Професия учител - 3

• 180 442
  • 1 500
  •   1
Отговори
# 90
Ако сте била на трудов договор като учител, се зачита за педагогически стаж.

# 91
само в УЧИЛИЩЕ ли? А в колеж, примерно, брои ли се? Или частен учител на трудов договор, ако има такова чудо

# 92
  • Майничка
КТД - Чл. 25. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ, при определяне
продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, за които се
заплаща допълнително трудово възнаграждение, зачитат изцяло за придобит
трудов стаж и професионален опит по смисъла на Наредбата за структурата и
организацията на работната заплата, придобития трудов стаж до 01 юли 2007
година по трудово или служебно правоотношение.
Чл. 26. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ зачитат трудовия
стаж, придобит след 01 юли 2007 година в друго предприятие на сходна или със
същия характер работа или професия, съгласно чл. 12, ал. 4 от Наредба за
структура и организация на работната заплата както следва:
- за педагогическия персонал – в съответствие с чл. 19, ал. 1 – 4 от
Наредба за пенсиите и осигурителния стаж, както и в други отрасли и дейности
по специалността от висшето образование с придобита образователно-
квалификационна степен „магистър” или „бакалавър” и „професионален
бакалавър по...”, която ползва като учител;

- за непедагогическия персонал – съгласно Националната класификация
на професиите и длъжностите в Република България.

# 93
Здравейте понеже ми предстои да стана старши учител и ме интересува периода на майчинството счита ли се за педагогически стаж
Зависи кога е било майчинството. По новия закон, от 2008 година насам, се зачита само като общ трудов стаж, но не и като педагогически. По стария закон беше педагогически стаж.
На доста от колегите им трябваше справка за стажа за кандидатстване за V-тo ПКС последната година и някои млади майки бяха неприятно изненадани... Не че не се е отразявало във фиша преди, но кой ли да погледне там.

Ако сте била на трудов договор като учител, се зачита за педагогически стаж.

За съжаление това вече не е вярно...

# 94
Е, къде го пише това?!  Станах старши учител миналата година точно след майчинство. Щом в трудовия договор пише учител, стажът е педагогически.

# 95
Е, къде го пише това?!  Станах старши учител миналата година точно след майчинство. Щом в трудовия договор пише учител, стажът е педагогически.
Пише го в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж:

Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., бр. 87 от 2009 г., в сила от 3.11.2009 г.) Учителски стаж  е  осигурителният  стаж,  положен  на  учителска  или  възпитателска  длъжност  в  учебни  и възпитателни  заведения.  За  учителски  стаж  се  счита  и  осигурителният  стаж  на  директорите  и заместник-директорите на учебни и възпитателни заведения, ако те са изпълнили пълната норма задължителна преподавателска работа.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., бр. 79 от 2009 г., бр. 62 от 2013 г., в сила от 3.07.2013 г.) Учителски стаж е и осигурителният стаж на лицата, заемащи длъжности по списък, утвърден от министъра  на  образованието  и  науката,  съгласуван  с  управителя  на  НОИ,  ако  отговарят  на изискванията за  заемане  на  длъжността  учител  или  възпитател  съобразно  придобитото образование, професионална квалификация и правоспособност и са изпълнили пълната норма за задължителна преподавателска работа.

И тъй като майките по време на майчинството нямат изпълнена пълната норма за задължителна преподавателска работа, то стажът е общ, а не учителски.
Ако сте станали старши учител след 1.08.2016 г., то е трябвало освен 10-те години учителски стаж (без да се броят 2-те години майчинство, ако е след 2007) да имате и 3 кредита, получени от обучения - този въпрос го проучихме специално, защото имахме такъв случай и нашата директорка се обърна към МОН. Колегата стана старши учител в началото на тази учебна година - когато си получи и третия кредит.

# 96
Аз бях чела някъде писмо на НОИ,където се пояснява ще, че майчинството се зачита за педагогически стаж. Ако наистина са го променили е много лошо.
То по тази логика и платената отпуска не би трябвало да се зачита за педагогически стаж, защото не си изпълняваме задължителната преподавателска норма.
Може би е най-добре да се пита НОИ.

# 97
  • European Union
Според мен в цитирания член 19 не пише, че учителите трябва да са изпълнили нормата преподавателска работа. Пише го само за директорите, заместниците и за лицата определени в списък от министъра (болднатото в двете алинеи). За учителите пише само "Учителски стаж  е  осигурителният  стаж,  положен  на  учителска  или  възпитателска  длъжност  в  учебни  и възпитателни  заведения."

# 98
Аз си мисля, че някой си тълкува наредбата, както му отърва.

# 99
Според мен в цитирания член 19 не пише, че учителите трябва да са изпълнили нормата преподавателска работа. Пише го само за директорите, заместниците и за лицата определени в списък от министъра (болднатото в двете алинеи). За учителите пише само "Учителски стаж  е  осигурителният  стаж,  положен  на  учителска  или  възпитателска  длъжност  в  учебни  и възпитателни  заведения."

Мисля, че това е отговорът. Съжалявам, че не съм го болднала и него.
Не теоретизирам, а споделям опит от нашето училище - след направени консултации.
Моят стаж е изцяло педагогически - не съм работила никога нищо друго, а децата ми са родени преди 2007. Колегата, на същата длъжност, също не е работила никога нищо друго - майчинството ѝ е общ трудов стаж, останалото - педагогически. Само защото детето ѝ е родено след 2008...
Имаме колега с 3 деца - 2 родени преди 2007, а с последното е все още в отпуска след майчинството. Е, за двете ѝ деца майчинството ѝ е педагогически стаж, а за третото - общ трудов...

То по тази логика и платената отпуска не би трябвало да се зачита за педагогически стаж, защото не си изпълняваме задължителната преподавателска норма.
През отпуската няма преподавателска норма, нали е отпуска Wink Преподавателската норма за 1 година за учител по математика например е 648 часа, за учител по ФВС - 700 часа, за учител по практика - 840 часа и т.н. Ако е изпълнена - педагогически стаж си е.
Признавам, че не съм наясно как стоят нещата ако си лектор или на половин норматив...

Последна редакция: пт, 08 дек 2017, 22:54 от Lss*

# 100
  • sofia
Имаме колега с 3 деца - 2 родени преди 2007, а с последното е все още в отпуска след майчинството. Е, за двете ѝ деца майчинството ѝ е педагогически стаж, а за третото - общ трудов...
Много се учудих. Малкият ми син е роден 2011г., а майчинството ми се счита за педагогически стаж. Защо има такова разминаване? Май наистина всеки си го тълкува както му отърва.

# 101
Малкото ми дете е родено 2013 и ми се зачита за педагогически стаж.

# 102
...Здравейте, за Средно училище от 1 до 12. клас.

Не прави самото тържество прекалено дълго, нека то да е кулминация на дейности, които са се провеждали през седмицата или месеца на празника, примерно футболен/волейболен турнир, в зависимост от патрона - тематично украсена стая, конкурс за тематична илюстрация/рисунка, комикс, колаж, стихотворение, есе, костюм от епохата в различните образователни степени и на деня да се обявят победителите и да им се връчи грамота и награда /тортите винаги са вървежни  Laughing/.
Певци, танцьори, фокусници ако имате да се включат на деня, те са по-интересни от рецитациите.
Аз бих направила допитване сред учениците за предложения - понякога излизат много свежи идеи.
Благодаря! Simple Smile

# 103
Здравейте!
Тук има ли начални учители? А те имат ли колеги, които все още не са завършили и работят на % от учителската заплата?
Преди време много дълго четох тази тема и се реших все пак да кандидатствам, приеха ме с отличен за специалност ПНУП и сега се озъртам от дале-е-е-че.
Много ми се иска да успея да си намеря някаква работа сред деца на половин работен ден, но просто не знам от къде да тръгна. Има много обяви за детски градини, в които пише, че търсят хора със средно образование. Вярно ли е, че студентите никой не ги иска? Какви наблюдения имате?

# 104
  • Майничка
Незавършил студен на практика си е човек със средно образование. В градините май само леличките могат да са с такова /имам предвид от персонала, работещ с деца/. Такава работа трудно се съвместява с учене, дори да си задочник. Виж, като вземеш бакалавърска степен, тогава вече е друго.
По-реална ми се вижда работа в занималня или детски център /последните са добра тренировка за управление на група/, а и позволява гъвкаво управление на времето.

Общи условия

Активация на акаунт