Фентъзи и фантастика - Тема 13 - Номинации

• 53 498
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
 навремето знаех немски като бях в  прогимназията. Но но гимназията започнахме да учим всяка нова година при различен учител, който ни преподаваше все един и същ учебник - за 8 клас. нивото бързо спадна. Нямах къде да практикувам немски (всички говорят английски, на компютрите се пише на английски), да, ако седна да го уча пак ще го науча, но не ми трябва в работата. Ако си превеждам улавям по някоя дума, но е мъка ако не използвам специален преводач, не е същото като да превеждам от английски или руски където  преводача ми трябавсамо за отделни думи. А немският си има и гадна граматика - модални глаголи, спрежения и какво ли не, не очакваш да помня какво съм учил в 6 клас по разни чужди училища.
Държах да завърша трилогията, защото имам първите 2 книги, а издателството е обявило че няма да издъде третата, любопиството ме гризеше, а не я намирам на английски преведена за свободен достъп?
Въпреки това мъките с превода убиват удоволствието, така е, книгите за Итания като цяло са хубави, но чудениците как да си превеждам дадени имена ме изнервиха

# 226
  • София
В Library Genesis ги има на английски... но ти вече си се измъчил и приключил Simple Smile

# 227
Има ли фенове на Виктор Пелевин тук? Чета разни неща за негови книги и съвсем се обърках.
1. В "Empire V" пише, че книгата се води продължение на "Generation П". Правя ли грешка, че чета първата преди втората?
2. Въпросната "Empire V" се води първа част от някаква поредица за вампири. Втората е "Батман Аполо". Странното в случая е, че втората излиза у нас през 2015 година, а първата две години по-късно. Означава ли това, че могат да се четат напълно самостоятелно и нищо няма да се изгуби? Двете книги имат ли общи герои или някаква връзка, която да "налага" четенето в този ред(т.е. първо Empire V, а после Батман Аполо)?
За пръв път чета книга на Пелевин и силно се надявам да не е грешка, че чета Empire V преди Generation П. Първоначално бях си набелязала "Батман Аполо" за първа среща с автора, но нещо се обърка и смених книгата в последния момент. Дотук съм прочела 85 страници и съм много доволна на този етап. Стилът на Пелевин ми се лепна като ръкавичка, книгата е доволно изтрещяла и се надявам да продължи в същия дух. Това определено няма да ми е единствената среща с него.

# 228
Чела съм само "Батман Аполо" и ми хареса. Някой ден ще прочета и другите, просто имам доста неща за четене и все не ми остава време...
"Батман Аполо" може да се чете самостоятелно - всичко необходимо за ориентация е резюмирано. Книгата е странна и не е за всеки. Има особена духовна атмосфера - усеща се нещо дълбоко философско.
Скрит текст:
Любов няма, дори на пръв поглед да изглежда, че има - измама е. И като казвам, че няма любов, която да е истинска и трайна, имам предвид поредицата.
Някои неща са малко отвратителни, но това е нормално за съвременните фантастики.

# 229
В крайна сметка Империята може да се чете самостоятелно от Генерацията, така че дерзая напред. Поръчах и "Батман Аполо", колебая се сериозно за "Животът на насекомите" и "Любовта към тримата зукърбрини", но най-вероятно и те ще влязат в някоя поръчка. От известно време Пелевин е в полезрението ми и се радвам, че му дадох шанс. Дано високото ниво на книгата се запази и занапред.

# 230
Много добър автор, стига човек да обича нетрадиционни неща.

# 231
  • Майничка
Прочетох една уж тийн романтика, "Задръж звездите още миг" на Кейти Хан. Много приятна изненада - с порядъчен елемен боза, обаче с много потенциал в социален и (анти)утопичен план, жалко, че не е доразвит.

# 232
Тази я имам - колебаех се кога да я започна, 
Скрит текст:
заради трагичния финал, за който прочетох в нета. Не бях сигурна дали няма да се окаже протяжна и депресираща.
Обнадеждих се - дано и на мен да ми е интересна. Simple Smile

# 233
Много харесвам Пелевин, препоръчвам ви и Върколашки метаморфози!
В момента чета Генерацията Simple Smile

# 234
Здравейте, търся книга, подобна на “Метро 2033” за човек, който е фен на поредицата. Предложения? Innocent

# 235
пробвай с антиутопията "Джамията "Парижката Света Богородица": 2048" на Елена Чудинова.
лично за мен  като стил има общи неща с "Метро 2033",  при това пак е писана от руска авторка.

# 236
"Станция единайсет" на Емили Сейт Джон Мандел е много, много хубава книга. Грузински грип, пандемия. Света преди и след. Пъруващата симфония.Чудесно написана история, герои свързани косвено преди края посредством един актьор, срещащи се някои от тях в един нов свят. Живеещи със спомени за това какво е изгубено. Не ми се искаше историята да свършва.

Последна редакция: нд, 04 мар 2018, 13:52 от Меган

# 237
Последно прочетох ''Дългият път към една малка ядосана планета''... мнооого ми хареса. Изтеглих я от интернет,но възнамерявам да си я взема на хартия.Още като я прочетох ми се искаше да я почна отначало (даже сигурно така и ще направя).Сега ми е едно никво... не мога да започна друга книга Smile (затова пък днес изтеглих и Стар Трек и Вавилон 5 за утеха ).
Видях,че има продължения,но тях още ги няма на бг,а и не са с същите герои, а без тях едва ли би ми било интересно (именно и затова се отказах да питам за препоръка за подобни книги,няма да е същото).

# 238
 тези гледах "колонията" с Лорънс Фишбърн и Бил Пакстън. не знам какво се води точно психотриър, утопия за края на света?
Настанала е вечна зима, и хората едвам оцеляват в едни колонии- бункери. на теория всеки които се разболее тежко има избор - да си тръгнев  студа или да  го разстрелят.  Но глада кара хората да   оскотяват...Бил Пакстън прибягва до крайни мерки, а отсъствието на Лорънс Фишбърн който ще отиде провери съседна станция
Скрит текст:
(където има канибали-зомита)
и
Скрит текст:
няма да се върне оттам.
ще направи нещата още по-сложни собствената му станция.

Лорънс Фишбърн си е Лорънс Фишбърн,  посланието на филма си заслужава (че в трудни времена хората стават жестоки), иначе ако цели да ви уплаши няма да ви уплаши, освен ако не се страхувате от филми като "Руините" и " The Hills"

Лорънс фишбърн  държи реч:
-
Скрит текст:
казвал съм ти че бях капитан  на отряд от специални операции...
събрахме 20 000 души на един стадион за да има раздаваме храна...
Скрит текст:
но като ни натисна гладът стана грозно...
.
Скрит текст:
хората с оръжие започнаха да взимат храната от  по-слабите....
Скрит текст:
а в един момент да решават кой ще живее и кой ще умре....

Последна редакция: нд, 04 мар 2018, 18:04 от Джон Сняг

# 239
Като спомена Джон бункери се сетих, че отдавна се каня да ви питам за една книга. Нямам спомен дали тук се спомена за нея, в книжарница ли се бях зачела в анотацията или съдържанието. На земята е настъпил някакъв катаклизъм и хората живееха под земята. В един момент мисля, че шефа на охраната, но не съм много сигурна реши да излезе на повърхността и дотам. Някой да се сеща за коя книга говоря?

Общи условия

Активация на акаунт