*Тавата, която съм ползвала е с диаметър 30 см.
Необходими продукти:
1 пак. (от 500 гр.) кори за баница
200 мл. олио, масло или смес от двете 1:1
За плънката:
3 яйца
300 гр. сирене
230 гр. кисело мляко
½ чаена лъжица сода бикарбонат
За заливка:
50 мл. вода, с която се изплаква купата от плънката
200 мл. прясно мляко
2 яйца
½ чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Пригответе плънката: Содата се разтваря в киселото мляко. Добавят се разбитите с вилица яйца и натрошеното сирене. Размесват се до получаване на еднородна смес.
Дъното и стените на тавата, която ще бъде ползвана се намазват с част от предвидената мазнина. Ако оформяте баницата вита: Всяко руло се оформя от 2 бр. кори. Първата кора се наръсва с мазнина. Покрива се с втората кора, която се наръсва с мазнина и 2-3 супени лъжици от плънката. Завиват се на руло от към широката част на корите. Рулото се завива на охлюв и се слага в центъра на тавата. С останалите кори се процедира по същият начин (наръсват се с олио, с плънка и се навиват на руло), след това се завиват около първото руло поставено в центъра на тавата.
Ако ви е останала малко плънка или мазнина може да ги добавите към заливката. Купата, в която е била плънката се изплаква с около 50 мл. вода, която се смесва с останалите продукти за заливката. Всичко се разбърква добре и баницата се залива с получената смес. Тавата се разклаща, така че заливката да се разлее из цялата баница. Пече се в предварително затоплена на 175-180˚С фурна за около 40-50 минути или докато се зачерви приятно.
постът тук