Математически турнири - 47

• 115 526
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Браво!Ходите  ли някъде на курсове или само с домашна подготовка успявате толкова добре?

Мога да споделя моите наблюдения за второкласниците. На курсовете в СМГ и на други места се минават книжките Немо и Математик-умник, плюс разни листчета. На изминалите няколко състезания за най-големия набор 2009 има задачи, които са от целия материал от двете книжки, плюс и неща, които ги няма. Т.е. едно дете, ходейки на курс, дори при най-добрия преподавател, няма как да реши всичко, защото не го е изучило още. Така че, ако човек се цели в постоянни призови места, то или се работи сериозно вкъщи (почти всекидневно) или се посещава учител за тази цел. Мисля, че тази тенденция ще продължи за въпросния набор до края на 4 клас.

Тък като оригиналният въпрос беше към мен, ще се включа с отговор - дъщеря ми не ходи на курсове. Работим вкъщи по Немо, стари състезания или сборниците на Кортезов. Обръщам внимание, че не става въпрос за ежедневна работа, защото тя е целодневно на училище, а след това и на спорт 4 дни в седмицата. Решава задачи събота и/или неделя. Според мен работата вкъщи е много по-добър вариант на тази възраст, защото е по-фокусирана и за кратко време напредваме много : правим само неща, които я затрудняват и така напредва.
Не съм съгласна за коментара с "не го е изучило още" - тези задачи никога няма да бъдат изучени - просто мисленето на децата се развива с решаване на задачи.

Така е ,но много си зависи и от детето да е мотивирано,съсредоточено, но без курсове,домашна подготовка няма как, защото в училище не се изучава този материал.На курс ходим към СМГ но за момента се решават доста по лесни задачи там от това което се пада по състезанията.Опитвам се и вкъщи ,но не остава много време ,ходим на допълнителни занятия и от умората от целодневното училище ...

# 496
  • София
Въпросът къде и колко трябва да се подготвя едно дете, за да влезе в СМГ/да се явява на състезания/да печели призови места се разисква всяка учебна година по няколко пъти в тази тема. Отговорът е прост-"Зависи от приоритетите и възможностите на детето и родителите." Т.е.не е никак прост и е много субективен. Но ако все пак ви е необходима и полезна информацията другите как подхождат, препоръчвам да прочетете предните 46 теми. Там има доста примери и насоки на отделни родители.

# 497
  • София
 Без да звучи нескромно, но моите деца са пример, че и без курсове и уроци може да се подържа ниво ако то се измерва с призови места по състезанията. Подготвям ги единствено като разпечатвам теми от стари състезания и решават по 1-2 пъти седмично сами. Оставям ги сами да откриват топлата вода и до сега се получаваше. След последния Салабашев обаче сериозно се замислям за някакъв курс. Но щом в СМГ решават по-лесни задачи май не ни е вариант. В Данис имат някакъв курс, но нямам отзвиви. Може би си заслужава единствено ако има някакъв курс специализиран за състезателна математика за тази възраст на който се решават само интересни задачи, а не се цикли на материала от училище.

# 498
В СМГ и Междучасие са по Немо и Кортезов. И Математическата читанка. Купи си ги и действай.

# 499
Има ли Математическа читанка за 2 клас? Мислех, че е от 3? По принцип в СМГ би трябвало да подготвят за техния приемен изпит, който сигурно е по-лесен от Салабашев.

# 500
В Данис сме ходили на курс и не сме доволни.Не ги препоръчвам.Иначе математическа читанка няма за втори клас, но някой теми стават от тази за 3-ти.
Нямам време да чета останалите 46 теми,затова попитах впредвид супер резултатите на детето,но както вие казахте всичко е индивидуално.Ние залагаме повече на курсове, но май не работи много тая схема с курсовете...Мисля че е важно след състезание да си направим разбор.
Между другото погледнах че имат някакъв учебник са издали данис за първи клас

# 501
По принцип в СМГ би трябвало да подготвят за техния приемен изпит, който сигурно е по-лесен от Салабашев.
ОМТ не е по-лесно от ИС. Мое мнение.

# 502
Тогава защо не решават задачи подобни на тези в ОМТ-то на курсовете? Казвате, че са лесни задачите, които дават на курсовете

# 503
Тогава защо не решават задачи подобни на тези в ОМТ-то на курсовете? Казвате, че са лесни задачите, които дават на курсовете
Нямам представа какво се решава на курсовете. Но самият факт, че на курс има поне 20 деца в група с различна начална математическа подготовка, означава, че в началото трябва да се даде солидна обща основа за всички в групата. Основа се гради с по-лесни и еднотипни задачи. Няма как иначе да надграждат след това. Не може в една група всички да са на ниво "златен медал" от ИС и да решават само сложни задачи.
ОМТ е тричасово състезание, което включва: сложен тест от 20 задачи, 5 от които са с отворен отговор и се решава за 60 минути; след което има 2 сложни описателни задачи за 2 часа.

# 504
  • София
Така е, за високо ниво има други курсове и форми извън курсовете на СМГ.

# 505
Така е, за високо ниво има други курсове и форми извън курсовете на СМГ.
Даваш ли си сметка колко глупост можеш да наториш с подобно , на пръв поглед компетентно съждение...
Би ли го разяснила и обосновала?
1. Какво е... високо ниво във възраст 3-4 клас? Не е ли върха на сладоледа ОМТ и приема в СМГ - цел, която е пряка на курсовете в СМГ?
2. Кои са тези други курсове, които не целят подготовка за прием в МГ, а така нареченото от теб високо ниво?

# 506
  • София

Нямам време да чета останалите 46 теми,затова попитах
Винаги ме е изумявало, когато някой не си направи труда да прочете дискутирана проблематика или въпрос, който го вълнува с оправданието нямам време... А нима списващите тук имат време да повтарят до откат едно и също?!?

# 507
  • София
Здравейте, извинете, ако въпросът ми е неподходящ-  по какви задачи да се подготвяме за националната олимпиада по математика?

# 508
Здравейте, извинете, ако въпросът ми е неподходящ-  по какви задачи да се подготвяме за националната олимпиада по математика?
Ако не става дума за осми клас, задачите от предходни години са подходящи за подготовка.

# 509
  • София
Ако не става дума за осми клас, задачите от предходни години са подходящи за подготовка.

Благодаря много за отговора,  изтеглих даваните задачи  за последните 5  години.За 4 клас става въпрос, дъщеря ми ходи на курс в Питагор, но се справя трудно. Ще се опитам да решаваме активно до 22-12. Къде, освен в Немо да търся подобни задачи, ако срещаме затруднения?

Общи условия

Активация на акаунт