БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 42 040
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Уф, и аз си мислех за сладко, ама моите злоядите признават и ядат само ягодово  Tired.
Освен да направя 1-2 бурканчета само за мен си?
Рецепта  Praynig

Кекса на Йоли, дали мога да заменя маслото с олио, че маслен ще си го ям сама?
Много са ми криви дечата, малко работи ядат  Tired.
сложи маслото предварително и ги извикай да ти помогнат да сипят олио. съвсем малко. после се тюхкай ,че олиото е повече , но пък е станало по-хубаво.  Laughing

# 646
Уф, и аз си мислех за сладко, ама моите злоядите признават и ядат само ягодово  Tired.
Освен да направя 1-2 бурканчета само за мен си?
Рецепта  Praynig

Кекса на Йоли, дали мога да заменя маслото с олио, че маслен ще си го ям сама?
Много са ми криви дечата, малко работи ядат  Tired.

на кой го казваш, дето у нас 5 човека ядат яйца по 6 различни начина  Laughing Можеш, заменяй. Но виж брашното трябва да сложиш мааалко повече
Рецепта за сладкото не мога да ти дам, щото съм правила само с коричките. Търсих някой достоверен източник, но не намирам  Thinking

# 647
  • София
Здравейте,миналата година видях ,че повдиган моя въпрос,но реално не намерих отговор.Става въпрос за мързеливата баница/солен кекс. Пробвала съм около 6-7 пъти и все отива в боклука,вече незнам какво гафя.Става глетава,бухва само горната кора,отвън изпечена,средата ужасно влажна и глетава. Пробвах с по-малко яйца,пробвах и с количеството брашно да играя,защото в едни рецепти е сякаш повече в други,по-малко.Пробвах сода или бакпуловер.До момента не съм сменяла Т на печене,все слагам на 180градуса,горен и долен реотан,без вентилатор,предварително загрята фурна.А да и тавичката ми е кексова.Сместа като я сложа ( е около 2 пръста висока),реално като изтине пак си ми е такава на височина. Какво може толкова много да ме бърка,че да не може поне малко да се надигне и като се разчуви да е пухкаво,изпечено.

# 648
  • София
Аз правя по тази рецепта и до сега не съм имала грешка: http://www.bonapeti.bg/recepti/Marzeliva-banitsa/
Отделно слагам допълнително и 1 чаша настърган кашкавал и нарязана шунка, които добавям накрая, преди да сипя кекса в тавата. Пека на 180 градуса, но с вентилатор. Пробвай да смениш температурата на печене.

# 649
  • София
Вчера вечерта по тази правих,не се получисутринта по една друга (заинатих се,че не може толкова просто нещо да не мога да направя),но същото,глетаво и не бухнало. Иначе през няколко месеца,че сещам да се пробвам.От 220 съм стигнала в намаляването на 180 градуса,но още без успех.Държа почти до крайна възможност в печката,слагам хартия,но се вижда,че отвън отива на изгаряне,вадя -разочарование.Иначе сладки кексове,правя най-редовно,няма грешки,даже много по-дебело съм изсипвала сместа,на по-високи градуси,но глетаво,никога не съм вадила от фурната.

# 650
Вчера вечерта по тази правих,не се получисутринта по една друга (заинатих се,че не може толкова просто нещо да не мога да направя),но същото,глетаво и не бухнало. Иначе през няколко месеца,че сещам да се пробвам.От 220 съм стигнала в намаляването на 180 градуса,но още без успех.Държа почти до крайна възможност в печката,слагам хартия,но се вижда,че отвън отива на изгаряне,вадя -разочарование.Иначе сладки кексове,правя най-редовно,няма грешки,даже много по-дебело съм изсипвала сместа,на по-високи градуси,но глетаво,никога не съм вадила от фурната.

taffi, пробвай, докато намериш "твоята" рецепта. И вкъщи изядохме доста глетави, сбити, спихнали солени кексчета, докато докарах вид.

Харесват ми и ми се получават добре:

По рецептата на snezko, снимка на малки кексчета, и още една,  на целия не я намирам. При втората снимка има линк към още един сполучлив солен кейк - на petu6ka63, снимката е в скрития текст.
И на цели кексове ми се получават, и на малки кексчета. Пека на 170-180 град за моята фурна, малките 20-ина мин, големите 30-35 мин.

Този солен кекс, пекох в малка форма за проба 1/3 доза, като добавих и малко наситнена шунка, стана чуден.

# 651
Търся помощ от Вас-майсторите  Hug
Искам да направя Сладки орехчета за повод след 2 седмици-колко по-рано мога да си приготвя ореховите черупки? newsm78

# 652
  • София
labrex -успокоих се,че не съм единствената с несполучливи,само чета как от раз стават,а аз все не успявам.

# 653
labrex -успокоих се,че не съм единствената с несполучливи,само чета как от раз стават,а аз все не успявам.
какви неща слагаш в соления кекс ?

# 654
  • При елфите ...
Соленият кекс го пека в кексова форма, задължително на около 160-170 градуса на двата реотана, (нямам вентилатор)... така никога не ми става глетав. След това го оставям да изстине  и тогава го нарязвам. Пека го и в тава, че ММ така (тънък) повече го харесва, пак по същата процедура.

# 655
  • София
какви неща слагаш в соления кекс ?

Пробвах по най-различни рецепти. Около 3-4 пъти по рецепта 4яйца,1кофичка кисело мляко +1ч.л сода,5 с.л олио,15с.л брашно, сирене .Последните 3 пъти беше на други вариации на рецептата,с по-малко яйце или пък да е с бакпуловер, вместо сода.
Следващият път със сигурност ще пробвам на по-ниска Т и мисля ако пак не стане,да пробвам да го разтилам на по-голяма повърхност,иначе в моята си форма е около 2см сместа,преди да го сложа за печене. Все си мислех,че бухва,но се оказва,че е бухвала само кората под нея сместа си е стояла на едно ниво,защото след вадене има същият размер,като преди слагане.

# 656
И при мен тези солени кексове не се получават, дори и да не слагам нищо т.е. без сирена, колбаси и други такива, които да правят тестото още по-глетаво, пак не се надува особено и си е сбито изпечено тесто. Аз пък правя соления кекс по рецепта за мъфини, само че без захар. Имам чувството, че солен кекс с кисело мляко просто не ми се получава, а с прясно мляко става по-пухкав и не е глетав.

Рецепта за солени мъфини - от мързел понякога не си играя да използвам малки форми, а пека направо в тава с диаметър около 20-25 см. Слагам понякога малко сирене, колбас или маслини.

# 657
  • София
Ето снимка на последното творение http://prikachi.com/images.php?images/217/7659217N.jpg

# 658
  • При елфите ...
Пробвай в кексова форма с дупка и на по-слаби градуси.

Ето, така се получава при мен.

# 659
  • София
Aredhel - силиконова ли ти е формата или не? Започнах и да подозирам градусите! Благодаря на всички.

Общи условия

Активация на акаунт