Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 458
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 2 152
. Получи се желирано, дори имаше вакуум и едва го извадихме. В подправките имеше и чесън и ми прилича на салам Камчия Simple Smile Няма да остане!

Прилича сигурно, но си е месо и си е полезно, и истинско.
Ако знаеш какво има в салама Камчия, просто ще хукнеш да бягаш само при вида му ...

# 466
  • Мнения: 12 382
Пилешка шунка с натурални маслини Каламон:


Направена е изцяло с месо от гърдите (две пеперудки), подправена е само с черен пипер, 3 ч. л. хим. сол, 1 ч.л. захар, обезкостих 10-тина маслини и ги оставих на едро. Под ръка имах направен чай от мащерка и реших за течност да сложа от него - около 100 мл., не мога да определя дали се усеща. Отлежава около 30 часа. Хареса ни, стегната, реже се лесно и позволява да е на много тънко, не е много суха, както се опасявах.

# 467
  • София
  • Мнения: 13 702
Сиси, това дотук е най-красивата шунка в темата  Mr. Green Hug
Надявам се да е вкусна!

# 468
  • Мнения: 12 382
Vache, е, чак пък най-красивата, като цяло доста красоти вече се показаха! А и толкова набързо я снимах, даже не се постарах да я нагласа.. Simple Smile Но благодаря за комплимента! Embarassed Вкусна е, да. С тези маслини е малко по-различен вкуса, досега бях правила само със зелени. Много ни хареса и опитът с кисели краставички и ще бъде повтарян. Peace

# 469
  • София
  • Мнения: 13 702
Vache, е, чак пък най-красивата, като цяло доста красоти вече се показаха! А и толкова набързо я снимах, даже не се постарах да я нагласа.. Simple Smile Но благодаря за комплимента! Embarassed Вкусна е, да. С тези маслини е малко по-различен вкуса, досега бях правила само със зелени. Много ни хареса и опитът с кисели краставички и ще бъде повтарян. Peace

Ааа, не, не.. категорична съм! В моите очи това изглежда така, че ми иде да си отрежа парче веднага  Wink Предвид, че домашната шунка ми харесва по-малко от купешката това си е направо свръхкомплимент  Mr. Green
С маслинки и аз правих и ми хареса. Но все свинска. Не съм пробвала само пилешка. Сега има едни контрафиленца пилешки на добра цена в магазин наблизо, ще взема да купя и да опитам. Те седят сочни...

# 470
  • Мнения: 12 382
Не съм пробвала само пилешка. Сега има едни контрафиленца пилешки на добра цена в магазин наблизо, ще взема да купя и да опитам. Те седят сочни...
И аз досега все с контрафиленца съм правила и изцяло пилешка, и с 20% смляно свинко месо, но за пръв път направих само с бяло месо. Въобще пилешката шунка винаги ми се получава перфектна, добре се пресова, реже..

# 471
  • Мнения: 2 391
Изпуснах ви. Поздравления за всички опити!

# 472
  • Мнения: 13 131
Пилешката по колко време се вари? Сррахотно изглежда Simple Smile

# 473
  • Мнения: 12 382
Пилешката по колко време се вари? Сррахотно изглежда Simple Smile
Аз лично с всички видове шунки процедирам по един и същ начин. При мен времето обикновено е най-много 1,30 мин., като след изключване не я вадя веднага от водата, защото тенджерите ми са Цептер и задържат още дълго температурата, така че реално си стават пак около 2 часа.

# 474
  • Мнения: X
Да питам скоро засичали ли сте по сайтовете тези металните шунковари?

# 475
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 681
Хайде и аз при вас. Отскоро имам Тескома, но за снимка не остана нищо.  Grinning
Някъде в рецептурната книжка прочетох за зеленчуков тарин, който може да се прави в шунковара. Някой пробвал ли е?

# 476
  • София
  • Мнения: 8 502
Да питам скоро засичали ли сте по сайтовете тези металните шунковари?

В амазона няма ли ги?
- - - - - - - - - - - - - -
Бонгоооуууууу ползвах едното ти приспособление, късно тая вечер или утре ще вадя шунката и ще ти кажа каква е авата.

# 477
  • Мнения: 2 152
давай да видим ....

# 478
  • София
  • Мнения: 8 502

Чакай - сега се охлажда в шунковара, утре мисля да я вадя и ако се сетя ще я снимам

# 479
  • София
  • Мнения: 8 502

Пилешка шунка. Пилешки гърди и пилешки бутчета (съотношение 70:30), индийско орехче, сол, захар, черне пипер и мляко. Правена е с иноксовия шунковар ... НО! ... половин доза. Направиха ми редуктор, който ми позволява да ползвам шунковара за половин доза.

- Пилешки гърди - към 950  грама;
- Пилешки обезкостени бутчета - към 300 грама;
- Прясно мляко - 200 мл (слага се повече, щото пилешките гърди са много сухо месо);
- По една кафеена лъжица индийско орехче и червен пипер;
- 20 грама готварска сол;
- 7 грама захар.

Бутчето е смляно в чопъра и после с нарязаните на много малки парчета гърди е омесено с другите съставки. 48 часа зреене в шунковара. Два часа и 20 минути варене в шунковара. Шоково охлаждане и в хладилника поне за 12 часа.

Последна редакция: вт, 27 окт 2015, 12:06 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт