Околоколедни бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 95 040
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
Dream и аз брах същите ядове....масленото тесто трябва да се сложи за малко в хладилника....да постегне и тогава да се режат формичките! Ще ти станат вкусни, спикойно!

# 391
  • София
привет, весела Коледа на всички Simple Smile)), не знам дали въпросът ми е за тук, но правих меденки, тестото много се накъсваше и беше много мазно, правих ги с едни формички и едва ги взимах да ги сложа в тавата цели, все се разпадаха, защо така? и всъщност може ли изпитана рецепта за сполучливи меденки? сега ги пека, ще видя дали въобще нещо се е получило

Mоже да има много причини - почече набухвател, повече мазнина, недостатъчно брашно и др.. Аз тази година правих Меденки със сметана и съм много доволна. Използвах мед от кориандър, който добави допълнителен аромат.

# 392
Благодаря ви, Ваня, Мими, вкусни са да, но пък много трудно ги направих, едно ронливо тесто, напукано стои и няма оформяне. Ще се пробвам да го сложа в хладилника за следващия път. Ваня, сега ще разгледам твоята рецепта.
Аз всъщност исках да попитам такова ли по принцип трябва да е тестото за меденки или аз съм сбъркала някъде?
Ето сега гледам снимката от рецептата на Ваня и виждам, че са гладички, пък моите с едни бразди и пукнатини Simple Smile))))))))

# 393
  • София
Благодаря ви, Ваня, Мими, вкусни са да, но пък много трудно ги направих, едно ронливо тесто, напукано стои и няма оформяне. Ще се пробвам да го сложа в хладилника за следващия път. Ваня, сега ще разгледам твоята рецепта.
Аз всъщност исках да попитам такова ли по принцип трябва да е тестото за меденки или аз съм сбъркала някъде?
Ето сега гледам снимката от рецептата на Ваня и виждам, че са гладички, пък моите с едни бразди и пукнатини Simple Smile))))))))
Най-добре дай да видим рецептата.

# 394
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2016/12/blog-post_15.html написах в гугъл и тези излязоха, сториха ми се лесни, кратка рецепта Simple Smile))) привлякоха ме, сега ги хапвам, вкусни са, но нещо куца откъм моето приготвяне явно

# 395
И аз днес ще правя питката на Мими.

За меденки имам една супер лесна рецепта, която е на гърба на пакетчето с подправката. Предполагам в Била може да се намери.
Продукти за около 2 тави:
500 гр ръжено брашно
125 гр кристална захар
125 гр мед
3 големи яйца
3 ч.л сода за хляб
2 с.л подправка за меденки

Първо се смесват и разбъркват сухите съставки - брашното, захарта, содата и подправката. Прибавят се яйцата и меда и се замесва средно твърдо тесто. Завива се във фолио и се оставя половин час да отлежи (не в хладилник).
Разточва се кора с дебелина около 1 см (не по-тънка, иначе стават твърди) и се изрязват сладки в различни форми. Поставят се върху тавата за печене и се намазват с тънък слой прясно мляко. Пекат се на около 175 градуса, 7-8 минути. Съхраняват се в  кутия, за да омекнат.

Това е изпитана рецепта и всеки път става. Просто няма начин да не стане. Аз само правя тестото, после децата действат - месят, изрязват, украсяват. Ето такъв резултат се получава
Скрит текст:

Лек ден!

# 396
  • София
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2016/12/blog-post_15.html написах в гугъл и тези излязоха, сториха ми се лесни, кратка рецепта Simple Smile))) привлякоха ме, сега ги хапвам, вкусни са, но нещо куца откъм моето приготвяне явно

Щом е на Джемма рецептата, за най-сигурно да ти отговори е да й пишеш в блога й. Нейните рецепти са точни, най-вероятно нещо ти си сбъркала. Искам само да вметна, че когато мазнината е растителна, няма смисъл тестото да се прибира в хладилника. По-твърдо няма да стане.

# 397
  • Sofia
Leоnie,няма ли мазнина ?

# 398
Няма, това е цялата рецепта. Simple Smile

# 399
Аз правя редовно тези меденки и стават, лесно се режат формички. Брашното се слага постепенно, за да не става твърдо тестото. Може би яйцата са били малки и брашното е дошло в повече.

# 400
Няма, това е цялата рецепта. Simple Smile
В меденките на Джема има цяла чаша олио, как да няма? За първи път ги правих тази година, тестото се оформи добре, с малката ми племенница изрязвахме формичките. Ето ги:

Ох, обърках се от толкова меденки. Blush Леони, извинявай, помислих, че ти беше с тези на Джема.

# 401
Моята рецепта беше с масло, затова трябваше малко да охладя тестото, и аз не ги изрязах и разточих лесно, но резултатът беше чудесен! Simple Smile

# 402
Уф, 10 пъти четох рецептата за най- вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска и не мога да разбера яйцата за блатовете с миксер или с телена бъркалка се разбиват,  моля който ги е правил да ме отърве от мъките 😳

# 403
polly, няма нужда от миксер за блатовете. С телена бъркалка стават.

# 404
Много благодаря 💐

Общи условия

Активация на акаунт