Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 58 972
  • 754
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Задачката все пак е от контролно за определяне на отборите на СМГ за Po Leung Kuk Хонг Конг и BIMC Бургас.
Няма как да е толкова елементарна.

Вярно е. И аз се зачудих защо са толкова лесни задачите. В този вариант става малко по-трудна. Но пък втората от постнатите от Ant12, пък и последната са доста лесни.

# 61
  • София
Първо ще направим табличка с остатъците от делението на 7 на всички числа от вида 9b, където b е цифра.

число: |0|9|18|27|36|54|63|72|81|

остатък0|2 |4 | 6 | 1 | 5 | 0 | 2 | 4 |

Нека цифрите на числото са a, b, c. Тогава според признака за делимост на 7, трябва: 2a+10b+c=7k и според допълнителното условие a+b+c=7m

2a+10b+c=(a+9b)+(a+b+c). Това значи да намерим онези цифри, за които и двете събираеми се делят на 7.

1сл) a=9=>a+9b=9+9b=9(b+1)=>b=6=>a+b+c=15+c Единсвеното с, за което този сбор се дели на 7 е 6, но тогава се получава 966- има повтарящи се

2сл)а=8=>8+9b Понеже 8 дава остатък 1 от делението на 7, искаме 9b да дава ост.6. Да погледнем табличката.  Това е възможно само при 27=9.3=>b=3=>8+3+c=11+cтрябва да се дели на 7. Това е възможно за с=3- пак се повтарят цифри

По същия начин се разсъждава за a=7; a=6, където пак се достига до противоречие с условието. Чак за а=5=>581е търсеното число.

# 62
  • София
Пускам някои от задачите от днешното, второ контролно за 5/6/7 клас, за определяне на отборите на СМГ за Po Leung Kuk Хонг Конг и BIMC Бургас.

Знам отговорите и решенията на сина ми, но по-добре е да има „непредубедени” решения.

Форматът на контролното е 15 задачи с отворен отговор за 90 мин.

Зад.: Кое е най-голямото трицифрено число с различни цифри, което се дели на 7 и сумата от цифрите му също се дели на 7?

Зад.: Автомобил и пешеходец тръгват едновременно, съответно от А за В и от В за А. Когато се срещат, автомобилът качва пешеходеца и се връща обратно в А за да го закара. Веднага след това автомобилът продължава пътуването си от А за В. Цялото пътуване отнема на автомобила 2 часа и 40 минути. Ако автомобилът изминава разстоянието между А и В за 1 час, то за колко часа пешеходеца ще измине същото разстояние?

Зад.: Естествените числа 1, 2, 3, . . ., 999, 1000 са записани в редица. Изтриваме числата, които стоят на 1-во, 3-то, 5-то и т. н. място в редицата. След това отново изтриваме числата, които стоят на 1-во, 3-то, 5-то и т. н. място в новата редица. Този процес продължава докато в редицата остане само едно число. Кое е това число?

Зад.: Колко е сумата от цифрите на най-малкото число с произведение от цифрите равно на 9! ?

Зад.: С 27 единични кубчета е сглобен по-голям куб с размери 3×3×3. Колко са различните двойки кубчета, които имат не повече от два общи върха?

Зад.: Колко са различните двуцифрени числа ab по-малки от 50 такива, че петцифреното число ab0ab има точно 16 различни делителя?

Зад.: Цено и Гено вземат подред бонбони от купчина с бонбони. На всеки ход единият от тях може да вземе от 1 до 5 бонбона, като Цено взема първи. Печели този, който вземе последния бонбон. Известно е че в купчината има трицифрен брой бонбони. Умният Гено преценил, че винаги може да спечели, без значение какви ходове прави Цено. Какъв е най-големият възможен брой бонбони в купчината?

Ако може някоя мама/татко математик да даде и решенията на останалите 4 задачи! Hug

# 63
Толкова дават за отговор в сборника.
Питат ни за начини, затова  ги комбинираме. КПД-то нещо ми падна Simple Smile

Не ми е ясно как ще се получат 5 начина. Аз намирам два. Дотолкоз мога само.
Или отговорът е сгрешен, или нещо в условието не е уточнено.

Редактирам се - никъде не пише, че групите трябва да са с по три числа.
Наистина часът не е подходящ за задачи.

Значи добавяш и групите с 10, 11:

10, 11.    6,7,8.     3,4,5,9
10,11.     5,7,9.     3,4,6,8
10,11.     4,8,9.     3,5,6,7

Онази нощ бях блокирала, но вчера седнахме с детето да я решим. Оставих го и засякох време да видя докъде ще я докара. Значи отне му 15 минути при положение, че знаеше, че търсим отговор 5. Ако не знаеше отговора можеше да не ги изпише всичките  и да стигне до грешен отговор или да му отнеме време да търси още начини. Та като се има  предвид, че задачата трябва да се реши за 3 минути пак продължавам да си мисля, че има някаква хватка за бързо решение, която ми убягва.

Ето и вариантитe в случай, че някой като ги види измисли начин за по-хитро и бързо решение.
А също и условието Simple Smile

По колко начина числата 3,4,5.....10,11 могат да се разделят на 3 групи с равни суми на числата в тях?

1)    3  4  6  8            5  6  9                 10    11
2)    3  5  6  7            4  8  9                 10    11
3)    4  8  9                5  6  10           3   7     11
4)    3  8  10              5  7  9             4   6     11
5)    3  4  5  9             6  7  8                10    11

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 15:45 от M8M8

# 64
  • София
Та като се има  предвид, че задачата трябва да се реши за 3 минути пак продължавам да си мисля, че има някаква хватка за бързо решение, която ми убягва.

Ето и вариантитe в случай, че някой като ги види измисли начин за по-хитро и бързо решение.
А също и условието Simple Smile

По колко начина числата 3,4,5.....10,11 могат да се разделят на 3 групи с равни суми на числата в тях?

1)    3  4  6  8            5  6  9                 10    11
2)    3  5  6  7            4  8  9                 10    11
3)    4  8  9                5  6  10           3   7     11
4)    3  8  10              5  7  9             4   6     11
5)    3  4  5  9             6  7  8                10    11

Не знам дали има по-хитро решение  newsm78.
Ако някой се сеща - да се включи.

За мен начинът на решаване е описания при разделение на по 3.
Другите  варианти са отделяне на 10 и 11 в група и една група, която е близо да 7 7 7 - съответно в трите варианта, или отново числата на четни и нечетни в една тройка.

Ако може някоя мама/татко математик да даде и решенията на останалите 4 задачи! Hug

Само на две от задачите - другите не мога да ги реша от раз и не ми се задълбочава, а и не ми е ясно при предпоследната задача, единицата дали се брои за делител.

Зад.: Колко е сумата от цифрите на най-малкото число с произведение от цифрите равно на 9! ?:

9.8.7.6.5.4.3.2.1 - на първо четене би следвало отделните множители да се разбият на по-малки и да се образуват възможно повече по-големи едноцифрени числа. Мисля, че участваха цифрите 9.9.8.8.7.5.2 - сумата е 48. В интерес на истината не съм 100% сигурна дали е точно така и че не ми убягва нещо.  newsm78

Зад.: Цено и Гено вземат подред бонбони от купчина с бонбони. На всеки ход единият от тях може да вземе от 1 до 5 бонбона, като Цено взема първи. Печели този, който вземе последния бонбон. Известно е че в купчината има трицифрен брой бонбони. Умният Гено преценил, че винаги може да спечели, без значение какви ходове прави Цено. Какъв е най-големият възможен брой бонбони в купчината

За да спечели Гено В предпоследния ход преди да изтегли Цено, трябва да са останали 6 бонбона - тогава каквото и да изтегли той, Гено печели:

6 - Цено тегли 1 - Гено взима останалите 5 и печели;
6 - Цени тегли 2 - Гено взима останалите 4 и печели;
..
6 - Цено тегли 5 - Гено взима останалия 1 бонбон и печели играта =>

Гено трябва така да си взима бонбони, че преди да изтегли Цено в купчината да останат кратен на 6 брой бонбони - най голямото възможно трицифрено число, кратно на 6 е 996.

Оттук нататък каквото и да изтегли Цено, Гено тегли до запълване до 6 - Ц взима 3, Г - 3; Ц - 2 Г - 4 и т.н. Така накрая преди хода на Ц ще останат 6 бонбона и Г печели с  последното взимане.

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 18:03 от Elfi

# 65
  • София

Зад.: Колко е сумата от цифрите на най-малкото число с произведение от цифрите равно на 9! ?:

9.8.7.6.5.4.3.2.1 - на първо четене би следвало отделните множители да се разбият на по-малки и да се образуват възможно повече по-големи едноцифрени числа. Мисля, че участваха цифрите 9.9.8.8.7.5.2 - сумата е 48. В интерес на истината не съм 100% сигурна дали е точно така и че не ми убягва нещо.  newsm78
Има и по-малка сума.

# 66
  • София

9.8.7.6.5.4.3.2.1 - на първо четене би следвало отделните множители да се разбият на по-малки и да се образуват възможно повече по-големи едноцифрени числа. Мисля, че участваха цифрите 9.9.8.8.7.5.2 - сумата е 48. В интерес на истината не съм 100% сигурна дали е точно така и че не ми убягва нещо.  newsm78
Има и по-малка сума.

По-малка сума - да. Но дали числото е най-малко? А е както казах, не претендирам за достоверност.

