Искам да кажа ... (34)_27.04-03.05

  • 37 237
  • 985
  •   1
Отговори
# 840
  • Мнения: 10 547
Естел, купи си детски гащи!
Аз ходя с такива. Без смях и излишни подигравки, моля.

# 841
  • Мнения: 4 560
Те моите са подобни на детските, но сега си търся гащи за цикъл - големи, удобни и със здрав ластик.

# 842
  • Мнения: 22 036
Аз обичам секси бельо, но обичам и семпли модели. Тук, такива си купувам на Бонд, но и от България се обзаведох с много приятни гаши, безшевни и невпиващи се никъде.

# 843
  • Мнения: 16 080
Джулка, радвам се, че ви е харесало. Даун, Вебер съм го чела 100 пъти в университета и за пръв път чувам някой друг да я е чел.

# 844
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 399
Катя, абсолютно права си! Сиестата за испанците е свещенна. Имаше предложение да бъде премахната, поради икономически съображения. Такъв вой нададоха, наизвадиха какви ли не доводи. И си остана. В момента и мъжът ми е облагодетелстван от сиестата - обяд + следобедна дрямка  Grinning. Ама те си имат регламентирани почивки за закуска+кафе, за сиестата, за следобедното кафе...
Барселонци и околността са каталунци - първо и основно; е, хайде от тях да мине - и испанци. Ама от нямай как.
И тукашните не падат по-долу - Паис Баско си е Паис Баско  Wink.

Естел, в почти всеки магазин, който предлага българско бельо, може да намериш подобни модели. Поне в магазина, от който си пазарувам, когато сме си в България, съм виждала такива. Знам, че са производство на български фирми.

# 845
  • Мнения: X
Естел, купи си детски гащи!
Аз ходя с такива. Без смях и излишни подигравки, моля.
Точно такъв съвет щях да й дам .
 Естел , ако си толкова слаба ,колкото описваш няма как да ти станат нормални гащи - ти си за детска номерация.  Тези ще ги загубиш.
  Има си удобни боксерки и с хубави превръзки идея нямам как пък падат.

# 846
  • Мнения: 22 036
Жермен, на мен не ми падат, но напоследък не им е добро лепилото Sad. Аз ползвам предимно тампони, но за през нощта ми е по-удобно с превръзки.
(сори за натуралистичния пост).

# 847
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 129
Обещах да ви напиша моята рецепта за френска селска торта/медовик, която в тефтера на мама фигурира като Добуш торта (знам, знам, че не е!).

За блатовете:
4 яйца
2 ч. ч. захар (намалям малко захарта, много ми е)
2 с. л. течен мед ( препълнени)
4 с. л. олио или 1/2 пак краве масло (не съм правила с олио аз!)
2 ч. л. сода за хляб
1 с. л. какао
2 ч. ч. брашно (абе повече ми поема!)

Как я правя:
Медът, содата и маслото слагам на слаб котлон да се разтопят и после местя върху водна баня. Отделно разбивам яйцата и захарта ( не с миксер и не до бяло, просто ги обърквам добре) и ги добавям към сместа във водната баня. Добавям какаото и когато стане хомогенна смес с карамелен цвят, махам от котлона. Чакам да изстине много добре и чак тогава добавям брашното. Измесвам до меко тесто и оставям да почине половин-един час в хладилника.
Разделям тестото на топки - 6-7-8 на брой, зависи от диаметъра на формата също. Точа върху набрашнено дъно на тавичка и не местя! Разточвам до диаметър около 24 -25 см само, ако искате може и по-голям да го докарате, но ще трябва да са по-малйо блатовете. Не ги правете мн тънки, стават прекалено трошливи! Пека в умерено загрята фурна, но следя, защото изгаря много бързо.  Като извадя, докато е още мек блатът очертавам/изрязвам по тортената форма и отлепям с нож внимателно от горещата повърхност. Чак като поизстине, местя в друг съд блата! Пипкаво е печенето на блатовете, защото аз редувам само две тавички за печене и с това изстиване и измиване+ подсушаване си е играчка.
Моята форма събира само 5 блата на височина, предполагам, че повечето са така. Вчера ми останаха 2, но домашните не ми се разсърдиха и ги хрупнаха като бисквитка! Simple Smile

Кремът е като от блога Вкуснотека: http://www.vkusnoteka.bg/2013/11/blog-post_5.html?m=1
Ето как точно го приготвих вчера:
Разбих с миксера 2 големи кофички заквасена сметана с 8-10 с. л. кристална захар.
Една опаковка 200 мл течна сметана (по принцип ползвам от Лидл, но вчера взех на Elle&Vire, животинска - много е хубава)
Разбивам течната сметана и я добавям в другата като бъркам внимателно с шпатула, не с миксер.

Редя във формата блат, крем, лъжичка-две сладко (от боровинки само съм ползвала досега май) и пак блат, крем, сладко. Завършвам с крем. Оставям за час-два в хладилника и после измазвам отново цялата торта с крем. Посипвам цялата със ситно смлени орехи. Наистина беше много вкусна. Има само две парчета останали след обяда!   Embarassed

Ако има някой въпроси, да не се притеснява да ме пита. Аз не съм кой знае какъв кулинар, но тортата ми се получава вече няколко пъти. Ако съм писала твърде подробно, то не е защото ви подценявам, а защото някои неща си ги усъвуршенствах постепенно с времето и ако някой не се е сетил, да мога да съм му полезна.

Бон апети за здравето на моя Бориско!  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 02 май 2015, 19:31 от elleni

# 848
  • Мнения: 6 496
Благодаря Елени  Hug
Да са живи и здрави всички именици   bouquet

# 849
  • Мнения: 4 560
Елени, прати рецептата на Бубанка да я сложи в готварската книга.
Честит имен ден и на твоето момче!

# 850
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 129
Благодаря, Естел!

Ще изпратя рецептата, но тя темата май вече не се поддържа!  newsm78

Може ли някой да я изпрати вместо мен или да ми даде линк към профила на Бубанка, защото пиша през мобилната и търсенето на профил ми е много трудно!  Blush

# 851
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Елени, а как така точиш върху набрашнено дъно на тавичка newsm78 Обръщаш я с дъното нагоре ли?
А за да си спестиш миенето и подсушаването на тавичките не може ли да ползваш хартия за печене? Аз върху хартия ги пека.
И още един въпрос - за захарта - 200 г в тестото и още 8-10 лъжици в сметаната ли?

Честит имен ден на всички, които празнуват!
Честито и на наш Борил!
Всички да са живи и драви!

Борис е едно от трите ми любими мъжки имена.

Янечек, все едно нашия пазар си описала. Само дето салатите не са оклюмали, но пък търговците са много люти - гледат лошо, не дават да избираш и се ядосват, че не купуваш, но не правят нищо, за да те спечелят като клиент.
Язък за хубавите пазари!
Беше едно от удоволствията ми преди години да пазарувам - да си избирам, да пълня очите си с всичката  тази разноцветна красота на плодородието - обожавам гледката на купищата плодове и зеленчуци.
А сега тази радост секна - вече ми е неприятно да ходя на пазара. Толкова са изнервени и зли търговците, че ако случайно питаш за цената, а има етикет (който не си видял) веднага използват
възможността да ти набият канчето - или саркастично процедено през зъби "има етикет" или даже пък грубо - " а бе слепи ли сте, толчав етикет съм сложил?!"
Усещането ми е, че мразят клиентите и им доставя удоволствие да се държат грубо. 
Много жалко, защото би могло да е удоволствие и за двете страни.

Последна редакция: сб, 02 май 2015, 19:48 от svetal4o27

# 852
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 129
Светълчо, да, върху дъното! Simple Smile
Не мога върху хартията, пързаля ми се, опитвала съм! Може да има чалъм, но не съм го открила! Simple Smile

За захарта - да, така е по рецепта! 2 чаши в тестото и половин чаша в крема. Аз слагам чаша и половина в тестото и 8 или 10 лъжици в крема (зависи от лъжиците, ама и опитвам).

# 853
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Не, аз имам предвид да печеш върху хартия, не да  разточваш.
А ти печеш кората върху дъното ли newsm78

# 854
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 129
Да, точа върху дъното! То тестото е меко, много меко, абсурд да го преместя след като е разточено. Затова казвам, че се точи директно върху повърхността за печене. И в други рецепти съм го чела това, и за Медовик, и за Добуш.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт