Ваксините:ПолЗата или Вредата от тях?

• 25 626
  • 356
  •   1
Отговори
# 30
Антиваксинационните движения-"Алиса в страната на чудесата". Или защо не бива да бъдем наивни.

С началото на редовните ваксинации започва и историята на анти-ваксинационните "движения". Всички желаем да чуем критичен глас. Това не значи обаче, че ние сме загубили своето чувство за реалност, критичност и мярка. Разликата между течението на привържениците на ваксинацийте и тези, които ги отричат е че, последните се стремят не към усъвършенстване на ваксинационните практики и схеми, а към тоталното им премахване без да разполагат с работещо алтернативно решение.
Нека проследим с данни резултатите от "дейността" на разни антиваксинационни активисти в отделните страни. За пример ще вземем борбата срещу цялата противококлюшна ваксина и "резултатите" от тази борба. За улеснение разделяме страните, които ще коментираме на 2:
*Тези, запазили ваксинационните си програми и схеми-1 група
*Тези, със засегната имунизационна програма от "движенията"-2 група

1 група-Унгария, Бивша Източна Германия (Източни провинции),Полша, САЩ.

->>Унгария-пример за много добър противо-коклюшен контрол. Контрола върху разпространението на коклюша е започнало от 1931. Имунизацията с цяла коклюшна ваксина-от 1955 без прекъсване. Покритие на населението близо до 100%. В резултат заболеваемостта от 100 на 100.000 в преваксинационната ера пада до <1 на 100.000 и остава така вече 30 години.
->>Източни провинции на Германия-през 1989 покритие 95%. За периода 1980-1990 имат само 1 до 2 случая коклюш за година. За контраст в Западната част, където коклюшната ваксинация не бе поголовна случаите са около 100 на 100.000 годишно. Две страни съседни и с еднаква култура и обичаи, начин на живот и манталитет, а толкова различни резултати.
->>Полша-От 1960 задължителен имунизационен контрол с 95% покритие. В пре-ваксинационната ера-100-200 случая на 100.000. След-ваксинационната ера-1 на 100.000.

->>САЩ-До 1981 ваксинационните практики бяха последователни. След това, поради излизане на книгата " A Shot in the Dark" на един анти-ваксинационен "експерт" започва тенденция към ограничаване на пертусисната ваксинация. В резултат обаче на мощни педиатрични организации, разяснителни предавания, общуване с експерти, страничният ефект на "анти-ваксинационните" движения бе извънъредно ограничени.

продължение...

# 31
"Желая ви вси4ко най хубаво и да zнаете,4е Ще дойде ден,когато Ще ви тьрсят не zа добро."
-Ами  че то мен и сега не за добро ме търсят по цял ден-само болни дечица, кашлят, с температура, повръщат...е тези неща не са за "антимедицински" експерти. Става горчиво в устата...

# 32
"В резултат обаче на мощни педиатрични организации, разяснителни предавания, общуване с експерти, страничният ефект на "анти-ваксинационните" движения бе извънъредно ограничени."

Благодаря ви zа раzкритието ви zад кого стоите и кой стои zад вас.

# 33
"Благодаря ви zа раzкритието ви zад кого стоите и кой стои zад вас."
-никакво "разкритие" там просто няма. Ако Вие четете евангелието както дяволът, то това си е Ваш проблем

# 34
Преz цялата дискусия никьде не сьм споменал дали сьм ЗА или ПРОТИВ ваксините.
От вьпросите,които ви zадавах,се полу4и Гуzен негонен бяга.

Нека вси4ки си направят иzводи.

# 35

Много подло е да искате да си правят изводи неспециалисти-майки, за които една голяма част от спора ви е пълна мъгла-и като терминология, и линкове, и...всичко.
Запозната съм със "Световната конспирация" като книга и спорът за мен лично премина в тази плоскост.  Rolling Eyes
Не мисля, че е честно да ни вземате за арбитри!!!!!! Stop

# 36
  • Sofia

в случая обаче е важно да се изкаже мнение ЗА или ПРОТИВ ваксините сте, защото в противен случай дискусията губи смисъл

# 37
Ще направя малко отклонение, за да поясня допълнително някой неща във връзка с тимерозал-а (консервант на базата на живак) добавян в някои ваксини. Тази тема, както и темата за връзката "аутизъм-ММР" е любима на "активистите" от антиваксинационните движения".

Защо и за какво се ползва тимерозал?
Тимерозал е живачен консервант въведен в практиката от Ели-Лили през 30-те години. Той съдържа 49.6% живак, който в организма се метаболизира. Като концентрация във ваксината тимерозал-а винаги е отговарял на изискванията на United States Pharmacopeia. Добавя се за да ликвидира растежа на микроорганизми и гъби в мулти-доза ваксинационни флакони. Тези флакони съдържат много дози в една опаковка и при многократно използване има значим риск от замърсяване на съдържимото. Във ваксината, тимерозал е в концентрация 50мкг на 0.5 мл, което отговаря на 25 мкг живак на доза ваксина от 0.5 мл.
На три последователни научни форуми през 10/1999,06/2000, 07/2000 темата за тимерозал във ваксините бе широко обсъждана в САЩ. Не се намериха факти или връзка между тимерозал и предизвикани заболявания. Въпреки това, се прие мнението, че с оглед намаляване излагането на децата на допълнителни дози живак, и с оглед на това, да не се дават поводи за компрометиране на важни ваксинации от некомпетентни лаици, "експерти", "движения", ФДА ще насърчава по всякакъв начин избягването на употребата на тимерозал във ваксините.

Резултат от всичко това:

*Хеп.Б ваксината е тимерозал-free от 2000.
*Хиб ваксината от 2000 година също е тимерозал-free.
*ДТаК се предлага или като тимерозал-free (Tripedia-Aventis) или с редуцирано тимерозалово съдържание под 0.5мкг/доза.
*ММР, Имовакс, Превенар-изобщо не са съдържали тимерозал-за тях въпрос изобщо не става.
Пълното изхвърляне на тимерозал от ваксините, които го съдържат като консервант, е и тема на производствен процес и възможности. И на технологични възможности на съвременният етап на развитие. Не е прищявка или каприз на някой да слага в някои ваксини живачен консервант.

На крещящите от "анти"-движенията може да се каже-

"Дайте днес работещо решение за консервантите, което да отговаря на строгите изисквания за некомпрометиране на ваксината от външни фактори! Имате ли го? Като го нямате, заповядайте следващият път с по-свежи идеи. От крясъци нямаме нужда!"

Някои пунктове в допълнение:

*тимерозал се използва от 1930-не са докладвани официално и достоверно никакви странични ефекти.
*тимерозал-а във ваксините е ethlymercury-вещество с различни химични характеристики и риск. Това шоумените от "анти"-"движенията" не го споменават, за да може всичко да се отнесе под един знаменател и да се направят желаните изводи.
Най-разпространената практика на някои "експерти" или шоумени е когато прочетат списъка с консерванти, съдържащи се в една ваксина да правят пряки аналогии със същото вещество, което са намерили в някоя популярна енциклопедия. Тоест етил-живак НЕ Е РАВНО НА ОБИКНОВЕН живак. Нито алуминиеви консерванти под формата на алуминиеви соли са равни на чист алуминий...
*Живака, особено в някой райони на САЩ се намира в огромни количества в околната среда като промишлено замърсяване. От друга страна редица храни са с повишено живачно съдържание.Живак се съдържа също и в козметика, локални контрацептиви,вода за пиене. Тоталното живачно съдържание, което се открива у някои индивиди завишено, отразява и тези фактори. Незнайно защо "анти"-"движенията" искат и забелязват само нищожните концентрации живак като консервант във ваксините. Умишлено или преднамерено??
*живака се излъчва от организма за около 2 месеца. Теорията на анти-движенията за кумулация на живачните дози от ваксините е несериозна. Високите концентрации живак, намерени у някои деца, отразяват допълнителни източници на прием на живак!
*Акт-Хиб, която бе също често атакувана заради тимерозал предпазва около 15.000 случая бактериален менингит на година и около 400-500 смъртни случая за същият период. Ако се сметне това от 1990, когато ваксината рутинно се използва-225.000 случая и 7500 смъртни случая.

Смешниците от "анти"-"ваксинационните" движения не казват нищо по тези въпроси. Защо?? Защото в преследване и удовлетворяване на лични амбиции здравето на децата НИ за тях не е толкова важно.
ВАЖНОТО Е ДА СЕ УДАРИ СИСТЕМАТА! да се вдига шум, да се сеят конспиративни теории и инсинуации... И колкото по-често се повтаря една лъжа, те смятат да я пробутат за истина.

http://www.fda.gov/cber/vaccine/thimerosal.htm
Добро четиво с много аргументирана информация.

Последна редакция: нд, 05 мар 2006, 12:37 от Birdie

# 38
  • София
Здравейте Christian и Birdie. Уважавам мненията и на двама Ви, но мисля, че спорът стана личен и безпредметен. И както писаха и други майки повече ни обърквате, отколкото  ни помагате да изберем най-доброто за децата ни. Затова бих искала да помоля и двама Ви като защитавате избраната от вас позиция да пишете с думи прости и ясни, та и такива непросветени по тези въпроси като мен да разберат нещо.
Аз имам един конкретен въпрос, който ме тревожи и ще се радвам ако ми отговорите. Отнася се до ваксината ДТК (тази,която е отпусната от здравната каса и най-масово прилагана в БГ без дори да ни уведомят педиатрите какво точно съдържа), интересува ме дали съдържа и в какво количество точно дискутирания от Вас тимерозал? И изобщо има ли опасност дори и минимална от тази ваксина?
Благодаря Ви предварително

# 39
" И изобщо има ли опасност дори и минимална от тази ваксина?"

Всяка ваксина крие риск от лек страни4ен ефект до фатален смьртен иzход.Широка палитра.
И това не може да го прецени или zнае предварително ваШия педиатьр,Освен ако няма вра4ески дарби.

Неzная zа коя ваксина става дума то4но и какво пиШе на опаковката й.Иzискайте както бележката на опаковката,така и zадавайте вьпроси колкото се може пове4е на лекарят който Ще я бие.Но го направете след като  я е бил,zаЩото после е ве4е кьсно.

Тук Ще отговоря на Бьрди

Благодаря zа хубавата и ценна информация zа Тимероzала или Тиомерzал,все едно.
Тя беШе zа вси4ки родители като полеzно 4етиво,надявам се.Има оба4е някои неЩа,които са написани неясно или по то4но са индивидуално окрасени и не отговарят на истината.

Аz не сьм активист от антидвижение.Правите си zаклиу4ение беz никой да ви гони zа оправдание или да оспорва ваШите вьzгледи.

"Той съдържа 49.6% живак, който в организма се метаболизира."
Ако има тук някой химик или биохимик Ще ви каже 4е живака не се метаболиzира,а се наслагва,т.е.натрупва.Най ве4е в моzька и костите.Една 4аст се иzхвьрля от бьбреците,zа тяхно неЩастие.

"Като концентрация във ваксината тимерозал-а винаги е отговарял на изискванията на United States Pharmacopeia."
Коя майка се интересува от иzискванията на "ала бала" и zаЩо теzи иzисквания трябва непременно да отговарят на доброто желание да се zапаzи zдравето на децата ни?Кой обикновен гражданин може да проследи някакви иzследвания с то4ност дали отговарят на теzи условия,ако не е от бранШа?

"Добавя се за да ликвидира растежа на микроорганизми и гъби в мулти-доза"
В 4овеШкия органиzьм има много микроорганиzми,беz които не можем да сьЩествуваме.Те Ще бьдат ли zасегнати от таzи доzа в ваксината?Има ли иzследване,4е това е иzклиу4ено като вероятност?

"тимерозал се използва от 1930-не са докладвани официално и достоверно никакви странични ефекти"
Искам да ви напомня,4е страни4ни ефекти от ваксини се докладват ПО ЗАКОН от 1988 години.За периода от 1930 до 1988 не може да има страни4ни ефекти zаЩото не е докладвано zа тях.За тоzи период опитите с ваксините вьрху населението са най не4овеШкото zлодеяние.

"На три последователни научни форуми през 10/1999,06/2000, 07/2000 темата за тимерозал във ваксините бе широко обсъждана в САЩ. Не се намериха факти или връзка между тимерозал и предизвикани заболявания. Въпреки това, се прие мнението, че с оглед намаляване излагането на децата на допълнителни дози живак, и с оглед на това, да не се дават поводи за компрометиране на важни ваксинации от некомпетентни лаици, "експерти", "движения", ФДА ще насърчава по всякакъв начин избягването на употребата на тимерозал във ваксините."

Някои хора като про4етат "нау4ни форуми" и гледат с отворена уста.В слу4ая става вьпрос zа Няколко Фарма фирми,които приzвеждат ваксини с тиомерzал.Една от тях Глаксо Смит.
Отна4алото ми креЩяхте,4е в околната среда имало пове4е живак,а сега пиШете моето мнение  като мнение на "нау4ните форуми",да нямало втори4но натоварване...Може ли да ви раzбере 4овек....
А пьк и друго не раzбирам.Толкова да са се уплаШили теzи моЩни фарма концерни от едни жалки "активисти,лаици и движения",4е  се полу4и    "ФДА ще насърчава по всякакъв начин избягването на употребата на тимерозал във ваксините"
"
"Не е прищявка или каприз на някой да слага в някои ваксини живачен консервант."
Преди 2000 години като приЩявка ли да го приемаме?

Да се смея ли,да пла4а ли? Thinking

"етил-живак НЕ Е РАВНО НА ОБИКНОВЕН живак. Нито алуминиеви консерванти под формата на алуминиеви соли са равни на чист алуминий"

Вие zнаете ли какво е ОБИКНОВЕН ЖИВАК( както вие си го нари4ате) и дали той е отровен?
Я виж ти,zа прьв пьт се споменаха алуминиевите соли.....Много интересно. bowuu

"живака се излъчва от организма за около 2 месеца. Теорията на анти-движенията за кумулация на живачните дози от ваксините е несериозна. Високите концентрации живак, намерени у някои деца, отразяват допълнителни източници на прием на живак!"

Не вярвах,4е така нескрито можете да льжете или може би неzнаете...Става вьпрос zа колко време и дали иzобЩо живакьт се отделя 100% от органиzма.
А пьк в следваЩото иzре4ение,zа намерените високи доzи се докаzва противното,т.е,4е живакьт се наслагва (Щом могат да го установят у теzи деца) Tired

Много интересна логика и zаклиу4ения може да си направи 4овек.... newsm78

"Живака, особено в някой райони на САЩ се намира в огромни количества в околната среда като промишлено замърсяване. От друга страна редица храни са с повишено живачно съдържание.Живак се съдържа също и в козметика, локални контрацептиви,вода за пиене. Тоталното живачно съдържание, което се открива у някои индивиди завишено, отразява и тези фактори."

Поредния опит zа иzмькване.Само 4е да диШам жива4ен вьzдух или да полzвам жива4ен крем,никой не ме кара или не ми прави постоянна реклама,или дори да ме кара да плаЩам глоби ако не искам да пия жива4на вода.Тук става вьпрос zа имуниzации,или по скоро ВАКСИНАЦИИ,zаЩото ако бяха ИМУНИЗАЦИИ,Щяха вси4ки хора след имуниzация да стават 100% имунни.Както работи имунната система.На 100%.А както zнаем,една ваксина не води до 100% имунитет.При рубеолата това са бледи 50%.Ами то процента да се zараzя е по мальк от 50.

И благодаря ви от името на публиката,4е раzяснихте кьде оЩе се слага живак,zа да може да се иzбягва от желаеЩите.

"Акт-Хиб, която бе също често атакувана заради тимерозал предпазва около 15.000 случая бактериален менингит на година и около 400-500 смъртни случая за същият период. Ако се сметне това от 1990, когато ваксината рутинно се използва-225.000 случая и 7500 смъртни случая."

Ако става zа глобални данни,(zа което сверих токуЩо) бройката е по малка от 1 процент.

Иzраzьт "4есто атакувана" е много интересен.От кого се атакува и на какво ниво?Как теzи "атаки" стигат до уШите на преоиzводителите,та 4ак ги карат и форуми да свикват....Твоите думи или теzи на ПеШо от еди кое си село,който недоволствал zа някаква си ваксина,няма да бьдат 4ути Naughty
Атаките на така наре4ените от вас "жалки активисти" са нау4ни работници,биолоzи и биохимици,стотици лекари и гентехнолоzи,които виждат противоре4ия и иzмама.

"Смешниците от "анти"-"ваксинационните" движения не казват нищо по тези въпроси. Защо?? Защото в преследване и удовлетворяване на лични амбиции здравето на децата НИ за тях не е толкова важно."

Вие наистина ли неzнаете zаЩо мьл4ат след буря? Да ви кажа тогава.ЗаЩото полу4ават zаплахи от най долен род.ЗаЩото на много от тях фамилиите им биват малтретирани и иzнудвани.

Искам да zнам едно
Кои са теzи ли4ни АМБИЦИИ на активистите (вси4ки с минимум магистьрска степен) ,които zамрежват о4ите им и zдравето на децата ни,както и на техните деца,да остава на zаден план? Thinking

Една ваксина (все едно коя) струва между 28 и 60лв. В БГ има около 700 000 деца от 0 до 7 годиШна вьzраст.Ако ви слуШат zа важността на "купете си ка4ествени ваксини"
се полу4ава следното.
вzимам 28 лева zа пример,zа 700 000 деца,прави 19 милиона и неЩо лева.Това е zа един пьт,zа една ваксина.За вси4ки опреснителни ваксини преz детските години,както и ако вzемем само "ка4ествени ваксини" се полу4ава една сума,която не иzписва калкулатора ми.
Неzнам някой "жальк активист" да има подобна облага.  Rolling Eyes

Вие постоянно цитирате страницата на ФДА.С тях ли кореспондирате 4есто?

# 40
Здравейте Christian и Birdie. Уважавам мненията и на двама Ви, но мисля, че спорът стана личен и безпредметен.
Аз имам един конкретен въпрос, който ме тревожи и ще се радвам ако ми отговорите. Отнася се до ваксината ДТК (тази,която е отпусната от здравната каса и най-масово прилагана в БГ без дори да ни уведомят педиатрите какво точно съдържа), интересува ме дали съдържа и в какво количество точно дискутирания от Вас тимерозал? И изобщо има ли опасност дори и минимална от тази ваксина?
Благодаря Ви предварително
Не, не е личен спора. Във въздуха се изстреляха лични мнения и квалификации относно темата която съм започнал и поддържам с доста усилия и абсолютно безкористно. За съжаление щом се обсъждат теми в специализирани полета не е възможно да се пише на съвсем прост език, понеже терминологията си има своето значение и тяжест.
Знаейки капана на специализираният език, не исках да навлизам в специални полета, освен дозови режими,показания и други елементарни неща необходими за промоция на ДОБРИ ваксинационни практики.
Аз съм професионалист обаче и познавам материята за която пиша много добре. Това го чувства и госта Кристиян на гърба си, особено ако се съди по последните му "неопределени" постинги. Какво да се прави-фактите говорят...

За Бг ДТК нямам абсолютно никаква информация-нито за съставките, нито кой я прави, нито какво съдържа. Ако се съди по страничните ефекти, които дава, не е особено добра.

# 41
"Неzная zа коя ваксина става дума то4но и какво пиШе на опаковката й.Иzискайте както бележката на опаковката,така и zадавайте вьпроси колкото се може пове4е на лекарят който Ще я бие."
->>простете, но щом съветвате майката да чете бележки от опаковката и не знаете за коя ваксина става реч ( а майката пише че се интересува конкретно за ДТК) не мисля че имате тежест да коментирате тази тема тук...

"Ще ви каже 4е живака не се метаболиzира,а се наслагва,т.е.натрупва.Най ве4е в моzька и костите.Една 4аст се иzхвьрля от бьбреците,zа тяхно неЩастие."
->>Не сте схванали мисля основни неща. Ще повторя пак.
Тимерозал съдържа ethyl mercury, който е структурно РАЗЛИЧЕН от methyl mercury.methyl mercury се съдържа в риба, кърма. По този начин децата се излагат на контакт с ethyl mercury на редки инжекционни интервали, докато чрез кърменето например получават methyl mercury за дълъг, постоянен и продължителен период от време.
Едно добро проучване по тази тема е това:
Pichichero ME, Cernichiari E, Lopreiato J, and Treanor J. Mercury concentrations and metabolism in infants receiving vaccines containing thimerosal: a descriptive study. Lancet 360:1737-1741 (2002). Това изследване измерва живачните нива от кръв, урина, фекалии на деца до 28 дена след ваксинация.
От него произлизат следните заключения:

*Кръвните живачни нива са стабилно под изискванията за съдържание на methyl mercury за всички деца, включени в изследването.
*Живака се излъчва от кръвта на децата по-бързо отколкото това се е мислело, вземайки за база свойствата на methyl mercury.
*Децата излъчват значително количество  живак с изпражненията, изчиствайки се по този начин.

Тези резултати показват, че съществуват различия по начина по който се разпределя, метаболизира и излъчва methyl mercury в сравнение с тимерозал.

Това изследване е известно като Анализ Рочестър и е публикувано в  The Lancet 360:1737-1741 (2002) Ноември.

"Коя майка се интересува от иzискванията на "ала бала" и zаЩо теzи иzисквания трябва непременно да отговарят на доброто желание да се zапаzи zдравето на децата ни?"
-> "ала-бала" не е език, отговарящ на сериозно медицинско лице, за каквото се представяте.

За научните форуми пак не сте разбрали добре. Като медицинско лице би трябвало да имате повече опит в бързо четене и схващане.
ФДА признава, че живака, който се приема чрез ваксината увеличава общото натоварване с живак в първата година от живота. От там и препоръките да се ограничи или изхвърли, ако може. Вие когато си купувате кола знаете ли какви дефекти ще покаже и кого ще убиете, возейки го с нея? По същата логика Вие се явявате убиец на съпътника си... Елементарно...

"Не вярвах,4е така нескрито можете да льжете или може би неzнаете...Става вьпрос zа колко време и дали иzобЩо живакьт се отделя 100% от органиzма."
->>прочетете публикацията в Ланцет. Ако имате нещо опровергаващо я-дайте го!

"Само 4е да диШам жива4ен вьzдух или да полzвам жива4ен крем,никой не ме кара или не ми прави постоянна реклама,или дори да ме кара да плаЩам глоби ако не искам да пия жива4на вода."
->>Ами ако си мислите, че Вие знаете какво пиете и консумирате...Пак наивни неща говорите...

Абе човече ти не разбра ли, че ние сме по заинтересовани И ОТ тебе да работим с качествени ваксини? с по-малко странични реакции, с по-добър ефект, по надеждни. Ти като работиш интензивна медицина, колко лекарства даваш на болните си без нужда... Колко пъти си излязъл извън вена, слагайки субклавиа абокят, колко пъти са ти умирали болни в ръцете от грешни решения или от твоята неопитност? Колко несигурен си бил в трудни моменти?
На педиатрията ли взе да изкарваш всичките световни грехове??

Последна редакция: нд, 05 мар 2006, 23:37 от Birdie

# 42
Ве4е няма да коментирам постнга ви.

Ето ви една страница да ви напомня какво можете да при4ините на следваЩото дете....
Страницата не е zа хора с слаба психика.
http://www.bt.cdc.gov/Agent/Smallpox/vaccineimages.asp

# 43
Абе човече, виж какви линкове даваш:

*едното касае дете с левкемия
*другото е случайна инокулация
*третото е дете с имунен дефицит
*четвъртото е Eczema vaccinatum in an unvaccinated contact to a vaccinated sibling-касае се за изобщо неваксинирано дете...

Това е специална казуистика-за нея си има специален план на поведение и изобщо не касае общата ваксинационна практика...

Ти май съвсем се обърка...Оставям те на мира...

# 44
Christian, защо не си отвориш друга тема, "Антиваксина" например?.Вашият писмен двубой само ни обърква.

Общи условия

Активация на акаунт