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 18:46 от Elfi

# 67

9.8.7.6.5.4.3.2.1 - на първо четене би следвало отделните множители да се разбият на по-малки и да се образуват възможно повече по-големи едноцифрени числа. Мисля, че участваха цифрите 9.9.8.8.7.5.2 - сумата е 48. В интерес на истината не съм 100% сигурна дали е точно така и че не ми убягва нещо.  newsm78
Има и по-малка сума.

По-малка сума - да. Но дали числото е най-малко? А е както казах, не претендирам за достоверност.

10 не е ли отговора?
Опсссс .Редактирам се. Взех факториела за удивителна.

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 19:08 от M8M8

# 68
  • София

Има и по-малка сума.

И аз намирам твоето число за най-малко: 2578899, сума 48
близко и с по-малка сума - 46, но по-голямо число е 3567889

# 69
  • София
Темичката започна да изостава. Математиците нещо не желаят да де включат и ни гледат сеира на нас аматьорите. Ant12  и той се спотайва и не ни дава верните отговори.

Та по останалите две задачи:

Тази с куба - тъй като трябва да има не повече от двя общи върха, значи двойките кубчета трябва да са разположени диагонално - на една страна има 8 различни двойки х 9 различни страни - 72 + 8 двойки от централното кубче към 8-те върха + 6 пъти по 4 двойки от всяко средно кубче на външните страни към средните странични кубчета на  съседните страни. Дотук ги намерих 104.

Предпоследната задача ми е малко мътна - 1 и самото число броят ли се за делители не знам. Ако да, то може би е нещо такова:
 ab0ab=10000a+1000b+10a+b=10010a+1001b=1001(10a+b)

Делителите на 1001 са 1,7,11,13, 77, 91, 143, 1001 - осем на брой, което означава, че търсеното число аb трябва да е просто, за да няма възможност за други комбинации за делители, освен написаните + дадените по самото число - още  8. Така че числата би следвало да са 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47 - 9 на брой.

# 70
  • София
С пожелание за весели и слънчеви празници, се надявам все пак някоя умна глава да преглежда форума, за да помогне, тъй като 7-мокласниците си имат домашно за почивните дни.
Днес се напъна детето и реши всички освен следната 21 задача от единия пробен.
С молба за помощ.........

21. ФЕНОВЕ
Две трети от учениците в нашето училище не играят футбол.  Половината от неиграещите вярват, че отбора ни ще стане шампион, а 10% от играещите футбол се съмняват, че отборът ни ще стане шампион.
А)  Каква част от всички ученици са тези, които играят футбол и изразяват съмнение?
Б)  В нашето училище се учат 240 ученици.  Кои от тях са повече - тези, които играят футбол и вярват, че отборът ни ще стане шампион, или тези, които не играят футбол и се съмняват в това?
Обосновете отговора си.

Много благодаря на добрите математици, които ще помогнат на този светъл празник!

# 71
21. ФЕНОВЕ
Две трети от учениците в нашето училище не играят футбол. 
Половината от неиграещите вярват, че отбора ни ще стане шампион -1/3,
а 10% от играещите футбол се съмняват, че отборът ни ще стане шампион 1/10*1/3=1/30.
А)  Каква част от всички ученици са тези, които играят футбол и изразяват съмнение? -  1/10*1/3=1/30.
Б)  В нашето училище се учат 240 ученици. 
Кои от тях са повече - тези, които играят футбол и вярват, че отборът ни ще стане шампион 9/10*1/3=240*3/10=72,
или тези, които не играят футбол и се съмняват в това? - 1/3*240=80

# 72

Има и по-малка сума.

И аз намирам твоето число за най-малко: 2578899, сума 48
близко и с по-малка сума - 46, но по-голямо число е 3567889

Ние в четвърти клас още не сме учили в училище за факториели, но ги зная от школата по програмиране и затова реших да проверя задачата с програми. Сумата наистина е 48.

Ето и решенията ми:

Последна редакция: пт, 03 май 2013, 19:44 от Алекс Белята

# 73
  • София
Ганис, моля те, погледни 24 задача, подточка Б от последния пробен на "Междучасие" /една добра душица я качи в пощата днес/  Praynig. Нещо не успяхме да докажем равнобедрения триъгълник във втората част на подточката, че даже и невъзможно ни се струва  Rolling Eyes

http://prikachi.com/images.php?images/25/6149025h.png

Не ми стигна така или иначе мястото за разглеждане  на  равнобедрения, ще го погледна отделно, но по-късно. На първо четене по чертежа наистина изглежда странно,  но ще го мисля истински  по-късно.АМP e равнобедрен, следователно за да е равнобедрен и и упоменатият, то трябва да докажем, че QP=OP.  Сега излизам. WinkНаписах онова от задачата , за което не сте питали, тъй като може да е полезно на друг.

Последна редакция: пт, 03 май 2013, 20:46 от пенсионирана русалка

# 74
  • у дома
Ок, ще чакаме за равнобедрения триъгълник. Там ми е проблемът...

Общи условия

Активация на акаунт