Сватба 2018 - III-та част

• 48 668
  • 734
  •   1
Отговори
# 630
  • Burgas
Мили момичета много отдавна не съм писала . Но веднага давам отчет: гледах за рокля в Диамант нищо не ми хареса, от там в Аз и Ти и веднага си намерих рокля, само дето не ни позволиха да я снимаме. Ходих с майка ми и свекито. Всичко друго вече ни е капарирано и изговорено. Специално за запазването на дата в ритуалната и църквата съм си пуснала отпуска. Та да ви питам в църквата като се запазва дата и час искат ли някакви документи - кръщелни, лични карти ... ?

# 631
Та да ви питам в църквата като се запазва дата и час искат ли някакви документи - кръщелни, лични карти ... ?
Аз по-назад бях писала по темата - не, нищо не ви искат. Даже може да не е лично, както стана при нас - дядо ми ни запази часа в църквата и плати таксата. Предполагам кръщелните ги искат на по-късен етап.

# 632
С цялото ми уважение, не е точно така. Първо няма такова нещо - в цял свят е забранено. Вирусът на ХИВ макар и да не е лечим, в днешно време е управляем, с постоянен прием на лекарства хората в днешно време живеят напълно пълноценен живот. Да им се отнеме възможността, ако имат желание да сключат брак е меко казано тоталитарно, по мое мнение. Второ - поне в ЕС бременност, която не застрашава оцеляването на плода или на майката, без нейно съгласие не може да бъде терминирана, само на основание ХИВ пизитивност. Друг е въпроса доколко е морално да се забременява с ХИВ - но както казах болестта в днешно време е управляема, а и категорията "морал" не е от правомощията на държавната администрация. Поне в повечето места в Европа. Трето - определена категория лица с умствени и психически заболявания също могат (поне в "старите" държави-членки) да сключват брак - доколкото длъжностното лице установи, че разбират свойството и значението на постъпките си и могат сами да ръководят действията си...Впрочем понеже ми стана интересно и поразпитах колеги от различни части на Европа, в един момент реших, че това изискване за медицинско свидетелство е нещо наше си от по-на-изток..Но едната ми шаферка, Хърватка, беше също толкова изненадана да чуе за него - и се оказа, че в Хърватия такова няма.
Темата е много офф топик, с оглед всички хубави неща около една сватба, но просто ми дразни чувството за справедливост и напредничаво мислене.
А всъщност - нека да не се залъгваме - вероятността е просто да се обадя на семейната лекарка, тя да състави медицинско и за мен и бъдещият ми съпруг, когото никога не е виждала и с това тази стъпка да приключи, независимо дали някой от двама ни има "нещо за деклариране".
Е? Та каква в целта на това упражнение?

По отнушение на медицинските, понеже вече имам един ,,брак" зад гърба си, правят се най-вече заради Васермана, пълно изслесване на кръвта, да се докаже че никой от двамата няма ХИВ- вирус(СПИН), запади бъдещите им деца.В цял свят е забрането - бременност с ХИВ се прекратява, законен брак се забранява. Това е и причина при бременост първото изследване да е васерман. Васирмана е 20лв, ходи се и в психодшспансера, задават ти тъпи въпроси ,,обичаш ли майка ти, обичаш ли баща ти?".около 150лв за двама за медицинските за двама.

Последна редакция: пн, 18 дек 2017, 14:48 от fingertip

# 633
С цялото ми уважение, не е точно така. Първо няма такова нещо - в цял свят е забранено. Вирусът на ХИВ макар и да не е лечим, в днешно време е управляем, с постоянен прием на лекарства хората в днешно време живеят напълно пълноценен живот. Да им се отнеме възможността, ако имат желание да сключат брак е меко казано тоталитарно, по мое мнение. Второ - поне в ЕС бременност, която не застрашава оцеляването на плода или на майката, без нейно съгласие не може да бъде терминирана, само на основание ХИВ пизитивност. Друг е въпроса доколко е морално да се забременява с ХИВ - но както казах болестта в днешно време е управляема, а и категорията "морал" не е от правомощията на държавната администрация. Поне в повечето места в Европа. Трето - определена категория лица с умствени и психически заболявания също могат (поне в "старите" държави-членки) да сключват брак - доколкото длъжностното лице установи, че разбират свойството и значението на постъпките си и могат сами да ръководят действията си...Впрочем понеже ми стана интересно и поразпитах колеги от различни части на Европа, в един момент реших, че това изискване за медицинско свидетелство е нещо наше си от по-на-изток..Но едната ми шаферка, Хърватка, беше също толкова изненадана да чуе за него - и се оказа, че в Хърватия такова няма.
Темата е много офф топик, с оглед всички хубави неща около една сватба, но просто ми дразни чувството за справедливост и напредничаво мислене.
А всъщност - нека да не се залъгваме - вероятността е просто да се обадя на семейната лекарка, тя да състави медицинско и за мен и бъдещият ми съпруг, когото никога не е виждала и с това тази стъпка да приключи, независимо дали някой от двама ни има "нещо за деклариране".
Е? Та каква в целта на това упражнение?

По отнушение на медицинските, понеже вече имам един ,,брак" зад гърба си, правят се най-вече заради Васермана, пълно изслесване на кръвта, да се докаже че никой от двамата няма ХИВ- вирус(СПИН), запади бъдещите им деца.В цял свят е забрането - бременност с ХИВ се прекратява, законен брак се забранява. Това е и причина при бременост първото изследване да е васерман. Васирмана е 20лв, ходи се и в психодшспансера, задават ти тъпи въпроси ,,обичаш ли майка ти, обичаш ли баща ти?".около 150лв за двама за медицинските за двама.
Отговорих така, защото такава информация ми беше дадена преди време. По време на  бременността ми имаше такъв случей и в ден на моя консултация цялото АГ беше на крак и бях там в този момент, слушах твърдения на доктори и мнения на пациенти.

# 634
Вчера си поръчах мисля всичко необходимо от Алиекспрес. Решена съм аз да си направя бутониерите и подаръчетата за хвърляне след сватбата.
Бутониерите на всеки гост ли се слагат? Малко ми е мъгла как е правилото.. ами ако някой не иска да му бода скъпата риза с кърфица какво правим? И също така булката ли ги закичва? Мога ли да оставя и на свекървата, за да се закичат и те преди да тръгнат към мен?
Относно подаръците за хвърляне - видях, че се слага жито, паричка и бонбони. От къде да купя бонбоните ?

# 635
  • София, България
Бутониери ние няма да слагаме на всички, само на най-близките - младоженеца, кумовете, родителите и братята. Simple Smile  Ще сложа и на дечицата, защото се радват Simple Smile но на гостите - не Simple Smile На други места слагат на всички гости... просто зависи в кой край на България какви традиции има.
Доколкото знам кумата ги закачва, но по-често съм виждала булката да го прави... ще те излъжа тук.... то май пак зависи от традициите Grinning Grinning При мен кумата ще ги закача.

Бонбонки съм виждала всякакви .... и от смучещите малките и от шоколадовите тип "Бонибон" .... честно казано не знам да има някакво правило какво точно да купиш. Предполагам, че можеш от всеки магазин да купиш бонбонки в пакетче... Simple Smile

Ще споделиш ли какво поръча от Алиекспрес? Може и на лично? Simple Smile

# 636
Ние бутониери ще слагаме на младоженеца,кумове,шафери,родители,баби и дядовци и на брат ми ,мисля че е достатъчно. Когато бях аз кума аз закичвах бутониерите само майката на младоженеца закичи мен и кума

# 637
Варианта за бонибон ми харесва, но ме притеснява, че може да се разтекат лятото. Така че май ще търся тези традиционните сватбени, които са си топчетата.
Поръчах панделки от този тип:
https://www.aliexpress.com/premium/ribbon%252Borganza.html?site= … 1544&prNum=24
Цветя:
https://www.aliexpress.com/item/HUADODO-10-pieces-5cm-Peony-flow … 042311.0.0.zFiYk0
Перли:
https://www.aliexpress.com/item/5-Meters-Fishing-Line-Artificial … 042311.0.0.zFiYk0
Тичинки:
https://www.aliexpress.com/item/400-PCS-2-mm-artificial-retro-tw … 042311.0.0.OI69yj
Тиксо:
https://www.aliexpress.com/item/30Yard-12mm-Self-adhesive-Paper- … 042311.0.0.OI69yj
Тел:
https://www.aliexpress.com/item/CCINEE-50PCS-26-Paper-Wire-0-45m … 042311.0.0.OI69yj
и още тюлени панделки, различни големини-просто да има. Няма да са ми излишни. Ако останат ще ги използвам и за украсата вкъщи и при свекървата.

Да ви споделя един сайт с хубави идеи:
http://1prekrasenden.com/
Мисля, че е достоен и за началния пост на групата.
И понеже днес съм на тема бутониера, ето как се поставя бутониера.

# 638
  • София, България
Благодаря за споделените линкове. Хубави неща си поръчала. Успех с пристигането им. Relaxed

# 639
Мерси. По скоро ми трябва успех в сглабянето им, но ще творя, какво да се прави.
Имам питане - някъде, в някой сайт бях попаднала на един дълъг списък със всичко необходимо за сватбата. Ако не се лъжа беше от някой от линковете от първия пост. Някой би ли ми помогнал в намирането му?

# 640
Мерси. По скоро ми трябва успех в сглабянето им, но ще творя, какво да се прави.
Имам питане - някъде, в някой сайт бях попаднала на един дълъг списък със всичко необходимо за сватбата. Ако не се лъжа беше от някой от линковете от първия пост. Някой би ли ми помогнал в намирането му?

виж този линг     http://www.dream-agency.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA- … 1%82%D0%B1%D0%B0/

# 641
А в сайта на Weddingday нямаше ли пак подобен списък?

# 642
# 643
Здравейте момичета, моята сватба мина тази година, но имам нещо, което искам да ви споделя... Избрахме за фотографи фирма Таунхолд Продъкшън, фирмата е на Мартин Балтаджиев... СУПЕР РАЗОЧАРОВАНАТА СЪМ! Когато се видяхме ни излъга с всичко, имахме договор, който грам не го зачиташе... В деня на сватбата той снимаше фото - супер кисел, без идеи, само се цупеше и дървеше на хората, държеше се едва ли не "хайде по бързо, че не ми се занимава с вас", трябваше аз да го карам да прави някакви снимки, голяма част от снимките никакъв фокус... Свърши сватбата... Имаше 30 работни дни да ни предаде материалите, сватбата ни беше на 09.09, получих нещата преди 3 дни... Всеки ден в продължение на 2 месеца ме лъже, че ще прати нещата и всеки Божи ден ново и ново оправдание... Фотокнигата, която имаме, като "уж подарък" половината снимки, които бях пратила липсват... Липсват кадри от сватбата, но са ми пратили безумни снимки... С цялата си наглост накрая ми изпрати нещата по еконт за моя сметка... (в договора пише, че той трябва да ми го предаде на посочено от мен място и за негова сметка) Сами си правете изводите! Има и още неща... За това моят съвет към бъдещите булки, не се лъжете и проучвайте добре, кой ще ви снима, защото после ще изхабите сума нерви! СИЛНО НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА РАБОТИТЕ С ТОЗИ ЧОВЕК...

# 644
Здравейте Simple Smile относно бонбоните за късметчетата, които се хвърлят, се използват бонбони "детска радост". Понеже не ги намерих се наложи да ги поръчам онлайн от асеновград. Сайтът се казва химера и има и други сватбени неща. Лошото е, че е в опаковки от 500гр.

Общи условия

Активация на акаунт