Бебета, родени в чужбина - Нова тема!

• 55 849
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
В Германия градините са направо евтини като чета какво плащате вие. Всъщност има и области, в които са безплатни, а на много места се поема и част от таксата при нисък доход. Ние ще плащаме 320 евро на месец за 35 часа седмично, но от работата на мъжа ми ще връщат определен процент от таксата година по-късно.

Майчинството тук е дълго, общо 14 месеца платено за двамата родители (но има условие всеки да вземе минимум 2 месеца, тоест ще е 14, само ако бащата вземе минимум два, за майката остават 12, но познавам родители взели по 7 месеца всеки) и още две години неплатено. Но пълната заплата е само 8 седмици след раждането, след това е 65 процента от нетната. В Бавария има и 150 евро допълнителни, ако единият родител се грижи за детето вкъщи.  Общо взето е много социална държава, мисля, че и Франция е подобна от европейските.

И тук се чака много за градини, ние кандидатствахме преди да се роди Р., а ще почне като стане на 20 месеца.

Илейн, успешно начало на вашата ясла и дано адаптацията мине лесно и бързо.

Фиффи, това за раждането ми стане интересно - как така ако искаш нормално, може само в частна? В  държавните клиники само цезарово ли правят?

Маманорге, прекрасни снимки и голяма сладурана си имаш!

Аз обичам снега, камините и зимния уют, но с моето дете нищо няма да усетя от романтиката на подобна обстановка. Той ще иска да дивее навън, а аз ще мръзна след него. По-добре на плаж на топло, сняг и зима само за кратко.

# 61
Благодаря, Айа!
Не съм се връщала да чета, кой е писал за раждането, но тук секцио не можеш да родиш, ако няма медицински причини за него. При мен се наложи спешно секцио, но преди това ми разказаха играта. За жалост не ме погледнаха на видеозон и стана голяма бъркотия, защото се оказа, че при завъртането малката се е заклещила. В по-късен разговор с акушерката, разбрах че секциото излиза страшно скъпо на държавата.
Въпреки трудностите, това бяха най-хубавите 5 дни в живота ни. Нито за миг не ни разделиха с таткото и малката. Едва ли в България щеше да ми се случи.

Последна редакция: чт, 02 ное 2017, 23:41 от Анонимен

# 62
Айа - аз не съм имала пълна заплата за майчинството в Германия, от първия месец си беше 60 и няколко процента (точно колко зависи от доходите, процентът варира). Взех само аз, ММ не може да взема, има прекалено много работа и си имах 12 платени месеца. Сега съм в неплатените следващи 2 години майчинство, но така или иначе родих още едно. Слава Богу шефовете ми на работа не са ядосани или поне не се издават хаха.

За ясла не плащаме нищо, освен храната. Мисля от миналата или тази година е така за над 2 годишни, не съм сигурна точно как е правилото, но е ново. Определено мога да кажа, че по отношение на майчинство и градини в Германия в добре положението. Само дето при нас има ужасно много градини, но още по-ужасно много деца и намирането на място е одисея с особено трагични елементи и изисква много късмет и здрави нерви.

Mamanorge - страхотно изглеждат снимките! С удоволствие бих живяла там. Само ми е интересно как обличате децата на -40 градуса, само това ме плаши, другото ми се струва приказка!

Япония също звучи много интересно, но скъпо.

# 63
Скийтър, първите осем седмици след раждането са Mutterschutz и поне аз взимах пълна нетна заплата, едва след това почна Elternzeit и се намали на 65 процента.
А таксите за градини са различни в различните райони (бундесланд и дори комуни и т.н.). В НРВ имаше безплатни, ето и при вас в Берлин има, но тук не са.

# 64
  • На остров
Тук не се искат документи за градина.
Също секцио е по показания само.
Дойде ми идея за обиколка през пролетта или Монтреал,Ню Йорк, Вашингтон, Маями, Куба Лисабон Барселона.  ИЛИ Мелбърн, Сидни, Оукланд, Бали, Токио.
Но мм не се ентусиазира особено.
Маманорие вие как така избрахте толкова на север. От колко време сте там?

# 65
Две в едно, любовта ни доведе. Simple Smile
Мъжа на сестра ми има сестра, която се омъжи тук за норвежец. След тях дойдоха сестра ми и покрай тях, ние. Този ноември правим 5 години тук.
Извинявам се за сложното обяснение, но цялата работа с роднинските връзки и наименования, като зетьове, девери, чинки, стринки, учинайки и подобни, са ми много далечни.😝

# 66
Бразилия е страната с най-висок процент секцио в света, ако не знаете Simple Smile И нещата са доста сходни като в Бг - хоп система, хоп епизиотомия, лекарите те натискат за секцио. Затова казах естествено, а не просто вагинално раждане. Всъщност в държавните раждат повече вагинално, щото нямат пари. А в частните процентът секцио може да стигне до 90+, една позната дула се шегуваше, че има болници тук в Сао Пауло, дето ако идеш с разкритие раждаща, няма да знаят откъде да извадят бебето. Тук който чуе, че съм раждала нормално и ме гледа като луда. Да не говорим, че изкарах 40 часа без упойка, преди да се предам.

И схемата е малко по-различна, лекарите са един вид свободни електрони, аз си избрах АГ, която води humanized birth и с нея можех да рода където аз реша. Застраховката покри болничния престой, но за лекарката всеки път си плащах по около 200лв за преглед (то са си само събеседване тия прегледи, отделно ми дава направление и ходя за ултразвук и изследвания в специална лаборатория). И накрая за раждането тя си има екип, например препоръчва анестезиолог. Ако искам мога да ползвам който е на смяна в болницата, но ние решихме да извикаме нейния, още 1000лв. Ех като се предадох за епидурална направо безкрайни ми се видяха тия 30мин докато дойде Simple Smile А иначе има и къщи за раждане, само с дули и акушерки, ама толкова смела не съм, а и заради тромбофилията май не можеше. Изобщо тук точно заради тия медикализирани раждания стават все по-популярни humanized births и берат пари яко.

От болницата и при нас това беше супер, бебето си спинка при мен, ако искам мога да го дам за вечерта в сестринска стая, но аз не щях Grinning И който не беше влязъл в моята стая, само той не ми беше стискал гърдите Simple Smile После озъзнах, че са им малко разнопосочни съветите за кърмене, но поне опитват да помогнат. 

# 67
  • Дания
И Дания запазва строго скандинавския модел. Секциото е крайно решение. Много, много крайно. Бях питала, ако бебето е седалищно как процедират. Отговориха ми “50/50, но препоръчваме естествено раждане”. 😳😱Косите ми се изправиха. Миналата седмица с мм бяхме на подготвителен курс, където ни обясниха, че единствено, ако бебето се заклещи и не успеят да го извадят, тогава правят секцио.🤔 Иначе пък съм доволна, защото те слагат да легнеш чак на 8-9см разкритие. До тогава се разхождаш, правиш упражнения, топка, вана, имат много методи за отнемане на болката от контракциите и чак, като е съвсем готов бебо да излиза те полежават. Доколкото знам в БГ не е така.

Я да ви попитам, ходите ли на почивки по далечни дестинации с бебоците? Гледам, че Две в едно има сериозен план за действие😊Предполагам, че и вие, като мен не разчитате на никого за помощ с децата.
Преди да забременея всяка година си избирахме нова дестинация. Тази година с тумбата стигнахме само до България. 😬

# 68
Danish girl - те хубаво не те слагат да легнеш, но друг е въпросът ще можеш ли още да си права. Сега с второто бебче още на 5 см разкритие почти предадох Богу дух, дума не можеше да стане да се задържа повече на краката си, много ме боля. До преди това права ми беше много по-добре, но в един момент болката надделя.

Айа -  а да, Mutterschutz да, за Elterngeld имах предвид, че не е 100%, стана объркване Simple Smile иначе и аз знам, че за градините много зависи къде си, радвам се, че при нас е само храна. Но както казах за сметка на това да си намериш място в голям зор.

За почивките - планираме сега далечна, още не сме ходили, само на 4,5 часа полет ни е най-далечната дестинация с Мила. Но особено като са малки бебчета и се кърмят и спят в слинг/ергономична раница и нямат претенции като цяло е най-лесно да се пътува. Колкото по-големи стават толкова по-сериозен ритъм си имат - тогава спане, тогава ядене, човек трябва да се съобразява. Отделно се мъкант шишета, млека, бурканчета, или като мен луда варя зеленчуци и пюрирам на почивка...

# 69
  • Германия
Ах че хубава групичка се е заформила, много ми беше интересно да ви чета. Надявам се, че може и аз да се присъединя към вас. Моята дъщеря се роди в Германия, баща й е германец.

Аз се връщам на работа тя като стане на 14 месеца. Още нямаме място в ясла, но аз предпочитам да я дам на Tagesmutter, че са по-малко деца. Намерила съм една, даже ми е доста на близо, само мм трябва и той да я види и одобри. Ако зависи от него ще си остана вкъщи с нея поне до 3 години, но няма как да стане.

А аз от кога си мечтая да видя северното сияние... страхотни снимки!!

# 70
  • На остров
Даниш, Скитър е права, няма как да знаеш как ще прочете раждането точно, независимо какви са практиките.
Л. не се беше обърнал до много късно и ми бяха планирали опит за обръщане, той се обърна сам ама не се фиксира и като ми изтекоха водите единственето което можех да правя е да лежа, та всичките ми планове за разходки, вани, акупунктура, тенс обезболяване отпаднаха накрая всичко така се разви, че и за епидурал не стигнах а толкова исках. Та важното е да си спокойна а другото както дойде.

Ние сме пътували само из Европа с малчо, мм не обича да пътува  и така. Моите планове са покрай рд (имаме кръгли юбилеии) ни дни да бъде нещо по вълнуващо, но дали ще го убедя е друга работа.

Маманорие много интересно, и аз си мислих, че трябва да има някаква връзка иначе човек не отива просто ей така толкова на север .

Тео добре дошла !

# 71
  • Истински се вижда само със сърцето.
Как се раздвижи темичката Simple Smile
Тео  bouquet

И тук секциото е в много краен случай, вариант пожелание или плащаш си няма. Моето раждане беше почти 48 часа, но не стигнах до нужното разкритие и направиха секцио по спешност. Разходките също бяха мираж Simple Smile имах системи на едната ръка и апарат който да ми мери кръвното на другата.

Възползвах се от ваната в началото на раждането и топката, но после вече нямах сили.

Важното е живо и здраво бебче накрая Simple Smile

Тук майчинството е 9 месеца, като можеш да го вземеш ако искаш и по рано след навършването на определени г.с..

# 72
  • Германия
И аз си мечтаех за водно раждане, но не ме огря. Но за сметка на това се наложи да ми сложат епидурална, та поне не ме болеше чак толкова много. Моето раждане беше 23 часа, като големия зор бяха последните 3 часа.

# 73
Аз исках нормално раждане, но се наложи секцио. Даже стигнах пълно разкритие, така че имам опит и с двата типа раждане горе-долу Simple Smile Тук мисля, че също има голям процент раждания секцио, но май повече в частните болници. Бебетата спят в стаите при майките, освен ако няма някакъв проблем и се наложи да ги вземат в неонатология.

# 74
Темата се раздвижи, защото май я бяха сложили на първа страница на форума.

Добре дошла, ТеоМ83, и аз съм в Германия с мъж германец и имам дъщеря. Тоест вече две де.

Аз пък нямах никакви идеи за ражданията, исках само да са като онези митични раждания, които са сравнително бързи и изобщо не боли чак толкова. Е, нямах късмет и с двете Grinning Второто беше що-годе бързичко, но изключително болезнено, първото пак много болезнено и дълго (15-20 часа и аз не помня вече). Поне знаех, че ако може не искам секцио или упойки. Реално не мога да се оплаквам от болката тогава, защото сама си я причиних с нежеланието за упойка. Макар че моята акушерка (паднах се и с двете раждания при една и съща в болницата, какъв късмет) беше една по-възрастна и дива, за нея всички упойки и подобни са измислици и лигавщини, само дето не те слага в пещера да родиш на земята, какво сме се били оплаквали и сме пищели толкова при раждането, не стига, че сме имали легло под нас ами даже и възглавница Grinning Звучи брутално, но реално много смешно ми ставаше като я слушам, тя във форма на смешки ги казваше тези неща и дори и да ги мисли реално не и се обидих.

Общи условия

Активация на акаунт