Продукти:
2 средни тиквички (може да се заменят с пресен спанак или броколи)
2 големи моркова
10 големи пресни гъби (може и без тях)
връзка пресен лук (или голяма глава стар)
връзка пресен копър (или 2-3 супени лъжици сух копър)
200 грама сирене
200 грама моцарела, гауда или кашкавал
200-300 грама кисело мляко с лъжичка сода вътре
3-4 яйца
100 мл. олио/зехтин
Зеленчуците , сиренето и кашкавала настъргани на много ситно, объркваме всичко в голяма купа, ако сместа е много водниста добавям и няколко супени лъжици галета. Можете да добавите сол, ако прецените.
Пека във форма за кекс с подвижни стени и с хартия за печене, на умерена фурна до хубаво зачервяване. Пекла съм и във форми за мъфини - екстра става.
За много месоядни - може да добавите към сместа и нарязано на ситно пилешко, шунка или бекон. Могат да се добавят и други сирена, все става добре.
Поднасям като самостоятелно блюдо с млечно-чеснов сос (или сос на основа заквасена сметана или кисело мляко с подправки). Топло или студено - все е вкусно.
Добавям - от тази смес ми стават 2 кекса с дебелина около 3 см. в кексова форма с диаметър 24 см.
Ако успея да снимам читаво разрязано парче, ще го покажа.
Ето парче, можеше да го попека още десетина минутики: