Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 926
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 10 874
Печени чушки в буркани от svetal4o27

Всяка чушка се посолява и се нареждат  в бурканите - аз държа буркана легнал и в него ги слагам по дължина цели, плътно една до друга. Когато пека чушките, те са изтърбушени и вътре се събира водичка, сок от печенето. Като обръщам чушката от другата страна, изсипвам този сок в една голяма половинлитрова чаша, която си държа до мен. Събирам всичкия сок от печенето - хем да не ми тече по скарата, хем после доливам от него по малко в бурканите. Може да се сложи и сокът, който се отделя при обелените чушки, но аз предпочитам бистрия сок от печенето, другият е по-тъмен заради изгорелите люспи.

постът тук

# 211
  • Мнения: 10 874
Rumtoph на Excuse me

Това е немско начинание - слагаш в един голям керамичен съд много ром и захар и след това цяло лято слагаш в него сезонни плодове - ягоди, череши, кайсии, праскови, сливи. Към Коледа това нещо става безумно вкусно (и силно алкохолно). Ползваме го като аперитив или десерт - върху сладолед или разни други домашни десерти.

постът тук

# 212
  • Мнения: 10 874
Ягодов чийзкейк, препоръчан от Захир

Продукти

за подложката
2 пакета чаени бисквити с мед и масло
100 г предварително запечени безсолни лешници
125 г меко масло


за пълнежа
250 г рикота
3 яйца
400 г заквасена сметана
140 г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон


за глазурата
300 г пресни ягоди
250 г леко затоплен ягодов конфитюр или ягодово желе

Приготвяне

* Сложете в блендер бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца, прибавете маслото и смелете още малко за да получите маслени трохи. Не правете сместа много фина, хубаво е да се усещат парченца лешници и хрупкави бисквитки. Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете сместа на блат като притискате добре за да слепнат трохите. Направете достатъчно висок борд, който да послужи като ограничител на пълнежа

* В купа разбийте с миксер рикотата заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата, разбъркайте, а накрая сипете и сметаната. Объркайте всичко добре и сипете крема в бисквитената подложка.

* Изпечете чийзкейка в предварително загрята на 170*фурна . Не мога да кажа с точност колко е времето за печене, но може би е някъде между 40-50 мин. Трябва да добие приятно златиста коричка. Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух като сирене.
* След като чийзкейка се охлади добре го намажете с малко затоплен конфитюр. Най-добре е да го оставите да престои една нощ в хладилника.

* Най отгоре наредете ягодите, нарязани на парченца и намажете с останалия конфитюр. Да ви е сладко!

постът тук


Моя го правя така:
Пакетче бисквитки от тези кръглите с дупката (бисквити и сладко у нас не се яде, не знам как се казват) с вкус на масло или каквото ви харесва. Пускам ги в блендера с малко печени бадеми, да станат на брашно. После ги поливам с разтопено масло, на око.. миналия път 125 гр (едно малко пакетче). Разстилам като блат.
Крема е: 2 кутии Филаделфия класик се разбиват с една сладкарска сметана, ако искате може и малко пудра захар, на вкус, настъргана лимонова кора и ванилия.
Разтила се върху блата и вече като стегне, отгоре който както иска си го декорира: със сладко, без сладко.

постът тук

Последна редакция: чт, 30 мар 2017, 11:35 от Лале в дъжда

# 213
  • Мнения: 10 874
Идеи за оползотворяване на ябълки

svetal4o27:
Чай от ябълки става страхотен, ако имаш и малко индрише да сложиш, още по-добре. Сваряваш, прецеждаш и после го даваш студен - "домашен студен чай". Аз на децата го давам, с лимонче, зелено листенце мента или маточина за красота, кубче лед да дрънка за забава, сламка за разкош и готово - заместваме купения, който много обичат, пък аз не обичам да го купувам. Пък и на големите им харесва.

И много лесен бърз сладкиш: опадалите ябълки почистваш, обелваш и нарязваш на дребничко - 2-3 чаени чаши (не рендосваш, защото ще пуснат сок и ще стане глетав сладкишът).
4 обикновени или три големи яйца и пълна чаена чаша захар разбухваш с миксера на пухкав крем - да побелеят. Прибавяш половин ч.ч. олио, настъргана кора от 1 лимон и 1 ванилия, 1 препълнена ч.чаша и още лъжица-две брашно и 1 бакпулвер. Разбъркваш хубаво с бъркалките за тесто. Трябва да се получи маалко по-гъсто от тесто за кекс. Средноголяма тава намазваш с олио и изсипваш сместа в нея. Хубаво е да се прибави в тестото и една чаша орехи на едри парчета, но аз не слагам, когато го правя за децата. Когато го правя и за големи, и за деца, набучвам половинки орехови ядки върху половината тава само - щото пък с орехи е още по-хубаво, та да не лишаваме големите от удоволствието. Пече се на 175-180 С в предварително загрята фурна 30-35 мин. Като се извади, се наръсва с пудра захар. По принцип се слага една лъжичка канела, но аз предпочитам лимон и ванилия за аромат. Имам в една солничка канела на прах (държа я заради млякото с ориз, да си доръсват, като им свърши канелата отгоре), та ако някой иска, си ръсва канела допълнително върху парчето.

Можеш също от опадалите яълки да си направиш заготовка за щрудел за зимата - изчистваш, изпичаш с малко захар, горещи ги натъпкваш в буркан, затваряш и обръщаш, докато изстине. После си ги прибираш в килера. Аз винаги имам малко такива печени ябълки - много хубава работа ми вършат и  когато някой има разстройство и се чуди човек какво да му дава за ядене.

mariat:
Кекс с ябълки – Сипва се половината смес за класически кекс в тавата. После се добавят настъргани и леко изстискани ябълки объркани със захар, канела и орехи(смлени, за да попият влагата на ябълките), изсипва се и останала кексова смес и се пече до готовност.

О, много вкусен щрудел става. С масло.  И може малко галета от чаени бисквити да се добави за поемане на влагата. Аз добавям и стафиди.

Titina:
Може да се направи и тиквеник, като вместо тиква се слагат ябълки. По същият наяин се объркват ябълки с канела и орехи, но аз ги и запържвам леко. Става мн добре, на работа много го харесаха

Последна редакция: вт, 02 окт 2018, 22:58 от Лале в дъжда

# 214
  • Мнения: 10 874
Ябълков крамбъл на Ая

Киселото мляко 1 кофичка + сода, 1 пакет овесени ядки, ябълки, захар, орехи и 1 яйце. Оригиналната рецепта беше с краве масло и 1 пакет бисквити, ако имам слагам, ако нямам карам без тях /хем по-диетично/. Пека на 180 градуса с вентилатор до зачервяване отгоре. Става малко сочен сладкиш, като проверявам дали се е опекъл клечката излиза влажна.

постът тук

Последна редакция: чт, 01 сеп 2016, 14:52 от Лале в дъжда

# 215
  • Мнения: 10 874
Торта с бисквити Орео от YanaDG

Продукти:
3 пакета бисквити Орео (х 150 г)
400 мл течна сметана
250 г крема сирене
8 листа желатин ( х 2 г  всеки лист)
50 г захар
100 г кондензирано мляко
50 г бял шоколад
50 мл течна сметана или мляко
60 г масло

Блат: 
Двата пакета бисквити се смилат в блендер (като предварително се маха белия             слепващ крем). Към тях се добавя мекото масло и се оформя блат във форма с диаметър 20 см. Оставя се в хладилника да стегне.
Третият пакет бисквити се смила (по същия начин) и се отделя в купа за гарниране на тортата.

Крем:
Желатинът се накисва в студена вода, докато набъбне.
50-то мл сметана (мляко), заедно с белия крем от бисквитите и кондензираното мляко се разбърква в съд върху котлона, докато стане хомогенна смес. Към нея се добавя шоколада, за да се стопи и след това – и  желатина. Към това се добавя разбитото крема сирене, да се получи крем.
Течната сметана се разбива със захарта, докато стане на крем и постепенно се добавя към другата млечно-шоколадова смес.
От така получения крем отделяме част – за гарниране, а останалото се изсипва върху блата и се оставя в хладилника (4-6 часа).
След изваждането се наръсва с отделеното количество смлени бисквити и се декорира с крема.





постът тук

# 216
  • Мнения: 10 874
Рецепти за хляб в хлебопекарна

Mariposa_Malva (пост):
300мл. вода
2 големи мерит. лъжички захар
1 и 1/2 малка мерит лъжичка сол
25 гр. масло
600 гр. пресято брашно
1 пак.  суха мая
Слагаш ги в тази последователност като накрая като изсипваш маята гледаш да не се допира до вода.
Песа на програма за пухкав хляб - 3часа и 20 минути. Това е за 1кг.хляб.

***
Лиляна (пост):
с натрупан опит започнах да работя на око, спазвам само захар - 2 лъжици и сол една, суха мая две лъжички, олио - 1-2 лъжици, вода около две чаши, 4 чаши брашно и като започне да меси отварям капака и чакам да видя дали тестото не се замазва по кошницата, тогава добавям брашно, докато спре да маже.

