Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2015, 23:52 ч.

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 153 321
  • 629
  •   1
Отговори
  • Плевен
  • Мнения: 8 750
В началото беше... Лиляна, която "улови" общото настроение, че има нужда от тема за свободни разговори. Място, където всеки може да сподели какво го вълнува, без задължително да има дискусионен момент, дебати и коментари. Така през септември се роди темата "Искам да кажа...", и бързо се превърна в любимо място за споделяне на какво ли не. Разбира се, и на... рецепти    chef

Идеята да се съберат рецептите на едно място, дойде пет месеца по-късно, при наличието на вече 20 (двадесет!!!) теми. Това означава, че събирането на рецептите може да отнеме малко повече време, но с помощта и съдействието на всички заинтересовани, надяваме се, ще се получи една сериозна, но и вкусна "Готварска книга".

Независимо дали са лесни или трудни, рецептите се отличават с една много важна обща черта - изпробвани са многократно от пишещите в темата, почти по едно и също време, което обяснява и регулярния дефицит на определени продукти по магазините  Simple Smile Ако изведнъж не можете да намерите точно определен продукт из магазините, да си знаете - някой е споделил рецепта с него, и всички потребители на бг-мамма прилагат рецептата!

Автор на представянето: BirdsFlu

(кликнете на желаната категория и ще видите всички рецепти)


Последна редакция: пт, 24 ное 2017, 00:17 от Лале в дъжда

# 1
  • Мнения: 19 871
Ореховките на Onna-bugeisha
 
100 гр. орехи
6 фурми
3 с.л. вода
1 с.л. сусамов тахан
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 капсула ванилия
1 щипка сол

Смилаш орехите с блендера. Фурмите накисваш във водата да омекнат добре и след това също ги смилаш заедно с водата. Смесваш всичко и с влажни ръце правиш малки топчета. Редят се в тава в/у хартия за печене. Пекат се на 150 градуса до златисто.
От тази доза ми излязоха 20 бр.

постът тук

# 2
  • Мнения: 19 871
Сладко от портокали на Янтра

За сладко - рецептата е разработена от мен. Избирам по-малки и по-твърди портокали. Измивам ги много добре със сапун и гореща вода. От кората на всеки портокал се остъргва оранжевата част на фино ренде и се запазва. Бялата част се бели с белачка за картофи докато се покаже месестата част на портокала. Изхвърлям бялото. Режа портокалите напречно на кръгчета с дебелина 5-6-7 мм. Опитвам портокалите за да реша дали са кисели или сладки. Меря количеството на портокалите с чаша. Ако портокалите са сладки - на две чаши портокал слагам една чаша захар. Ако са кисели увеличавам захарта. Броя си чашите захар. На всеки две чаши захар - една чаша вода. От захарта и водата правя захарен сироп. Като заври сиропа намалявам котлона и ври 5-6-7-10 минути максимум. Изсипвам в сиропа портокалите на парчета и оранжевата кора (портокалите пускат сок докато чакат и той се сипва). Бъркам. Варя до готовност - капка сироп на студена чиния да не се разлива. Като видя, че е горе-долу готово слагам подправките на вкус, т.е. опитвам. Аз задължително стерилизирам всеки буркан сладко, затова не бързам да ги сипвам горещо в бурканите, изчаквам да изстине. Стерилизирам с варене по 5 минути.

С лимони правя същото, само, че слагам чаша и половина захар на две чаши лимон. Обаче пак си е кисело сладко. Аз го харесвам, но не е сладко сладко  Simple Smile

постът тук

# 3
  • Мнения: 19 871
Кашкавал на фурна на ♥Mam4e♥

400 гр. кашкавал / стържете на едро ренде/
400 мл. мляко
4 яйца

Разбивате млякото с яйцата, добавя се кашкавала и се размесва.
Маже се тавичката с масло, по дъното и стените. Поръсва се галета, по дъното и стените. Слагате сместа и печете на 180 градуса до получаване на златист цвят.
Грамажите може да варират, при 600 гр. кашкавал се слага 600 мл. мляко и 6 яйца и т.н.

постът тук

# 4
  • Мнения: 19 871
Чили кон Карне на lina_bs

Необходими Продукти

кайма - 300 г чушки - 1 брой червени чушки - 1 брой зелени люти чушки - 1 брой лук - 1 глава чесън - 5 - 6 ск ;.боб - 250 г червен или смес от няколко вида боб ;царевица - 125 г консервирана, отцедена домати - 500 мл доматен сос ;вино - 60 мл червено ;сол,черен пипер - на вкус; къри - 1/2 ч.л. кимион - около 1 ч.л. чили - 1/2 ч.л., по желание или на вкус

Нарежете на ситно лука, чесъна и чушките и ги запържете в дълбок съд. Добавете каймата, кимиона и разбърквайте, докато се запържи, след което прибавете боба и доматения сос.

Долейте виното ималко гореща вода и задушавайте под капак за 15-тина минути. По желание добавете сос Табаско. Идва ред да добавите царевицата, след което задушавайте за още 5 минути или до пълното омекване на боба. Накрая готовото Чили кон Карне се отема от котлона и се поръсва с накълцан магданоз.

постът тук

# 5
  • Мнения: 19 871
Меденките на Джемма, препоръчани от Sunny29

2 яйца
1 к.ч мед
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.л сода
1 пак. канела
около 400 гр брашно

Омесва се меко тесто. Разточва се и се изрязват фигурки. Пекат се до много светъл цвят, иначе стават много твърди и трудно омекват. Украсяват се с глазура от белтък и захар. Друг вариант е изпичане на топки и слепване 2 по 2 с мармалад, получават се орехчета. Могат и да се изрежат кръгчета, които се слепват 2 по2 като мечета. на едното кръгче се изрязват дупки с капачка от флумастер за нос и очички и се правят ушички от тесто.

постът тук

# 6
  • Мнения: 19 871
Пълнена пъстърва със синьо сирене, стафиди и орехи на miss july

Звучи малко странно, но на вкус е много добро. Пълня пъстървата със сиренето, орехите и стафидите, слагам малко черен пипер, сол, риган. Върху рибата слагам резени лимон и накрая я опаковам в алуминиево фолио.
Иначе и най-обикновената риба на скара става страхотна със следната марината: зехтин, лимонов сок, сол, чесън на прах, черен пипер /аз слагам и малко сос от нар/. Рибата постоява в маринатата поне 1 час и после я мятам на скарата. Става много вкусна. Докато се пече поливам с малко от маринатата.
За пълнен шаран има много рецепти. Става много вкусно, обаче тоя шаран колко кости има....

постът тук

# 7
  • Мнения: 19 871
Разни печени риби от Куркума

Шаран за двама е загубена работа - хубавите шарани са около две кила, а е много за двама. Чудесно решение е щука или сулка, или някой малък сом. Печената пъстърва също става, но е с малко бледен вкус за това време на годината. Сладководните риби имат тая особеност, че трябва хубаво да се обсолят преди печене- солта е добре да се втрие отвън и отвътре, а не да се ръси. Щуката и сулката понасят с благодарност обливане с малко зехтин, за сома не е нужно. Сомът обича черен пипер.

Пекат с в тавичка, съобразена с размера на рибките и залята с половин пръст бяло вино, сол и дафинов лист, просто за хубост. Сомът се слага по корем, а сулката и щуката - на хълбок. Приятен вид и вкус се получава, ако около рибката се пусне да се пече нарязан с размах и задушен в доматена салца праз и счукани орехови ядки. Изстисквам лимоните след опичането, и поднасям леко охладено, че да се фиксира месото.

В подноса с гарнитури или в порциите трябва да има цветове - жълто (картофи или царевица), ярко червено  (ленти печена капия с чесън, или розички цвекло, или парени камби с бахар), зелено (грахово пюре, броколи, марули с много зелен лук), бяло - (омекотена с шарлан ряпа, нарязано на фини стружки зимно зеле), оранжево (задушени моркови с китки карфиол), пъстра туршия, краставички, разнообрази маслини.

Понеже сте двама, много разумно е да нарежеш и поръсиш повсеместно с много магданоз. И вино, но не бяло, остави това.

постът тук

# 8
  • Мнения: 19 871
Печена скумрия от Shagya

Лесно и вкусно- скумрия, изчистваш, вътре овкусяваш с черен пипер, малко подправки, слагаш кубче краве масло, затваряш рибата, отгоре резенчета лимон, завиваш във фолио, всяка риба поотделно, нареждаш ги в тава, около 20 мин на 180 градуса печеш, проверяваш с клечка за зъби, ако пробие рибока, готова е!

постът тук

# 9
  • Мнения: 19 871
Шведски коледни бисквитки, предложени от svetal4o27

Тези много вкусни бисквитки винаги се поднасят с кафе, като се потапят в течността. Това е най-известната шведска рецепта за бисквитки. Продажбите на тези бисквитки са бити по бройки само от Библията. Последните 100 години тези бисквитки са задължителни за Коледа и кафето, приемат се от шведите като връхна точка на живота. Сервират се и с гльок - греяно вино.

Необходими продукти за 150 броя:
250 г захар
150 г  течен мед
200 г масло
150 мл  сметана
1 с. л. смлян джинджифил
1 с. л. кардамон
¼ ч. л. карамфил
1 с. л. сода бикарбонат
700 г бяло брашно

1. Маслото, захарта и медът се загряват на слаб огън, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се, прибавят се сметаната, подправките, содата и всичко се разбива, докато побелее. Прибавя се брашното, като се оставя малко от него за разточване. Омесва се гладко тесто, слага се в найлонов плик и се оставя да отлежи на хладно през нощта.

2. Тестото се разточва много тънко върху набрашнена повърхност и се нарязва на различни форми. Бисквитките се пекат върху намазана с масло тава или върху хартия за печене не повече от 5 мин. на 200° С. Охлаждат се леко и се отлепят от тавата. Съхраняват се в затворена кутия.

постът тук

# 10
  • Мнения: 19 871
Портокалови бисквитки с парченца шоколад, препоръчани от Onna-bugeisha

Продукти за 30-50 броя, в зависимост от големината:
400г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
200г меко масло
100г кафява захар
100г захар
2 големи или 3 малки яйца
кората от 2 портокала
2 супени лъжици портокалов сок
300г шоколадов чипс (около 50-60% какао)

Фурната се загрява на 180°C.
Две-три големи тави се застилат с хартия за печене.
Брашното, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа.
Маслото и двата вида захар се разбиват до побеляване.
(Между другото, единия от трите пъти, в които правих бисквитките, нямах кафява захар и ги правих само с бяла. Пак стават чудни.)
Добавят се яйцата, едно по едно, като се изчаква сместа да ги усвои напълно. Добавя се портокаловата кора и сок.
Накрая се добавя и брашното, на 2-3 пъти и се разбива на ниска степен, или на ръка.
Изсипва се шоколада и се разбърква добре, за да се разпредели равномерно в цялото тесто.

С помощта на малка чаена лъжица се загребва от сместа и се оформят топчета. Подреждат се на разстояние в тавата и с лек натиск се приплесктват.
Това помага за по-равномерното им изпичане. Имайте предвид, че бисквитите увеличават обема си поне двойно, така че оставете достатъчно разстояние между тях, както и не ги правете прекалено големи.
Бисквитите се пекат в предварително загрятата фурна за не повече от 10-12 минути. Това е много важно, защото ако ги препечете, ще станат сухи и хрупкави. (да, от опит го казвам Simple Smile
След като са готови, се прехвърлят върху метална скара, до пълното им охлаждане.

И едно уточнение, понеже количеството е доста, ще се наложи да печете бисквитите на 3 пъти. Ако след като оформите топчетата за втората тава забележите, че тестото започва драстично да омеква, го приберете за кратно в хладилника, защото в противен случай, сладките от третата тава ще се разтекат и ще се деформират при печенето.

постът тук

# 11
  • Мнения: 19 871
Тиква с крем карамел на ♥Mam4e♥

Обелваме тиквата, нарязваме я на парчета с големина, която да не позволи да се разкашка тиквата, след като се опече. Редят се парчетата в тавичка, слага се вода и се поръсва със захар. Междувременно приготвяте смес от: прясно мляко (толкова, че да се запълни тавичката догоре) + 5 яйца + захар. Затопляте млякото, разтваряте в него захарта, добавяте разбитите яйца и канелата. С тази смес заливате изпечената тиква и  връщате отново във фурната, за да се стегне яйчно-млечната смес. Вади се от фурната, когато се стегне всичко, но не да изгори.

постът тук

# 12
  • Мнения: 19 871
Коледен сладкиш с аромат на канела, ром и ябълки на Azzy

2 ч.ч. брашно /аз ползвам лимец, понякога слагам и ленено брашно, но става всякакво брашно/
1 ч.ч. захар мускувадо
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. олио /ползвам орехово/
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
200 гр. орехи сурови
капка ром
канела

Ябълки, сини сливи, круши, даже и портокали съм слагала. каквото имаш в коша с плодовете.
С червени плодове също го правя- череши, вишни, малини, къпини, ягоди.
Най-сполучлив ми е със сини сливи и вишни.

На 180-200 градуса в предварително загрята фурна към 40 минути.


Онзи ден го ползвах за блат за торта, отгоре крема беше от 3-4 банана, тахан суров сусамов и малко мускувадо и отгоре поръсено с млени орехи.

постът тук

# 13
  • Мнения: 19 871
Сурови бонбони на Azzy

Сурови ядки /каквото имаш- от орехи, лешници, слънчоглед, бадеми, всичко, което има в шкафа с ядките/;
Плод - ползвам банан, круша, ябълка, всичко става, но смокинята държи първенството;
Мед / меласа, ако щеш и шипков мармалад - каквото има в шкафа със сладкото, ама съвсем малко, защото основния подсладител са плодовете;
Суров тахан - орехов, сусамов, лешников, все става;
Канела, какао, ром по желание, става и със и без- смилаш в блендера, оформяш топчета, овалваш в каквото намериш- или смлени ядки, или какао, или канела и буташ във фризера за около 10 минути.

постът тук

# 14
  • Мнения: 19 871
Домашен течен шоколад и Нутела на JACKLIN*

Нутела:
Сусамов тахан, мед, какао и сухо мляко.

Авокадо, банан, мед на върха на лъжичката и какао, това е моят течен шоколад.

постове тук и тук

Последна редакция: вт, 21 ное 2017, 20:39 от bubanka

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт