Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 396
  • 837
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Има нещо такаво, съвсем субективно го пиша. То и аз ще развия аутистични черти при такава стерилност на средата. Няма интрига за децата, и по подразбиране вече се приема, че добре възпитаните деца не проявяват никакви призначи на обичайната "простотия" и "лош език", който е напълно нормален, също както възрастните псуват и си разказват мръсни вицове.  Хаосът е нормален за децата, а не могат да го упражняват, което за мен ги спъва невероятно много.
Също толкова кофти, обаче предизвикващо някаква допълнителна активност, е зорлем сложената шарения, която допълнително инфантилизира децата, или казано на прост език, вбебешава ги. Не зная защо детски заведения и центрове се надпреварват да слагат какво ли не по стените, шарени мебели, шарени играчки... ужас, някакъв, а после се чудят защо децата изглеждат хиперактивни. Ми, как няма да са, като зрителното възприятие се претоварва, децата се превъзбуждат, не могат да си задържат вниманието върху нищо, защото шаренията ги изморява. Затова винаги ползвам черно-бели материали, и то не защото ми свиди мастилото на принтера, а защото така няма допълнителни разсейващи фактори, а детето може да се концентрира върху задачата. ИЗползвам цветни моливи, но за контраст по изискване на задачата, а не да ни е шаренко. И цялата тази шарения най-често впечатлява родителите и си мислят, че щом е шарено, значи е хубаво.

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 09:42 от Andariel

# 361
  • sofia
Хаосът е нормален за децата, а не могат да го упражняват, което за мен ги спъва невероятно много.
Значи моите имат направо криле Smile Поне вкъщи, щото навън не върви да твориш хаос.

# 362
  • София
Естествено, нали затова са си вкъщи! Навън няма как, в детското заведение и в училище щат-нещат, трябва да спазват реда, защото няма как иначе толкова много хора да съжителстват нормално, обаче вкъщи нека си "подреждат хаоса" както намерят за добре. Е, има някои базови неща като да си мият ръцете, да не оставят храна навсякъде и да си слагат мръсните дрехи в коша за пране.

# 363
То не е точно хаос, децата търсят "интересна сложност". Както го е обяснил Франк Фуреди, търсят "зловещ проблем", който съдържа в себе си много проблеми, понякога дори контрастни. А им се дават "прости проблеми", които изискват еднотипно поведение.

И в училище е така, от задачи се е минало на "упражнения", които са механични и еднотипни.

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 11:15 от The Siren of Titan

# 364
Сега се сетих, че бебето има една книжка с животни, която е почти само черно-бяла, много е красива.

# 365
  • София - Рим и обратно
Sweat Smile
По-скоро вие покрай котките ще развиете някакви аутистични черти.
Оф, ама и заразно ли е Cold Sweat...
Обаче отскоро имаме и куче (пълен здравословен хаос) и котакът вече не седи с чело забито в стената, а има стимул - да бие шамари на кучето и да стои нащрек. Излекувахме го май.

# 366
  • София
как ще е заразно, шегувам се! Обаче чистосърдечно си признавам, че някои от аутистичните черти са много изкушаващи, защото са вид защита, човек да се успокои и да се изолира от околния свят. Затова, ползвайте си ги със здраве!

# 367
Имам също хипотеза, че аутистични черти се развиват от много прекарване на време във виртуалния свят. След това физическата стимулация те дразни, особено ако е рекламно-комерсиална. Тоест проблемът е, че не искаш да си част от света, но не може и да се изолираш, той се натрапва, така е решил дизайнерът.

# 368
  • София - Рим и обратно
как ще е заразно, шегувам се!
И аз се шегувам.
Ами ние си се изолираме реално с тоя зоопарк вкъщи. Голямата ми е луда по животните, аз като малка също бях (висях непрекъснато да храня котки и кучета по ъглите), но после понеже родителите ми винаги са били твърдо против и у дома живо животно не е прекрачвало прага, някакси с годините притъпих това си желание и сега ми е малко трудно да си прескоча психо бариерата и да се отпусна и наслаждавам на животинската компания. Постоянно си приказваме за животните с щерката, всичко се съобразява с тях... Също така се притеснявам вече да каня гости, да не би да им замирише (непрекъснато се пере и чисти у нас), но пък....добре ми е така.

# 369
Принципно, докато жената има цикъл няма проблем да стане майка, природата й го е позволила.
Но, ако трябва да се съобразим с обществото и самите себе си, нещата стоят различно.
В повечето случаи колкото по-късно, толкова по-трудно.
От една страна разликата е прекалено голяма и трудно се постига разбиране и възпитание.
В същото време родителят доста често се изнервя и дразни. Това донякъде се далжи точно на голямата разлика.
И все пак всеки сам си преценява дали да бъде като баба/дядо/ на детето си.
Може би въпрс на самоусещане.

# 370
  • София
Формално никой не е длъжен да се съобразява дали да ражда и кога да ражда с обществото.  Това е основно човешко право и никой няма право да го нарушава, само защото на обществото не му е кеф. Отделен въпрос е колко акъл има това общество. Обществото да си гледа работата. Ако искам и мога, двайсет ще родя!

# 371
  • София - Рим и обратно
Да, де, то и мен грам не ме вълнува мнението на Пенка и Драганка, ама въпросът е - тия двайсет дали ще са доволни да имат мама на 60 в пубертета. Всъщност ако са няколко децата, няма да има чак такова голямо значение - сами ще са си подкрепа и компания.

# 372
Ами зависи какво се разбира под "доволен". Ако има някакви стандарти, че няма как да си доволен без X, Y, Z...тогава никой няма да е доволен.

При няколко деца въпросът с възрастта става по-маловажен. При едно-единствено вече е друго. Но ако почнеш да раждаш на 20, дори да родиш на 50, последното родено няма да остане само, на практика гарантирано.

# 373
  • София
Ще са недоволни, когато родителите, както всички родители, не им ходят по свирката, защото всяко дете на някаква възраст и в някакви обстоятелства обвинява родителите си на принципа "що си с шапка - що си без шапка". Ако са млади - защо са го родили млади и не са му дали това, а ако са стари, защо са стари и не са му дали онова. Със сигурност като цяло ще са доволни, че са на този свят и имат родители, каквито ще да са, отколкото да ги няма. Обществото много се впряга за такива неща. Да, формално има някакви ограничения, но на практика тези ограничения нямат никакво значение, защото винаги е по-добре да те има, отколкото да те няма.

# 374
Аз винаги съм се чудела каква е файдата, ако по някакво чудо успееш да произведеш наистина перфектното дете, по всички спецификации.

И после какво?

Общи условия

Активация на акаунт