Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 383
  • 837
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Абсурт, човек с времето се научава да се приема такъв, какъвто е и да е щастлив по някакъв свой начин. Инстинктът за самосъхранение надделява. На този, на когото не му се живее, защото не може да се възприеме такъв, какъвто е, той намира начин да си отиде от този свят. Но повечето хора се справят някак с това, че са болни, с увреждане и т.н. Дори бих казала, че те се хващат за живота много по-здраво, отколкото всеки здрав, който се мисли за безсмъртен.
Няма как да знаеш в какви условия си могъл да се родиш, защото съзнанието ти се оформя с опита. Има нещо такова при някои осиновени деца, които, ако са останали в дома и са буквално бедни и без нищо, започват да си фантазират за богатите родители и дори толкова си повярват някои в това, че тръгват да се представят за деца на този или онзи богат и/или известен човек. Но повечето са доволни, че са ги осиновили и са имали нормален живот, ако разбира се, родителите им са нормални хора.
Сега се сетих за един австралиец, който е роден със сигурност без ръце, но май имаше нещо и с долните крайници. Родителите му не са се отказали от него, направили са всичко по силите си да го възпитат като човек със самочувствие и сега този мъж е нещо като символ на успешност, особено защото е било въпреки. Едва ли е би искал да се роди без ръце, но със сигурност би предпочел да се е родил, макар и без ръце, отколкото да е бил абортиран.

# 391
  • София
Едва ли е би искал да се роди без ръце, но със сигурност би предпочел да се е родил, макар и без ръце, отколкото да е бил абортиран.

Че, кой говори за абортиране?
Говорим за отговорността да не забременееш, ако вероятността да се наследи генетичната аномалия е в рамките 50- 100%.

Австралиецът беше осиновен от сиропиталище.
Беше дете на родители без никаква проява на дефектния ген.

Но пак в същата поредица показаха жена без ръце и крака, която съвсем осъзнато и информирано беше родила дете също без ръце и крака.

# 392
  • София
не съм гледала поредица, а ако говорим за същия австралиец, съм гледала негови участия и интервюта по руски канали. Не помня подробности, но пак той е случай, който отговаря на въпросите ти.
Твоите думи с незабременяването ми намирисва на префинен нацизъм - няма да ги стерилизираме насила, ама да бъдат така добри да не се размножават, за да не предават патологии.

# 393
  • София

Твоите думи с незабременяването ми намирисва на префинен нацизъм - няма да ги стерилизираме насила, ама да бъдат така добри да не се размножават, за да не предават патологии.

Ха, наричаш нацизъм самоконтрола и чувството за отговорност към човешко същество, което си готов да не създадеш, знаейки че ще е обречено на нещастно съществуване? newsm78

На мен, точно това ми се струва нацистко- да създаваш силно увредени хора съвсем съзнателно.

# 394
  • София - Рим и обратно

В което няма нищо лошо. Много по-жестоко ми идва да създаваш съзнателно инвалид, с ясното съзнание, че ще страда като теб, дори повече, защото може да не чак толкоз извисен, че да се приема въпреки недъзите си. Аз бих мразила родителката си, която ме е обрекла на това.

# 395
Как се стигна до тази тема? Нали точно днес има толкова много изследвания по време на бременност? Кой ще създаде умишлено инвалид?

# 396
  • София
А кой знае, че това дете задължително ще е нещастно и ще страда? Как излезе, че създаваш съзнателно увредени хора? При генетичните заболявания има вероятности за предаване на мутацията, отделно за физическата проява на мутацията. Докато не се забременее, не се знае дали ще се предаде и дали ще се прояви. Който е забравил законите на Мендел, да си ги припомни като отправна точка. И кой има право да казва отстрани дали някой да бременее и че е безотговорен, ако самият той е с генетично предаваема мутация или нероденото бебе е с увреждане? Глупости на търкалета пишете, които на всичко отгоре са цинични и нечовешки. Точно са си чист нацизъм, това вече сме го чели за онези времена.
В момента спекулирате и двете с това кой би бил щастлив или нещастен, че и да мрази родителката си. Ти изобщо няма да имаш идеята да я мразиш, че те е родила, защото единственото, което ще знаеш е, че ти се живее. Някакви щуротии пишете, че си и вярвате на всичко отгоре.

# 397
  • някъде в орбита...
Как се стигна до тази тема?
Изроди се. Хората като правило обичат да заемат крайни позиции, и да хиперболизират до последно...

# 398
Никакъв нацизъм не е, Анди. Имам позната, която има лошия късмет и тя, и мъжът ѝ да са носители на дефектния ген, причиняващ муковисцидоза. Първото ѝ дете се роди с муковисцидоза. Почина, когато беше на 7 години. Второто, слава Богу, е здраво. Тя имаше и следващи бременности, но при всички тях скринингът показваше, че плодът е увреден от споменатия ген. Какво предлагаш? Да беше родила тези увредени деца и да ги гледа как умират?

# 399
Никой не пита бъдещото дете дали да се роди. То няма избор - зачеват го, раждат го и доста дълго след това други решават заради него. Здрави и прави сме и ни се живее, ако се разболеем се лекуваме, но ако сме родени болни и страдаме от първата глътка въздух дали ще ни се живее? Дали бихме искали да се раждаме тогава? За мен е безотговорно да създадеш живот, за който знаеш, че е обречен да страда и да премине в болка, самота, нищета. Това живот ли е?
Не че има връзка с темата.

# 400
wish, аз съм толкова страхлива, че сигурно бих сменила мъжа, ако искам още деца. Просто  дори не мога да си представя какво е изживяла твоята позната Sad

# 401
  • Пловдив
Когато генът е известен, както е при муковисцидозата, или увреждането е установимо по друг начин по време на бременността, и аз смятам, че най-доброто решение е аборт. Лично за мен всъщност - единственото приемливо. Някои хора обаче стигат дотам, че предлагат да не се размножават хора със заболявания, за които не е ясен механизмът на предаване, нито вероятността, нито могат да се диагностицират пренатално, а само е ясно, че има силно застъпен генетичен елемент.
В другата тема се споменаваше за жена с хронична депресия, която не искала да ражда, а мъжът и и родителите и искали - ОК, ако тя самата не иска, ако не смята, че ще се справи с отглеждане на дете, ако не вижда помощ, няма как, щастие насила трудно ще се получи; но се намесваше и доводът, че можело и детето да бъде като майка си склонно към депресии. Може, всичко може, ама да решиш ти самият да не се размножаваш по такава причина за мен е малко прекалено (нямам предвид описания случай с тази жена, при нея основният фактор е друг), а пък трети лица да го очакват от теб, да ти го вменяват като правилно и отговорно решение, си е наистина жив фашизъм.

Бианка, в този случай вероятността от болно дете е една четвърт и се хваща с генетично изследване по време на бременността, няма нужда да се сменя мъжът. Въпросът е да знаеш, че си носител на гена, а тя след първото дете вече го знае, за съжаление го е разбрала по тежкия начин, но...

# 402
Аз пък не бих сменила мъжа. Може би щях да осиновя или да прибегна до инвитро. В такива случаи е разрешено и се прави генетичен подбор на ембриончето, за да се имплантират само здрави. Но предполагам, че е скъпо и не се поема от каса и фонд.

# 403
  • Пловдив
Да, и всичките тези също са варианти, разбира се. Също и донорски сперматозоид или яйцеклетка. Смяна на партньора не е нужна, то защо си го избрал този партньор, в края на краищата. Wink
Доста по-сложна и доста по-скъпа би била предимплантационната диагностика в сравнение с аборта, но пък спестява психическото натоварване от започнала бременност и после аборт, което има значение.

# 404
  • София
PGDто изследва само тризомии, и даже не всички. Далече не е пълен ДНК скрийнинг. В този смисъл, не е панацея.

http://shterevhospital.com/invitro/%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%B … 0%B3%D0%BD%D0%BE/

Общи условия

Активация на акаунт