Околоколедни бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 95 060
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
Къде съхранявате меденки украсени с глазура от белтък ,пудра захар и лимон?

# 316
Някой да знае клипче за точене на кори за тиквеник?Никога не съм точила много тънки кори ,а имам мерак.Искам да си счупя главата....

# 317
  • Пловдив
Имам един странен въпрос. Мога ли да сложа сладко с цели череши в кухненския робот? Целта ми е да получа конфитюр за слепване на едни сладки.

# 318
Момичета каква питка правите за Бъдните вечер? Въобще ме няма по месенето и ми иска нещо хем лесно хем да стане вкусно.

# 319
  • София
Някой да знае клипче за точене на кори за тиквеник?Никога не съм точила много тънки кори ,а имам мерак.Искам да си счупя главата....

Най-тънки корите стават като се дърпат. Майка ми едно време точеше, но откакто й показаха как се дърпат кори, забрави за точилката.

Ето един клип за точене:

и един за дърпани кори:

# 320
Момичета каква питка правите за Бъдните вечер? Въобще ме няма по месенето и ми иска нещо хем лесно хем да стане вкусно.
Аз правя тази содена питка,много се храста у дома
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/%D0%A1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0 … D1%87%D0%B5%D1%80
Ако предпочиташ постна питка с мая,ето тази е вкусна и лесна
http://m.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=210110.msg13 … 03474#msg13303474
И мен ме няма по месенето,но тези две рецепти са сполучливи и не са трудни,не съм имала фалове.

# 321
Лейди благодаря. Щом са изпробвани ще  направя една от двете рецепти.

# 322
zveti81,само да кажа за содената питка-не на всеки му допада.На нас много ни харсва,но да знаеш че не става пухкава и няма много вид.Аз я пека в тортена форма 24 см.и времето да печене на 200°ми е по-малко отколкото в рецептата,може би половин час.Като я извадя е с твърда коричка,но като я задуша и намажа с мазнина омеква.
Другата питка с мая на вкус е като хляб,много приятна и мекичка,често правя по половин доза.
Успех Hug

Последна редакция: сб, 23 дек 2017, 11:00 от lady_gothic

# 323
Лейди аз искам да направя точно содена питка, така че ще направя поръчка тази рецепта. Щом казваш че не се иска голям майсторлък , ще се справя! Няма да ми се опъне една питка я! Simple Smile

# 324
Лейди аз искам да направя точно содена питка, така че ще направя поръчка тази рецепта. Щом казваш че не се иска голям майсторлък , ще се справя! Няма да ми се опъне една питка я! Simple Smile
По традиция се прави постна содена питка ... и наистина не бухва и на вкус може да не се хареса на всеки

# 325
  • София
Къде съхранявате меденки украсени с глазура от белтък ,пудра захар и лимон?
На студено. В момента е прилично студено и съм ги изкарала на плочата пред прозореца, но при мен тази плоча е един огромен мрамор та имам място.

# 326
   Здравейте!

Имам бонбони "Лакта"и искам да ми дадете изпитана рецепта за слакиш с тях, моля.

Предварително благодаря, светли празници за всички ви!

Навремето имаше един сладкиш, пиша рецептата, както я имам от баба.

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. захар
3-4 с.л. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
70 гр. краве масло
1 пак. лакта (около 200 гр.)
Гасиш содата в киселото мляко. Добавяш захарта и олиото и разбиваш. Постепенно добавяш брашното. Изливаш в тавичка намазана с олио и поръсена с брашно. Печеш в предварително загрята на 180 С до суха клечка. Маслото и бонбоните се стопяват на слаб котлон. След като изстине блата се залива с топлата глазура.

# 327
  • София
И аз ще се захващам със содената питка, но искам да я направя с кисело мляко и сода. И да не стане с твърда коричка, а мекичка. Споделете сполучлива рецепта, моля.

# 328
И аз ще се захващам със содената питка, но искам да я направя с кисело мляко и сода. И да не стане с твърда коричка, а мекичка. Споделете сполучлива рецепта, моля.

3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 с. л. оцет
5 с. л. олио
1 ч. ч. хладка вода
1 бакплувер
1 к. л. сода за хляб
Пресява се брашното заедно с бакплувера. Прави се кладенче в средата и се добавят другите продукти, като содата е объркана с оцета. Замесваме тестото и месим докато се замеси меко и лепкаво тесто. Скриваме паричката и месим още малко. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 50 минути. От бакплувера е мекичка и надута.

# 329
  • София
Елементарно е: 1 кг брашно. 1 коф. кис. мляко + 1 ч . л . сода  - разбъркваш да шупне, 2-3 с . л. олио , вода допълваш 1/2 кофичка, сол. Всичко можеш първо да разбъркаш с миксер на слаба степен, след това да доомесиш на ръка. Потупваш отгоре  за да я посплескаш и разположиш в намаслена с олио тавичка с размер около -30 - 36 см кръгла. Надупчваш с вилица и я мяташ на 180 градуса до хубава златиста коричка. За да разбереш дали е напълно готова още във фурната я повдигаш и ако е лека на ръката ти е готова и изваждаш. Напръскваш с вода и покриваш с кърпа. Готова си.

Общи условия

Активация на акаунт