Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 706
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Когато бързате да строите не е удачно инвестиционния проект да минава през ОЕСУТ на съответната община, защото понякога се получава това забавяне, което се е случило при Вас. Това, че е върнат само 1 път го приемете като (+), че познавам случаи на 5 пъти връщане  Simple Smile.
 Явно е имало проблеми за отстраняване и затова са Ви върнали проекта. Не бързайте да съдите чиновниците, те са на заплата и съблюдават дали проекта Ви отговаря. Тях ги гледат под лупа от ДНСК. Всяко разрешение за строеж се обявява от общината при тях. Мина времето на социализЪма да се поощрява нещо си като връщане на село като се прескачат правила.

В чл. 142, ал. 6 е записано: Оценката за съответствие се извършва:
1. с приемане от експертен съвет на одобряващата администрация;
2. като комплексен доклад, съставен от лицензирана фирма - консултант (СН), несвързана с проектанта - за обекти от първа и втора категория задължително, а за обекти от по-ниска категория - по желание на възложителя.

При бързане се прави друго: Обръщате се към фирма за СН, която да Ви подготви Комплексен доклад, където се прави заключение, дали инвестиционният проект отговаря на съществените изисквания към строежите. Накрая се предлага одобрението му по реда на чл.145 от ЗУТ от главния архитект на общината (района) и издаване на разрешение за строеж. А гл. архитект е длъжен в срок 7 дни от регистрирането в деловодството да го издаде.

Фирмата за малка къща може за 2 дни да ви изготви доклада. Няма интерес да Ви го върнат от общината и под лупа още при първата ви среща ще прегледа документите и ако има нещо притеснително заедно ще го отстраните.

Simple Smile  Laughing Сега се питате четейки ме  каква е разликата освен в срока между това един инвестиционен проект да бъде оценен от ОЕСУТ-Община или Фирма-консултант ?
Ще си отговоря:  Simple Smile  Simple Smile  Hug
 По отношение на административната и финансовата отговорност за грешки и пропуски в оценката за съответствие отделните субекти също имат съществени различия. От една страна консултантската фирма при допуснати нарушения може да загуби своя лиценз, а от друга страна е задължена съгласно чл. 171, ал. 1 на ЗУТ да направи застраховка за професионална отговорност за вреди, причинени на други участници в строителството. За разлика от тези отговорности, специалистите от общинската администрация не попадат под тези законови разпоредби и възложителят може да се жалва, но не може да получи обезщетение за техните действия.

# 481
  • софия
Добре дошла/дошъл/  harry10
Правилно са написали преди мен- по-бързият вариант е със Строителен Надзор .ДН/. Ние така направихме. Връщаха ни проекта /не помня дали един или деа пъти/ но поне всичко се изчистваше в рамките на седмица. Шошото е че де задава лято и започват отпуски. При нас например миналото лято гл. Архитект беше забранил подписването на каквито и да е разрешителни по времето на отпускарския сезон!
Авие така и така сте били връщане вече : т.е изгубили сте вече време не зная дали си струва да захващате сега СН...

# 482
Забравих на harry 10 да отговоря за договора с енергото.
Има вариант да го подпишете с Акт №14 (т.е. завършен груб строеж - без  врати ,прозорци).

# 483
Здравейте и от мен - започва и нашата одисея  Hug
Имам следният казус - имаме ток, но ЧЕЗ нещо омазали документите и сложили таблото на 5 м от парцела ни. Пуснаха ни строителен ток, но за битов трябва да чакаме година и половина  Tired Понеже щели да връщат цялата процедура от начало. Има ли начин да се ускори това?  newsm78
Успех на всички в нашата битка да живеем по-добре   bouquet

# 484
Chiby, уточнете на какъв етап е строежа ви.
Имате ли Акт 15? Предварителен договор с ЧЕЗ?
Иначе разликата между сегашния ви ток и битовия е в парите  Laughing . Битовия е по-изгоден за вас.

# 485
  • Варна
Предстои измазване с турбозол

Защо точно турбозол.Имам малка строителна фирма и 11 г. опит в в строителството и доста експерименти с мазилките във всевъзможни варианти .По принцип турбозола също е много видове и много зависи от материала и майсторите , а най важното е и какъв ефект на крайно покритие гоните!!!

# 486
  • Вила Великула
Peterky, отговорих ти на лични. Ти в кой район на страната работиш?

# 487
  • Варна
Варна
Самите материали са много различни - гипсови , варови , варогипсови , турски , български , немски .Намирането на свестен майстор е почти мисия невъзможна.За мен опита показа , че добър мазач и шпакловчик с класически материали и метод е най - добрия вариант.Идеята на турбозола е да е финална обработка за латекс и след него директно се боядисва.Такъв добър майстор просто няма.Трябва да се шкури , прешпаклова , абе става двойна и тройна ,ядове и недоволни  клиенти .Ако не е латерс а друго покритие съвсем се объркват работите.

# 488
 peterky 2002 ,  Simple Smile съгласна съм с написаното от Вас, но преди да е почнала с мазилките госпожата, можем да и обобщим (+) и (-) на вариантите, които има и тя да си вземе решението.

Гипсова с турбозол или варо-циментова е въпрос на вкус, но и при двата варианта подготовката на строителната площадка преди започване е една и съща:
     1.Ако има някъде видима армировка или пирони от кофража на грубия строеж, се отстраняват или се обработват с пясъчно -циментов разтвор или грунд за метал.
     2.Абсолютно задължително да се грундират бетоновите елементи,върху които ще се полага мазилка - колони, шайби, греди, пояси и тавани.
     3.Ако се залагат водачи ,би било да са наистина алуминиеви,за да не избива ръждата през мазилката.

Варо-циментовата е за предпочитане,ако нямате прави равнини на стените и се налага пълнеж. В зависимост от дебелината на мазилката е и съхненето - в учебниците го дават  по см/ месец. Не е проблем да се шпаклова и по-рано,но не трябва да се бърза с боята - за нея трябва да е напълно изсъхнало. Ако обаче бързате да се нанесете в новата си къща есента, трябва да имате в предвид, че  излишната вода се изпарява,докато варта като става на варовиков камък дърпа от въздуха въглероден диоксид и образува карбонат, при което отделя вода или с други думи докато карбонизира варта произвежда и вода.Тя се изпарява,влиза нова порция въглероден диоксид, който пак прави карбонат и вода и така ........ може да отиде иии доста време  до пълно изсъхване на мазилката.  Laughing

Гипсовата е за предпочитане ,ако зидарията е равна и не е с дупките навън - имаш по-малък разход и дебелина на мазилката. Недостатък на гипсовата мазилка е това,че в сравнение с варо-циментовата пука по-лесно, особено ако сградата още не е улегнала.  Колкото до шпакловането на гипсовата - малко са майсторите,които само с турбозол биха могли да я докарат до боя. Машинната мазилка по-бързо стяга т.е. набира якост,за да може да работиш следващото покритие. Пак си съхне бавно- някъде 20 дена дават.  По време на експлоатация, при поява на теч, гипса се явява лоша основа и се налага всичко да се рине до тухла.

Най-бързия вариант е с гипсокартон. Няма мокри процеси. Обаче от наблюдение бих заключила, че в помещение със стени и таван гипсокартон (както бе офиса на една приятелка), като запалим по цигара, две и ставаше лисичарник задимено  Simple Smile .

# 489
Относно мазилките, аз го минах този процес преди около 4 месеца. Направих го с турбозол като използвах вароциментова мазилка, разумната цена за труд е 5,5 лева на кв.м., а за материал 150 лв. на тон - това е крайна цена на едро. Материала е weber 201p. Много съм доволен от резултата, всичко зависи от бригадата - задължително трябва да се изпердаши и след това за помещенията, в които ще искате шпакловка задължително се минава под ъгъл с ракел. Разходната норма е около 30 кг. на кв. метър за около 2 см. мазилка.
+ на вароциментовата - много здрава, заздравява зидарията, естествен материал, създава дишаща стена
+ на гипсовата - става по гладка, но не диша и не е здрава, лесно се пука след време
Ако някой се интересува да ми пише на л.с. мога да съм полезен с информация за материали и с координати на бригада, от която съм доволен.
И още нещо с турбозол се нанася както гипсова, така и вароциментова, проблема в случая е, че гипсовата се слага с по-малко операции, по-лесно и затова някой бригада избягват да полагат вароциментова - парите са едни и същи, а работата повече. Въпрос на късмет е да се попадне на читави работници.

# 490
  • Вила Великула
Благодаря на всички за отзивите. В крайна сметка сме решили, че мазилката ще е гипсова. Стените са доста равни, така че това позволява полагането на такава мазилка. В Четвъртък имаме поредната среща с фирма, която предлага такава услуга и ще съм наясно дали са нашите хора.
Хубав татко, може ли все пак да получа координати на тези майстори, стига да са от района на София или Перник.

# 491
Благодаря за отговора, ние тепърва започваме със строежа. изкопите ще бъдат направени другата седмица.  Rolling Eyes

# 492
  • Пловдив
Здравейте. Започва и моята одисея за строителство на къща. Парцела го купихме преди 3 месеца - 1 декар. Досега се чудихме каква да е къщата монолитна или сглобяема. Имам две оферти от фирми за сглобяеми къщи, но цената ми се вижда неразумно висока. Става въпрос за 100 кв.м. един етаж. Сега търсим оферти за монолитно строителство. Ако някой има проверени строители в Пловдив, моля ви дайте координати. Селото е на 12 км. от Пловдив. Сега ми предстои да подам искане за проучване в EVN. Каква мощност да посоча ? Нищо не разбирам? Има до 6 kw , до 15 kw и т.н.. За тези 100 кв.м. според вас каква мощност да поискам?

# 493
  • sofia
Сега ми предстои да подам искане за проучване в EVN. Каква мощност да посоча ? Нищо не разбирам? Има до 6 kw , до 15 kw и т.н.. За тези 100 кв.м. според вас каква мощност да поискам?

Мощността се изчислява на база потребление, т.е. какви уреди планираш да включиш в мрежата.
Квадратурата няма никакво отношение.
С 6 кв, като включиш печка и бойлер заедно и ще падне бушона.

# 494
Здравейте! От година сигурно ви следя и трупам знания покрай вас  Blush
Сега тепърва започнахме да се оглеждаме за парцел в/около София. Има ли някакви тънкости, за които трябва много да внимаваме? Досега сме били на оглед на един парцел в Чепинци, но не е между къщи, на единия край на селото, накрая, притесних се, че до него може да цъфне някоя бензиностанция, понеже е съвсем близо до шосето на идване от София. Гледаме обявите най-вече в imot.bg, нещо друго да препоръчате, друг сайт?

Последна редакция: ср, 18 юни 2014, 14:57 от Seti Beti

Общи условия

Активация на акаунт