Плащане на сметката

• 37 978
  • 584
  •   1
Отговори
# 90
Ще ми направи изключително лошо впечатление ако мъж ме покани на първа среща и не плати сметката, определено ще ми светне червена ламБа и едва ли ще изляза пак с него. При следващи срещи ще настоявам да почерпя аз, тъй като не мисля, че мъжът е длъжен да плаща винаги.

# 91
Малко ме затрудниха възможните отговори. Всъщност смятам, че когато човек кани някого, е редно и да го почерпи. А вече дали била интимна приятелка, съпруга или бизнес партньорка или друг мъж, е отделен въпрос.

# 92
Продължавам дискусия от друга тема.

Кога е уместно/възпитано да се плати сметката на заведение от един мъж, по какъв начин е правилно да се направи, коя жена би се обидила от това и коя би го приела като джентълменски жест?

С повече детайли моля да опишете реални ситуации, защото някои неща не мога да си ги представя съвсем точно като действия, последователност, конкретни думи, реплики и т.н.

Скрит текст:
Моля темата да остане тук, въпреки че изглежда малко като за клюкарника - заради потенциалните импликации на този жест към интимни връзки, семейни отношения (примерно дали е различно за семеен и несемеен мъж това поведение), евентуалния характер и принципи на една жена или на един мъж, които се разкриват от поведението му/ѝ що се отнася до плащането на сметка. 

пс. Първа версия на тази тема, заедно с анкетата с около 15 опции не мина, затова сега се наслаждавате на минималистичен вариант на темата и на анкетата (с ясното съзнание, че не изчерпва всички нюанси). Simple Smile
ВИНАГИ!
Аз съм си консерва и се придържам към традициите.   Grinning
Без значение какъв ми се пада мъжът, традицията повелява, че мъжът плаща.
Единственото изключение, което съм правила:служебна среща с клиент, в заведение, по МОЯ покана.
Дори тогава обаче, повечето мъже настояваха ТЕ да платят.
Това е.
Според мен:Жената е дама и не е редно да вади пари в заведение и да се "надцаква" с мъжете.

# 93
(1) Не мога да повярвам, че човек, набор 81, не знае и не е "научен" на елементарен етикет и обноски. Ако е така, наистина не знам за кога ще се обучаваме. Simple Smile

(2) Моето мнение - не съм меркантилна, но е някак обидно мъжът да остави жената да плати по време на интимна среща, въпреки че винаги понечвам да извадя пари. Правило ми е много лошо впечатление през годините, особено когато става въпрос за сметки от по няколко лева /поръчвала съм си мляко с какао за 1,50 и съм си го плащала на среща с мъж, който е твърдял, че ме харесва безумно много и е разполагал със сериозни финанси/. Стиснатостта е един от най-отблъскващите мъжки недостатъци.
1. Както виждате има разлики във възприятието какво е "етикет" между различните хора. Научил съм се на нещо, сега ме научете Вие какво смятате за етикет с примери. Да не би да се колебаете да дадете конкретни примери и описания, защото се притеснявате, че Вашият етикет, ще се възприеме по по-различен начин от други потребителки?
2. Думата "стиснат" е нелепа, когато става дума за подобни суми. Стиснат означава да не му се дават пари. Едва ли на някого му пука за лев и 50, а в известен смисъл и за повечето сметки - човек не е всеки ден на интимна среща, че да не може да върже бюджета, а тези, които са толкова често - черпят Simple Smile И като мъж знам как разсъждават и как гледат на черпенето. Точно подобни обяснения и споделяния от "играчи" са голяма част от причината да избягвам да предлагам черпене, освен ако нямам някакъв повод или човекът не ми е близък. За стиснатост - наистина ли мислите, че човек със сериозни финанси, който Ви харесва "безумно" си брои левчетата? Така е бил "научен" и той като мен - не е искал да Ви обиди като представи едно мизерно кафе като "интимна вечеря" или "почерпка". Simple Smile И какво, само 1 среща ли имахте със стиснатият мъж със сериозните финанси? Simple Smile Защото разбрах, че който не си плаща сметката не получава втора среща.

Че жената било грозно да си вади пари от чантата - нелепо е това. Нищо, което е в чантата на една жена, не може да е грозно.

# 94
Когато човек е стиснат и не знае как да се държи в ресторант, има и друг вариант за интимна среща. Кани мацката направо у тях, да речем на яйца на очи и пърцуца. Тука има две опции: или да го отреже категорично, наричайки го простак, идиот...и тн. любезности, или да му е толкова навита, че да се отзове на милата покана, носейки на свой ред примерно буркан с кисели краставички или туршия.
Това пак е своего рода тест, подходящ за скръндзи и то далеч по-евтин. Какво да се мъчи да я кани на заведение, та да гледа посяга ли, не посяга ли към портомонето, смята ли си сметката с калкулатора на телефона,  брои ли си стотинките, оставя ли бакшиш или отива до ве-це точно, след като е казано на сервитьора да донесе сметката... Това са само допълнителни усложнения.

# 95
  • София
Когато един мъж настоява да плати, аз никога няма да скоча да вадя пари, да настоявам, да се карам и пр. Това е.
В смисъл няма да изчаквам като мишка да стане, но ако аз съм извадила парите, а той настоява, няма да правя драми. Много ми е некомфортно и невъзпитано това "надцакване" - аз, неее -аз, неее - аз пък😲😵

# 96
Явно нямаш желание да вникнеш в написаните постове. Продължаваш да намилаш твоите си разбирания. Както казах по-горе, щом така го чувстваш добре, така го прави. Но не ми обяснявай колко си велик, понеже не ги черпиш жените, щото можели "да си помислят, че са ти задължени с нещо".  Shocked

Стиснатият човек е такъв и за 1,50 лв и за 150 лв. Не е въпрос на финанси, а на мироглед.
Никой не те задължава да приемеш мнението му, всички казваме за нас как стоят нещата. И да, такъв мъж, който се прави на разсеян на първа среща, не получава втора. Независимо какъв е... Peace

# 97
За плащането е универсално и задължително да платиш своята сметка и само ако не го направиш е обидно, и то за теб. Другото може да води човека до някакви изводи, но да е обидно, не е.
Обърках се малко. Мислех, че аз твърдя това, а Вие твърдите, че у нас е прието мъжът да прояви възпитание и да плати сметката, ако в е компания на жена, дори да не я канил на среща. Но може бъркам и не сте изказали подобно мнение в другата тема - ако е така, извинявам се наистина.

За мен лично не е много красиво да се обсъждат въпроси за сметки на масата, също искрено ненавиждам престорени ритуали като да си извадиш портмонето, а той да каже "не не, остави на мен". Някои от описаните "ритуали" са напълно приемливи за мен и са очевидни и бих ги разбрал, просто не са ми се случвали - примерно ако жена каже, че ще плати цялата сметка, ще го разбера като че очаква аз да я платя и ще я платя. Ако изрично каже "искам да платя моята част от сметката" ще го разбера по същия начин - че очаква "кавалерът" да покрие цялата. Иначе е безмислено да се казва с думи нещо, което по принцип се подразбира. Ако не гледа сметката също е ясно. Но да се пресяга към портмонето - нямам идея какво значи това наистина. Минали са много години от последните такива срещи, на които съм ходил, та не съм обърнал внимание как точно се рови в чанта с очакването той да каже "остави на мен", но и да е имало подобна среща, не съм го разбрал. Затова ми е интересно Simple Smile Всякаква невербална комуникация ми е интересна, примерно жестът с писане във въздуха - много сервитьори го разбират, но примерно повечето хора от моята компания не го знаят. И в тази връзка - на повечето места, където сме ходили - бирарии, пицарии, по-младежки барчета като билкова примерно - няма кой знае какъв етикет, сервитьорите са винаги претоварени и нелюбезни, често не можеш да викнеш изобщо за сметката, ако си с гръб, а като дойде - се мята напосоки на масата. Като съм бил на 20-25 - на такова се ходеше. Последните 10 години съм бил в една дългосрочна връзка и после семеен, та не виждам никаква символика в това че аз съм плащал сметката и дори не съм се замислял по въпроса - аз си нося парите в джоба, отнема ми 3 секунди да извадя, имам почти винаги дребни и мога да наглася такава сума, че да кажа "мерси" и да приключим с това, а не да обяснявам на сервитьора колко ресто търся и т.н. Но съжалявам, като съм бил на възраст между 18 и 25 (най-активно ходене по срещи, като бяхме ученици си поркахме по парковете и се натискаме по купони и нямахме пари освен за храна, които отиваха за пиене естествено - днешните млади са по-отракани), та като съм бил 18-25 не се е ходело в къщата с часовника, ресторант метеор (който навремето имаше бая претенции) и подобни. Или на кафе в шератон. На такива места естествено има етикет, но просто аз го нямам този контекст и ако някой date-ва в подобни заведения, би било добре да го уточни Simple Smile Защото там е едно, в кривото е друго, в пицария/кръчма с "претенции" като тукан май, Добро и някакви подобни е трето, в чужбина четвърто, изобщо безкрайно много зависи от мястото. И тук говорим за среща мъж-жена, бизнес срещите са изцяло отделен случай, срещите между хора, които вече са гаджета, спали са заедно и т.н., но още не живеят заедно са отделен случай и т.н. Ето затова искам детайли. Обобщения нищо не ми говорят. 

# 98
  • София
Всъщност, когато мъжът предлага да плати по елегантен начин, изобщо не се стига до представяне и анализ какво представлява почерпката. Случва се естествено и от самосебе си и не подлежи на обсъждане.
За мен би било много по-раздразнително да си делим сметката за кафе от 5 лв., отколкото за по-голяма сума.

# 99
Малко ме затрудниха възможните отговори. Всъщност смятам, че когато човек кани някого, е редно и да го почерпи. А вече дали била интимна приятелка, съпруга или бизнес партньорка или друг мъж, е отделен въпрос.
Всъщност аз съм на същото мнение, написах го и в предишната тема в дългия скрит текст. Хамстера в началото е описала 1:1 моята позиция по въпроса.

Имаше го в оригиналната анкета като вариант, но както казах -докато я пусна изтече сесията и после изчезна, а не ми се пишеше отново. Беше много дълга анкета, с много отоговори, до 3 възможности за отговор и скрито гласуване със срок 1 седмица Wink Съжалявам. Да си оправят бъговете по форума.

# 100
Ох, сетих се за Кобилкина, дето обясняваше как при поднасяне на сметката жената трябва да мига невинно и да гледа в тавана, а ако мъжът започне да се подмотва, да го попита "Имаш ли нужда от помощ"? Ако се окаже, че действително има нужда от помощ, то да му помогне, след което да го засили през вратата. Самичка си се смея представяйки си подобна ситуация. Simple Smile

# 101
  • София
В Билкова предпоследният път платих сметката на двама мъже. 😁
В смисъл мм беше поканил да почерпи един приятел и аз като най-пъргава слязох долу да платя, защото сервитьорката пак я нямаше.

# 102
  • София
За плащането е универсално и задължително да платиш своята сметка и само ако не го направиш е обидно, и то за теб. Другото може да води човека до някакви изводи, но да е обидно, не е.
Обърках се малко. Мислех, че аз твърдя това, а Вие твърдите, че у нас е прието мъжът да прояви възпитание и да плати сметката, ако в е компания на жена, дори да не я канил на среща. Но може бъркам и не сте изказали подобно мнение в другата тема - ако е така, извинявам се наистина.

Не, аз твърдя, че има поне две линии на възпитание, които са си възпитание, макар да са различни. И не е грозно мъж да плати сметката. Не е невъзпитано и да плати само своята. Невъзпитано е да не плати своята. Както е невъзпитано при налични две напълно равностойно възприети линии на възпитание жената да не носи пари за своята сметка или да не понечи да си я плати. Нищо по-различно не съм писала. В другата тема се истерясваше на тема как така мъж ще черпи жена, ангажирал я, свалял я и прочее. Това не е автоматично вярно, поне в една линия на възпитание изобщо няма и намек за подобно нещо. Затова и в другата линия мъже свалят без да черпят.

# 103
В Билкова предпоследният път платих сметката на двама мъже. 😁
В смисъл мм беше поканил да почерпи един приятел и аз като най-пъргава слязох долу да платя, защото сервитьорката пак я нямаше.
По мое време, когато ходех активно, нямаше отвън изобщо, взимаше се от бара, беше блъсканица и винаги съм взимал аз, като съм бил с момиче, като сме били момчета смес се редували. Вижда ми се некавалерско момичето/жената да трябва да се бута, независимо в какви отношения сте. Не помня да е ставало въпрос за пари. Взимане от бара обаче не го броя за "сметка". Но днес май не е чак толкова претъпкано, като е хубаво времето и е пълен двора долу си е ОК - нормално да платите като ходите до тоалетна примерно Simple Smile Иначе ще трябва да висите 1/2 час да я чакате...

Като казахте двама мъже - и в двата университета, в които съм бил, често съм бил на кафе с по 3-4 колежки, от които съм имал някакъв евентуален интерес към 1-2 макс. Тогава предполагало ли се е аз да поема сметката? Simple Smile Също често съм бил на заведение с две жени - с едната в отношения "it's complicated", с другата - приятелски - една компания бяхме. Мъжът ли плаща в такава ситуация? Simple Smile Веднъж имахме дупка, част от групата си се прибраха по общежитията, аз съм от София и нямаше смисъл да се прибирам за 2 часа до вкъщи, предложих на цялата група да идем на кафе, момчетата казаха "не, не, ние ще си се приберем в общежитието", момичетата каза "айде" и се озовах на маса с 7-8 момичета, чак ми беше неудобно малко. Тогава кавалерът ли трябва да плати или подобен състав вече може спокойно да се приеме за "приятелски"? Simple Smile

Цитат на: Бояна
Не, аз твърдя, че има поне две линии на възпитание,
Мерси, сега вече разбрах. Изключително добре обяснено - наистина и за мен това беше окончателният извод от другата тема и си коригирах възгледите, а сега Вие и много синтезирано и ясно го обяснихте.

Да - (поне) две правилни линии на възпитание, аз съм запознат с по-еманципираната, защото основно с такива жени съм излизал (така се е случило), но е напълно погрешно да отричам напълно другата, зависи от конкретния човек и ситуация, не могат да се правят квалификации само на база това, че човек следва едната или другата линия. Поздравления за прекрасното синтезиране на въпроса! Simple Smile

# 104
  • MI
Скрит текст:
nelig, изобщо не е вярно, че съм недосетлив и неинтуитивен. Но ме оставете мен, ето аз разказах достатъчно свои истории, разкажете вие още нещо, илюстрирайте тезата си с история, ситуация. Първият Ви пост по темата беше много информативен. Разкажете още. Примерно за разправии пред сервитьора, мъже, които се скатават и т.н. преди "ММ"
Е какъв да си щом на тези години се чудиш още подобни неща - кога е редно да почерпиш и как да го направиш и дали няма да се разсърди някоя че си й задържал вратата. Не си на 15 все пак. В началото мислех, че е скъперничество, но все повече клоня към лека социопатия. Не го казвам обидно, просто факт. Просто трябва да имаш твърди твои принципи кога и как се правят нещата и да не те интересува как щял да се обиди някой.  И не се цупи на Янечек, малко рязко ти казва нещата, но ако прочетеш внимателно ще извлечеш много полезна информация.

И стига с тези срещи, и аз, както и повечето тук от години не ходим по срещи. Много от правилата важат и за работни срещи, и за срещи с приятели. Просто трябва да се научиш да усещаш нюансите. И НИКОГА да не обсъждаш "а сега как ще платим сметката". Не сме в Германия, за там може и да е прието, по на юг не е.

В интерес на истината при мен никой не се е скатавал, въпреки че винаги съм била готова да платя поне моята част. Явно съм ги плашила преди срещата скатаващите, не знам. Joy Разправии пред сервитьора съм виждала на няколко пъти в малко по-голяма компания и съм умирала от срам. И да искаш да платиш ти, има по-фини начини след това да уредиш въпроса или следващия път да се реваншираш, а не да се държиш като продавач на риба на пазара. Но това беше в по-ранните години, когато още не подбирах толкова внимателно хората около мен.

Човече, аз не говоря кой ще извади парите от портмонето, а кой ще ги даде на сервитьора. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт