Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2015, 23:52 ч.

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 273 966
  • 1 115
  •   1
Отговори
# 255
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Усукана баница, препоръчана от Сбъдваща мечти

Πpoдyĸти зa тecтoтo:

 1 яйцe+1 бeлтъĸ (eдиния жълтъĸ зa нaмaзвaнe)
300 мл тoплo мляĸo
3 c.л. paзтoпeнo мacлo
1 c.л. зaxap
1 ч.л. coл
20 гp пpяcнa мaя
600 гp бpaшнo

Зa плънĸa:

300 гp cиpeнe
1 яйцe
100 гp paзтoпeнo мacлo

B ĸyпa cмecвaмe тoплoтo мляĸo, зaxapтa и мaятa и paзбъpĸвaмe дa ce paзтвopят.Зaвивaмe c ĸъpпa и ocтaвямe нacтpaни.
B гoлямa ĸyпa cмecвaмe пpecятoтo бpaшнo cъc coлтa.Дoбaвямe пpeдвapитeлнo paзбититe яйцe,бeлтъĸ и oлиo.Πpибaвямe и шyпнaлaтa  мaя.Зaмecвaмe мeĸo ,нeлeпнeщo пo pъцeтe тecтo aĸo e нyжнo дoбaвямe oщe мaлĸo бpaшнo.Зaвивaмe c ĸъpпa и ocтaвямe нacтpaни зa oĸoлo чac или дoĸaтo yдвoи  oбeмa cи. Πpeз тoвa вpeмe cи пoдгoтвямe плънĸaтa,ĸaтo cмecвaмe нaтpoшeнoтo cиpeнe c яйцeтo.Paзтoпявaмe мacлoтo и пocтилaмe тaвaтa c xapтия зa пeчeнe.Paздeлямe втacaлoтo тecтo нa чeтиpи тoпĸи,ĸoитo paзтoчвaмe нa чeтиpи лиcтa c диaмeтъp 25-30 cм.

Πoдpeждaмe тpитe лиcтa eдин въpxy дpyг,ĸaтo вceĸи лиcт нaмaзвaмe c мacлo и paзcтилaмe 1/3 oт плънĸaтa.Πocлeдния лиcт пocтaвямe ĸaтo ĸaпaĸ oтгope  и paзтoчвaмe вcичĸи зaeднo нa ĸopa c диaмeтъp 40-45 cм.
Hapязвaмe нa ивици ĸoитo ycyĸвaмe eднa пo eднa и peдим в тaвaтa eднa дo дpyгa.Haмaзвaмe бaницaтa c paзбитoтo c мляĸo яйцe и пocтaвямe в пpeдвapитeлнo зaгpятa нa 180 гpaдyca фypнa.Πeчeм дo злaтиcтo.

постът тук

# 256
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Пърженки на YanaDG

Замесвам тесто, което после разточвам, нарязвам на триъгълници, ленти (както искаш) и пържа в силно сгорещено олио.
За тестото ти е нужно: кофичка кисело мляко, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 с. л. сол, 2 яйца, натрошено сирене и брашно колкото поеме, за да се получи меко тесто, което може да се разточи.

постът тук

# 257
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Тутманик на Зузанка

1 кг брашно.
около 200 грама допълнително за доомесване.
3яйца.
300 грама прясно и 300 грама кисело мляко.
1 голям пакет масло разтопено плюс 100 грама олио,смесени.Сол и сирене колкото пожелаете.
Пресявам брашното и правя кладенче,поръсвам 1 лъжица сол.Маята разтварям в топлото мляко.Яйцата разбивам с киселото мляко и към тях добавям половината от маслото.Всичко слагам в кладенчето и замесвам меко тесто.Докато меся вкарвам още малко от маслото,останалото оставям за намазване на корите.След като втаса разделям на две топки а всяка топка на още 3 топки,разточвам ги на много тънки кори,почти прозрачни.Мажа обилно с масло и поръсвам сирене.Навивам.Втасва отново и пека на 180 с вентилатор.От това тесто стават два тутманика по малки,като моите или един в голяма тава.

постът тук

Последна редакция: пт, 24 мар 2017, 00:31 от Лале в дъжда

# 258
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775

ОСНОВНИ ЯСТИЯ
Скрит текст:
Лесна манджа с кайма (so what?)
Лятна манджа (her_76)
„Китайска манджа“ (vesi1)
Гювечета (Sesylle)
Гювечета (mariat)
Идеи за гювечета
Гювеч (Куркума)
"Постен" гювеч (Малко Трънче)
Прясно зеле на фурна (vanini*)
Прясно зеле с кайма (Лиляна)
Зелеви сарми (svetal4o27)
Сарми с кайма и ориз (Янтра)
Постни сарми (Sunny29)
„Мързеливи сарми“ (Titina)
Дроб сарма (Down Under)
Дроб сарма /от дробчета/ (belinda)
Пълнени чушки (vesela_veli)
Пълнени чушки (Жълто Цвете)
Пълнени чушки (2в1)
Пълнени чушки с булгур (Мъ℘♥Мяɣ)
Застройка/сос за сарми и чушки
Ризото + още една идея със същите продукти (Down Under)
Ризото с миди, гъби и пресен лук (desivalko_)
Ориз със зеленчуци (Sesylle)
Ориз с маслини (tuty)
Пилешко с ориз в мултикукър (Жълто Цвете)
Рецепта за приготвяне на ориз (svetal4o27)
Тънкости при приготвянето на ориз
Пилаф (Светълчо)
Елда с гъби и домати (midnightStar)
Киноа със зеленчуци (JACKLIN*)
Арабски кускус (mariat)
Фалафели (Anyyyone)
Цървул (Anyyyone)
Традиционно новогодишно основно ястие (svetal4o27)
Идея за новогодишно ястие (alpha_beta)
Моолуз (Lucie)
Спанак с пресен лук и яйца (JACKLIN*)
Спанак с яйца и сирене (Сбъдваща мечти)
Пресен спанак с лук и кокосово мляко (Захир)
Карфиол на фурна (mariat)
Карфиол на фурна (Ekatеrina)
Хрупкав карфиол на фурна (Сбъдваща мечти)
Карфиол с картофи на фурна (Жълто Цвете)
Печен карфиол със сметана и сирена (Захир)
Карфиол с гъби и сирена на фурна (Светълчо)
Огретен от карфиол (Down Under)
Ястие с броколи, бейби спанак и яйца (Ая)
Броколи и карфиол със сирена и сос бешамел (Сбъдваща мечти)
Зеленчуци на фурна с бешамел и сирена (Тарталета)
Чили кон Карне (lina_bs)
Султан кебап (Лале в дъжда)
Султан кебап (Lucie)
„Стари“ палачинки с пиле, гъби и сметана (Down Under)
Гъби по селски (daviz)
Идеи за ястия с гъби
Пататник (Onna-bugeisha)
Пататник (Сбъдваща мечти)
Бърз и лесен пататник (Жармен)
Картофена запеканка и кюфтета с кашкавал (Sesylle)
Запеканка с тиквички (mariat)
Картофена пица (Renko)
Пица с блат от кайма (mariat)
Огретен (Sesylle)
Огретен (mariat)
Огретен/запеканка (daviz)
Огретен с картофи, шунка и кашкавал (vanini*)
Огретен от тиквички (mariat)
Мусака (svetal4o27)
Веги мусака по гръцки (Сбъдваща мечти)
Постна мусака (midnightStar)
Мусака с карфиол (mariat)
Мусака с тиквички (Sesylle)
Мусака с тиквички (mariat)
Пилешка мусака (mariat)
Течна мусака (daviz)
Фалшива мусака (Barefoot Kontesa)
Идеи за заливка на мусака
Лазаня (Мъ℘♥Мяɣ)
Лазаня (Mößbauer-Effekt)
Лазаня „Четири сирена“ (Emelie)
Зелена лазаня (Янтра)
Лазаня с тиквички (Viliandar)
Идея за кето лазаня (mariat)
Фрикадели (Лиляна)
Фрикадели (Тарталета)
Кюфтета/фрикадели (mariat)
Пелмени (svetal4o27)
Канелони (utro77)
Макарони с кайма и топено сирене (Лиляна)
Макарони с шунка и домати (svetal4o27)
Оризови спагети с пиле и зеленчуци по китайски (desivalko_)
Фетучини с лютеница (Лале в дъжда)
Пилешка каша (belinda)
Пилешка каша (svetal4o27)
Бяла каша с гъби (mariat)
Нискокалорична пилешка кавърма (belinda)
Манджа от нахут (belinda)
Манджа с нахут (Barefoot Kontesa)
Бърза лятна манджа (anjelika_lety)
Леща (Джаста Праста)
Леща (ДжеНа)
Мерджемек (evil)
Леща с картофи (Цвети *)
Леща с картофи и джоджен (blackcat6)
Леща (Down Under)
Леща в тенджера под налягане (JACKLIN*)
Идеи за леща, картофено пюре и спанак (Светълчо)
Боб (zwarte tulp)
Боб (Джаста Праста)
Боб в гърне
Пържен боб (Lucie)
Печен боб (svetal4o27)
Печен боб (2в1)
Печен боб (Бобулина)
Боб на фурна (Belle Fleur)
Боб на хайвер (rire)

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 19:42 от Лале в дъжда

# 259
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775

ТЕСТО И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ
Скрит текст:
Домашен хляб (Sunny29)
Домашен хляб без месене (mariat)
Хляб на балончета с подправки и кашкавал (blackcat6)
Плосък хляб с чесън и шарена сол (Ekatеrina)
Лесен за разчупване хляб (midkoо)
Маймунски хляб (midkoо)
Бърз домашен бял хляб за хлебопекарна (Свежина)
Пълнозърнест хляб в машина (selleste)
Рецепти за хляб в хлебопекарна
Таханов хляб (JACKLIN*)
Хляб от брашна от ленено семе, елда и нещо друго (mariat)
Хляб от лимец (Захир)
Домашни франзели с пълнеж (alina_si)
Новогодишна маслена погача (Мъ℘♥Мяɣ)
Масленица на конци със сирене (Sunny29)
Пита (midkoо)
Питка (daviz)
Питка (zwarte tulp)
Питка със сирене (mariat)
Питка Слънце със сирене (JACKLIN*)
Шам-пита (daviz)
Спанакопита (landlake5)
Бърза и пухкава содена питка (midkoо)
Две рецепти за содена питка (Захир)
Постна содена питка (Бърди)
Содена питка (selleste)
Содена питка (Linofrina)
Содена питка (Лале в дъжда)
Пиде (Sesylle)
Пиде (mariat)
Питки Пиде (karzz)
Пърленки (Down Under)
Лесни пърленки на фурна (YanaDG)
Дюкански хлебчета (Lucie)
Мързеливо хачапури (daviz)
Тутманик (Алечка)
Тутманик (Зузанка)
Тутманик (midkoо)
Бърз тутманик (Тарталета)
Тутманик Душичка (Акаша)
Тутманик в хлебопекарна (Лиляна)
Тутманик в хлебопекарна (Жармен)
Тутманик от универсално тесто за хлебопекарна (belinda)
Идея за когато тутманикът не се опече (mariat)
Лучник (anjelika_lety)
Пирог (Янтра)
Руло с праз (Янтра)
"Пляска" (mariat)
Бърз обяд от бутер тесто със зеленчуци и сирена (Barefoot Kontesa)
Великденско гнездо с шоколад и бутер тесто (YanaDG)
Бързи идеи с бутер тесто
Козунак (alpha_beta)
Козунак (Лято)
Козунак (rummi_pl)
Козунак (Светълчо)
Класическа рецепта за козунак (Мъ℘♥Мяɣ)
Традиционен козунак (blackcat6)
Бърз и вкусен козунак (karzz)
Козунак с едно втасване (mariat)
Лесен и вкусен козунак с много конци (Сбъдваща мечти)
Козунак - пухкав, с жилави конци и тънка коричка (YanaDG)
Козунак със заквасена сметана (YanaDG)
Козунак със заквасена сметана за хлебопекарна (Sesylle)
Козунак в машина за хляб (Check Please)
Козунак в машина за хляб (belinda)
Козунак в машина за хляб (alina_si)
Козунак в хлебопекарна (selleste)
Козунак без месене (Onna-bugeisha)
Козуначени кифлички (Sesylle)
Памук погача на кифлички (от Зиче)
Кифли (evil)
Домашни кифлички (Sesylle)
Лесни кифлички - дуцинки (Янтра)
Раирани кифлички с кашкавал (YanaDG)
Бързи и вкусни колачета (selleste)
Руски плюшки (svetal4o27)
Сладки великденски бретцели (NinoTino)
Добруджанки и мързеливки
Тиганички (Касита)
Пърженки (YanaDG)
Мекици (Тарталета)
Улични мекици (Мъ℘♥Мяɣ)
Понички (Anyyyone)
Соленки (blackcat6)
Соленки (karzz)
Соленки с крема сирене (Onna-bugeisha)
Кренвиршки (mariat)
Залъчета (Сбъдваща мечти)
Празничен венец с пиле, гъби и сушени домати (Linofrina)
Пица (mariat)
Пица (rummi_pl)
Пица с бекон и гъби върху сметанова подложка (mariat)
Пица с топено сирене върху сметанова подложка (svetal4o27)
Бъркана пица (Ekatеrina)
Домашна пица (Шару)
Кето пица (JACKLIN*)
Универсално тесто (rummi_pl)
Универсално тесто в хлебопекарна (midkoо)
Универсално тесто за хлебопекарна (Sesylle)
Тесто за пита в хлебопекарна (blackcat6)
Тесто за пица (Onna-bugeisha)
Тесто за пица (NinoTino)
Тесто за пица (Лиляна)
Тесто за пица (Акаша)
Тесто за пица (belinda)
Тесто за пица или пърленки (Down Under)
Тесто за пица или фокача (Бояна)
Тесто за пица „Верди” (tzvety26)
Тесто за пица по рецепта на pep-4o

Последна редакция: вт, 26 ное 2019, 00:46 от Лале в дъжда

# 260
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775

ДЕСЕРТИ И ДРУГИ СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ
Скрит текст:
Тиква с крем карамел (♥Mam4e♥)
Крем карамел в тиква (Сбъдваща мечти)
Печена тиква (rire)
Печена тиква с фъстъчено масло (desivalko_)
Печена тиква с различни възможности за гарниране (mariat)
Печена тиква с орехи и канела (mariat)
Пълнена печена тиква (Down Under)
Ябълков крамбъл (Ая)
Ябълков кръмбъл (mariat)
Печени ябълки (blackcat6)
Идеи за оползотворяване на ябълки
Крем с ябълки (2в1)
Домашна Нутела
Домашен течен шоколад и Нутела (JACKLIN*)
Домашен шоколад (belinda)
Течен шоколад
Лек и пухкав течен шоколад (Ая)
Високомазнинен течен шоколад (alina_si)
Марципан (katiABV)
Домашни бонбони с халва и шоколад (Sunny29)
Бонбони от бисквити, шоколад и фъстъчено масло (Sunny29)
Бонбони със синя слива в тях (svetal4o27)
Лесни и полезни бонбони (daviz)
Здравословни шоколадови бонбони (Акаша)
Бонбони (Зузанка)
Бонбони „Рафаело“ (Алечка)
Бонбони с орехи и чия (midnightStar)
Сурови бонбони (Azzy)
Сурови бонбони с много калций и магнезий (belinda)
Морковени бонбони (valerie)
Бързи бухтички (Тонка*)
Лангидки (midkoо)
Гофретите на Лиляна
Гофрети (Янтра)
Гофрети (Свежина)
Класически френски гофрети (Сбъдваща мечти)
Палачинки (vesela_veli)
Палачинки (GeNa)
Палачинки (Pали)
Палачинки (Sesylle)
Палачинки (Barefoot Kontesa)
Палачинки (Лале в дъжда)
Най-вкусните палачинки
Дебели и пухкави палачинки (Лиляна)
Марудници /родопски палачинки/ (anjelka)
Марудници (Малко Трънче)
Марудници (Сбъдваща мечти)
Тиквени палачинки с карамелен сос и крокан (daviz)
Бананови палачинки (Антигона)
Бананови палачинки (Янечек)
Палачинки с ябълка (Захир)
Идея за палачинки (JACKLIN*)
Макарони на фурна
Идеи за оползотворяване на банани
Пържени филийки „торрихас“ (Тарталета)
Рогчета (YanaDG)
Каноли (evil)
Фъдж (Foncé)
Еклери (belinda)
Баклава (Цонна)
Баклава (2в1)
Баклава (Фенси)
Топяща се баклава с готови кори (Сбъдваща мечти)
Баклава "Източна приказка" (mariat)
Ябълкова баклава (viliandar)
Малки баклавички (svetal4o27)
Саралията на баба (alina_si)
„Фалшива баклава“ (raja_nikol)
Макарони на фурна по рецептурника на Балкантурист (Светълчо)
Сладък салам (Лале в дъжда)
Сладък салам (karzz)
Малиново парфе (anjelika_lety)
Крем за чийзкейк (Янечек)
Ягодов чийзкейк (Захир)
Чийзкейк със сладко от ягоди (YanaDG)
Чийзкейк с бял шоколад и ягоди (YanaDG)
Най-лесният Чийзкейк с боровинки (zwarte tulp)
Чийзкейк с лимон и извара без печене (YanaDG)
Чийзкейк Рафаело (YanaDG)
Божествен чийзкейк (belinda)
Чийзкейк (alina_si)
Чийзкейк (rummi_pl)
Бугаца (Onna-bugeisha)
Кюнефе (Sesylle)
Ягодов терин с бишкоти, сметана и маскарпоне (Ая)
Щрудел с млечен крем (vanini*)
Щрудел с юфка (Лале в дъжда)
Сладолед (Мъ℘♥Мяɣ)
Бананов сладолед (JACKLIN*)
