Фентъзи и фантастика - Тема 13 - Номинации

• 53 405
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Ако говорим за законите на държавата, дете е всяко физическо лице, което не е достигнало зряла възраст , т.е. 18 години - независимо малолетно или непълнолетно се води в това време.

Иначе сигурна съм Властелина може да се види невъзможна книга и за хора на по 50, това вече е въпрос на вкус и кой каква динамика търси, което не прави книгата директно неподходяща, за четене в по-ранна възраст. Аз и по-тежки книги съм чела по онова време. А някои хора даже се наслаждават на описанията в книгите Wink
За мен в училищна възраст трябва да се предлагат на децата възможно най-различни (жанр, тип, епоха, класически, модерни, всякакви) книги. При нас, обаче, не е така.

# 451

За мен в училищна възраст трябва да се предлагат на децата възможно най-различни (жанр, тип, епоха, класически, модерни, всякакви) книги. При нас, обаче, не е така.
Абсолютно вярно. Уви, не е така
Ми моят 5 клас сега чете Чернова, с кеф, и нетърпение. А някои задължителни книги са им смърт и не искат да ги четат. Ако се предлагаше малко повече разнообразие и малко по-съвременна литература. Но...това е положението

# 452
при нас има определено разбиране - в  малките класове се изучаав класиката, а в големите съвремието.
това е свързано и  с историята. В големиет класове когато изучаваш периода между двете световни войни изучаваш поети като Дебелянов и вапцаров. В по-ранните класове, като учиш за Древна Гърция чеетш за Омир. нещата са до голяма степен хоронологически подредени, макар че понякогя им и безсмислици - започваме да учи как е създадена България, после се връщаме в Античността и после пак отиваме "напред".

в този смисъл се смята, че  трябав да се изучават преди всичко писанията на авторите от романтизма - Виктор Юго, Сервантес, Дюма - както и на българските автори преди падането от турско робство (шестоднев на Йоан ЕКзарх, Азбучна молитва на константин Преславски) и след освобождението (Вапцаров)

рядко се стига до съвременни български автори като Стефан Цанев, лилиев или Джагаров, поради  това че учителят не може да предаде целият материал.
А да се преподава да речем Пратчет, Р.хауърд  или Ст.Кинг - пълен абсурд, ние нямаме време за съвременни български автори, а какво остава за съвременни чужди

# 453
  • София
Не знам от кога не си  поглеждал учебната програма  на какво прилича и точно колко са свързани предметите - отговорът много ще те разочарова, не само не са обвързани, а са с абсурдни разминавания и то не само история/литература Simple Smile
Това което аз си спомням от моето училищно време е едно безкрайно тъпчене на почти едни и същи произведения и автори година след година. Има много да се желае от нашата система според мен, но това далеч не е мястото за разискване на въпроса. И да, в момента времето им не стига, защото така са структурирани нещата, ако цялостно се промени системата може да се отвори повече време.
Както и да е - спирам да обсъждам училищата и програмите им, защото това все пак е тема за фентъзи и фантастика Wink

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 10:42 от Angel_Dust

# 454
И аз мислех да напиша, че програмата нон стоп се променя, но айде да не спамя.

# 455
Ако говорим за законите на държавата, дете е всяко физическо лице, което не е достигнало зряла възраст , т.е. 18 години - независимо малолетно или непълнолетно се води в това време.

законите са си закони, за това не споря макар във всяка държава да са различни. попитай 500 души, дали един шестандесетгодишен го възприемат като дете? Без да коментираш какъв е закона. ще се изненадаш от отговорите.

# 456
И аз мислех да напиша, че програмата нон стоп се променя, но айде да не спамя.

да програмата нон стоп се променя, но все пак докато знам в долните класове се учат Български народни приказки, а в горните по-съвременни неща.
но наистина -да спрем да спамим.

# 457
  • София
Ти каза "даже според закона на България", аз те поправям, какво значи дете според нашия закон.
И понеже в момента имам честта да общувам с младежи между 12 и 16-17 години, от сегашната си възраст и гледна точка - деца са си, пък ти ги мисли за каквото си искаш.
За литературата, ето малко да се запознаеш, какво в кой клас се учи, нищо съвременно няма в горните класове, нито долните са Български народни приказки. (има вариации но в общи линии).
http://my-book.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%86%D0%B8-%D1 … 0%B5%D0%BD%D0%B5/

https://ucha.se/motiviramse/spisak-sas-zadalhjitelnite-knigi-za-liatoto/

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 10:53 от Angel_Dust

# 458
  • България
Изучава ли се все още "Война и мир"?
Ако "Властелинът на пръстените" ще е тежка за децата, които в края на образованието си не са съвсем деца, какво остава да кажем за горната?
Не съм фен на руската литература, предпочитам да не опознавам особеностите на руската душа.
  Животът е достатъчно тежък, за да си пълня главата с толкова трагедии.
Живея с героите си , не ми е добре, когато страдат и умират Pensive.
Това го пиша, за да обясня, защо смятам, че книги като "Война и мир" не са за деца.
  Не я видях в списъка. Обаче колко много стихотворения... #Shocked. Ужас. По-добре "Война и мир".

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 11:00 от MoiraineD

# 459
  • София
Мисля, че е отпаднала от програмата.

# 460
Изучава ли се все още "Война и мир"?
Ако "Властелинът на пръстените" ще е тежка за децата, които в края на образованието си не са съвсем деца, какво остава да кажем за горната?
Не съм фен на руската литература, предпочитам да не опознавам особеностите на руската душа.
  Животът е достатъчно тежък, за да си пълня главата с толкова трагедии.
Живея с героите си , не ми е добре, когато страдат и умират Pensive.
Това го пиша, за да обясня, защо смятам, че книги като "Война и мир" не са за деца.
  Не я видях в списъка. Обаче колко много стихотворения... #Shocked. Ужас. По-добре "Война и мир".

Аз пък много си падам по руска литература - с всичките му там тежки душевности - Достоевски, Толстой... Наистина не на всеки биха допаднали, но и Властелина има хора, които не биха оценили. На вкус и цвет... Wink

# 461
 Война и Мир е една от страшно малкото книги, които не можах да дочета. Другите за които се сещам са Капиталът, Доктор живаго и Записки от подземието.
руската литература като цяло не я обичам - изключвам Илф и петров и донякъед - Гогол.
аз съм привърженик на френската класическа - Юго, Зола,  Дюма, Стендал, Балзак, Ги дьо мопасан, Жорж санд.
Допада ми донякъде и английската - Уолтър Скот, Чарс дикенс, Шарлот Бронте., съмърсет Моъм.
американската  литература след втората световна война не я разбирам пък и тя мен не ме разбира - много общи дрънканици ми се струват, много кухи фрази, много пропаганда.

за утре съм решил да довърша поредицата за шамана на Робин Хоб и ще  коментирам тук.

# 462
Аз като по-съвестна (тогава, не сега), си прочитах всички книги от списъка, който ни даваха и освен това предпочитах нормалните издания, а не съкратените.
Скрит текст:
Но, когато стигнах до "Клетниците" ми дойде изключително нанагорно - стотици страници, посветени на персонажи, които не правят нищо интересно и които по-късно напълно отпадат от сюжета...Тягостен, гаден сюжет и разточителен стил на писане...След като известно време четох първия том (родителите ми имат издание в три тома), се предадох и си купих ученическото издание, което е дебело един пръст.
Още по-малко ми хареса "Парижката Света Богородица" - предполагам, че просто Юго не е моят автор...Даже мразя филма на Дисни, който за разлика от романа не завършва трагично...

Не знам защо тези книги са част от учебната програма - ако все още са. Според мен те не само не са подходящи за младежи, а са вредни.
... Имаше и един друг автор, който никога не успях да дочета - даже не търсих съкратените издания на творбите му - в момента не мога да си спомня името (въпреки, че го знам и е известен), само помня как казах на родителите ми че връщам книгата в библиотеката, без да я дочитам, защото става дума за някакъв психопат, който убил врабче, а след това му построил мавзолей...

За да не спамя, ще споделя частични впечатления от "Задръж звездите още миг" - тези дни съм малко заета и напредвам бавно. Книгата определено е нестандартна и добре написана. Мразя Ротацията - изглежда ми като по-гаден начин на живот от този, описан в "Игрите на глада". Предполагам, това означава, че съм антиглобалист?

# 463
за мен като читател книга в която няма някаква поука или вътрешна драма на героя рядко си струва да се прочете.
Скрит текст:
в този смисъл Клетниците е неверятно книга - обществото принуждава Жан валжан да извършва една кражба и той се обезчовечава в затвора, но после преживява своя катарзис и малко по малко става стига до пълно себеотричане. Книгата освен  това е важна защото показва нищетата на френското общество и че то е принудесно от мизеря да изпада в престъпност. това е тема и на повечето книги на Зола, както и на Юго - класовите различия. В тоав отношение ми допада и Дикенс

# 464
Има много книги, които са приятни за четене, но нямат дълбоко послание или поука - примерно "Тримата мускетари".

Общи условия

Активация на акаунт