Счетоводител в нужда се познава 13

• 61 827
  • 760
  •   1
Отговори
# 60
мисля ,че и декл.6 ще се коригира, ще има по-малко здравни, щом е пуснат като първичен, а той е продължение

# 61
  • Варна
За подадения като първичен болничен предполагам, че има начислени 3 дни за сметка на работодателя? Сега при корекцията се получава разлика в осигуровките, а декл.6 в посока намаление се коригира само в НАП - не може с ел.подпис.
Аз имам следния казус - работничка, която няма 12 мес.осигурителен стаж излиза в болничен 45 дни преди раждане на 16.10. Времето, през което е в болничен (деклариран в НОИ) и се признава са осигурителен стаж - нали така? За този болничен НОИ няма да плати нищо. По време на втория болничен тя вече ще има ос.стаж, придобивайки го на 23.12  (зачитам времето, през което е в болничен) и за втория деклариам дата, на която придобива стажа, т.е не го признавам целия. От там натаък е като всяка друга майка - правилно ли разсъждавам или изпускам нещо?

# 62
  • София-Младост

Dahlia , да правилно мислиш Simple Smile  Само не разбрах защо не признаваш целия болничен?

# 63
  • Варна

Dahlia , да правилно мислиш Simple Smile  Само не разбрах защо не признаваш целия болничен?
Имах впредвид, че не го признавам целия за плащане от НОИ, ама не го донаписах. Втория болничен ще е за период от 25.11. до някой си януари (не знам кога ще е раждането), а тя придобива стаж на 23.12 и затова няма да искам за плащане от НОИ дните от 25.11 до 23.12.

# 64
искам да попитам за задължителния одит, трябва да надхвърлям 2 от 3-те критерия : Балансова стойност на активите – 2 мил. лв.;НПП – 4 мил. лв.;СЧП – 50 души /за отчетния период/, какво ще рече балансова стойност на активите , активи т.е. дълготрайните ми активи  или актива в баланса

# 65
  • София-Младост
Стойността на активите, която вписваш в баланса.

# 66
  • В полите на Пирин планина

Имах впредвид, че не го признавам целия за плащане от НОИ, ама не го донаписах. Втория болничен ще е за период от 25.11. до някой си януари (не знам кога ще е раждането), а тя придобива стаж на 23.12 и затова няма да искам за плащане от НОИ дните от 25.11 до 23.12.

Ти си го декларираш като период в болничен за бременност и раждане. Това, че лицето няма осиг. стаж означава, че няма да получи обезщетение от НОИ, а не че няма право да ползва отпуск по болест или бременност и раждане, щом е осигурено за съответния риск.

Това е задача, която трябва да реша. Имената на фирмите са Х и У.
Трябва да изчисля маржовете, не на извърша реална сделка.

Аз помислих, че е реална сделка...

Здравейте! Не см счетоводител и имам нужда от помощ.
Въпросът е: Фирма "Х" ООД е регистрирана по ДДС. Подизпълнител на фирмата предоставя услуга за 130 лв без ДДС. Каква би била цената на услугата, която предлага фирма "Х" ООД, ако маржът е 35%? За каква сума трябва да се издаде фактура?

Какъв е тоя марж? От кой се изчислява и на кой се начислява?

# 67
материалните активи, група 2 в баланса тях ли

# 68
материалните активи, група 2 в баланса тях ли

Не, обща сума на актива на баланса.

# 69
благодаря, значи цялата лява част гледам

# 70
  • SF
Ами въпросът е зададен така. Аз не разбирам какво ме питат, но явно си е имало причина.
Некадърно ли е зададен въпросът?

# 71
Ами въпросът е зададен така. Аз не разбирам какво ме питат, но явно си е имало причина.
Некадърно ли е зададен въпросът?

Според мен информацията е непълна.
Сега малко да погадая.
Ако идеята е, че Х ООД ще фактурира, извършената услуга на получател и ще начисли 35% надценка / т.е. подизпълнителя фактурира с 35 % отбив на Х ООД /, то би трябвало да изчислим така:

130 *1.35 = 175.50 лева ще е данъчната основа на Х ООД
20 % ДДС = 35.10 лева
обща стойност с ДДС = 210.60 лева

Но това си е моя интерпретация, защото "марж" в данъчните закони фигурира за определен вид услуги, а не по принцип за всякакви сделки.

# 72
  • SF
Все е нещо!!! Не разполагам с друг отговор и ще пробвам с този.
Щом подизпълнителят дава цена без ДДС и не е упоменато как е регистриран, значи ли, че не е регистриран по ДДС?
А може би не е важно да го знаем, защото искат да разберат дали можем да пресметнем сумата за фактурата.
На тебе ти благодаря!!!!

# 73
Все е нещо!!! Не разполагам с друг отговор и ще пробвам с този.
Щом подизпълнителят дава цена без ДДС и не е упоменато как е регистриран, значи ли, че не е регистриран по ДДС?
А може би не е важно да го знаем, защото искат да разберат дали можем да пресметнем сумата за фактурата.
На тебе ти благодаря!!!!

Щом е дадена цена без ДДС, то вероятно подизпълнителят е регистриран по ЗДДС.

# 74
  • Варна
Ти си го декларираш като период в болничен за бременност и раждане. Това, че лицето няма осиг. стаж означава, че няма да получи обезщетение от НОИ, а не че няма право да ползва отпуск по болест или бременност и раждане, щом е осигурено за съответния риск.
Понеже този болничен ме озадачава да си продължа питането:
1. При декларирането в порграмата за болничните подавам, че лицето е осигурено за съответния риск, но няма 12-месеца стаж и съответно дни за работни дни през периода по болничния лист с право на парично обещетение - нула. Със следващия ще декларирам от деня, в който има 12-мес.ос.стаж, т.е част от болничния
2. При деклариране в декл.1 -дните, без право ги посочвам в т.16.3, според указанието:
 " 16.2. Дни във временна неработоспособност, с изключение на дните, посочени в т. 16.5, 16.6 и 16.А - в две позиции се попълват дните във временна неработоспособност поради болест, гледане на болен член на семейството, бременност и раждане, санаторно-курортно лечение, карантина с право на обезщетение.

16.3. Дни за отглеждане на малко дете и в неплатен отпуск за бременност и раждане - в две позиции се попълват дните за отглеждане на малко дете съгласно чл. 164, 164а, 165, 167, 167а КТ, както и дните в неплатен отпуск за бременност и раждане"

Какво е вашето мнение?

Общи условия

Активация на акаунт