Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 364
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • In transit
Това с тухлите итонг съм го забелязала в Ръмъния. В Констанца последните 15 години сградите се строят с итонг.

# 271
  • Най-красивата страна
Апартаментът ни е в 23 годишен тухлен блок.
Доволни сме,защото разполагаме с 4 отделни големи стандартни стаи.Общите помещения не бяха луксозни,но пък ние се организирахме ,събрахме пари и сами си направихме и гранитогреса и модерното осветление на стълбището и дограмата сменихме.Боядисваме през 2-3години.Поддържаме асансьора ,ремонтираме покрива.Плащаме и на градинар и на портиер.
Късмет -съседите са много свестни хора.
Това,което не харесвам в новото строителство са малките жилищни площи.Естествено има и жилища с нормални размери,но цените достигат до 1500евро на квадрат-на хубаво място.
И все пак бих предпочела новото строителство пред панела.

# 272
Даже Брюксел вече вижда балон, само в България още никой не го казва... Ще се сетите...

# 273
Итонгът е канцерогенен, няма да си купя такъв апартамент. И - ако искате, спорете с мен дали е радиоактивността му се разпадала и след еди-колко си години ставал нормален...пак не го ща!

# 274
То само това да му е проблема на итонга - в съседния апартамент чуваш какво си говорят, може и ти да се включиш в разговора. По-зле даже от панела или поне се съревновават...

# 275
Без коментар - само за размисъл  Wink

Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон
Страната ни е с тревожно надценен пазар на имоти

https://www.dnes.bg/stranata/2017/11/25/preduprejdenie-ot-briuks … oten-balon.360363

Пълни глупости, най-вероятно ей-така измислена статия. На Брюксел му е през оназ работа какво става в България. А и там си нямат идея от българското мислене за собствен дом.

# 276
Факт е, че от финансова гледна точка купуването на имот при сегашните цени не е “инвестиция”. По-скоро при готови пари е хеджиране-притесняваш се от риска от инфлация и т.н.
Едно време ни обясняваха, че ако Попа на село те попита за цената на златото, че иска да инвестира, то значи моментът за инвестиция е минал отдавна.

Та от части съм съгласна за балон, но смятам, че няма да се спука след година-две, а минимум 5. Причината за това - строителите, построили сгради наскоро, са на такава голяма печалба само от половината продадени апартаменти, че дори и нищо да не правят, имат да ядат още доста години, т.е. да не пускат на пазара вече построеното.
Има подем в Световната иконономика и много чужденци-частни лица и фирми купуват имоти в България, заради ниските данъци тук или заради високите в родната си страна-руснаци, израелци и т.н.
В много семейства има работещи в чужбина, които живеят като скотове там, за да спестят за жилище в България.
Заплатите в някои сектори, като например ИТ или аутсорсинга дават добри доходи, най-вече в столицата и съответно тези млади хора лесно финансират ипотечен кредит.

Та, моето лично мнение е, че балон има, но той няма да се пукне с вдигането на лихвите по кредитите, а когато горните неща не са валидни-застой на заплатите, изтегляне на средствата на чуждите инвеститори и т.н.
А някой поглеждал ли е цените в Брюксел-колосални са и продажните, и наемните цени, само че там нямат културата да имат собствени жилища. Съпоставяйки цените на кв.м. със средните заплати в големи европейски градове, не мисля, че съотношението е по-добро от София, т.е. според мен за момента положението в София е ОК.

Последна редакция: сб, 25 ное 2017, 17:21 от Анонимен

# 277
Майка ми десетина години работеше в строителна фирма. По нейните думи разхода за всичко от разрешителни, земя или обезщетение, строеж акт 16 пр. е от 350 евро кв м до зависи от обещетението/района. Но дори в най-скъпия случай 700 евро пак продават на 2000 ...

# 278
От текста на в. Сега разбирам, че по-добре да купувам нещо възможно най-евтино, колкото за временно живеене, пък след няколко години ще паднат рязко цените на хубави имоти и тогава направо един етаж с 4 спални мога да взема Simple Smile Да се надяваме, че доходите няма да паднат, а само ще се качват.

Не бих лежала на таз кълка. Цените след бума 2008-ма паднаха само на ваканционните имоти. В големите градове (и особено в София!), нищо няма да падне. Да се задържи, да спре да расте - да. Но да стане двойно по-евтино - не чакай:)

Точно. Ако чакате да паднат цените бая ще почакате. Може да има лек спад или спиране на растежа и то само в някои квартали. В търсените места - забравете. Пъво сега балона далеч не е като 2008-ма. Второ, дори и да има криза тя само временно ще спре неща. Защо не погледнете една графика на цените на имотите за последните 100 години в световен мащаб? Тенденцията е на устойчив растеж. Кризата удря цените временно и те пак падат. Освен това София става все по-привлекателно място за бизнес и постоянно живеещи чужденци, които работят тук.
Ето ви една обява за търсено място http://www.imoteka.bg/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0 … rom=&floorto=
цената от 147 000 е намалена на 132 000 и още си седи. Всички апартаменти с цени от 1500 е нагоре си стоят в обявите от два месеца.

# 279
  • София
Ей на това му се вика Черен Петък на имотите. Ама тя цената е била нереална и сега са я намалили. Пак не е малко. Като прочета просторна тераса и отопление на ток, и са ме загубили. 80 кв. 140 хил. Евра. Как няма да стои.

# 280
https://www.globalpropertyguide.com/Europe/square-meter-prices - ето защо според мен има още много накъде да растат цените в София-графиката показва, че сме на последните места.

Milittana, не мисля, че цената е намалена, просто са разделили паркомястото с отделна цена от 15 000 евро, т.е. пак цената е 147 000. И друг път съм го казвала това-хора, разполагащи с над 150 000 евро имат различни опции-могат да си построят къща на малко по-лошо място, могат да си купят два по-малки и т.н. и за това имат доста претенции. Такъв апартамент под наем излиза 1000лв., т.е. 25 години трябва да живееш в него, за да го избиеш, което за мен е твърде дълъг период и смятам, че повечето хора, които разполагат с тази сума мислят като мен.
Разбира се, ще се намери сигурно някой работяха с кредит да го купи, но трябва да е с висока заплата, за да му отпуснат такъв. И пак, при 80кв.м. ЗП, най-вероятно чисто е 70 кв.м. с терасата, това по моите (не строителските) виждания е над 2000 евро на квадрат.

# 281

https://www.dnes.bg/stranata/2017/11/25/preduprejdenie-ot-briuks … oten-balon.360363

Пълни глупости, най-вероятно ей-така измислена статия. На Брюксел му е през оназ работа какво става в България. А и там си нямат идея от българското мислене за собствен дом.

Когато си в балона, не го виждаш...но какво ли разбират от балони, икономика и цикли тия кухи лейки в Европа LaughingLaughingLaughing

# 282

Когато си в балона, не го виждаш...но какво ли разбират от балони, икономика и цикли тия кухи лейки в Европа LaughingLaughingLaughing

Човек, много ти е промит мозъка и не различаваш истинска статия от измислена такава. Тази си е точно в стил ЕЖК, няма източници, няма нищо, само някой си работил по материала. А какво разбират или не в Брюксел и какво не, малко ме вълнува, както и на разбирачите там не им пука за тук.

# 283
  • София
Те не че в Брюксел не разбират, ама те боравят с едни официални статистики дето нямат общо с реалността. За тях тук повечето са под прага на бедността и пенсионери, ама всъщност има куп недекларирани доходи, пари под масата, подкупи, бакшиши, пари от чужбина. Те не могат да разберат как пенсионер живее с мизерна пенсия пък мята 10 хиляди през прозореца на ало апаши. То това НСИ как да го посочи в сводките си.

# 284
Оглеждайки се настрани, ние сме една от страните с най-евтини имоти в Европа. Това се вижда от цените на имотите, а и от наемите. В Париж за миниатюрно апартаментче (има няма 30-45 м2) плащаш по 2000 евро на месец и се считаш за късметлия. Естествено, че там заплатите са по-високи, но разликата е достатъчно голяма, че да компенсира нашите далеч по-ниски доходи. Много обичам да гледам House Hunters по travel - дава много хубава преценка за цените на имотите като покупка и като наем в най-разнообразни кътчета по света. Гледала съм за всякакви най-забутани и непредпочитани дестинации, където наем 600 евро е съвсем ОК и обикновено става дума за не особено хубави апартаменти, далеч от центъра. У нас 600 евро е около тавана. А цените за покупка започват от 120 000 и минават милион (вярно, минават милион рядко - Лос Анджелис, например), много рядко съм виждала някой да се надявам да си намери дом за 60-70-80-90 000 евро, както е у нас (е, имаше предаване за София Grinning ). Балон би имало, ако се раздаваха кредити на всеки втори неблагонадежден (а в момента доста щателно се проучва кредитоискателя) или ако изведнъж се насити пазара и няма купувачи - което на мен ми се вижда супер малко вероятно предвид, че половината жилища НС се изкупуват преди първата копка.

Общи условия

Активация на акаунт