# 217
  • Мнения: 10 874
Шоколадов сладкиш с извара от Sesylle

2ч.ч. брашно
1ч.ч захар
5-6с.л. чисто какао
1ч.ч. прясно мляко
200гр. гладка извара (от Лидл в кутийка като майонеза)
2яйца
1бакпулвер
1ванилия
олио

Смесвам сухите съставки и добавям изварата, разбитите яйца и прясното мляко. Постепенно се добавя олиото. Разбърквам с дървена бъркалка. Изсипвам в намазнена тавичка.
Пече се на 180С за около 30мин. Проверявам с клечка за зъби.
Остава сочен и много вкусен.
Ръся с пудра захар.
Отгоре може да се намаже с някакво сладко, мармалад.

постът тук

# 218
  • Мнения: 10 874
Мариновани патладжани на svetal4o27

Патладжаните необелени, нарязани на шайби по 1 см, се посоляват от двете страни като филия и се оставят за половин-един час да се отдели горчивия сок. През това време се подготвя маринатата: За количество от около 5-6 големи патладжана, около 3 кг:
300 мл оцет
300 мл вода
8 равни с.л. захар
2 равни с. л. сол
2-3 с.л. олио
10-15 зърна черен пипер
3-4 зърна бахар
Марината се разбърква, докато заври и се отстранява от огъня.
Опитайте я все пак на вкус, трябва да ви харесва. Аз не обичам да е много сладко, затова захарта може да ви се види малко, ако е така, добавете още.
В друга тенджера се налива вода, сипва се на око малко оцет и малко сол и се оставя да заври. Във врящата вода се бланшират на порции по за 1 мин. измитите от солената вода патладжани, изваждат се с решетъчна лъжица и се пускат в маринатата. Така цялото количество се прекарва през бланширането, после през маринатата и се изважда да се отцеди и поизстине в тава. Маринатата я запазвате.
Докато чакате патладжаните да изстинат, си почиствате и нарязвате 2-3 малки главички чесън и една връзка магданоз. Магданозът може и да го оставите на клончета, ако не искате да го ядете после, за да можете да го отстраните лесно.
И почвате да редите: кръгчета патладжан, чесън и магданоз, пак патладжан и т.н. - до 1,5 см под ръба на буркана. Като напълните бурканите, заливате с маринатата. Капачките, които ще ползвате, трябва да са нови, сварявате ги в тенджерка с вода, изцеждате и още топли докато са, затваряте хубаво бурканите. Стерилизирате 10-15 мин.

Другият начин е горе-долу същото. Единствената разлика е, че обелвате патладжаните и след като ги измиете от подсолената вода ги подсушавате с кърпа и ги изпържвате в маслена баня за съвсем кратко - само да почервенеят леко. Веднага в маринатата и после всичко по същия начин, като бланшираните.
Другата разлика е, че когато ще ги пържите, не слагате олио в маринатата.
Много вкусни стават и двата вида, "като масло".

постът тук

# 219
  • Мнения: 10 874
Шоколадово суфле на Mariposa_Malva
Оригиналната рецепта chef

Продукти за 8 бр.
200 гр.натурален шоколад
200гр.масло
140 гр.захар
40гр.брашно
4 яйца
2 ванилии
Шоколадът, маслото и захарта се разтапят на водна баня и после се оставя да се охлади леко.
Разбийте леко яйцата с вилица, не с миксер и после ги разбъркайте с охладената шоколадова смес. Накрая добавете брашното и ванилиите.
Намажете с масло и посипете с брашно алуминиевите формички за суфле. Изсипете сместа в тях, увийте с домакинско форио и оставете във фризер за поне 2 часа.
Загрявате фурната на 220 градуса и печете 14-15 минути. Целта е да хване коричка, а центърът да остане течен, ката истинссо суфле. Сервирате поръсено с пудра захар и топка сладолед.
Готиното е, че може да си направите 1-2 дози и да ги оставите във фризера и когато ви потрябва десерт или ви се яде нещо сладко си вадите и след 15 минути си имате десерт.

постът тук

Последна редакция: пт, 28 апр 2017, 23:15 от Лале в дъжда

# 220
  • Мнения: 10 874
Ябълков кръмбъл, препоръчан от mariat

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за ябълките:
2 големи златни ябълки
2 с. л. кафява захар
20 г краве масло

за трохите:
100 г ръжено брашно
100 г краве масло
3 с. л. кафява захар
50 г белени лешници
50 г сурови тиквени семки
1/2 ч. л. канела

за гарниране:
суха сметана
150 мл. прясно мляко (за сметаната).