Бърз домашен сладолед (belinda)
Тирамису (Мъ℘♥Мяɣ)
Тирамису (Цвети *)
Тирамису по класическа рецепта (mariat)
Идеи за маскарпоне
Шоколадово суфле (Mariposa_Malva)
Шоколадов мус (rire)
Крем карамел (Лале в дъжда)
Крем карамел (Лято)
Крем карамел в мултикукър (merian64)
Тънкости при приготвянето на крем карамел
Крем ванилия по арменска рецепта (svetal4o27)
Бадемов крем Балкантурист (Малко Трънче)
Крем с печена тиква и извара (JACKLIN*)
Крем от сладкарска извара и карамелизирано мляко (Ая)
Идея за десертен крем (Акаша)
Мус с ананас (Sesylle)
Шоколадов мус (Бояна)
Мляко с ориз за забраванки (Осмичка)
Желирано кисело мляко с ягоди (rummi_pl)
Ашуре (Lucie)
Десерт с кроасани (Захир)
Десерт от сладки картофи (Ая)
Десерт от белтъци (rire)
Млечен десерт (midkoо)
Здравословен десерт с малини (Barefoot Kontesa)
Бърз здравословен плодов десерт (Лилянa)
Здравословни сладки бомбички (Barefoot Kontesa)
Сурови барчета (Мъ℘♥Мяɣ)
Традиционен десерт от Тоскана с кестеново брашно
Rumtoph (Excuse me)
Чиа пудинг (JACKLIN*)
Идеи за закуски с чиа
Плодова закуска (Ekatеrina)
"нещо, което да бъде забъркано с миксера надве-натри"

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 17:51 от Лале в дъжда

# 261
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775

ДРУГИ
Скрит текст:
Идеи за парти меню (mariat)
Идеи за бързи хапки (alina_si)
Вегетариански бургери със сладки картофи и нахут (Emelie)
Рецепти за такос
Крекери (Down Under)
Кубети от хляб от лимец (mariat)
Солети от моркови (mariat)
Гранола (Check Please)
Гранола (Бърди)
Идея за царевица с бонбони и орехи (Светкавица)
Домашни близалки за гърло с мед против кашлица
Идеи за оползотворяване на заквасена сметана
Идеи за оползотворяване на праз лук
Идеи за оползотворяване на целина (mariat)
Идеи за приготвяне на сланина (Куркума)
Сушени домати (Лято)
Сушени домати (Янтра)
Идея за домашна подправка (Зузанка)
Идея за запечено (вместо пържено) брашно, подходящо за пилешка каша и др. (Elone)
Две лесни закуски (svetal4o27)
Закуска с кокосово брашно, банан и круша (Likeadream)
Овесени питки (Янтра)
Каша от овесени ядки (JACKLIN*)
Идеи за оползотворяване на стар хляб
Ветрило от хляб (Лале в дъжда)
Ядков хляб (rire)
Идеи за кускус
Рецепти с кестени (blackcat6)
Тънкости при приготвянето на кестени
Каша от коприва с орехи (Янтра)
Извара (svetal4o27)
Мус от нахут (viliandar)
Хумус (svetal4o27)
Хумус (landlake5)
Хумус - паста от нахут и тахан (belinda)
Хумус от нахут (Ekatеrina)

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 20:23 от Лале в дъжда

# 262
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Домашни бонбони с халва и шоколад, препоръчани от Sunny29

Необходими продукти

200 г тахан халва;
80 г разтопено краве масло;
1/2 пакет какаови бисквити /около 120 гр/;
шепа стафиди;
80 г млечен шоколад;
50 г смлени бадеми/орехи/.

* Забележка на Sunny29: Сложих обаче по-малко халва (150 гр.)и повече шоколад и то черен (100 гр.). Станаха много хубави.

Стъпките по приготвянето са следните:

С помощта на миксер разбиваме натрошената халва и разтопеното масло до получаването на еднороден крем.
Прибавяме стафидите и натрошените на прах бисквити и объркваме сместа с лъжица.
Добавяме нарязания на дребни парченца шоколад и разбъркваме, за да се разнесат равномерно.
С ръце оформяме топчета с големината на орех и ги овалваме в смлените ядки.
Прибираме ги в хладилника за 1 час, за да се стегнат и са готови за похапване.

постът тук

# 263
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Бонбони със синя слива в тях, по идея от руските „чернослив в шеколаде“, от svetal4o27

Сини сливи без костилки (добре е да избереш по-мекички) накисвам за няколко часа в малко ром. През това време си обелвам бадеми, приготвям си портокалови корички и разтопявам шоколад кувертюр на водна баня. После подсушавам добре сливите, на мястото на костилката слагам бадем и 2-3 парченца портокалови корички и си подготвям така всички сливи. След това една по една ги потапям в шоколада и ги нареждам върху хартия за печене. Оставям ги да се стегнат и после ги нареждам в ония красиви къдрави и шарени хартийки, дето се продават във магазините "1 лев" или в "домашни потреби", а след това в красива тенекиена кутия и в хладилника.
Да ти кажа обаче, че с купени корички (поне с тукашните) не става - няма го истинския портокалов аромат и приятната дъвкавост на коричката, като ядеш.

постът тук

Последна редакция: пт, 24 мар 2017, 00:32 от Лале в дъжда

# 264
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Бонбони на Зузанка

100 гр шоколад,50 грама масло.1 лъжица кафе,може и нес.50 грама ядки нарязани на ситно.Каквито обичате.
3-4л захар.
Какао за овалване.
Шоколада се разтопява на водна баня,прибавя се маслото,бърка се да се разтопи,към сместа се добавят кафето и ядките.Оставя се в хладилник за 3-4 часа.Кристалната захар се поръсва на плота където ще се разточи предварително премесената смес.Точи се,реже се на еднакви квадратчета които се оформят на топченца и се овалват в какао.

постът тук

# 265
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Бонбони „Рафаело“ на Алечка

- 1 кутийка кондензирано мляко. Ако е подлсадено не слагам захар, ако не е - слагам.
- 1 пакетче краве масло
- 1 или 2 бели шоколада, колкото повече, толкова повече
- кокосови стърготини - доста, аз винаги имам, та не знам точно колко отиват
- сурови бадеми

Слагам кондензираното мляко в тефлонова тенджерка и на котлона да се загрее. После слагам маслото и шоколада да се разтопят и те. След това слагам кокосовите стърготини, намалям котлона и бъркам много. Трябва да стане гъста кокосова каша, за това влизат доста кокосови стърготини и се варди да не загори. Когато се сгъсти махам от котлона и оставям да се охлади няколко часа в хладилника. От получената странна смес правя топчета, в които слагам по един суров бадем (това го прави мъжът ми де, аз нямам нерви). Топчетата се овалват пак в кокос и може да се сложат в тия хартиени подложцити от левчето (нашите бонбони не оцеляват до там).

etty775
Сложих една кутия кондензирано мляко, един бял шоколад, 70-80гр.масло, есенция ванилия и един пакет кокосови стърготини. Първо да се стопи белия шоколад в млякото, после маслото и стърготините. Изстина, завих около бадем, овалих в кокосови стърготини и са като истински. Исках да сложа и вафлени кори, но не се сещам около нас откъде мога да взема. Ще оставя за друг път.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 01:31 от Лале в дъжда

# 266
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Паниран карфиол, препоръчан от lina_bs

Необходими съставки:

карфиол 500 грама
яйца 2 броя
бира 1/2 чаена чаша
брашно 4 супени лъжици
сол 1/2 чаена лъжица
олио 1/2 чаена чаша

Рецептата:
Първо начупете карфиола на розички, след което го измийте. Изсипете розичките карфиол в подсолена вряща вода и варете 5 минути. Рецептата за паниран карфиол започва с тази стъпка, защото ако не обработите предварително карфиола, той ще остане твърд при панирането и ще бъде хрупкав. След като поври 5 минути извадете карфиола от вода и го изцеждете добре.
Разбивате яйцата в по-дълбок съд, добавяте бирата и малко по малко, при непрекъснато бъркане добавяте брашното и солта. Разбърквайте сместа старателно, защото в противен случай ще се получат бучки. Сместа за паниране на карфиола трябва да е приблизително с гъстотата за след за палачинки.
В дълбок тиган сипете около повечко олио. След като олиото се сгорещи оваляйте розичките карфиол в кашата от брашно и бира и ги изпържете, докато придобият златист цвят. Панирания карфиол поставете върху готварска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
Може да допълните и освежите вкуса на панирания карфиол, като приготвите сос от 2-3 супени лъжици кисело мляко, една скилидка чесън и няколко стръка пресен магданоз.

постът тук

# 267
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Френска лучена супа, препоръчана от belinda

лук 1 кг
краве масло 40 грама
бульон 1 литър
брашно 1 супена лъжица
захар 1 чаена лъжица
бяло вино 100 мл
мащерка 1 чаена лъжица
франзела 1/2 брой
кашкавал 100 грама

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за френска лучена супа е подготовката на лука. Първо трябва да почистите лука и да го нарежете на тънки шайби. В тенджера разтопявате маслото, слагате лука, като отделите отделните кръгчета на шайбите лук  и го задушавате за около 15-20 минути, докато напълно омекне. Междувременно разбърквате лука, за да не се хване и да загори. След това добавяте захарта и брашното и бъркате сместа непрекъснато в продължение на 2-3 минути.
Към получената смес добавяте виното и бульона. Добре е сами да сте приготвили бульона, а да не ползвате готови кубчета бульон, не само защото съдържат много консерванти, но и защото вкусът им твърде агресивен. Можете да ползвате пилешки, телешки или зеленчуков домашен бульон, или (в краен случай) готов бульон. След бульона добавяте мащерката и солта (около една чаена лъжичка), ако ползвате бульон на кубчета не добавяйте сол! Варите лучената супа още 15-20 минути.
Приготвяне на филийките: Нарязвате франзелата на филийки, които печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като станат златисти ги поръсвате с ементала, или ако нямате с кашкавала и ги връщате във фурната, докато сиренето се разтопи.
Преди сервиране слагате във всяка купичка с лучена супа от препечените филийки.

Забележка: Според класическата рецепта за френска лучена супа супата се сипва в огнеупорни купички, добавят се препечените филийки, засипват се отгоре със сиренето и се слагат във фурна, докато сиренето се разтопи.

постът тук

# 268
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Мъфини със сирене на Ekatеrina

В купа разбивам 2 яйца, добавям около 2/3 чаена чаша олио /може и маалко по-малко/ и 1 чаена чаша и 2 суп.лъжици кисело мляко.В друга купа изсипвам 2 чаени чаши брашно, 1 бакпулвер и 1 чаша и 1/2  натрошено сирене.Разбърквам брашняната смес добре, после смесвам продуктите като към сухите изсипвам течната смес.Разбърква се 3, 4 пъти колкото да се смесят.Колкото по-малко се разбърква толкова по-пухкави стават.Дозата е за 12 мъфина, отгоре може да се поръси с ким или сусам.Пекат се на 180 градуса Very Happy
У нас ги правим много често, готови са за 20 мин.

постът тук

# 269
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 775
Картофи в микровълнова фурна на Зузанка

Картофите пека с обелките,понякога след това беля но може и необелени издълбавам,пълня с каквото имам в хладилника,стържа им кашкавал и връткам още малко да се разтопи кашкавала.

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт