Околоколедни бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 94 956
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Според мен висока температура е причината за недоизпичането.

# 601
Според мен висока температура е причината за недоизпичането.

На 180 градуса го пекох. В самата рецепта всичко е ок ли е?

# 602
Правя подобен с  цяло пакетче  бакпулвер и печене на 160 градуса на вентилатор.

# 603
Правя подобен с  цяло пакетче  бакпулвер и печене на 160 градуса на вентилатор.

Следващият път ще коригирам градусите.  bouquet
А този мога ли да го направя на пудинг с кекс или нещо подобно?

# 604
Щом държите да използвате кекса, изрежете изпечената долна и горна  част, направете най-обикновен крем и редувайте в чаши/ крем, кекс,някакво сладко/.

# 605
  • на 13-я етаж
Нали го сложи на загрята фурна?

# 606

Да, спазих и това условие. И какво се обърка?  newsm78

Щом държите да използвате кекса, изрежете изпечената долна и горна  част, направете най-обикновен крем и редувайте в чаши/ крем, кекс,някакво сладко/.

bouquet

# 607

Да, спазих и това условие. И какво се обърка?  newsm78

bouquet
Аз го пека винаги в незагрята фурна на 160 градуса в средното ниво на фурна,само кекс с кисело мляко най -отдолу на фурната

# 608
  • München, Deutschland
На 180 градуса го пекох. В самата рецепта всичко е ок ли е?
Мерките в чаши са ми непонятни на мен, защото нз колко тежат 3ч.ч. брашно, но се опитвам да си ги представя обемно и ми се струва на първо време, че рецептата може и да не е съвсем ок.

Твърдата, дебела и кафява кора се е появила от многото прясно мляко. Един кекс няма как да остане влажен и да се опече добре с толкова много прясно мляко, според мен.

Отделно рецептата е сбирщайн - и яйца, и мляко, и олио... Едно от 3 спокойно може да се пропусне.
Виж например на Пепчо рецептата за Най-вкусните мъфини с боровинки май бяха - почти съм сигурна, че няма мляко, а ако има, се слага съвсем малко пълномаслено или сметана.
Поправям се - има мляко, но то е в друга пропорция спрямо мазнината - това си е основен момент.

И ми се струва, че захарта е много, но може и да бъркам, защото няма грамажи и ми е трудно да кажа наизуст.

Отделно са ти споменали за печенето.

И последно - гъстотата на тестото играе важна роля.

Пробвай на Пепчо мъфините, аз съм ги правила и останах доволна, но когато сама си смесвам продуктите, често установявам, че съм ползвала същите и в почти същите пропорции. Въпрос на някакъв опит и усет е просто. Според мен ще станат и с круши, ако искаш да е нещо сезонно. Simple Smile Предлагам ти и кекса на Джемма, също е безгрешен, ако се спазят пропорциите точно обаче.

Пепчо> http://pep-4o.blogspot.de/2014/06/blog-post_18.html
Джемма> http://djemmasvetlana.blogspot.de/2010/01/blog-post_1625.html

И двата остават влажни, не изсъхват.

# 609
Правя кекс с яйца, олио и прясно мляко. Нямам провал, а го правя най-често него. Продуктите не са причината.

# 610
  • München, Deutschland
Правя кекс с яйца, олио и прясно мляко. Нямам провал, а го правя най-често него. Продуктите не са причината.
Но ти си имаш усет за пропорциите. Wink И аз правя някакви смески, но знам какво тесто трябва да стане като е сурово в зависимост от желания ефект. Има разлика м/у брауни тесто и такова за мъфини, примерно. Според мен нещо не е наред с пропорциите в рецептата.

# 611
  • Русе
Скрит текст:

За много години и още повече вкусотии😉. Помогнете ми да разбера какво сгреших. Това трябваше да е кекс, но не се изпече и стана провал.
Сложих 3 яйца, 3 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 и 1/2 ч.ч. захар и 1 ч.ч. прясно мляко.

За кекс с тези продукти трябва да печеш поне 40-45 мин. на 175 градуса. След като се изпече се оставя във фурната на отворена врата да изстине напълно и тогава се вади от формата. Много важно е първите 20-25 мин. да не се отваря вратата на фурната. По принцип, в зависимост в каква форма го печеш /хубаво да е с дупка по средата/, кексът се изпича по крайщата първо, а в средата остава малко глетав. Трябва да се приготвя на по ниски градуси, за да може равномерно да се изпече. Аз първо изпичам на долен реотан, а след като се надигне включвам горния и допичам.
 За мен лично яйцата са малко, но става и с тези продукти. Така, че те не са грешка.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 10:10 от i_peych

# 612
Здравейте, днес на работа говорихме с една колежка, която ме попита за един кекс, който навремето майка и приготвяла, с конфитюр, но без захар. Аз, не си спомням за такава рецепта, без захар, и затова реших да попитам Вас. Благодаря!:heart:

# 613
Скрит текст:
Но ти си имаш усет за пропорциите. Wink И аз правя някакви смески, но знам какво тесто трябва да стане като е сурово в зависимост от желания ефект. Има разлика м/у брауни тесто и такова за мъфини, примерно. Според мен нещо не е наред с пропорциите в рецептата.

Така е, ако не друго, поне някакъв опит имам. Преценявам дали тестото трябва да е с такава гъстота напр. и ако е необходимо добавям още малко брашно или течност. Често даже си правя мои си рецепти, добавям от това, от нещо друго и готово. Просто исках да кажа, че вината не е в продуктите, другаде трябва да се търси.

# 614
Здравейте, днес на работа говорихме с една колежка, която ме попита за един кекс, който навремето майка и приготвяла, с конфитюр, но без захар. Аз, не си спомням за такава рецепта, без захар, и затова реших да попитам Вас. Благодаря!:heart:

От старите тефтери, малко позабравен кейк, на рецептата попаднах от някакъв вестник. Голямо попадение и  спасение, защото често имахме гости, тъй като тогава се беше  родил синът, а и беше голямата криза.....Disappointed Relieved

Кейк "Криза"
Продукти:
1бурк.сладко/ от детски храни- малко/  по избор, 1/2ч.ч орехи, 1/2 ч.ч. олио, 1 1/2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. брашно, 1равна чаена лъжичка сода бикарбонат, разтворена в малко оцет и аромати на вкус- канела, ванилия, настъргана кора от лимон или портокал. Всичко се смесва и се изпича както при обикновен кекс.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт