леко "пльос" и пак зацапах остъклението. Мамка му и очила!
Освен боба, лука и подправките, на повърхността изплуваха и множество брашнени топчета. И голямата топка в средата.

Е, кво пък! Ще ги разбъркам с дървената лъжица и те ще се разбият.

Бърках. После взех тел за разбиване. Пак бърках. Нямат разбиване.

Грабнах миксера и...пляс в тенджерата. Разбиха се скапаните топчета.

Фасула малко подрънча, малко излетя като надигах миксера, но то без зян не може.

Обаче пък се сгъсти чорбата. Като за мекици се сгъсти.

Дървената лъжица залепна в средата и за момент помислих, че покрай вълнението и бегемамиците им съм метнала и Поксипол вътре.

Установих, че боба ми май не става за ядене.

Ама аз така не се предавам. Аз блондинка ли съм или (лукова...) не съм?!
Грабвам две кутии и се замъквам до ЖП стола. Там винаги има боб.

Прибирам се и точно успявам да изсипя боба в тенджерата, когато Влади и Пацо пристигат.
Опукаха половината и по едно време Владо изтърси :" Много хубав боб, ама не е като на мама. Да видиш мама какъв го прави!".

Прав беше чичо Ваньо навремето... "Да сготвиш боб, Пено, не е като да си чешеш з..ника! Бобът е изкуство, а не можеш ли един боб да сготвиш, няма кой да те вземе. "

Та така! Аз боб не мога да готвя.

Ще си търся мъж, който не яде боб. Или ако яде, поне да може да си го сготви сам.

Щото какво от това, че имам седем китеника, две тъкани пътеки и пълен кашон дантелени каренца чеиз, като един боб не мога да сготвя.
А той боба движи любовта. На мама боба.

# 51
  • Бургас
  • Мнения: 255
Маме,страшно е  Joy Joy Joy
  bouquet

# 52
  • USA
  • Мнения: 5
Позволявам си да ви копирам нещо от фейса.......

Трудът има огромна фундаментална стойност за съвременната клетка на обществото  - семейството!!!!! Още повече, че кореспондира и импонира на темата....Да внимава корпуса за бързо  реагиране какви съвети дава - че клетките трябва да са повече, а от тук и децата! Наблегнете на момента с бегемамиците им......
  Невероятна статийка- смяла сам се със сълзи !!!
newsm47 smile3532

# 53
  • София
  • Мнения: 2 531
За сладко от боровинки колко захар на 1 кг. плод слагате?

Продават ли се вече боровинки в София и къде?

Има на Женският Пазар....5-6-6.50лв. за кг. вървят......Даже вече преминават сините боровинки....Скоро ще излязат червените(те са по-късни)....


Мерси! Дано да налучкам и захарта, никой не ми каза колко, миналата година на сините сливи слагах 1:1 и не се ядеше от сладост!

# 54
  • София
  • Мнения: 2 531
Позволявам си да ви копирам нещо от фейса.......



Ох, леле, сълзи ми потекоха от смях.......  Joy Joy

# 55
  • под тепетата
  • Мнения: 11 107
Ревнах със сълзи от смях  Joy , Маме   bouquet  Напомни ми за боба, който загорих, клатейки си краката с едно гадже на пейката  Embarassed
 За сладко от боровинки - 1кг захар, 1 кг плод.

# 56
  • Мнения: 1 656
мога ли да увия в готови кори смес от яйце и сирене и топено сирене и  така да ги запека  без заливка? Нещо като пурички?

# 57
  • Варна
  • Мнения: 2 429
мога ли да увия в готови кори смес от яйце и сирене и топено сирене и  така да ги запека  без заливка? Нещо като пурички?
Можеш, намажи ги с масло или олио отгоре.

# 58
  • Мнения: 5 001
За сладко от боровинки колко захар на 1 кг. плод слагате?

Продават ли се вече боровинки в София и къде?

Има на Женският Пазар....5-6-6.50лв. за кг. вървят......Даже вече преминават сините боровинки....Скоро ще излязат червените(те са по-късни)....

Мерси! Дано да налучкам и захарта, никой не ми каза колко, миналата година на сините сливи слагах 1:1 и не се ядеше от сладост!


Aз слагам около 600-700 гр захар....Противно на "закона" 1:1 плод-захар,защото много сладко ни става.....Накрая слагам на върха на ч.л. малко лимонтозу(за да не се захаросва сладкото(мармалада) и сипвам в сухи бурканчета.Завинтвам капачката и обръщам.Докато изстинат капачката е "дръпнала:.Прибирам на хладно и толкоз.

МАМЕЕЕЕЕЕ.......Ох!!!! Ще ме умориш бе жена!.....С тоз боб..... smile3532 smile3532 smile3532 smile3532 smile3532
Кат гледам половинОто корпус за бързо реагиране умрЕл от смЕх...... rotfImbo rotfImbo rotfImbo rotfImbo #Silly #Silly #Silly #Silly

# 59
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 561
Това с боба е уникално Joy.
Записвам се, че ви изпуснах Flutter.

Общи условия

Активация на акаунт