Детската градина - всичко, което ни вълнува - 20

• 44 177
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
Трябва да кажеш, че е болен от варицела.

# 646
  • София
Честита Нова година и от мен!
При нас са сборна група до 8ми. Мойто от 30ти официално е с варицела. Педиатърката ни не беше в София,а тези в спешния център,с който работи идея си нямаха какво да правят. Дадоха ми един амбулаторен лист. Обадила съм се на госпожата,че е болен. Ама нещо друго иска ли се от мен? Моля да споделите Simple Smile

Не се притеснявай. Информирай Г-жата и толкова. Напиши във ФБ групата, ако имате, да знаят другите майки. Напиши кога сте били последно на градина, и дали сте били контактни. Т.е. няколко дни преди избиването на пъпките, детето е било заразно. Ако не е ходило в тези дни, значи не е заразил никого.
Моята я спрях от ясла, когато избиха пъпките на каката. След 1 седмица избиха и на малката. Никого не беше заразила.
Личната, прегледа само каката. Малката не искаше да я водим, да не разнасяме заразата излишно. Но искаше да "регистрира" заразата, те са длъжни, май уведомяват официално ХЕИ и детската градина ( нещо такова)
Пръскайте Джинджира Алба спрей ( бебе) или нормален спрей , зависи колко е голямо детето.

# 647
Бързо известие се носи в градината. Издава го лл мисля.

# 648
Като се отвори темата за шарката, искам да попитам следното: бременна съм в ранна седмица и ми е важно да не съм контактна. Как можем да изискваме информация от градината? За предпочитане деликатно, защото градът е малък, персоналът си клюкари, а аз все още не искам да се знае за състоянието ми.

# 649
Никак не можете да изискате информация от градината. Можеш да попиташ има ли случаи на варицела във вашата градина и може и да ти отговорят, но само толкова.

# 650
Говори с директорката. При нас имаше 2 бременни майки в групата и при дкарлатина веднага им бяха звъннали по телефона да си вземат децата. Директорката им беше звъннала.
Тайно няма как да е.

# 651
  • София
При нас са в карантина от края на ноември. Почти цялата група се изреди вече,последно беше на градина преди Коледа. Не е единичен случай,а просто поредния. Даже след него има още едно детенце от вчера. Иначе останалите родители са наясно,както госпожите и директорката,че е болен (понеже пуснах пост в групата във Фб,а те всичките са там.) Питането ми основно беше дали нещо документално се иска от мен.

# 652
Мисля, че пак трябва известие....за да удължат карантината. Но не съм сигурна. ЛЛ трябва да знае. Ако ли не, може да звъннеш в РЗИ...надзор над заразните болести е отдела, и да попиташ.

# 653
  • shumen
При нас бележка искат,но моя няма да ходи до 08.01.и затова.Днеска ходих и взех заветните бележки-за ОЗБ и извинителна от 2 до 5.01.,но пък направо откачих да чакам при педи цели 3 часа за тях.Добре,че бях без детето,че ако беше и то,щеще да откачи да чака толкова време с мен.На всичкото отгоре и дойде и детенце с варицела,което изчака реда си чинно с майка си,че сигурно и това щеше да лепнем.
Смахната,аз мисля,че трябва да занесеш известие от ЛЛ на детето,за да удължат карантината.
Кафе с Канела,при нас,когато имаше случай на варицела,имаше залепена бележка на вратата от кога до кога са в карантина,а на деца,който нямаха контакт с болното се бяха обадили на родителите да не ги пускат на градина,ако имат възможност,докато мине карантината.

# 654
  • София
При нас за варицела личната уведомява ХЕИ и градината, служебно. Звъни и отделно някакви бумаги разменят, служебно - на нас не са ни давали нищо да носим. На вратата на групата се лепи информация. При нас слагат парцал с дезинфектант на дръжката и на вратата (на групата), а децата не ги водят по тържества и допълнителни занимания. Също така не ги извеждат навън (затворници в групата). Така било по инструкции на ХЕИ.
Да вметна, че в училище при нас нищо не уведомяват. По мнение на медицинската сестра в градината, карантината в този й вид няма никакъв смисъл, но това е положението. Ужасно много хора просто не спазват карантина при болни от варицела деца, без да мислят за околните, напр. си ходят до магазина с тях. Така че варицела може да се лепне отвсякъде :/

# 655
  • София
След нас вече има още 2 болни деца,те така или иначе ще удължат карантината. Относно,че се водят болни деца насам-натам преди да избият пъпките няма как да знаеш,че е заразно. Нека не забравяме момента,че и не всеки има при кой да го остави да го гледа. В моя случай сме само с баща му,така че и да не искам трябва да го влача с мен. В крайна сметка никой не знам какъв е случая на човека,че да излезе,че е безотговорно.

# 656
  • София
Много съм треперила и съм чела (преди време) за варицелата и др шарки. Уж не съм я карала до днес. Ако ме пипне сега ще ме убие, на дърти години.Confused  Най- треперих, естествено, като бях бременна с малката, а каката ходеше на градина и там през  седмица я варицела, я скарлатина в някоя от групите. Persevere Вярвате или не, по едно време ходех с маска на лицето си у дома, да се браня от собственото си дете. И какво - нито мога да го изведа от вкъщи за месеци, докато се роди малкото, нито мога да го спра от градина пак за месеци.

След години и двете прихванаха варицелата и я изкараха една след друга, на 7 год и на 3 год бяха,  
Мен не ме хвана, вече не се пазех, даже аз лично им мажех пъпките.
Може да съм я карала все пак като дете, майка ми се кълне че не съм . Брат ми карал варицела, аз не съм се разболяла тогава и толкова. Вярвам, че или имам вроден имунитет ( ако такова съществува) или съм я карала с 1 пъпка и никой не е разбрал даже. Била съм доста здраво дете като малка.
Та не знам как ще се предпази човек, и какво като ходи по улици, как ще се предпази? Децата като са контактни, какво, колко време да ги държиш у дома, с месеци? Ми не става ? То гледаш го без пъпки , ама ако е заразено ще е най - заразно. Ми родителите тогава още не знаят. След пъпките лесно, ще стои у дома или ще видиш пъпки ще страниш от такова дете.
Та моите са момичета, радвам се че изкараха варицелата сега като малки. да не треперят като мен едни ден.

# 657
  • Варна
Ами пусни си тест за антитела и ще получиш отговор на чуденката си Simple Smile

# 658
Като обявяха карантина в градината и спирах да събирам детето с други деца. Добре че я изкара да не му треперя толкова.

# 659
  • София
О тогава като бременна не съм разбрала че има такъв тест за антитела, пък и бях на 100% сигурна че не съм карала, за какво ми е тест, дет се вика.
Сега няма смисъл, защото 2 деца гледах у дома с варицела и мажех пъпки, + 1 бр племенница имам и нея аз я гледах с варицела и на нея мажех пипки ( тя само с баща растеше). Няма шанс явно да прихвана ( риска е към 90% при такъв контакт). Никакъв шанс, ама сега го знам. Та съм решила без тест. Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт