Околоколедни бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 95 007
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
Мисля утре да направя малки банички за късметите. Доста порових, но рецептите които намирам са за хрупкави, а аз харесвам сочна баница. Заливам си баницата най-често с лимонада, харесва ми леко сладкия вкус, който придобива. Та въпроса ми е ако  направя малки банички, завити  и след това ги залея с течност без да ги режа, за да поемат по-добре течността ще се получи ли?

# 436
  • тук и там
Купих някакъв глинен съд наподобяващ   гювеч,от турския магазин тук(в чужбина съм),но го продават без капак.Мисля да се пробвам да направя капама.Киселото зеле и то е от там.Та-със какво да запечатам съда?Със алуминиево фолио или да направя тесто.Ако е със тесто-как се прави по принцип,само със вода и брашно или..?И вторият ми въпрос-колко вода да сложа за да стане печено,а не като варено?Зелето е от магазина-зелка във вакуумирана опаковка и едва ли ще пусне вода.И принципно-във всякакъв глинен съд ли става капамата?Защото и аз не съм сигурна какво точно купих-прилича на нашите съдове,ама не съвсем..Струва ми се със доста по-плътни и дебели стени.

Последна редакция: пт, 29 дек 2017, 18:13 от Kaisia

# 437
  • София
Здравейте! Ще правя пита за Нова година, но ми се иска да е по-различна от това, което съм правила досега. Предложете ми изпитани рецепти.

А какво си правила до сега?
Извинявайте, че не уточних. Правила съм памук погачата, болярска питка, а най-често използвам тестото за едни питки "Ачма", което много харесвам. Мисля си за някаква питка с кашкавал, но никога не съм правила досега и търся хубава рецепта за нея.

Мога да ти предложа Хляб с босилек и пармезан.
Също интересна е и Фокача с черни маслини.

Купих сладък картоф за първи път и искам да го ползвам за новогодишната трапеза. Вие как го приготвяте във вариант пюре и печен на фурна?

Батати на фурна

# 438
Kaisia, според мен хич не се занимавай с теста. Или завивай с фолио или една чиния сложи отгоре (да е с по-голям диаметър, не да я захлюпваш, ами с дъното към отвора).

За другото не знам какво да ти отговоря. Все ще стане. Аз поне не правя разлика една манджа в гювеч ли е готвена или в тенджера. Може и да има де.....Имам грънце примъкнато от БГ, все тая, но по празниците в тях готвя въпреки това.

# 439
  • тук и там
Така и ще направя-със фолио ще запечатам.Аз като се замислих-ако е със тесто,няма да мога и да отварям за да проверявам дали е готово.Надявам се да стане,за първи път ще се пробвам.

# 440
Купих сладък картоф за първи път и искам да го ползвам за новогодишната трапеза. Вие как го приготвяте във вариант пюре и печен на фурна?

Аз си купувам по 1-2 сладки картофа и когато пека месо с картофи, между другите картофи нарязвам и сладките. Получава се много приятно като си бодваш ту обикновен картоф, ту сладък.

Мисля утре да направя малки банички за късметите. Доста порових, но рецептите които намирам са за хрупкави, а аз харесвам сочна баница. Заливам си баницата най-често с лимонада, харесва ми леко сладкия вкус, който придобива. Та въпроса ми е ако  направя малки банички, завити  и след това ги залея с течност без да ги режа, за да поемат по-добре течността ще се получи ли?

Прекрасни сочни банички: http://do-kalisto.blogspot.bg/2017/07/blog-post_31.html

# 441
Poni69, благодаря. Нямам турски дебели кори, донесоха ми фини сръбски, но няма значение. Ще си действам по моя начин.

# 442
Аз си купувам едни български дебели кори на килограм и с тях ми стават много хубави баниците, с тях правих и тази рецепта - лятото, когато яйцата бяха опасни

# 443
Аз снощи правих питката на Катето Евро, верно получи ми се добре, но вкуса не ми допада!

# 444

ще поемат баничките, само ги остави повече време заляти, преди да ги печеш.

Купих някакъв глинен съд наподобяващ   гювеч,от турския магазин тук(в чужбина съм),но го продават без капак.Мисля да се пробвам да направя капама.Киселото зеле и то е от там.Та-със какво да запечатам съда?Със алуминиево фолио или да направя тесто.Ако е със тесто-как се прави по принцип,само със вода и брашно или..?И вторият ми въпрос-колко вода да сложа за да стане печено,а не като варено?Зелето е от магазина-зелка във вакуумирана опаковка и едва ли ще пусне вода.И принципно-във всякакъв глинен съд ли става капамата?Защото и аз не съм сигурна какво точно купих-прилича на нашите съдове,ама не съвсем..Струва ми се със доста по-плътни и дебели стени.

Значи за хфолиото са ти казали Simple Smile Ама го завиваш много добре. И не мисли да отваряш да проверяваш Simple Smile Слагаш го за 3 часа във фурната - първо на 200* и като чуеш , че къкри - намаляваш на 160*. 2,5-3 часа да се готви на тази температура, няма какво да се развари, щом не го бъркаш.
Водата - като наредиш зелето и месата, погледни до къде стига течността (зелето притиснато, разбира се, за да можеш да прецениш) Трябва ти вода  не повече от 1/3 височината на пълната част от гърнето. Ако ще слагаш ориз , или сарми - ще трябва да прецениш според количеството ориз, но пак не повече от 1/2 на напълнената част, щом не искаш варено.

ето печен как приготвям, заедно с други картофи http://pep-4o.blogspot.bg/search/label/%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82 а в линка по-долу има и печен картоф със сирена, печен с месо. Ние го харесваме Simple Smile толкова, че чак си отглеждам, ама за съжаление добивите ми са малки, за 2 готвения Simple Smile)))  На пюре с други картофи също е вкусно - придава малко по-оранжев цвят и сладника вкус на пюрето. Това да имаш предвид, като го правиш, защото печения сладък картоф може да отделят хората, които няма да хапват, но от пюрето няма как да се извади.

# 445
Аз си купувам едни български дебели кори на килограм и с тях ми стават много хубави баниците, с тях правих и тази рецепта - лятото, когато яйцата бяха опасни
Чак сега видях. че няма яйца.Blush . Ще слагам по 2 кори и ще стане. Пазя корите във фризера от месец за баницата с късмети, тях ще ползвам, следващия път с дебели. Пепчо, благодаря и на теб.

# 446
  • София

Пробвай, няма да сгрешиш.
http://recepti.gotvach.bg/r-84133-Шарени_картофи_на_фурна_с_розмарин_и_чесън

# 447
  • София
Решила съм да пека фазан в неделя. Дали трябва да го сваря/пържа предварително? Притеснява ме да не стане жилав и сух. Хрумна ми да го завия в зелеви листа, друго не се сещам Sad

# 448
  • София
Решила съм да пека фазан в неделя. Дали трябва да го сваря/пържа предварително? Притеснява ме да не стане жилав и сух. Хрумна ми да го завия в зелеви листа, друго не се сещам Sad
Ако не се лъжа се изкисва предварително  в марината, но пеп-4о със сигурност ще ти каже, тя е по тези мръвки, или отвори и блога и ще видиш как го приготвя. Не е само да се завие в зелеви листа, няма да стане така,  а ти търсиш да стане сочен.

# 449
  • София
Искам да направя някакви хапки за НГ. Търся идеи, рецепти. 😀
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт