Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

• 144 818
  • 757
  •   1
Отговори
# 195

Освен благодаря, остава и да пробваш и да споделиш, че май първата дето прояви интерес - току виж и при месоядните намериш последователи  #Crazy

# 196
  • Гулянци
Това е днешната ми шунка по рецептата на misha777 само, че е с пилешки бутчета
Вкъщи много се хареса, но е една идея по-солена за моя вкус.

Последна редакция: нд, 08 фев 2015, 19:15 от cura-

# 197
Страхотно! Направо ми протекоха лиги!
--
Аз тия дни ще залагам да зрее голямо парче месо за "цяла" шунка, да видим какво ще излезе.
Междувременно, днес измъкнах и наченах експериментално творение - "салам от воденички". Като вкус според мен се получи добре, воденичките са крехки и чудесни; признавам си, че ме домързя да ги нарежа на по-дребни парчета, съответно саламът не се реже равномерно. Следващия път (защото определено ще има!) ще ги накълцам по-ситно.
Накратко - 1 кило воденички, добре почистени и измити, се овкусява по желание (при мен беше куркума, сол, чеснов пипер, щипка смлян джинджифил - да, наистина той придава консервния вкус - и универсална подправка) и три лъжици коняк плюс три лъжици зехтин. Омесваме добре и оставяме да отлежи (при мен 12 часа бяха достатъчни). Част от воденичките смиламе на кайма (с резачката на блендъра, ако имаме такава), останалите режем на парченца (или всичко накълцваме на ситно).
Количеството точно влиза в шунковара.
Варим около час и половина.
За съжаление снимката ми е станала размазана Rolling Eyes

# 198
  • София

Toва е от вчера

# 199

А това има ли си рецепта ?

Cura, окапах се ....

Камиче, страхотна идея с тези воденички, но наистина трябва да са наситно и по моя преценка поне 1/2 от количеството да е смляно в блендера. Чудя се дали и едно пакетче желатин няма да се отрази по-добре, тъй като воденичките нямат нищо свързващо в тя ....

# 200
  • София
Има, Бате:

за маринатата: на всеки 350 гр филе (пуешко или пилешко, за свинско не става, там е различно) 1 ч.л. морска сол, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. червен пипер и 1 скилидка чесън, вода колкото да покрие филетата, за да поеме по-добре маринатата надупчих филетата с вилица. Маринатаta се разбърква, за да се  разтвори всичко добре и се оставя в хладилника с филетата за период между 5 часа и 3 дни, като на всеки 24 часа марината се разбърква и филетата се обръщат. След като сме го мариновали обезсоляваме по 1 час за всеки ден престой, т.е. ако е стояло 3 дни, обезсоляваме 3 пъти по 1 час, подсушаваме обезсоленото филе с домакинска хартия, овързваме го с канапче или термоустойчив конец, за да е стегнато и оформено, но може и без овързването, така обаче се губи тази приятна форма и слагаме във фурна да се пече на 120 градуса само върху домакинска хартия, като от време на време завъртаме. Ако имате термометър за месо, печете докато получите вътрешна температура 73 градуса, ако нямате - докато се получи златиста коричка. Вадим филето и го оставяме да се охлади. така приготвено може да се консумира до 10 дни, но може и да се замразява, като ако го оставите да се размрази само в хладилник, а не насилствено вкуса не се променя (така поне пишеше в оригиналната рецепта, но аз още не съм опитвала).

# 201
Чудесно! Благодаря ти за рецептата - струва си и този вариант да се пробва ... Hug

# 202
Камиче, много благодаря   bouquet

# 203
За воденичките: Батето, за моя изненада се държат много добре споени, т.е. желатин определено няма нужда. Според мен около 1/3 смляна е напълно достатъчна (обичам парченца да има просто), но определено си го отчитам като грешка, че ме домързя да ги накълцам. Но пък са вкусни Simple Smile, ще се пробва и с други вътрешности явно, обнадеждаващ експеримент.
Змия, страхотно изглежда!
Добър апетит!

# 204
Искам да попитам задължително ли 48 ч. трябва да престои в хладилник
суровата смес? Моите вкъщи нямат търпение и ще мърморят, ако чакат още 3 дни.  Simple Smile
Днес приготвих всичко по класическата рецепта и го напълних,
дали ще е проблем да го чакам 24 ч. да отлежи?

# 205
няма проблем и да е престояло 24 часа преди варенето и сетне няколко часа в хладилника - в най-лошия случай няма да се е пресовало перфектно... Ама то и почти не си личи

# 206
А някой опитвал ли е телешко в шунковара? Чудя се дали ще стане добре  newsm78

# 207
  • София
Да се похваля, че най-накрая и ние си поръчахме уредчето с една приятелка, след като се отказах да чакам евенутално варианта с точки от шел.. Нямам търпение да дойде и аз да опитам  Simple Smile

# 208
А някой опитвал ли е телешко в шунковара? Чудя се дали ще стане добре  newsm78

не съм, но за сметка на това ми даде идея - за почивните дни - нов експеримент

# 209
Тъкмо ще експериментираме заедно. Сподели как точно смяташ да действаш, че се чудя колко едро да кълцам и колко време да варя после...

Общи условия

Активация на акаунт