Оковите на майчината любов

• 112 469
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 245
Вече написах в началото, че никога, ако ще атомна бомба да падне, аз публично няма да се оплача или да напиша нито една лоша дума за най-близките си хора, а най-близките ми хора са майка ми, защото ме е родила, и децата ми, защото аз съм ги родила. Това за мен е достатъчно, а на когото не му харесва, да си гледа работата.
Да, Анди, ти. За теб е достатъчно. За други не е и това не е повод да бъдат заклеймявани. А майката е най-близкият човек, не защото е родила децата. По тази логика, дори майките, които са захвърлили децата си след раждането им, са им най-близките хора, защото са ги родили.

# 1 246
Andariel, интересно ми е какво е мнението на децата по тоя въпрос- дали знаят, че са ти най-близките хора и са възприемани като такива...

Децата ми са много биологично близки, но не се знае дали идейно ще са ми най-близките хора. Може да се окаже, че не е баш така и да тръгнем в различни посоки- нито аз ще хукна по техния акъл, нито ще ги шантажирам те да хукнат по моя.

# 1 247
  • София
Никого не заклеймявам.За мен е достатъчно, защото сме най-близките кръвни роднини, буквално сме били свързани с пъпна връв и защото ги обичам.
 Колкото до изоставените деца, вече дадох пример точно с такива деца, които въпреки всичко, явно на някакво много дълбоко ниво, все пак имат някаква връзка с БМ и се чувстват покрусени, когато дори когато са я мразили или са били безразлични към нея, по някакъв начин разберат, че е починала. Парадоксално.

# 1 248
А знаете ли, че "кръвта вода не става" е сбъркана поговорка и че истинският текст е "кръвта на братството е по-гъста от водата на утробата", тоест братята по оръжие са по-близки от дете и майка? Библейско, майна...

# 1 249
Когато родителите ти умрат, идва екзистенциалното усещане, че ти си следващият, ти си на ред. Някои казват, че със смъртта на родителя идва усещането за собствената смъртност. Кризата не е само заради връзката родител-дете, все едно каква е била тя, отровна или нормална. Преминеш ли от състоянието на човек, ходещ на погребения, организирани от други, по-стари и по-опитни, към човек, който трябва да урежда погребения, който вече е по-старият и по-опитният, светогледът се променя.

# 1 250
  • София
Библейско-военно, защото мъжете твръде често са прекарвали повече време на война, отколкото в мир. Контукстуално е, да го наречем така.
Да, знаят, защо да не знаят? Някои неща дори не е  нужно да се казват, те просто се знаят или се осъзнават с времето.

Грей, усещането не е, че ти си наред или си най-възрастният, а че буквално осиротяваш. Изоставените деца не организират погребенията на БМ, при това настоящатата майка си е жива и здрава, обаче пак нещо се случва, дори при случайно разбиране коя е БМ и че не е жива. Не важи за всички, разбира се, но се случва доста често, по същия начин, по който много осиновени тръгват да търсят корените си. А някои търсят след смъртта на осиновителите си и биват съкрушени, когато разберат, че и БМ вече е починала. Затова подозиррам, че е нещо много дълбоко, сигурно защото сме  човешки деца и трябва много време за отглеждане.

# 1 251
  • София
Никого не заклеймявам.За мен е достатъчно, защото сме най-близките кръвни роднини, буквално сме били свързани с пъпна връв и защото ги обичам.
 Колкото до изоставените деца, вече дадох пример точно с такива деца, които въпреки всичко, явно на някакво много дълбоко ниво, все пак имат някаква връзка с БМ и се чувстват покрусени, когато дори когато са я мразили или са били безразлични към нея, по някакъв начин разберат, че е починала. Парадоксално.

За теб е достатъчно това, за мен-друго, за трети -трето.
За всекиго е различно- аз осиротях, когато изгубих сестра ми.
И не минава мъката, докато за майка ми се сещам, но толкова- няма емоция.

Що се отнася до изоставените деца- никакъв парадокс не е покрусата, че биологичната майка е починала, а съжаление и яд, че не са могли да разберат, защо тази жена ги е изоставила.........

# 1 252
преди да си отиде такъв родител, все още има надежда, че може би нещата ще се променят, че ще стане любящ и близък, както са другите родители. Когато си отиде остава болката от изгубената надежда.

# 1 253
  • София
Или не са могли да си отмъстят? Хубаво, дори така да го приемем, и ако се върнем пак към нещата за отровната майка, ако няма помирение, а тя умре, после дори не можеш да й натриеш носа за пореден път, че е отровна майка и колелото продължава да се върти по същия начин, както докато е била жива - гняв, обида, недоволство, временно безразличие и по някаква причина, дори случайна, се започва пак. Дори не е нужно да се прощава, прошката е друго нещо.
Ох, вече не ми се обяснява (Веселина или както беше там, хайде, дойде твоят звезден миг!), не разбирам защо пак трябва да пиша и да отговарям. Аз претенции към никого нямам тук, просто "как0то некрасиво получается" жена да пише лошо за майка си, ако ще  да смята майка си за най-отровния родител. Детинско, незряло. Тази тема не е за самопомощ, а се получава обратният ефект - една-друго се надъхват пишещите колко са жертви, а майките им колко лоши. Все пак, тук пишат възрастни хора, не деца - децата така се събират и си говорят колко майките им са лоши. Ето, написах това, което ми беше основната идея и с нея приключвам. Зная, че болшинството тук не са съгласни, но нищо не мога даа направя и няма да си променя мнението, макар да разбирам какво искате да кажете. Разбирам, но не съм съгласна.

# 1 254
Грей, усещането не е, че ти си наред или си най-възрастният, а че буквално осиротяваш.

От личен опит знам какво е усещането. И пак от личен опит - преживява се и животът продължава.

Пък който иска да си фантазира как децата на отровните родители по цял ден си гризат ноктите от мъка, чудят се на кого да се оплачат и съжаляват, как не са се помирили с тормозителя - негово си право. Много поетична и дълбоко партиархална сцена, но далеч от истината.

# 1 255
Не се надъхват, а споделят.

# 1 256
Добре де, ти нали каза че няма да пишеш повече, кво стана. Напъва те отвътре, а?
Не можеш ли да разбереш, че някои от тук списващите имат различни преживявания и опит. И твоето мнение не е задължително правилно, нито пък е вярно.
Аз нямам такива отношения с майка ми, но имам наблюдения от много близък вид върху точно отровни отношения и мога да разбера тяхната позиция.

# 1 257
...просто "как0то некрасиво получается" жена да пише лошо за майка си, ако ще  да смята майка си за най-отровния родител.
Защо да е некрасиво? Нямам предвид лигли да се оплакват за дреболии, а сериозно пострадали от майките си. Защо да е некрасиво да се оплачат? Ще дам мнго бърз пример за майчинска бруталност. Момиченце на 7-8 години, въпреки многократните предупреждения да се оглежда и пресича внимателно, улисано в игра, изскача внезапно на улицата и камион набива спирачки пред него. За късмет нищо му няма на детето. Когато майката научава за "подвига" на детето, не просто му набива канчето или го нашляпва по дупето, а взема една ножица и стриже косата му до корен. Припомням, че става дума за момиченце, следователно дълга коса, букли и т.н. На другия ден момиченцето се явява в училище с гола глава като скинар. Този пример е само един от многото за начина, по който майката се е отнасяла към детето си. Та, какво е грозното, ако детето се оплаче от това отношение, дори когато е пораснало?

ПП/ Примерът ми НЕ Е измислен.

# 1 258
Няма смисъл от примери. Андариел разбира, иначе нямаше да пише за деца, изгонени да спят на Централна гара. Макар че е в интересен когнитивен дисонанс - хем има някакъв опит, в който такива деца съществуват, хем ѝ падало ченето от някакви относително по-леки ситуации. Хората с опит са обръгнали.

Нейна си работа.  Peace

# 1 259
  • София
Ох, наистина ми е трудно вече да ви разбера! Една ми скача и ми джафка, други ме питат разни неща дори когато казах, че съм си написала мнението и не ми се отговаря повече, трети ме обсъждат как не съм можела да ги разбера, защото не знам какво. Опитвам се да прекъсна разговора, но е трудно при положение, че се появяват реплики към мен или относно мен.

Когато някой е преживял такива травми, по-добре да отиде при психолог или психиатър, да сподели с приятелка, да си намери терапевтична група за собствен опит, да сподели с приятели, защото това няма да се реши като вътрешен проблем, няма да се преодолее с публично писане, защото се получава обратният ефект. След време може да съжали, че е написал това, което е написал, но няма връщане назад. То не е случайно, че терапевтичните групи си имат модератор, който е психолог, а не просто да се съберат едни хора и да си споделят преживяванията и опита.

Общи условия

Активация на акаунт