А може да гарнирате и с 300 г цедено кисело мляко
3 с. л. мед и 3 стръка мента по желание. Но аз за по-бързо реших със сметана Simple Smile

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Ябълките се обелват, почистват се и се нарязват на кубчета. Задушават се за кратко в маслото и захарта. Брашното, маслото (трябва да е студено) и канелата се размесват с ръце, докато се получат трохи. Прибавят се захарта и едронарязаните лешници и тиквени семки. Трябва да се получи еднородна ронлива смес. След като ябълките омекнат се разпределят в керамична форма за печене. Отгоре се поръсват трохите и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 15 минути. Гарнира се със суха сметана.
***

mariat:
Сега го пробвах- много свежо, ухае на масло. Само на вид е като с тен.


постът тук

# 221
  • Мнения: 10 874
Руло с печен ябълков пълнеж, препоръчано от daviz

1 чаена чаша = 240 милилитра
Продукти за печене в голямата тава на фурната:
5 яйца
9 супени лъжици захар
3 супени лъжици слънчогледово олио
1 чаена чаша брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
2 ванилии

пълнеж:
5 средно големи ябълки златна превъзходна, обелени /може да увеличите количеството на 7 ябълки/
около 6-7 супени лъжици захар
канела за поръсване на ябълките

пудра захар за поръсване или подсладена заквасена сметана

Покриваме дъното на тавата с хартия за печене. Равномерно покриваме цялото дъно с обелените и настъргани на ренде ябълки. Поръсваме ги със захарта и канелата.

Приготвяне на тестото

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, разбъркваме внимателно. Добавяме и пресятото брашно с бакпулвера на няколко пъти, като след всяко добавяне разбъркваме внимателно до поемане на брашното.
Изливаме тестото върху настърганите ябълки, така че да няма непокрити ябълки.

Печем на 160С с вентилатор или 180С без вентилатор за около 25 минути. Пробвайте с клечка.


Готовия блат обръщаме върху друго, достатъчно голямо парче хартия за печене, което сме поръсили с малко кристална захар. Отстраняваме хартията от блата, с която е печен. Навиваме на руло по по-дългата страна. Оставяме да се охлади напълно.
Аз разделих рулото на две части. Едната просто поръсих с пудра захар, а другата намазах с подсладена заквасена сметана. Рулото със сметана трябва да остане на стайна температура поне 1-2 часа, за да овлажни добре от сметаната.

 
постове тук и тук

# 222
  • Мнения: 10 874
Картофена запеканка и кюфтета с кашкавал от Sesylle

Картофена запеканка
Картофите се режат на тънко и подреждат в кръгла тава, във формата на слънце. Ако не ти се разправя, може и просто така да ги сложиш, реално е все едно. Simple Smile
Слагам ги да се запекат с олио и сол.
Заливка: 2яйца, 250мл. готварска сметана, фикс Маги четири сирена (може и без него, заменяш с царевично нишесте, или брашно 2с.л), натрошено сирене, подправки.
Когато картофите са почти готови заливам със сместа. Оставям да се запече и накрая поръсвам с настърган кашкавал.

Кюфтета с кашкавал: приготвям си стандартно кайма за кюфтета. Във всяко кюфте слагам по няколко парченца кашкавал. Пече се във фурна и с хартия за печене на дъното на тавата. Ако кашкавалът изтече, да може човек да си го изяде после. Simple Smile

постът тук

# 223
  • Мнения: 10 874
Пълнени чушки с булгур на Мъ℘♥Мяɣ

Импровизирам в плънката, последният път беше булгур 2 части + 1 част ориз + грах от консерва + моркови + гъби, а и бяло вино бях добавила, подправките са на вкус.

постът тук

# 224
  • Мнения: 10 874
Кифли, препоръчани от evil

Продукти:
250 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 ч.л сол
1 ч.л. захар
1 яйце
80 мл олио
около 500-550 гр брашно

1 яйце за намазване
80 гр масло от хладилника
сладка или солена плънка по избор

Приготвяне:
В топло прясно мляко разтворете мая, захар и 2 с.л. брашно. Оставете да шупне.
В пресято брашно добавете сол, леко разбито яйце, олио и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оставете го в топла фурна да втаса 30 мин.
Втасалото тесто разделете на топчета от 70 гр. Всяко разточвате на плот без брашно в елипсоидна форма, колкото можете по-тънко. От двете страни навивате на тънки фитили така, че в единия край да ги съберете в остра форма. Обръщате тестото наобратно, слагате желаната плънка и навивате на кифличка. Редете в тава с хартия. Без да втасват се намазват с леко разбито яйце, настържете хладно масло на едрото на рендето и печете в загрята на 180 градуса фурна.

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт