Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е целта на темата за ражданията във форума?
Какви са основните етапи на раждането, според разказа?
Какви са някои от основните предизвикателства, пред които е изправен авторът в разказа си?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е целта на темата за ражданията във форума?
-
Какви са основните етапи на раждането, според разказа?
Изживяването на раждането включва няколко етапа. Първо, бременната жена отива в болницата, където й се правят различни прегледи и получава информация за състоянието на бебето. След това започват контракциите, които постепенно се увеличават по интензивност и честота. След като се установи разкритието, започва фазата на напъване, която може да бъде много изтощителна. Накрая, след раждането на бебето, следва възстановителният период.
-
Какви са някои от основните предизвикателства, пред които е изправен авторът в разказа си?
-
Какви са някои от положителните аспекти, които авторът споменава в разказа си?
-
Какви подробности споделя авторът за процеса на раждане?

да родя на рождения си ден - какъв по-хубав подарък мога да получа?
) и да отида до тоалетната, след което да си взема душ. (Банята на етажа беше много чиста, топла вода имаше.) Обадих се на д-р Мишел и се разбрахме, че щом съм имам 5 см. разкритие няма смисъл да тръгва, тъй като докато дойде може вече да съм родила. Обеща ми да се обажда често на лекарския екип и когато поискам епидурална да ми пратят анестезиолог (което и наистина направи). Около 8 ч. ме настаниха в предродилна зала и ми спукаха околоплодните води. Не е никак болезнено, само е малко неприятно, като всяко "бърникане" отдолу. И сега вече контракциите ми започнаха да стават по-начесто и болезнени (но все още поносими). Сложиха ми колан за запис на тоновете на бебето и контракциите. Все още се чудех дали да искам епидуралната упойка, когато до мен започна да ражда друга жена - искала упойка, но тъй като и е второ раждане и вървяло бързо лекарите я разубедили и сега вече на 8 см. разкритие много я болеше и викаше УЖАСНО. Толкова се уплаших и едвам спирах сълзите си да не заплача. Тогава казах на акушерката, която беше до главата ми: Нали и мен, ако започне да ме боли толкова много ще ми сложите упойка? Тя ми отговори: Решавай сега, защото си вече на 5-6 см. и след това вече ще е късно. Казах, че искам и се обадиха на анестезиолога да дойде. Сложиха ми абокат (на китката не можаха да ми открият "хубава" вена и затова от вътрешната страна на ръката, на сгъвката на лакътя) и започнаха да ми вливат банки (питах, но не ми казаха точно какво, по някое време след като ми сложиха упойката мисля, че едното беше окситоцин). Докато дойде анестезиологът (а той дойде бързо, сигурно до 10-тина минути) болките ставаха все по-силни и начесто, но все още търпими и на достатъчен интервал да мога да си почина. Слагането на упойката не беше болезнено - седнах на една по-висока маса, приведена напред; имаше един момент, в който изобщо не трябваше да шавам и издебнахме м/у две контракции, като за по-сигурно акушерката ме държеше през раменете. След слагането на упойката няколко пъти ми измериха кръвното. Абсолютно никаква болка не усещах, можех да поспя дори. Само ми стана студено и треперех (явно кръвното пада) и ги помолих да ме завият. Усещах краката си, можех да се движа, но лежах, тъй като пак ми вливаха нещо от системата. Така до 12 ч., през което време на няколко пъти ме преглеждаха за разкритие, веднъж ми сложиха катетър да ме изпишкат. При един от прегледите лекарят каза, че мускулатурата ми е доста стегната, въпреки че бях отпусната (тъй като от епидуралната не усещах болките). Вече към 12 ч. гинекологът каза на анестезиологът да спре да ми влива от упойката (до сега имах две или три вливания) и че е време да започна да напъвам. И тук започнаха болките за мен.
Претеглиха го и ми казаха, че си имам голямо бебче - 4.050 кг. и 51 см. и че всичко е наред. Една от стажантките ми показа две светло сини найлонови лентички и ме накара да прочета на глас номерцата на тях (за да е сигурно, че са еднакви) - по-голямата я сложиха на моята ръка, по-малката на бебешката ръчичка. Последва моето шиене - продължи 50 мин., не усещах никаква болка, дори се унасях, бях толкова изтощена. На няколко пъти акушерката ме поразбуждаше: Ваняяя, какво бебе роди? Аз: момче. Колко тежи? Кое е номерчето на ръката ти? В колко часа се роди? и подобни въпроси, за да ме държи будна. Като приключиха със шиенето ми сложиха лед м/у краката и всички лекари излязоха, останахме само аз и другата майка, която бе родила 20-тина минути преди мен и бебчетата ни, които лежаха завити в единия ъгъл. След малко се появи неонтологът и го помолих да ми даде бебчето да си го гушна. То плачеше и в момента, в който ми го сложи на гърдите утихна. Буца заседна на гърлото ми. Не можех да повярвам - вече бях майка, вече си имах бебе, мое собствено малко бебче!!!!
И чак в 14:30 ми спукаха водите и ме пуснаха на системи. Надявах се всичко да свърши до няколко часа, но уви. КОнтракциите ставаха все по-силни и болезнени, а почивките все по-малки. От 17:30 до 22:30 си бях с 2см. разкритие и силни болки (много силни). В 22:30 ми се догади и след като повърнах имах 7см. разкритие. През цялото време исках упойка, но без разкрите не дават, а след като получих 7-те см. ми казаха, че няма смисъл. След 1 час имах силни напъни, а пред мен на магарето едно момиче ражда и виждам всичко. Беше ми толква интересно, че забравях болката. Едвам успяха да я зашият и да я свалят, за да се кача аз. В пристъп на радост, че най-сетне раждам скочих и си отскубнах тръбичката, която влиза в абоката
Шурна кръв, но се качих на магарето с подскок
И така след 18 дена Дара има рожден ден. А аз тръпна при всеки спомен за раждането.
.
.
. От гърдите надолу бях като циментирана. Понеже бях с ниско кръвно, ми стана зле от упойката, но започнаха да ми вливат адреналин периодично и нещата се оправиха.
. Роди се в 10.15, 4.400 кг, 56 см. Като го измиха, ми го подадоха да го целуна по бузката. Беше тъмночервен, с мокра черна коса...допирът до бузката му беше много особено усещане.
. На съседното легло имаше една жена, която вече се гърчеше от болка и след извесно време я преместиха в родилна зала, а аз от предродилна виждах всичко как напъваше жената как излезе бебето и как я шиха и направо се разтреперах още повече.
Най-ужасния момент беше влизането в операционната, не че има някакви инструменти на показ, но самата атмосфера е ужасна. Казаха ми да си вържа косата /дълга до кръста/, но аз нямах с какво
През това време ми даваха да дишам кослород, еййй много готино
Тогава вече нещата се подредиха в главата ми
Тогава дойде и щастливия татко

Ужасно се притесних
Прегледаха ме и ееей, кога ти се е спукал мехура? снощи! лелеее!!! и идваш чак сега??? що - още ми е рано!