Счетоводител в нужда се познава 13

• 62 142
  • 760
  •   1
Отговори
# 75
  • В полите на Пирин планина
Мисля, че е точно така.

# 76
  • Варна
Благодаря ти, Lady Brinne bouquet

# 77
Скрит текст:
възнагражденията не са от регулируемите плащния - може и 25 х в брой - ДУК се приравнява на трудово възнагр

Чл. 2. Законът не се прилага при:
1. тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени платежни сметки;
2. тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и ограничено дееспособни лица, на съпрузи и роднини по права линия;
3. сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие;
4. операциите с банкноти и монети, страна по които е Българската народна банка;
5. замяната от банки на повредени български банкноти и монети;
6. изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда;
7. (нова - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) изплащането на гарантираните влогове по смисъла на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

В указанието пише, че се отнася само за трудовите договори и то само трудовото възнаграждение по договора, но не и допълнителни плащания по него - обезщетения.
ДУК не се приравнява, а за него важи ограничението.

сори за неточността - при мен У-ля е с договор за У-л т.е трудов

# 78
  • Варна
Благодаря за отговорите по моя въпрос, и аз така знам, че не мога да изплащам в брой.
По въпроса със задачата съм на мнението на Лейди, марж според мен е използвано като печалба в случая.

# 79
искам да попитам за задължителния одит, трябва да надхвърлям 2 от 3-те критерия : Балансова стойност на активите – 2 мил. лв.;НПП – 4 мил. лв.;СЧП – 50 души /за отчетния период/, какво ще рече балансова стойност на активите , активи т.е. дълготрайните ми активи  или актива в баланса

балансовото число - всичко в раздел АКтиви

# 80
Все е нещо!!! Не разполагам с друг отговор и ще пробвам с този.
Щом подизпълнителят дава цена без ДДС и не е упоменато как е регистриран, значи ли, че не е регистриран по ДДС?
А може би не е важно да го знаем, защото искат да разберат дали можем да пресметнем сумата за фактурата.
На тебе ти благодаря!!!!

Щом е дадена цена без ДДС, то вероятно подизпълнителят е регистриран по ЗДДС.
точно!  По принцип се приема, че ДДС е включен в крайната цена, която се плаща.
Би трябвало 35% марж да не му влияе ДДС то защото ползвате Данъчен кредит за полученото, и дължите начисленото. Разсъждавам само

# 81
Здравейте , пак да помоля за помощ, имам плащания авансови за имот, осчетоводявах авансово, в нот. акт на имота пише продажба цена на имота 10 000, а са ми издадени и платени фактури на стойност 12 000 , разликата от 2000 е цената на парното, нали мога да  заприходя имота   със стойност 12 000 и кояа сума да  запиша в декларацията по чл.14 за облагане с данък на недв.имущество

# 82
Хм, бих  завела имота на стойност 10000лв , а парното са разходи за услуги.

# 83
  • Плевен
Може би трябва да се уточни какво се разбира под "парното"- сметки към Топлофикация или инсталация, която е подобрение на имота.

# 84
Не трябва да има разминаване в стойността на имота в нотариалния акт и издадената фактура.

# 85
Извинявам се , не се досетих,че ще се изтълкува така, 2000 е изграждане на инсталацията за парното,

# 86
Можеш да заведеш два отделни ДМА, ако парната инсталация отговаря на т.3.2 от СС 16:

"3.2. Дълготрайните материални активи, които се състоят от разграничими съставни части, отговарящи поотделно на критериите за дълготраен материален актив, могат да бъдат разделени на своите съставни части и всяка част да се третира като самостоятелен актив. Това е необходимо, когато съставните активи имат различни полезни срокове на годност или по различен начин осигуряват икономическа изгода за предприятието, което налага да се използват различни методи и норми на амортизация."

В противен случай инсталацията би трябвало да се разглежда като пряк разход, необходим за привеждане на актива в работно състояние в съответствие с предназначението му (виж т.4 от същия стандарт) и трябва да се включи в стойността на имота.

# 87
Извинявам се , не се досетих,че ще се изтълкува така, 2000 е изграждане на инсталацията за парното,

Заведи го като съоръжение, отделен ДМА от сградата.

# 88
Благодаря ви много.

# 89
Имам нужда от помощ  отказали са от но и да ми изплатят болничния по майчинство защото счетоводител ката не си е 6вършила работата сега Как става обжалването можете ли да ми дадете информация

Общи условия

Активация на акаунт