Оковите на майчината любов

• 112 492
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 215
  • София
Това, че хората се осират масово не означава, че осирането е нормално. Същото е с преписването. И накрая пак се знае кой кой е колко знае и колко е преписал.

# 1 216
Това, че хората се осират масово не означава, че осирането е нормално. Същото е с преписването. И накрая пак се знае кой кой е колко знае и колко е преписал.

И кой го знае, съответно кого го интересува? За да съм на някаква работа трябва да имам квалификация с определен минимален среден успех. Съответно в моята професия трябва да работя с хора и да им помагам да удовлетворяват информационните си потребности. Информационен брокер, специалист, човек боравещ с бази данни и т.н. от този род. От мен се иска когато ме попиташ нещо да ти направя търсене по въроса и да ти дам разни приложими решения на проблема ти. В тази връзка, какво ми помага да знам наизуст и хронологично историята на първите средновековни печатни книги, имената им и имената на печатарите им? Защото съм имала такъв предмет като студентка и съответно такъв изпит. Имала съм и изпит по европейски феминизъм и история на клиничната психология, защото и такъв предмет ни бяха наблъскали, за да улеснят някоя своя колежка психоложка да си заслужи заплатата.

# 1 217
  • София
Има, АбсурТ, но връзката все по-рядко е с уроците в училище, особено по история. Географията как да е, тя поне е видима. Обаче историята е боза и половина. Децата ми, а и аз самата, сме научили повече по история и география извън училище, отколкото в училище. Учебникът с насипаните години нищо полезно не дава, а има доста по-добре огранизирани и достъпни източници на информация.

Хайде, пак да се обясняваме напоително! Peace

Учиш 12 години и ако не получиш базови знания за миналото, за света, за най- стойностните човешки постижения в областта на изкуствата, за какво си търкал чиновете?

Винаги можеш да намериш информация за всичко в нета, въпросът е дали ще се сетиш кое е стойностно и кое- плява.

Училището е за това- да те изплюе на 18 човек, с достатъчно богата обща култура+ изкристализирала идея с какво да се занимаваш до пенсионирането си, за да ти е хем интересно, хем да ти докарва пари за сносен живот.

Не да те дари с хартийка за завършено средно, а да сричаш едва - едва и да не можеш една дума за нищо да обелиш.

# 1 218
  • София
Айде, сега, точно на училището ще разчитам за историята! точно пък, историята е най-измисленият предмет в училище, защото е изключителон, мега, като за златен скункс направен,  сякаш нарочно да е гаддно и отвращаващо. Кога за последно отгърна учебник по историяв основен курс? И не антична история, а българска. Направо да ти иде да се гръмнеш, че всичко това трябва даа го учиш - година след година, мила, моя, майно, льо, Битки, правителства, свят да ти  се завие и си казваш, ако за 13 века от създаването на българскатадържава, при които два века византийско и пет века османско, то останаха едни пет века нормална държава, и насипани невероятно количество години и събития, а какво ли им е на китайците, като китайската държава съществува от поне 5 хидяли години? След Освобождениетоо по едно време на няколко месеца са се сменяли правителствата, нямам запомняне! И ще ми разправяш за знаене на исстория! По-добре да гледат образователните канали и История БГ.

Аномаалия, това, че на вас програмата ви е била тотално остаряла и с неизползваема теория, не е проблем на студента, а като с учебниците по история - проблем на вуза, защото той си има преподаватели и програмни директори, които одобряват съдържанието на всеки предмет. Но без теория не може, иначе си един работниик на поточната линия в програмирането, образно казано (то си е и съвсем наистина така), ккойто няма широта на познанията, както и съответната теория и мислене, за да обхване повече от това, което вече се е научил да прави. Но не зная дали иззобщо разбираш за какво говоря. Аз в моята работа мога да обясня и най-дребното упражнение с каква теория се обяснява, но имам предвид не теория в общия смисъл на думата, а с модели, проучвания и т.н. Тези неща хората не са ги измислили с цел да тормозят студентите.

# 1 219
В последните пет страници има ли нещо по темата?

# 1 220
Между, другото, тъй като напоследък следя поредицата на НГ за Втората световна война, чак сега вдянах защо "Денят Д" се казва така. Ми, то било заради Десантът в Нормандия! При това жертвите са били страшно много от страна на съюзниците.
Не. Терминът се използва и преди това за различни полеви операции. D-day actually means doomsday.

# 1 221
  • София
Темата накрая пак се обърна в "какви родители сме", то не е за пръв път. Размисли и страсти и лични терзания. Едно от хубавите неща на порастването на децата е, че човек претръпва и преосмисля много неща и кара лежерно, нещо като усещате за добре свършена работа - големи са, вече и за женене стават, и да гласуват могат - каквото си можал, напавил си.

# 1 222
Темата не се обърна сама натам, има(ше) хора, които искаха да си помагат и споделят.

# 1 223
  • София
възможно е да не съм разбрала, но така ми се чу като обяснение. Ако съм  в грешка - сори и мерси за уточнението. контекстът винаги е бил за Нормандия, и в художествената литература съм го срещала, та е възможно да съм взела много тясно значение.

И кой им пречи, кой ги спира да споделят? Като гледам, цял ден сте си споделяли за личното родителстване, та няма как дакажете, че аз съм виновна, защото аз цял ден не съм писла. Па, много плашливи тези споделящи, все едно сефте са във форума!  В крайна сметка всеки постъпва така, както реши и е готов да преодолее препятствия. Всички сме нежни души.

# 1 224

Аномаалия, това, че на вас програмата ви е била тотално остаряла и с неизползваема теория, не е проблем на студента, а като с учебниците по история - проблем на вуза, защото той си има преподаватели и програмни директори, които одобряват съдържанието на всеки предмет. Но без теория не може, иначе си един работниик на поточната линия в програмирането, образно казано (то си е и съвсем наистина така), ккойто няма широта на познанията, както и съответната теория и мислене, за да обхване повече от това, което вече се е научил да прави. Но не зная дали иззобщо разбираш за какво говоря. Аз в моята работа мога да обясня и най-дребното упражнение с каква теория се обяснява, но имам предвид не теория в общия смисъл на думата, а с модели, проучвания и т.н. Тези неща хората не са ги измислили с цел да тормозят студентите.

Такива са програмите в българските университети - залага се на теория, практика малко и между другото, 8 семестъра за бакалавър, по 7-8 дисциплини на семестър. Това са 60-65 дисциплини общо, за да вземеш диплома за бакалавър. Нали се сещаш колко ненужен пълнеж и колко несъотносими към специалността ти дисциплини има измежду тези 60-65? това се прави, за да имат преподавателите хорариум, да се пазят работните им места и да им се изплащат хонорари. Преподавателската гилдия се поддържа, което е разбираемо, все пак и те искат да стигнат до пенсия. Но също така е разбираемо, че студентите, попаднали в българската система на висшето образование няма да изкълват материала за 60 изпита и да са специалисти по всичкология.

Висшето образование трябва да развие освен професионални умения също така аналитично мислене и способност за справяне в неблагоприятни ситуации. Ако съм успяла да препиша и да изкарам 6 на изпит, значи съм постигнала точно целта на следването си - научила съм се да отсявам кое ми е нужно и кое не, да постигам максимално добър резултат с минимално вложени усилия и ресурси и да се справя в трудна ситуация, свързана с моята специалност.

# 1 225
  • София
а аз съм изкарала две отлични дипломи за висше образование без дда съм преписала, а съм учила, за да се науча, а не просто да взема изпита. Защото ми е било важно. Добрият професионалист не се хвали, че е изкарал с преписване. То и лекарят може да е преписал и баш да му се паднеш като пациент на преписаното и да ти сбърка диагнозата, защото е преписал, а не е научил.

Последна редакция: ср, 13 дек 2017, 22:27 от Andariel

# 1 226
Като човек, занимаващ се със студенти попринцип... студентите, които приемат за ОК преписването на едни дисциплини, те си преписват навсякъде - дори, когато смятат, че като цяло курса им е полезен. Досега не съм срещнала изключение.

# 1 227
Да, после и в работата по втория начин..

# 1 228
  • Няма такава държава!
Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на доктор!

Обаче темата не е за това. Как и защо зави към ученето и по-конкретно какво е ценно да се учи - не знам, но точно защото различните хора отдават различно значение на отделните предмети има профилирани гимназии - всеки да учи каквото иска.

# 1 229
  • София

Тя смята, че на анонимната живота ще свърши, ако майка й не й звъни през 5 мин 3 дни:
И да си развие сценария какъв ще е животът й без нея. Три дни "сам вкъщи" и усещането за празнота ще връхлети.
Само по себе си горното изречение е един от инструментите на отровните родители за контрол. "Аз ще умра и ще видиш." Повечето имат и другата любима фраза "Късаш ми нервите, ще ме умориш и ще видиш".

Много добро наблюдение. И на мен ми направи впечатление и за мен в това се корени несъразмерната с поста на анонимната реакция. Следих темата и всички се заредиха да й обясняват как нейната майка може би просто е готина и затова разсъждава така и някои дадоха примери със своя кофти опит. А истината е, че тя се жегна не защото има супер майка и не може да си представи как една майка може да бъде зле, а защото се разпозна по някакъв начин дори да е само като настройка на този етап. И това си личи именно в цитираното от Гугъл.

Общи условия

Активация на акаунт