Родители в заетост

• 104 989
  • 793
  •   1
Отговори
# 615
Нека хората, които са изпадали в подобна ситуация да кажат как са излизали от нея. Защото моята детегледачка е майка ми, а двамата с мъжа ми работим свободна професия и разбирате, че не спазваме това работно време. Когато имаме възможност водим детето по-късно и т.н. Струва ми се, че най-добрия вариант е да се каже, че в момента са навън, далеч от жилището.

# 616
Извинявам се предварително ако вече е коментирано, но изчетох почти всичко по темата и не ми става ясно на кой етап ви искат допълнителни документи и какви са те. На мен от програмата ми върнаха, че в момента приема тече и трябва да подам само заявление. Въпроса ми е трябва ли ми някакви допълнителни документи (отказ от ясла, нещо НАП, НОИ и т.н.)?

Благодаря Simple Smile

# 617
Здравейте! Извинявам се, че поста ми ще е малко дълъг, но имам нужда от разяснение и съвет! Изчетох цялата тема, но на повече от въпросите си не намерих отговор.
В момента съм в платен отпуск след майчинството, който изтича на 8ми февруари. На 9ти трябва да се ява на работа. Онзи ден разбрах за тази програма и реално имам две седмици за да реша какво точно да правя и дали изобщо да се занимавам.
Днес научих от телефонния разговор, проведен с бюрото по труда за моя район, че за да мога да се възползвам от програмата, трябва от фирмата, в която работя да ме пуснат в неплатен отпуск по чл.167а от КТ. Това добре. Няма да имам проблем. Но никой неможе да ми каже за точно колко време трябва да е той, защото все пак неплатен си е доста неизгодно. Много ми е важно да разбера какви точно са стъпките по регистрация и започване на работа на детегледачката, до момента, в който вече ще мога да се върна пълноценно на работа. Този въпрос много ме интересува! Колко време технологично ще е нужно цялата процедура да влезе в действие?
Имаме баба, която е пенсионер и не работи, и която е съгласна да я регистрираме в бюрото като детегледачка на сина ни. За нея какви документи трябва да се подготвят, които се изискват от бюрото по труда?
Какви проверки правят преди подписване на договора?
Аз нямам брак с бащата на детето ми и не живеем заедно. За него нужни ли ще са някакви документи, при положение, че той е безработен и регистриан в бюрото по труда?
И има ли вероятност заявлението да бъде отхвърлено по принцип?
Ще се радвам ако споделите опита и перипетите, през които сте минали!
Благодаря предварително на всеки отзовал се да ми помогне!

# 618
Maggika, не помня съвсем точно, но около месец мина, докато новата детегледачка подписа договор. Мисля, че трябва и Манту.

Анриета, сигурна ли си, че може да се възползвате от програмата, при положение че си в платен отпуск, което реално означава, че си се върнала на работа?

# 619
Анриета, доста момичета сме писали в темата колко време е минало до реално започване на детегледачката. При нас от одобрение през Март, подписахме договор през Юли... но има и по-кратки случаи. Едва ли някой тук в темата ще може да ти отговори как ще се случат при теб нещата и дали ще ти е рентабилно да го ползваш този неплатен отпуск.
Отделно и аз съм изненадана, че е възможно кандидатстване при положение, че си се върнала вече на работа, но може би е нещо ново.
Съветвам те да отидеш в БТ и да си зададеш всички въпроси, за да прецениш какво да правиш. Успех!

# 620
Анриета, сигурна ли си, че може да се възползвате от програмата, при положение че си в платен отпуск, което реално означава, че си се върнала на работа?
Да! Това ми го каза жената, с която говорих от бюрото по труда. Тя се занимава точно с тази програма. Даже сега се чух отново с нея и тя потвърди.

@Harmonie* същата жена я попитах изрично, точно за това, кога бих могла да се върна на работа след евентуално одобрение. Тя ми каза, че това би било възможно когато го получа, а не чак след като се подпишат всички документи и договори. Горе долу нещата се случвали за около 3-4 седмици. Бих могла да издържа месец, да речем, но за по-дълъг период ще ми бъде доста трудно. Така че, ще пробвам и ще споделя след това.

Другото, което ми каза и което би било от полза на някой е, че ако сте като в моето положение, в платен отпуск, бихте могли да го прекъснете и да си пуснете неплатен по чл.167а, който е за отглеждане на дете. Не по друг член от КТ, защото ми спомена за хора, които са ходили със заповед за обикновен неплатен отпуск и при тях не се е получило. Също така каза, че за да имам по-голям шанс за одобрение за да стане по-бързо не трябва да имам фирма/фирми на мое име и не трябва да съм земеделски производител. Това доста би забавило одобрението.
Благодаря ви!

# 621
  • София
Аз след одобрението, на другия ден се върнах на работа т.е излязох в платения си отпуск. След одобрението им отне 2-3 месеца до подписване на договорите. Проверете добре и относно ситуацията с безработния баща освен ако не сте самотен родител.

# 622
Какво точно да проверя за него? Днес попитах, при положение, че не живеем заедно и аз сама си гледам децата, за него трябва ли да набавям накакви документи, жената ми отговори, че не трябва.

# 623
  • Бургас
И аз чакам одобрение/2ра седмица/, надявам се да е скоро, защото искам да се върна началото на март на работа. Звънях вчера в бюрото по труда и ми казаха, че чакат някаква справка от НОИ? Да бяха казали, щях да ида, да извадя и да им я занеса, то другото- пет дни път с камили.

# 624
  • Пловдив
За инфо - одобрението ми беше 3 месеца от подаване на документите. Нямам фирма, не съм зем. производител, и ако е вярно по-горе написаното, значи съм от късметлиите с "бързо" одобрение Simple Smile

# 625
Дано не ми се налага да чакам толкова дълго. Жената от бюрото беше много любезна! Аз подробно ѝ обясних какъв ми е случая и тя дори си записа името ми, за да знае, че бързам. Но това, да чакам повече от месец, за мен ще е да обреча децата си на глад, докато благоволят да решат дали да одобрят или откажат заявлението. А това няма да мога да си позволя... Но ще видим.

# 626
  • Бургас
Е нали имат срок 2 седмици да одобрят или отхвърлят заявлението? Т.Е след този отговор аз ще мога да си работя.....друг е въпроса децата кой ще гледа, но това си е май мой проблем, не на програмата.

# 627
  • Пловдив
Е нали имат срок 2 седмици да одобрят или отхвърлят заявлението? Т.Е след този отговор аз ще мога да си работя.....друг е въпроса децата кой ще гледа, но това си е май мой проблем, не на програмата.
А дребния текст четете ли? Срокът им за отговор тече от момента, в който са получили отговор от N на брой службички и инститиции на информация, до която и аз имам достъп с PIN  код за справка Grinning  А и не се сещам как някой би доказал кога са поискали и кога са получили съответната информация.

# 628
@sladurka3333 значи е повече от две седмици? А какви проверки правят, знаете ли?

# 629
  • Пловдив
@sladurka3333 значи е повече от две седмици? А какви проверки правят, знаете ли?
Все още не са ни проверявали, но предполагам, че изчакват малко до затихне Ковида.

Общи условия

Активация на акаунт